Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa jozefitko »

Takýto relativizmus vyhovuje ľuďom ako ty, ktorý potrebujú dokazovať nezmysly.
Takyto relativizmus je dneska realita hughito a ty to velmi dobre vies takze nevyskakuj. Viem ze to musis popierat lebo fakty to je jedine o co sa ty mozes opierat :)
Lebo sú zúfalí a veria, že im to miesta niečo prinesie
Takze ak by som isiel do Lurd tak len preto ze som zufaly a slabomyselny?? Hughito pre krestanov nieje viera len barličkou ako to ty nazyvas je to casto priam zivotny styl. Do Lurd chodia ludia napr. aj preto aby si prehlbili svoju vieru - vidis obrovske oslavy Boha, tisicky ludi ak isto tuziacich po tom co ty. Viacero ludi tam chodi len aby videlo tu jaskynu napili sa vodičky a jej budeme zdravi. Ja by som sa tam napr. len pre toto netrepal.

Hughito ty asi mavas casto placebo a po nociach vidavaš nejakych filozofov jak pozeram. BTW asi tak argumentujes ako to tu prednedavnom spominal tehla, raz dva tri s odkazom na prispevky v tejto teme o 100 stran dozadu, nic nebolo nebude, ja mam pravdu drž hubu :)
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Rubiki »

jozefitko napísal:no tak a preco potom Lurdy navstevuje miliony putnikov ročne? jednoducho tomu veria a aj ja verim vies tu nejde ani o to ci sa to naozaj stalo ale ta Bernadetta sa stala symbolom pre kazdeho trpiaceho, tazko choreho, ktory v zviote nema moc dobra tak sa obracia k Bohu. Myslis si ze taky vozickar bude hladat v zdrojoch dokazy o pravdivosti toho zazraku?

Celkovo viera v Boha mnohym krestanom dava silu do zivota, myslim si ze bez krestanstva by pribudlo mnozstvo samovrazd. To je to co ludia vzdy chceli a Kristus im to dal nejaku oporu vediet ze nezijes nadarmo. A prakticky staci len jednoducho uverit. Zaujimave je len to ze stale len neveriaci sa snazia dokazat neexistenciu Boha pricom vacsinou veriaci hoci aj nejaky vedec alebo vysokopostaveny šefko si radšej žije svoj zivot a serie na dokazovanie svojej viery :) ne? :D
Máš pravdu, oni tomu fakt jednoducho veria, ale to je všetko.... ja verím tiež často blbostiam.

Neviem koľko neveriacich poznáš ale ja nepoznám takých čo sa snažia dokazovať neexistenciu boha. Pre nich ten boh neexistuje nepotrebujú to dokazovať. Viera je o tom že veríš a nedokazuješ a kebyže sa o to snažíš tak dojdeš k známemu "verím pretože verím". Je nezmysel dokazovať existenciu alebo neexistenciu niečoho takého, lebo keď ja začnem veriť vo všemohúceho plastelínového zajačika tak mi to nevyvrátiš. Pretože onen zajačik je všemohúci, neviditeľný a bol to on čo stvoril svet a jeho prítomnosť a nekonečnú milosť prežívam každý deň.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

nezdá sa ti, že si svojimi tvrdeniami odporuješ?
jozefitko napísal:Celkovo viera v Boha mnohym krestanom dava silu do zivota, myslim si ze bez krestanstva by pribudlo mnozstvo samovrazd.
jozefitko napísal:Hughito pre krestanov nieje viera len barličkou ako to ty nazyvas je to casto priam zivotny styl.
mimochodom, ak je to váš životný štýl, tak si ho hraďte sami. mne sa na môj životný štýl nikto neskladá.

rubiki: ten tvoj plastelínový zajačik je len falošná viera, ktorou sa rúhaš voči skutočnému bohu. jediný pravý je neviditeľný ružový jednorožec, ktorý žije v dutom Mesiaci. tak prosím ťa pozor na reči - som síce tolerantný, ale takýmito sektárskymi vyhláseniami by si mohol niekoho uraziť!
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Rubiki suhlasim, uz viackrat som to tu spominal ze krestanovi vieru vysvetlovat netreba (on ju jednoducho žije je s tym stotožneni a bodka) lebo logicky to proste nevysvetlis, viera je viera a veriť v niečo znamená aj to že niektori k tomu žial nebudu mať pochopenie a budu ta presviedčať o opaku

sillmaril z tych penazi ziju cirkevni hodnostari nie ja stazuj sa inde, ja som z tych penazi nikdy nic na ruku nedostal
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Inak ohľadom toho že hradíme veriacim životný štýll... nemala by to práve odluka vyriešiť?

silmarill: Neber do úst plastelínového zajačika, mal by si sa naučiť kde končí blúznenie o jednorožcoch a uveriť v pravého všemohúceho plastelínového zajačika. Členovia našej mrkvoskok cirkvi sa už nebudú ďaľej prizerať takýmto rúhaniam sa. :D
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:javatar: Nie som si istý, ale chceš tvrdiť, že jediný nový (iný) poznatok zruší celé teórie okolo mikročastíc ? Čo viem ja, tak ak nenájdu Higgsov bozón, na čo sa dosť spoliehajú, tak celá fyzika ide do riti.
Nie cela fyzika ale ma potencial prebudovat celu teoriu alebo jej velku cast. Ak dokazu ze Higgsov bozon neexistuje tak nevedia vysvetlit hmotnost -> maju problemy v dalsom skumani gravitacie -> vsetky vzorce spoliehajuce na Higgsov bozon idu do prec -> vsetky poznatky a vzorce stavajuce na tychto vzorcoch idu do prec -> ak je to kriticke pre teoriu ide do prec cela teoria -> vsetky teorie stavajuce na danej teorii su kruto spochybnene atd. Proste sa jedna o slepu iteraciu a slepa iteracia sa vyhlasi za neplatnu a zachova sa z nej len to ze neplati (aby niekoho o 100 rokov nenapadlo skusat to znova tym istym sposobom) a hlada sa iny sposob ako by sa fyzikalne javy mohli rovnako prejavit ale priciny su ine. A zalezi aka je ta slepa iteracia dlha taky ma vplyv na teoriu ktora ju vytvorila. Higgsov bozon je dost dobry priklad nakolko vysvetlenie hmotnosti je dost dolezita vec. Proste by to bolo ako momentalne pri gravitacii (nevieme co to je, len sme schopny pozorovat jej prejavy - vlastne kym ho nenajdeme tak sme na tom tak aj pri hmotnosti).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

jozefitko napísal:Hughito pre krestanov nieje viera len barličkou ako to ty nazyvas je to casto priam zivotny styl.
podla posledneho scitania obyvatelov v SR mame okolo 80% krestanov...ked je to pre krestanov zivotny styl, preco je teda svet take krute miesto ? ...a preco je na Slovensku narodnym sportom ohovaranie, zavist, skodoradost a pokrytectvo ? nevylucuju sa tieto vlastnosti s ucenim jezisa krista ? ...asi to bude tym, ze vacsina krestanov na Slovensku nezije a neriadi sa podla krestanskeho ucenia...krestanstvo nie je ich zivotny styl...ale ked zrazu treba riesit nejaku celospolocensku otazku, uz sa zrazu na tie tradicie a krestansku moralku s hrdostou odvolavaju a tymto sposobom aj argumentuju, napriek tomu, ze podla nej nezili ani neziju...
jozefitko napísal:sillmaril z tych penazi ziju cirkevni hodnostari nie ja stazuj sa inde, ja som z tych penazi nikdy nic na ruku nedostal
ale ved cirkev aktivne podporujes, vytvorili pre vas modlu v Lurdach, aby to stmelilo ovecky a aby sa rozbehol biznis okolo turistickeho ruchu a ty to tu este aj obhajujes a chvalis, len preto ze sa ti pacil pocit z davovej psychozy, pre nich si len dalsia ovca v stade, takze sa teraz laskavo nedistancuj od tohto problemu...aj ty nesies za to spoluvinu
btw. za posledny mesiac u nas neznami pachatelia vykradli niekolko farnosti...viete kolko sa im v priemere podarilo ukradnut z 1 fary (a to ani nebrali mince)? ...to bezne u nas pani v ciernom maju pri sebe taku velku hotovost?
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

nie MIRV krestania boli poslany na tento svet aby si nekonecno zasluzili, samovrazda sa moze brat aj ako hriech ved nicis to co si dostal od Boha předsi
To, čo si napísal implikuje to, čo som napísal ja. Ak mi chceš oponovať, tak by si so mnou nemal súhlasiť, že...
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

ephramko zial s tou "krestanskou moralkou" musim len suhlasit ti co svoju vieru ziju opravdivo tych je malo, ale najdu sa osobne poznam viacerych takych skoda ze su menšina. Obidvaja tie Lurdy berieme z rozličnych pohladov - ty sa staviaš do postu Cirkvy ake maju z toho zisky a pod. no ja sa staviam k tomu miestu ako veriaci cize sa zaujimam skor o tu duchovnu stranku toho miesta, mna nezaujima co z toho cashuju ale to co mi to miesto moze ako krestanovi ponuknut - co žial ty nepochopiš pre teba som len dalsia ovečka vedena do neznama... Ja sa od toho financovania dištancujem nemam v tom jasno a je mi to jedno. Ti ktori kuju pytle a spekuluju sa im to zúčtuje na konci sveta :mrgreen:

a MIRV no vidiš ti neoponujem lebo neviem, ved som aj tak neisto napisal ...samovrazda SA MOZE BRAT ako hriech... nikdy som nerozmyslal nad samovrazdou tak mi nebolo za potreby rozmyslat ci to je hriech, napisal som to tak hypoteticky
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

jozefitko:
Takyto relativizmus je dneska realita hughito a ty to velmi dobre vies takze nevyskakuj. Viem ze to musis popierat lebo fakty to je jedine o co sa ty mozes opierat
Na základe čoho je to realita ?
Takze ak by som isiel do Lurd tak len preto ze som zufaly a slabomyselny?? Hughito pre krestanov nieje viera len barličkou ako to ty nazyvas je to casto priam zivotny styl. Do Lurd chodia ludia napr. aj preto aby si prehlbili svoju vieru - vidis obrovske oslavy Boha, tisicky ludi ak isto tuziacich po tom co ty. Viacero ludi tam chodi len aby videlo tu jaskynu napili sa vodičky a jej budeme zdravi. Ja by som sa tam napr. len pre toto netrepal.
Ak by si mal nejakú nevyliečiteľnú chorobu a šiel by si tam s nádejou, že sa tam vyliečiť, tak si zúfalý. Na to som narážal.
Hughito ty asi mavas casto placebo a po nociach vidavaš nejakych filozofov jak pozeram. BTW asi tak argumentujes ako to tu prednedavnom spominal tehla, raz dva tri s odkazom na prispevky v tejto teme o 100 stran dozadu, nic nebolo nebude, ja mam pravdu drž hubu
Tomuto som akosi nepochopil, skús to napísať ešte raz a jasnejšie. A filozov po nociach žiaľ nevídam, ja v noci spím. :D

//autoeditácia príspevku (13 Máj 2011, 13:24)
Naša kampaň bola včera v televíznych novinách na Markíze - treba kliknúť na odkaz #23 Kampaň o náboženskom vyznaní: http://video.markiza.sk/archiv-tv-marki ... viny/62962
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

ephramko: súhlasím s tebou, že papierových kresťanov je tu na mraky. No tak isto je tu aj veľa papierových hejslovákov - stačí porovnať koľko áut má na zrkadlách vlajkové ponožky alebo vlajku na streche dnes (resp. počas začiatkov majstrovstiev) a koľko ich má bežne počas roka. Myslím, že o rozdiele netreba debatovať. Z toho vyplýva, že občania tejto krajiny prejavujú svoju hrdosť za svoju vlasť verejne len prudko sporadicky a len vtedy, keď je to trendy a in. To isté ako papieroví kresťania - zakladajú si na "kresťanských" tradíciách len vtedy, keď je to in a trendy alebo im z toho niečo kvapne. Je to smutné, no je to fakt - platí to pre "papierových" kresťanov, "papierových" Slovákov, "papierových" demokratov, "papierových" ... proste nie na darmo o Slovákoch LaS a Filip spievali, že "my sme národ holubičí..." alebo kam vietor, tam plášť. Môžme sa len modliť, aby sa to niekedy zmenilo a dotiahli sme to aspoň na úroveň Poliakov, alebo dokonca Fínov.
Zajačik
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Zajačik »

Boh možno existuje, ale možno aj nie. V tejto otázke som na pochybách. Avšak, s určitosťou viem povedať, že nie som ortodoxný veriaci. Nemodlím sa, nechodím do kostola, ani nič podobné.
hughito
Redeemer
Redeemer

Takže si agnostik. :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Zajačik napísal:Boh možno existuje, ale možno aj nie. V tejto otázke som na pochybách. Avšak, s určitosťou viem povedať, že nie som ortodoxný veriaci. Nemodlím sa, nechodím do kostola, ani nič podobné.
a na velkonocneho zajacika, ktory schovava pre deti vajicka veris ? :D
Zajačik
Light Star
Light Star

ephramko napísal: a na velkonocneho zajacika, ktory schovava pre deti vajicka veris ? :D

Prirodzene, že áno :D :)

//autoeditácia príspevku (19 Máj 2011, 19:41)
Je boh všemohúci?

Povedzme že je..dokázal by teda boh stvoriť taký kameň, ktorým by nedokázal sám pohnúť? V prípade ak vytvorí kameň, ale nepohne ním, tak nie je všemohúci, pretože s ním nedokázal pohnúť. Na druhej strane, ak boh pohne týmto kameňom, nie je všemohúci rovnako tak aj v tomto prípade, pretože nedokázal, to čo si prv zaumienil..a teda, že vytvorí kameň, ktorým nepohne.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Dobra hovadina, ale ked si to už nadhodil, tak sa ti pokusim odpovedať: Boh by mohol stvoriť kameň a urobiť sam seba na tu chviľu nemohucnym, aby ho nevedel zdvihnuť. Pretože je všemohuci :)
hughito
Redeemer
Redeemer

:lol: ..dobréé tehla, si vynaliezavý. Len tá "chvíľa" tam akosi nepasuje..
Zajačik
Light Star
Light Star

tehla napísal:Dobra hovadina, ale ked si to už nadhodil, tak sa ti pokusim odpovedať: Boh by mohol stvoriť kameň a urobiť sam seba na tu chviľu nemohucnym, aby ho nevedel zdvihnuť. Pretože je všemohuci :)
No ale práve v tú chvíľu čo by bol nemohúcim by vlastne nebol všemohúci....avšak, keďže zo seba spraví nemohúceho na určitý moment, tak je všemohúci. Skrátka a proste, je to blúdny kruh.

Teraz prevrátim list a prejdem k tomu takto. Chcem len povedať, že nezastupujem stanovisko ateistov, ani veriacich. Som neutrálneho postavenia. Avšak, ak sú veriaci pevne presvedčení o existencii boha, a o myšlienke, že boh je prapodstatou všetkého, v tom prípade by automaticky mali veriť na všetko ostatné - mimozemšťanov, bigfootov, loch ness, duchov, lietajúceho draka vo vesmíre. Ak veriaci verí v istú transcendentnú - presahujúcu ho - entitu, ktorej existenciu nedokáže podložiť, vysvetliť ani dokázať žiadnymi empirickými faktami, rovnako tak nie je vylúčené aj to, že práve teraz vedľa mňa jak toto píšem poskakuje nejaký neviditeľný goblin v ružových spodkách (viem, pomerne detinská a nemysliteľná predstava, ale chápete podstatu, no nie?) Rovnako tak to nevylučuje ani existenciu subjektov, ktoré som spomenul pár riadkov vyššie.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Zajacik? Podobne myslienkove pochody tu boli uz neraz spominane...ide o to (nie podla mna), ze oni boha "zazivaju" a toho goblina v ruzovych spodkach nie :D.
Zajačik
Light Star
Light Star

S.T.E.A.L.T.H napísal:Zajacik? Podobne mslienkove pochody tu boli uz neraz spominane...ide o to (nie podla mna), ze oni boha "zazivaju" a toho goblina v ruzovych spodkach nie :D.
No prepáč, nechcelo sa mi čítať všetkých 230 strán či koľko :D
Tak či inak, v poriadku. Prežívať rôzne skúsenosti a zážitky spojené s bohom, ok berem. Avšak, je tu háčik, že hlboko veriaci ľudia vidie náboženský význam takmer vo všetkom, všetkému pripisujú nejakú netradičnú hodnotu, boha vidia v obraze, v starodávnom artefakte. Je to sociálne zadefinované. Ak by som teraz našiel starú špinavú palicu, a sociálne by sa rozšírila myšlienka a mylný názor, že o túto palicu sa opieral Ježiš, Mojžiš, či iná biblická postava, ľudia by tomu uverili. Začali vy palici prikladať neobyčajný význam a vzdávať jej hold, konať rozličné praktiky a rituály.

Ľudia si teda prítomnosť boha veľakrát namýšľajú. Je to ako u hypochondera. Namýšľa si, že je chorý, a pritom mu možno nič nie je. Prosím nehľadajte spojitosť viery a choroby. To je len zhoda náhod a taký príklad, ktorý mi spontánne napadol. Každého vec, či verí a či nie.
Napísať odpoveď