P3Bo:
Moja odpoveď tak si nepožičiavaj. Neži na dlh. Zarábaj 2 doláre denne nemaj auto a nebudeš potrebovať banky. Banky sú preto lebo ich ľudia užívajú keby to tak nebolo tak neexistujú. V okamihu keď zavrhneš materiálny pôžitok zvrhneš systém. Tak nech zahodí mobil hodinky a oblečenie a keď bude na sociálnej úrovni priemerného obyvateľa zeme (áno Hughito zem nie je iba USA a EÚ ale Afrika či Ázia - a tým nechcem nikoho uraziť) potom mi môže hovoriť na čo sa zachraňujú banky.
Opäť sme pri tom, že ľudia sú v nejakej spoločnosti, v nejakom systéme, ktorý na nich vplýva. Veď už len to spoplatnenie VŠ - tam sa ta ani nikto nebude pýtať, proste ak chceš študovať, musíš zaplatiť a dostaneš na krk krásny dlh. Dnešná spoločnosť je nadstavená tak, že sa žije na dlh. Dlh, dlh, hypotéka, pôžička, dlh. Samozrejme, ak žiješ na dlh, niekto z toho profituje. A to niekto, je to 1%.
Neuveriteľné a keď máš bankový účet tak patriš do renomovanej tretiny všetkých ľudí na zemi. Majú tí ľudia čo tam na tej zemi sedia bankové účty hughito ? Ja si myslím že áno. Tak nech sa podelia so svojím bohatstvom s chudobnými. Nech súcitia sociálne nie len so sebou ale aj s inými. Nech dajú časť svojho účtu ľudom v Afrike.
Tomuto som moc nepochopil - čo má spoločné bankový účet s dávaním peňazí niekomu v Afrike ? Ďalšia vec - takáto pasívna pomoc nie je žiadna pomoc. Ak dám niekomu peniaze, tak som mu určite nepomohol, to je iba klam. To darovanie nerieši podstatu, teda problém. Dané sa minie a všetko je späť.
Neverím také pokrokové. Za prvé tu máme podnikové zmluvy a za druhé systém kde idú návrhy od dola nahor je napríklad v Japonsku. Kvôli vysokej percentuálnej efektivite nápadov sa ho snažili uplatniť napr. v USA ale vôbec nefungoval kvôli absolútne inému nekreatívnemu zmýšľaniu podriadených oproti vedeniu. Čo bráni robotníkom aby poskytli kreatívne nápady z branže tak aby to lepšie fungovalo ? Asi to že žiadne kreatívne nápady poväčšine nemajú. Ten kto má uteká si spraviť vlastnú firmu alebo preč z republiky.
Opäť sme tu pri tom systéme a tlaku jeho sily. Pokiaľ nebude vôľa, aby ľudia nápady mali a riadili si prácu sami, tak sa to nestane. Minimálne nie samo od seba. Dnešná elita (buržoázia) nemá záujem na tom, aby fabriky a továrne prebrali pracujúci a sami ich riadili. To je proste priamo proti dnešnému kapitalistickému systému. A nemýľ si nejaké kreatívne nápady podriadených voči vedeniu, tu ide o to, že žiadne vedenie by nebolo, žiadna hierarchia, žiadni predák ani majster ani technický riaditeľ.
Toto som už počul ale presne naopak. Škoda socík tiež plánoval a plánoval ...
K tomuto sa vyjadrovať nebudem, je to osobný názor daného človeka. Avšak trafil to s tým, že ako sa dodnes negatívne spomína, ako nebolo toho a toho a ako sa čakalo na hento a hento, tak dnes je všetkého veľa (až moc) - vyhadzuje sa žranica do hajzla, zatiaľ čo 80% sveta je pod hranicou chudoby. Takže, ani tá slávna neviditeľná ruka trhu nebude úplne kóšer.
Až mi slza vyhrkla. Chuderka. Čítal som si Tita Livia a tam sa už dokonca 300 rokov pred letopočtom na to tiež sťažovali ...vraj sa to tiahne do ešte hlbšej minulosti
Aspon vidieť, že je to generačný problém.
Inak neviem, čo ti je také smiešne, je to naozaj smutné, že sme sa ako najvyšší živočíšny rod prepracovali k tomu, že naše životy ovláda kus papiera, ktorý spôsobuje všetko zlo vo svete. To je teda naozaj pokrok.
Takže pozor! Chcú oni prácu ? Nie oni chcú prachy. Načo chcú prachy ? Peniaze ti dávajú slobodu . Nie!
Tento názor razí môj tatko, keď máme obdobné nočné debaty. Že v dnešnej spoločnosti, takej, aká je, ti akú takú "slobodu" zaručí jedine to, že máš veľa peňazí. A keď ich máš naozaj veľa, tak si teoreticky môžeš robiť čo chceš (samozrejme, nie je to absolútne, ale do istej miery to je pravda). Inak, samozrejme súhlasím s týmto, čo si napísal:
To je svätá pravda. Jedine odtrhnutím sa od tohto materiálneho pohľadu na svet sa človek oslobodí.
Už som to tú písal ľudia chcú prachy len aby ich mohli utratiť oni nechcú sociálny systém pre celý svet oni ho chcú pre seba.
Dnes to tak väčšinovo je a to podľa mňa aj vďaka tomu, že vždy existovala istá forma vlády založená na tomto koncepte, proste, kto mal peniaze, niečo mohol dosiahnuť, niekam sa vyššie dostať, jeho spoločenský status bol vyšší. Dnes sa už na nejaké stavy moc nehrá, proste, viac peňazí viac muziky. Takže, je logické, že ľudia toto preberajú a aktuálne to "tak je." Avšak, nesúhlasím s tým, že to tak bude vždy alebo že to tak je od prírody, lebo to by potom neexistovali aj takí ľudia, čo si to nemyslia.