Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa hughito »

Áno presne taký mám pocit
No len škoda, že nemá akej. :)
A akože teraz nemám porovnávať alebo čo ? Keď mi niekto vykrikuje koľko ľudí umrelo za kapitalizmu nemám zábrany kričať koľko umrelo za nacizmu a komunizmu.
Pokojne, rob si čo chceš, len ma nespájaj s komunizmom.

Prepáč, ale Rockyho nepovažujem za nejakú autoritu, čo sa týka tohto smeru. Áno, takéto hesla sa dnes hlásia, lebo vyhovujú tým, čo sú hore. To je úplne samozrejmé. Lenže, darmo je niekto inteligentnejší, lepší, múdrejší - takisto potrebuje takých, čo tieto vlastnosti nemajú na takej úrovni. Čiže sa to vyrovnáva.

Ale ako tak sledujem situáciu, ľudia sa už začínajú prebúdzať. Grécko, Anglicko, Španielsko, dokonca aj Česko - ľudia v uliciach. Škoda, že len my sme takí dubáci.. :)

Inak, ak sa ti chce, pozri si tento rozhovor s ním: http://take.netkosice.sk/osz/chmelar.htm
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Rocky bol zábavnou časťou toho príspevku : ))) Zvyšok priraď pokojne Orwellovi snáď jeho uznáš.
No len škoda, že nemá akej.
Kvôli tomu že sa otvorene nehlási ? Prečo ja mám taký pocit že keby prišiel niekto ako Hitler akurát by sa tak nevolal tak práve ty by si tým sociálnym báchorkám podľahol ?
takisto potrebuje takých, čo tieto vlastnosti nemajú na takej úrovni.
Nie hughito bohužiaľ nepotrebuje . Na to už má stroje

A teda proti čomu sa ty budeš búriť Hughito ? Že sa v Grécku búria lol. Grécko je presne to čo píšem v predchádzajúcom príspevku a príspevku pred ním a pred ním ....
hughito
Redeemer
Redeemer

Kvôli tomu že sa otvorene nehlási ? Prečo ja mám taký pocit že keby prišiel niekto ako Hitler akurát by sa tak nevolal tak práve ty by si tým sociálnym báchorkám podľahol ?
Tvoje konštrukcie ma moc nezaujímajú. :wink: Ale tak: určite by som mu podľahol, mám na to sklony..
Nie hughito bohužiaľ nepotrebuje . Na to už má stroje
Ale.. :) To čo si napísal má tak ďaleko od reality, akože ja som komunista. (Teraz určite napíšeš, že tak to moc ďaleko nemá). :smt059
A teda proti čomu sa ty budeš búriť Hughito ?
Ľudia momentálne vychádzajú do ulíc kvôli neoliberálnym reformám.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ľudia momentálne vychádzajú do ulíc kvôli neoliberálnym reformám.
To nie je odpoveď na moju otázku .A keď ťa už moje konštrukcie nezaujímajú tak aspoň otázky by si mohol čítať lepšie : P

....technizáciu nezastavíš
hughito
Redeemer
Redeemer

To nie je odpoveď na moju otázku .A keď ťa už moje konštrukcie nezaujímajú tak aspoň otázky by si mohol čítať lepšie : P
Moja odpoveď je nepriamo uvedená v tom texte. :sly:
....technizáciu nezastavíš
To je pekné, ale ja zatiaľ vidím plné továrne plebsu. A do jednej takej sa onedlho zaradím aj ja. :nono:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Moja odpoveď je nepriamo uvedená v tom texte. :sly:

To je pekné, ale ja zatiaľ vidím plné továrne plebsu. A do jednej takej sa onedlho zaradím aj ja. :nono:
Tak ale na to treba vysvetlenie ...a továrne heh to snáď nie : P...btw kedysi v tej továrni bolo ale ľudí viac a celkovej populácie menej.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

nerád sa miešam do vašej debaty, no musím poznamenať:
P3Bo - k tomu, aby za ľudí robili všetku prácu stroje, máme tak ďaleko ako k na trh uvedeniu lieku, ktorý rakovinu skutočne vylieči. Proste nonsens. Dnes nám stroje prácu len UĽAHČUJÚ a umožňujú ju robiť aj "cvičeným opiciam." (bez urážky voči pracovníkom v továrňach) Však dnes sú remeselníci a "majstri" ohrozeným druhom. Dnes príde roboš do fabriky, maká tam so strojmi, o ktorých konštrukcii toho veľa nevie a nikdy by ich nedokázal postaviť. Ak áno, tak takých ľudí je stále menej a menej. Dnes je maximum ľudí v OBSLUHE strojov, minimum je v ich VÝVOJI (teda tí, čo rozumejú tomu čo robia).

Prečo sa dnes ľudia búria je veľmi ošemetná záležitosť - tvrdiť, že je to podmienené (nepriamo povedané ak "čisto" keďže to bolo použité ako argument) neoliberálnymi reformami a neviem akým sociologickým blábolom - je veeeeľmi na tenkom ostrí. Totižto tvrdiť, že všetky tie arabské revolúcie sú kvôli tomu, že si anonymný dav povie, že už chce niečo lepšie, je, povedzme to na rovinu, pochybné. Jednak sa tú dá donekonečna baviť o cudzokrajných príčinách revolúcií, dá sa špekulovať (keďže vaša / moja doterajšia diskusia na túto tému je len a len špekulácia) o nejakom národnom uvedomení a ľudských ideáloch... no sú to len špekulácie a ak sa pozrieme nazad do histórie, tak ľudstvo ako "bezmenná masa" je ľahko ovládateľná a ak vezmeme do úvahy stádové chovanie, tak na revolúciu stačí malá skupinka ľudí a už sa to vezie.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Stoporko napísal:nerád sa miešam do vašej debaty, no musím poznamenať:
P3Bo - k tomu, aby za ľudí robili všetku prácu stroje, máme tak ďaleko ako k na trh uvedeniu lieku, ktorý rakovinu skutočne vylieči. Proste nonsens. Dnes nám stroje prácu len UĽAHČUJÚ a umožňujú ju robiť aj "cvičeným opiciam." (bez urážky voči pracovníkom v továrňach) Však dnes sú remeselníci a "majstri" ohrozeným druhom. Dnes príde roboš do fabriky, maká tam so strojmi, o ktorých konštrukcii toho veľa nevie a nikdy by ich nedokázal postaviť. Ak áno, tak takých ľudí je stále menej a menej. Dnes je maximum ľudí v OBSLUHE strojov, minimum je v ich VÝVOJI (teda tí, čo rozumejú tomu čo robia).
Tak dobre povedzme že sa mýlim, nestáva sa však človek ktorý takto pracuje iba ďalšou súčiastkou v stroji ?Nestáva sa sám strojom? Môžeš ho nahradiť v okamihu kedy sa ti zachce ? Mám pravdu ? A celkovo už tu pobehujem hore dole takže v tých príspevkoch sa dajú nájsť trhliny najkomplexnejší názor som však uviedol tu

technizácia sa ale z môjho uhla pohľadu chápe aj takto
btw kedysi v tej továrni bolo ale ľudí viac a celkovej populácie menej.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko: Tak revolúcie v arabských krajinách sú na inej bázy ako, o čom som tu písal. Máš pravdu v tom, že tú revolúciu vyrobí len malá skupina ľudí, aktivistov. Ale keby nebolo tá nálada, keby aj ľudia nechceli zmenu, tak sotva majú šancu na úspech. Čiže, ono to v ých ľuďoch drieme, ale potrebujú, aby im niekto zapálil knôt.

//autoeditácia príspevku (30 Máj 2011, 0:36)
Takto vyzerá demokracia:

http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1161

To sa tým Španielom ešte čudujem, že sa nechajú hentak tĺcť od prasiat v uniformách. V Grécku by už horeli.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Vyborne ukazuje duch doby (socializmus NDR), aj ked velmi neverim, ze by sa po 20rokoch takej prace zrazu v niekom zobudilo svedomie a sucit...
http://www.csfd.cz/film/222173-zivoty-tech-druhych/
hughito
Redeemer
Redeemer

Čo poviete na toto, páni ?

Hold Islandu aneb fakta o revoluci, která nastartovala nejen Španělsko

Média nás zásobovala do posledního detailu o nepokojích v Egyptě a Libyi. Mlčela však o revoltách a příkladné ukázce občanské revoluce, které se odehrály před dvěma lety na Islandu, kde občané donutili odstoupit vládu a přepsat ústavu.

Právě proto, že Island případ je modelem občanské revoluce, byl tento případ ututláván. Cenzura revoluce na Islandu je nejlepším důkazem jak se zachází s informacemi, které můžou být nebezpečné pro politickou a ekonomickou elitu.

Na Islandu lidé rezignovali na jakoukoliv podobu vlády, velké banky byly znárodněny a bylo rozhodnuto, že lidé nezaplatí dluhy, které vytvořili politici, protože je to problém špatné finanční politiky, ne lidí. V nové ústavě bylo zakotveno, že občan je hlavní politickým protagonistou, nikoliv politik.

Island je v současnosti nejlepším příkladem mírové a důstojné reakce veřejnosti proti této moci, která dovedla zem i celý svět ke krizi. Islandský model, který ukazuje, že politici musí mít strach s reakce lidí, pakliže nebudou jednat ve prospěch nich. Ne ale strach o život ale o svoji kariéru.

Umlčená fakta o Islandu:

V roce 2008 byla znárodněna největší banka. Měna se zhroutila, trh pozastavil svou činnost. Země zkrachovala.

2009. Obrovské protesty před parlamentem, lidé donutí k rezignaci předsedu vlády a celý jeho vládní blok.

Politici volají po splacení dluhu vůči Británii a Nizozemsku a to ve výši 3.500 milionů eur, což je částka, kterou má zem zaplatit v příštích 15 let s 5,5% úrokem.

Roku 2010. Lidé jdou do ulic a vybojují se zákon o obecném referendu. V lednu 2010 ho prezident odmítne ratifikovat, a oznámil, že ho bude konzultovat s EU. Lidé jdou znovu do ulic. V březnu se koná referendum, jehož výsledek je, že 93% lidí odmítne zaplatit dluh vůči Británii a Holandsku.

Vláda byla donucena k tomu, aby zahájila vyšetřování, které má vyřešit právní odpovědnosti státních představitelů za krizi. Dojde k zatčení několika vedoucích bankéřů a manažerů. Interpol vydal rozkaz a všichni zúčastnění bankéři opouštějí zem.

Lidé dávají dohromady novou ústavu, která není kopií dánské ústavy jako to bylo doposud.

Ústavodární shromáždění složené z lidí přímo volených lidmi zahájilo svoji činnost v únoru 2011 a předložilo návrh ústavy na základě konsensu a doporučení. Musí být schválena parlamentem, který byl vytvořen po nových volbách.

Toto je stručná historie islandského revoluce: odstoupení celé vlády, znárodňování bank, obecné referendum, uvěznění odpovědných lidí za krizi a přepsání ústavy přímo občany.

Co se stalo na Islandu bylo pozorováno politiky jako je Merkelová, Sarkozy, Cameron, Zapatero, Berlusconi a další a vyhodnoceno jako nebezpečné pro jejich zkorumpovaný systém. Bojkot informací o Islandu byl striktně dodržován tisíci novinářemi v rámci veškerého korporátního tisku, rozhlasu a televizi. Masmédiím vladní vyjednávači údajně nabídli i v některých zemích daňové úlevy výměnou za mlčení.

Ale přesto přese všechno se islandská revoluce šíří po celé Evropě. Postavila se tomuto zkorumpovanému a neudržitelnému systému a dává světu lekci z opravdové demokracii. Po celém světě bude známa a oceňována, dříve nebo později, a to navzdory vládě politický a ekonomických elit, který zapříčinili celosvětovou krizi. Touha po svobodě nezná hranic!
Ivo1007
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Ivo1007 »

hughito napísal:Čo poviete na toto, páni ?

Hold Islandu aneb fakta o revoluci, která nastartovala nejen Španělsko

Na Islandu lidé rezignovali na jakoukoliv podobu vlády, velké banky byly znárodněny a bylo rozhodnuto, že lidé nezaplatí dluhy, které vytvořili politici, protože je to problém špatné finanční politiky, ne lidí. V nové ústavě bylo zakotveno, že občan je hlavní politickým protagonistou, nikoliv politik.

Island je v současnosti nejlepším příkladem mírové a důstojné reakce veřejnosti proti této moci, která dovedla zem i celý svět ke krizi. Islandský model, který ukazuje, že politici musí mít strach s reakce lidí, pakliže nebudou jednat ve prospěch nich. Ne ale strach o život ale o svoji kariéru.

Touha po svobodě nezná hranic!

Konečne sa niekde ľudia odhodlali spraviť zmenu
hughito
Redeemer
Redeemer

Nabudúce necituj celý príspevok, hlavne ak odpovedáš na posledný v téme.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - som zvedavý, ktorým štátom (myslím tým občanov) už pôjde celý ten ekonomický systém založený na dlhu a politici, čo nič neriešia, tak na mozog, že napodobnia Island, prípadne stredovekú (alebo renesančnú?) Prahu = defenestrácia a začatie odznova a inak. Možno tak Francúzi? Prípadne štáty, ktoré sú momentálne "v kríze?"
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Stoporko napísal: celý ten ekonomický systém založený na dlhu a politici, čo nič neriešia
Stoporko, aby nenabehol jeden uživateľ a neobvinil ťa z konšpiracii :lol:

Tema, ktoru načrtol hughito sa tyka aj medii a ich „objektívneho“ informovania. Preto pridávam zopár postrehov:

Rozprava o slobode médií v Európskom parlamente:

http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... XML+V0//SK

A jedna taká perlička z domova:

„Jeden z problémov, ktorý som v Sme mal a pre ktorý som tam už nechcel byť, bolo ovplyvňovanie novinárov členmi vlády, najmä Ivanom Miklošom."
:: bývalý šéfredaktor denníka Sme Martin Šimečka
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak klasicky to vrie v Grécku, okrem toho je veľmi silné hnutie v Španielsku, ktoré však celkom nesúrodé a nevie sa dohodnúť na jasných stanoviskách a požiadavkách. Ale tak fandím im, aby si to vyriešili a podarilo sa im momentálnu situáciu využiť vo svoj prospech.

Lebo, nakoniec majú aj tak jedinú a pravú moc vo svojich rukách ľudia, nikto iný. Len si to treba uvedomiť a začať sa podľa toho aj správať.

Sloboda tlače podľa mňa dnes neexistuje (až na výnimky), máme tu korporátne médiá, ktoré vlastnia záujmové, ekonomické a finančné skupiny. Nie je lepšieho nástroja na ovplyvňovanie verejnej mienky ako masmédiá.

Len je škoda, že istá časť kriticky (to kriticky skôr do úvodzoviek) zmýšľajúcej sa dostáva do úplne opačného extrému, keď odmieta všetky tieto oficiálne média a nahrádza ich konšpiračnými médiami. Tomu sa hovorí, z kaluže do blata.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal: Len je škoda, že istá časť kriticky (to kriticky skôr do úvodzoviek) zmýšľajúcej sa dostáva do úplne opačného extrému, keď odmieta všetky tieto oficiálne média a nahrádza ich konšpiračnými médiami. Tomu sa hovorí, z kaluže do blata.
maš na mysli napr. portál ateizmus.sk? S tym by sa dalo suhlasiť :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja som tým nenarážal na teba, ale trafená hus občas zagága.

Nie, portál ateizmus.sk je síce jasne orientovaný, ale od demagógie má naozaj ďaleko a navyše - nevyjadruje sa k nejakým politickým otázkam súčasnosti (ak nerátame nejaké názory napr. na odluku štátu od cirkvi). Mal som na mysli politicky orientované médiá.

Pozrite si videá. Je pekné vidieť, že aspoň pár ľudí sa aj na tomto zaopičnom Slovensku začína prebúdzať.

European revolution 5.6.2011 - Bratislava, Košice (29.5. 2011). :arrow: http://imcmedia.cz/?p=555
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

aby tí ktorí sú "tam hore" nezachraňovali banky... z peňazí nás všetkých
Moja odpoveď tak si nepožičiavaj. Neži na dlh. Zarábaj 2 doláre denne nemaj auto a nebudeš potrebovať banky. Banky sú preto lebo ich ľudia užívajú keby to tak nebolo tak neexistujú. V okamihu keď zavrhneš materiálny pôžitok zvrhneš systém. Tak nech zahodí mobil hodinky a oblečenie a keď bude na sociálnej úrovni priemerného obyvateľa zeme (áno Hughito zem nie je iba USA a EÚ ale Afrika či Ázia - a tým nechcem nikoho uraziť) potom mi môže hovoriť na čo sa zachraňujú banky.
Pred týždňom bolo že jedno percento ľudí vlastní 39% svetového bohatstva
Neuveriteľné a keď máš bankový účet tak patriš do renomovanej tretiny všetkých ľudí na zemi. Majú tí ľudia čo tam na tej zemi sedia bankové účty hughito ? Ja si myslím že áno. Tak nech sa podelia so svojím bohatstvom s chudobnými. Nech súcitia sociálne nie len so sebou ale aj s inými. Nech dajú časť svojho účtu ľudom v Afrike.
za španielskej republiky pred občianskou vojnou fungovala republika na základe spoločného vlastníctva ...nebolo to perfektné ale fungovalo to. Boli združenia odbory kde robotníci organizovali výrobu sami
Neverím také pokrokové. Za prvé tu máme podnikové zmluvy a za druhé systém kde idú návrhy od dola nahor je napríklad v Japonsku. Kvôli vysokej percentuálnej efektivite nápadov sa ho snažili uplatniť napr. v USA ale vôbec nefungoval kvôli absolútne inému nekreatívnemu zmýšľaniu podriadených oproti vedeniu. Čo bráni robotníkom aby poskytli kreatívne nápady z branže tak aby to lepšie fungovalo ? Asi to že žiadne kreatívne nápady poväčšine nemajú. Ten kto má uteká si spraviť vlastnú firmu alebo preč z republiky.
podľa mňa je potrebné vytvoriť plánované hospodárstvo lebo iným spôsobom to nie je udržateľné
Toto som už počul ale presne naopak. Škoda socík tiež plánoval a plánoval ...
vyhadzujeme tri milióny ton jedla v EÚ a USA
hehe tých ton je omnoho viac natrafil som na číslo 30 mega.
-s čím nie ste spokojní?
- S tým že mi môj život riadia peniaze
:lol: :sok: Až mi slza vyhrkla. Chuderka. Čítal som si Tita Livia a tam sa už dokonca 300 rokov pred letopočtom na to tiež sťažovali ...vraj sa to tiahne do ešte hlbšej minulosti :psssst:
Peniaze ti dávajú slobodu
Takže pozor! Chcú oni prácu ? Nie oni chcú prachy. Načo chcú prachy ? Peniaze ti dávajú slobodu . Nie!

Slobodu ti dá jedine to keď peniaze zavrhneš. Už som to tú písal ľudia chcú prachy len aby ich mohli utratiť oni nechcú sociálny systém pre celý svet oni ho chcú pre seba. Pozri sa na tých ľudí čo tam sedia . Vysokoškoláci alebo (ne)zamestnaní občania v ich veku. Zisťujú čo je život a zisťujú že je viac na hovno ako predpokladali a tak teda idú robiť "posedenie". O čom to ale je ? O tom že im je u riti že ráno majú vodu na obed chlieb a nelietajú im nad hlavou rakety. Oni chcú mať peniaze "pre seba".

ďalej som to nemohol pozeraž Hughito už som to nezvládol, prepáč dobrú noc keď ráno vstanem tak tu snáď od teba niečo nájdem.
hughito
Redeemer
Redeemer

P3Bo:
Moja odpoveď tak si nepožičiavaj. Neži na dlh. Zarábaj 2 doláre denne nemaj auto a nebudeš potrebovať banky. Banky sú preto lebo ich ľudia užívajú keby to tak nebolo tak neexistujú. V okamihu keď zavrhneš materiálny pôžitok zvrhneš systém. Tak nech zahodí mobil hodinky a oblečenie a keď bude na sociálnej úrovni priemerného obyvateľa zeme (áno Hughito zem nie je iba USA a EÚ ale Afrika či Ázia - a tým nechcem nikoho uraziť) potom mi môže hovoriť na čo sa zachraňujú banky.
Opäť sme pri tom, že ľudia sú v nejakej spoločnosti, v nejakom systéme, ktorý na nich vplýva. Veď už len to spoplatnenie VŠ - tam sa ta ani nikto nebude pýtať, proste ak chceš študovať, musíš zaplatiť a dostaneš na krk krásny dlh. Dnešná spoločnosť je nadstavená tak, že sa žije na dlh. Dlh, dlh, hypotéka, pôžička, dlh. Samozrejme, ak žiješ na dlh, niekto z toho profituje. A to niekto, je to 1%.
Neuveriteľné a keď máš bankový účet tak patriš do renomovanej tretiny všetkých ľudí na zemi. Majú tí ľudia čo tam na tej zemi sedia bankové účty hughito ? Ja si myslím že áno. Tak nech sa podelia so svojím bohatstvom s chudobnými. Nech súcitia sociálne nie len so sebou ale aj s inými. Nech dajú časť svojho účtu ľudom v Afrike.
Tomuto som moc nepochopil - čo má spoločné bankový účet s dávaním peňazí niekomu v Afrike ? Ďalšia vec - takáto pasívna pomoc nie je žiadna pomoc. Ak dám niekomu peniaze, tak som mu určite nepomohol, to je iba klam. To darovanie nerieši podstatu, teda problém. Dané sa minie a všetko je späť.
Neverím také pokrokové. Za prvé tu máme podnikové zmluvy a za druhé systém kde idú návrhy od dola nahor je napríklad v Japonsku. Kvôli vysokej percentuálnej efektivite nápadov sa ho snažili uplatniť napr. v USA ale vôbec nefungoval kvôli absolútne inému nekreatívnemu zmýšľaniu podriadených oproti vedeniu. Čo bráni robotníkom aby poskytli kreatívne nápady z branže tak aby to lepšie fungovalo ? Asi to že žiadne kreatívne nápady poväčšine nemajú. Ten kto má uteká si spraviť vlastnú firmu alebo preč z republiky.
Opäť sme tu pri tom systéme a tlaku jeho sily. Pokiaľ nebude vôľa, aby ľudia nápady mali a riadili si prácu sami, tak sa to nestane. Minimálne nie samo od seba. Dnešná elita (buržoázia) nemá záujem na tom, aby fabriky a továrne prebrali pracujúci a sami ich riadili. To je proste priamo proti dnešnému kapitalistickému systému. A nemýľ si nejaké kreatívne nápady podriadených voči vedeniu, tu ide o to, že žiadne vedenie by nebolo, žiadna hierarchia, žiadni predák ani majster ani technický riaditeľ.
Toto som už počul ale presne naopak. Škoda socík tiež plánoval a plánoval ...
K tomuto sa vyjadrovať nebudem, je to osobný názor daného človeka. Avšak trafil to s tým, že ako sa dodnes negatívne spomína, ako nebolo toho a toho a ako sa čakalo na hento a hento, tak dnes je všetkého veľa (až moc) - vyhadzuje sa žranica do hajzla, zatiaľ čo 80% sveta je pod hranicou chudoby. Takže, ani tá slávna neviditeľná ruka trhu nebude úplne kóšer.
Až mi slza vyhrkla. Chuderka. Čítal som si Tita Livia a tam sa už dokonca 300 rokov pred letopočtom na to tiež sťažovali ...vraj sa to tiahne do ešte hlbšej minulosti
Aspon vidieť, že je to generačný problém.

Inak neviem, čo ti je také smiešne, je to naozaj smutné, že sme sa ako najvyšší živočíšny rod prepracovali k tomu, že naše životy ovláda kus papiera, ktorý spôsobuje všetko zlo vo svete. To je teda naozaj pokrok.
Takže pozor! Chcú oni prácu ? Nie oni chcú prachy. Načo chcú prachy ? Peniaze ti dávajú slobodu . Nie!
Tento názor razí môj tatko, keď máme obdobné nočné debaty. Že v dnešnej spoločnosti, takej, aká je, ti akú takú "slobodu" zaručí jedine to, že máš veľa peňazí. A keď ich máš naozaj veľa, tak si teoreticky môžeš robiť čo chceš (samozrejme, nie je to absolútne, ale do istej miery to je pravda). Inak, samozrejme súhlasím s týmto, čo si napísal:

Kód: Vybrať všetko

Slobodu ti dá jedine to keď peniaze zavrhneš.
To je svätá pravda. Jedine odtrhnutím sa od tohto materiálneho pohľadu na svet sa človek oslobodí.
Už som to tú písal ľudia chcú prachy len aby ich mohli utratiť oni nechcú sociálny systém pre celý svet oni ho chcú pre seba.
Dnes to tak väčšinovo je a to podľa mňa aj vďaka tomu, že vždy existovala istá forma vlády založená na tomto koncepte, proste, kto mal peniaze, niečo mohol dosiahnuť, niekam sa vyššie dostať, jeho spoločenský status bol vyšší. Dnes sa už na nejaké stavy moc nehrá, proste, viac peňazí viac muziky. Takže, je logické, že ľudia toto preberajú a aktuálne to "tak je." Avšak, nesúhlasím s tým, že to tak bude vždy alebo že to tak je od prírody, lebo to by potom neexistovali aj takí ľudia, čo si to nemyslia.
Napísať odpoveď