Život v inej krajine (presťahovanie sa)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
master23
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Život v inej krajine (presťahovanie sa)

Príspevok od používateľa master23 »

asi by sa mala vytvorit nova tema, a prehodit tam nase prispevky. lebo to tu uz je multitema :D.
spoplatnenie tiez neviem ci by pomohlo, moja teoria je taka, ze namiesto statu budeme platit tie peniaze my, a tym padom, to je jedno z kade ma VŠ tie peniaze, ci od nas alebo statu.
ale samozrejme by sa mali zrusit niektore univerzity, asi tak polovica. take skoly a odbory co su na Slovensku, tak to su svetove unikaty.
na skvalitnenie VŠ by sa skor mali zmenit cisla prijiatych uchadzacov a skol celkovo. a potom samozrejme by mal stat zainvestovat peniaze, a podporit vyskumne pracoviska VŠ a skvalitnit infrastrukturu.
//btw, prosim dajte sem link na tu temu, ktora sa venuje zivotu alebo VŠ v Anglicku, mam nejake otazky. dakujem.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Tuším hľadáš toto http://www.hojko.com/studium-v-zahranic ... 0zahranici

Mimochodom, bol by si prekvapený, aké odbory sa nájdu aj tu v UK, sleduj:
http://goo.gl/WkUM6
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

jj to som hladal, diky. viem, ze zahranicne univerzity maju tiez vela roznych odborov. ale tie slovenske niektore, najmä v NR.
pribuzny mi ide studovat do USA v septembri, a mal toho hrozne vela na vyber, cca 200 odborov dokopy.
a tie odbory na zahranicnych univerzitach maju narozdiel od slovenskych uplatnenie v danej krajine.

a este otazka, seth, asi budes vediet odpovedat. skolne v UK sa ma zvysit od 2012/13 ?
len tak informativne som pozeral U of L´pool, a bolo tam pisane, ze sa od toho roku zvysuje na 9,000 libier.
rockonhustla
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa rockonhustla »

hughito napísal:Síce OT ale musím sa vyjadriť: čo sa týka spoplatnenia školstva, tak určite nie. Za prvé sa tým nijako nezaručí zvýšenie kvality, to neviem ako na to kto prišiel. Za druhé, vzdelanie by malo byť právom pre všetkých, čo chcú a majú na to - žiadne poplatky. Za tretie, tento koncept spoplatnenia iba podporuje dnešný systém života na dlh - len človek vyštuduje, už má na krku dlžobu na pekných pár desiatok rokov - úžasné. K tomu sa prirátajú iné pôžičky, hypotéky..a je to všetko v riti. Za štvrté, takýmto postupom sa stále viac a do hĺbky podporuje dnešná kapitalistická spoločnosť, všetko treba spoplatniť, zo všetkého vytvoriť nejaký produkt - hnus.

Odporúčam k tejto téme tento web: http://vzdelaninenizbozi.cz/
Nesuhlasim s tebou, ved spoplatnenie znamena statne univerzity ze budu musiet sa zlepsit aby prilakali viac studentov (inac pojdu radsej na sukromne) a vyssia konkurencia zvysi ich kvalitu. Vzdelanie je pravo pre vsetkych po strednu skolu a na vysokej si za kvalitu musi clovek priplatit, tak ako si v zdravotnictve priplacas za lieky ktore nie su pre teba nevyhnutne pre zivot. Co je lepsie ked budes zadlzeny ale najde absolvent po skonceni studia nejake uplatnenie s platom 1000 euro (splatis 100 euro) alebo nenajde uplatnenie resp. zarobi malo lebo mu vysoka skola neprinesie ziadnu komparativnu vyhodu kvoli tomu ze vela ostatnych studentov (medzi nimi flakaci, ozrani a lenivci s titulom) maju rovnake vzdelanie. Lepsie je platit za kvalitu ako neplatit za nekvalitu co je len strata casu pre studentov a ziadna alebo mala vyhoda pre firmy.
Retne napísal:Urcite, ja to inac nevidim.

a preco su komplikovane. Tak polovica z nich ked nie 2/3 su uz s niekym. A tu to funguje tak ze bezna holka ma pred prvou svadbou dvoch troch partnerov, ked nie menej. Jednoducho tu nezacne niekto s niekym chodit po 2 tyzdnoch, aj ked toto by mi ani tak nevadilo, ale niektore su take hlupe, ze od 16 maju toho isteho partnera, moze to byt najvacsi panak na svete no nenechaju ho.

Priklad kamaratky: ma 23 uz je s jednym 6 rokov, ziju spolu v jednom najme, co robi ona:pracuje, chodi na VS, plati vsetko(byt, stravu, domacnost)... on: nepracuje, nechodi do skoly, cely den ostava doma a fajci 6 jointov za den... preco ho nenecha? lebo je francuzska a ma strach ostat sama, tu nie je v mode byt single... a takychto pripadov poznam viacero...

potom sa cuduj svete preco v FR. mas tolko rozvodov, nevyskusali poriadne viacero chlapov... po par rokov od svadby, oci sa otvoria a voila rozvod...
Taky typ zien je aj v Cesku, mozno 80 percent, radsej budu aj s debilom len preto aby mohli povedat pred kamaratkami ze maju priatela a rozpravat sa o tom a tam je tiez vela rozvodov tak ako vo Francuzku.
master23 napísal:asi by sa mala vytvorit nova tema, a prehodit tam nase prispevky. lebo to tu uz je multitema :D.
spoplatnenie tiez neviem ci by pomohlo, moja teoria je taka, ze namiesto statu budeme platit tie peniaze my, a tym padom, to je jedno z kade ma VŠ tie peniaze, ci od nas alebo statu.
ale samozrejme by sa mali zrusit niektore univerzity, asi tak polovica. take skoly a odbory co su na Slovensku, tak to su svetove unikaty.
na skvalitnenie VŠ by sa skor mali zmenit cisla prijiatych uchadzacov a skol celkovo. a potom samozrejme by mal stat zainvestovat peniaze, a podporit vyskumne pracoviska VŠ a skvalitnit infrastrukturu.
//btw, prosim dajte sem link na tu temu, ktora sa venuje zivotu alebo VŠ v Anglicku, mam nejake otazky. dakujem.
Presne a univerzity a aj obory co su nepotrebne sa zrusia spoplatnenim skolstva pri vyssej konkurencii. Len najlepsie ostanu a bude ovela menej zbytocnych titulov. Pri spoplatneni budu aj vyssie investicie do skolstva tak ako je to vo vyspelych krajinach.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Slovenske univerzity nepoznam osobne :D poznam len ich biednu uroven a neefektivnost. Mam byvalych spoluziakov zo strednej co studuju take blbosti a este viacej ma sere ked vidim ze si slecna da na FB som Bc. pricom studuje dajaku andragogiku... to taky diplom osrat na co to je?

Ako to funguje tu vo francuzsku, som na statnej univerzite, prvy rok som platil 400 eur(200skolne,200poistenie pre studenta). Bolo nas obrovske kvantum, preslo prvym rocnikom nejakych 30% ALE obrovsky rozdiel medzi slovenskom a francuzskom, nemame tu take veci ako opravne skusky, vsetko sa robi len raz, potom sa to spocita a ak nemas viac ako 50 % v sucte zo vsetkych predmetov(niektore maju vacsiu hodnotu) tak ides na opravne, opravne su len jedny, ALE tu ti ponukaju 2 tyzdenne na opakovanie, pride profak na hodinu je nas strasne malo, lebo niektori to urobili na prvy krat, niektori si myslia ze to lepsie zvladnu sami doma a ti ostatni pridu do skoly, kazdemu sa venuje do podrobna, vidno na nich ze nam chcu pomoct, prvy rocnik ked som nemal vsetko na prvy krat, bol som v soku, ze preco im tak na nas zalezi. U nas by sa na teba vysrali, douc sa to sam alebo padaj zo skoly.

Druhy rocnik, kedze som odrobil vo francuzsku 2 roky, mal som pravo na stipko. Co mi plati to male skolne plus mi dava pocas skolskeho roka neico menej ako 5000eur na 10 mesiacov...

Ak nemate stipko myslim ze cena ale predsa len narasta s rocnikom, ale zase nic neunosne, MAster 2 ~ 2500eur
rockonhustla
Light Star
Light Star

Retne napísal:Slovenske univerzity nepoznam osobne :D poznam len ich biednu uroven a neefektivnost. Mam byvalych spoluziakov zo strednej co studuju take blbosti a este viacej ma sere ked vidim ze si slecna da na FB som Bc. pricom studuje dajaku andragogiku... to taky diplom osrat na co to je?

Ako to funguje tu vo francuzsku, som na statnej univerzite, prvy rok som platil 400 eur(200skolne,200poistenie pre studenta). Bolo nas obrovske kvantum, preslo prvym rocnikom nejakych 30% ALE obrovsky rozdiel medzi slovenskom a francuzskom, nemame tu take veci ako opravne skusky, vsetko sa robi len raz, potom sa to spocita a ak nemas viac ako 50 % v sucte zo vsetkych predmetov(niektore maju vacsiu hodnotu) tak ides na opravne, opravne su len jedny, ALE tu ti ponukaju 2 tyzdenne na opakovanie, pride profak na hodinu je nas strasne malo, lebo niektori to urobili na prvy krat, niektori si myslia ze to lepsie zvladnu sami doma a ti ostatni pridu do skoly, kazdemu sa venuje do podrobna, vidno na nich ze nam chcu pomoct, prvy rocnik ked som nemal vsetko na prvy krat, bol som v soku, ze preco im tak na nas zalezi. U nas by sa na teba vysrali, douc sa to sam alebo padaj zo skoly.

Druhy rocnik, kedze som odrobil vo francuzsku 2 roky, mal som pravo na stipko. Co mi plati to male skolne plus mi dava pocas skolskeho roka neico menej ako 5000eur na 10 mesiacov...

Ak nemate stipko myslim ze cena ale predsa len narasta s rocnikom, ale zase nic neunosne, MAster 2 ~ 2500eur
No tak to je tiez zaujimavy rozdiel medzi nespoplatnenym komunistickym skolstvom a spoplatnenym vyspelym skolstvom. Na Slovensku je taky postoj k profakom, ze sa vsetci boja ci prejdu skusky a vo vyspelych krajinach je priatelsky pristup profakov. A este aj je to viac individualne ako si hovoril, takze to nie je ze prides na prednasku a tam zaspavas od nudy, co nejaky dochodca tam hovori teoriu co je stara tak 10 rokov a neda sa vyuzit v praxi. Tam je ciel aby mala univerzita co najviac spokojnych absolventov, pretoze keby ma malo absolventov kvoli tomu ze je ta skola zbytocne tazka pre studentov a vychadzali by z nej nespokojni absolventi tak by klesol na dalsi rok ranking konkretnej univerzite a zarobili by tak menej kvoli nizsiemu zaujmu. To je dalsi z mnohych dovodov preco je spoplatnenie pre skolstvo a tiez pre studentov vyhodne.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

master23: Áno, školné od budúceho školského roka šlo krásne hore, je to pravda, že to bude 8-9K na jeden rok.

A čo sa týka vašej diskusie - súhlasím so spoplatnením školstva a ak sa dá, tak podobným systémom, ako tu (teda s efektívnym systémom pôžičiek a podobne). Dôvodov je viacero.
Retne
Darca
Darca

Skola je tazka, ved sme na vysokej skole, vo francuzsku prepadne uz na strednej cca 30 percent studentov aspon raz, tu sa v tom neseru, ak mas na to v pohode prechadzas, ak mas mensie problemy ale chces ist dalej za kazdu cenu vtedy ti profaci pomozu, ale ak na to seres oni sa prosikat nebudu :)

myslim ze moja skola tazi vzhladom na rating z toho ze je tu kvantum laboratorii, neviem ci nam na skole nestuduje viac ako 10000 doktorantov.

Moj odbor je najmensi z celej skoly, koncim druhy rocnik a sme 30 ale na Master tu prichadza rok co rok viacej ludi, minuly rok na M1 bola len jedna stvrtina z nasej vysky, vela ludi tu dochadza kvoli kvalite ktora prejavuje na Master. Predsa len Bc. v mojom obore velku rolu nehra, vsade sa povacsine berie to iste. Ale Master kvoli labakom tu v toulouse stoji za to. Celkovo v technike za kvalitou stoji Airbus.
rockonhustla
Light Star
Light Star

Retne napísal:Skola je tazka, ved sme na vysokej skole, vo francuzsku prepadne uz na strednej cca 30 percent studentov aspon raz, tu sa v tom neseru, ak mas na to v pohode prechadzas, ak mas mensie problemy ale chces ist dalej za kazdu cenu vtedy ti profaci pomozu, ale ak na to seres oni sa prosikat nebudu :)

myslim ze moja skola tazi vzhladom na rating z toho ze je tu kvantum laboratorii, neviem ci nam na skole nestuduje viac ako 10000 doktorantov.

Moj odbor je najmensi z celej skoly, koncim druhy rocnik a sme 30 ale na Master tu prichadza rok co rok viacej ludi, minuly rok na M1 bola len jedna stvrtina z nasej vysky, vela ludi tu dochadza kvoli kvalite ktora prejavuje na Master. Predsa len Bc. v mojom obore velku rolu nehra, vsade sa povacsine berie to iste. Ale Master kvoli labakom tu v toulouse stoji za to. Celkovo v technike za kvalitou stoji Airbus.
Rozdiel je tazka a zbytocne tazka. To co kritizujem nie je ze je tazke ucivo, lebo niektore obory su jednoducho zlozite, ale ide o to ze na Slovensku to robi tazkym ten zaostaly nepochopitelny system, na priklad sa musis ucit naspamat vela veci co su castokrat zbytocne alebo mozes dostat nejakeho debila na skusku co vyhodi 17 ludi z z 20 a preto je to tazke spravit a este k tomu to neni objektivne, lebo niekto iny moze na skusku dostat profaka co je v pohode a da to kazdemu kto nieco povie alebo vymysli. Inac s Masters a Bakalarom je to vsade ine. Na priklad malo ludi ma v Anglicku Masters, pretoze sa zamestnaju aj s Bakalarom a kto ma na skole s vysokym rankingom Bakalara tak pre neho neni Masters az taky potrebny, na Masters vlastne su vacsinou cudzi a studenti mimo EU na ktorych sa najviac zaraba lebo platia dvakrat viacej ako Anglicania a EU studenti.
Mimochodom vo Francuzku je tiez len rok Masters alebo 2 roky?
Retne
Darca
Darca

2 roky tu trva Master...

Inac, tazke je to preto lebo toho je vela, ale este som sa asi nestretol s niecim co v buducnosti nikdy nepouzijem, no ale zase kedze sa jedna o prve tri roky skoly, pochopitelne je to dost rozsiahle a ked sa presuniem na mastra (je ich o 8 na mojej skole v tom co studujem) tak je tam ista specilizacia a niektore veci budu menej potrebne...

Dalsia vec je ze studium len na kurzoch u nas neexistuje, jasne mame prednasky, potom hodiny na ktorych sa pocitaju priklady, dalsie hodiny ktore su cisto v labakoch a posledna moznost je ze ideme do terenu. Pre dvoma tyzdnami som bol na dva dni v pyrenejach a potom sme sli na tri dni ku oceanu, vsetko platene skolou okrem cestovne, co ma vyslo na 25 eur :)
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Neviem si predstavit spoplatenie.. Zober si to tak, ze ak by to bolo 300-400 euro, tak to teda tu uroven razantne nezdvihne.. Ak by to bolo viac, bude to zase len pre bohatych. Mozte povedat, ze nech ide predsa robit a platit si to. Lenze ak to ma byt tak kvalitne studium, vela roboty asi spravit nestihnes, pripadne to pocet odpracovanych hodin pojde zas na ukor studia.. Neviem, skuste mi toto dako vysvetlit a mozno zmenim pohlad, neviem sa totiz inak na to pozriet.
rockonhustla
Light Star
Light Star

kukiak napísal:Neviem si predstavit spoplatenie.. Zober si to tak, ze ak by to bolo 300-400 euro, tak to teda tu uroven razantne nezdvihne.. Ak by to bolo viac, bude to zase len pre bohatych. Mozte povedat, ze nech ide predsa robit a platit si to. Lenze ak to ma byt tak kvalitne studium, vela roboty asi spravit nestihnes, pripadne to pocet odpracovanych hodin pojde zas na ukor studia.. Neviem, skuste mi toto dako vysvetlit a mozno zmenim pohlad, neviem sa totiz inak na to pozriet.
Nenavratne studentske pozicky a splacanie (10 percent) az pri zarabani urciteho prijmu maximalne po dobu 20 rokov by vytvorili sancu na to aby mohli studovat vsetkym co maju o to seriozny zaujem, to znamena ze by kazdy mal moznost aj pri vyssom skolnom a nemusel by pracovat popri studiu ako v niektorych vyspelych krajinach v Europe. A dalsia vec je ze kvalitne studium nemusi znamenat byt stale v knihach alebo sa ucit naspamat, to je typicky pohlad na Slovensku ze kvalitna skola je tazka ale nemusi to byt tak a dolezita by mala byt schopnost absolventov sa uplatnit a nie povedat ze mali tazke studium a ucili sa cele dni. To znamena ze by studenti mohli a nemuseli pracovat a po vystudovani skoly a dosiahnuti urcitej vysky prijmu by zacali splacat v malych splatkach pozicku a velmi rychlo by skoncili zbytocne skoly ktore prinasaju len zbytocnych absolventov, lebo by nemohli sa uplatnit a dosiahnut ten spominany prijem (na priklad ak by bol urceny prijem 1000 euro). A keby zarabas nad ten prijem, myslim si ze tych 10 percent by si splacal v pohode. Pristup k studentom by sa radikalne a okamzite zmenil a to by bolo tiez pre mna pozitivne, pretoze by si kazda univerzita chcela udrzat studentov a vypadli by profaci, ktori si myslia ze si mozu robit co chcu a vyhadzovat studentov iba preto aby sa ich bali a ucili sa pol roka nezmysly aby presli do dalsieho rocnika a nepredlzovali studium ktore aj tak nema vyznam pre niektorych absolventov.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

rockonhustla to napísal pekne a zrozumiteľne. Spoplatnenie nie je nutne zlé, len to treba vidieť v inom svetle.
Fiju
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Fiju »

Retne napísal:2 roky tu trva Master...
U nas trva M. B. A. 18 mesiacov /CityU of Seattle/
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

kukiak napísal:ze ak by to bolo 300-400 euro, tak to teda tu uroven razantne nezdvihne..
Tak to sa ti len zda, ale ked tych 300 eur zaplati povedzme 500 studentov na jednej fakulte hned to mas 150 000 eur a to je uz slusna sumicka navyse na jeden rok. Z toho sa nieco da spravit.

Ja osobne som za spoplatnenie studia, kludne sa mohlo spoplatnit uz ako som na vysku nastupoval (teraz koncim bakalara), aspon by ma to nutilo si najst hned pracu aspon na polovicny uvazok a ziskavat aj vdaka tomu pracovne navyky.

A keby to bolo tych 10000 sk = 350 eur na semester....to znamena 700 eur za rok. Deleno 12 mesiacov = 60 eur za mesiac. Ked nejaky student nevie zarobit 60 eur za mesiac tak nech rovno skoci z mosta, lebo je ho skoda zivit v tomto svete.

Z vlastnej skusenosti poznam, ze drtiva vacsina mojich spoluziakov nikdy nepracovala (dokonca niektori ani nebrigadovali), takze toto by im snad pomohlo (nehovorim ze ja som nejaky pracant, ale aspon pravidelnu brigadu som mal a posledne roky na vyske som zil z toho, co som si zarobil po strednej, ked som si dal rok pauzu a aspon neplacem ako spoluziaci ze nemaju furt peniaze a v kuse sa ozieraju. Teraz sa peniaze minuli tak logicky od 4teho rocnika musim nastupit niekam.)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ing. Fijok: MBA trvá 18 mesiacov skoro všade, napríklad aj tu v UK. Nie je to typický masters degree...
Fiju
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Fiju »

Akoze nie? V com je iny?
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Frco, to zas nie je az tak objektivne, cim lahsiu skolu mas, tym lahsie a viac sa da niekde zarobit, ako dokaz sluzi uz len fakt, ze kolko deciek zaraba ako prim, a popritom si denne studuje. Tym padom by sa najviac dvihala uroven a platy zbytocnych a diplomovo-tovarenskych odborov, a medici, stavbari, strojari matfyz a technici by boli tam kde aj boli. Predsa je rozdiel vybavit ucebnu histologie aspon 15stimi mikroskopmi po 1000e ako kupit mapu geografom alebo meotar politologom. Ja budem mat teraz tretiak, kazdy den budu staze v nemocnici od 8 do 12 a potom do vecra pokracovanie normalneho studia v skole, budem rad ked budem mat kedy sa vysrat a cez vikend zregenerovat aby ma nechytil infarkt v 30tke. Fakt jedine cez tie pozicky, ale Slovaci su aj tak taky narod, ze s cim vacsim obnosom penazi mozu disponovat tym si viac aj uleju. Ten francuzsky pristup mi vtlacil slzy do oci, tam musi byt radost studovat a zit.
Retne
Darca
Darca

Tak ja som rad :D ale kedze som strasny materialista a musim mat stale nieco nove tak pracujem kedy len mozem :) A musim ti povedat ze skola vo francuzsku je velmi casovo narocna, ja chodim na kazdu jednu hodinu, resp. tu si nuteny chodit vsade, iba na prednaskach sa nezistuje kto tu je/ nie je. moj rozvrh na tento semester som tu uz hodil niekde na forum, ale podstatne je ze mam priblizne 30 az 35 hodin tyzdenne a pracujem jeden vikend z dvoch, cize za mesiac mam pre seba 4 volne dni. Je to narocne ale ked sa chce da sa to, nuteny financne nie som ale robim to...

ohladom skolstva na slovensku, kurnik nasrala ma jedna kamaratka. Maju za mnou skocit dvaja znami zo slovenska na tyzden, mensie prazdniny. Ked som to vyvesil na FB, tak reagovala ze niekto je pri peniazkoch. Uz mam nervy na to neustale stazovanie sa slovenskych studentov, nemame peniaze, slovenske skoly su tazke, profaci su debilni, skoro ziadna istota ze dostanem slusne povolanie po skonceni skoly, ale 90% z nich zije s rodicmi, cize zivot na salame... a tych 90% nie len take cislo, bol nejaky vyskum a priblizne tolko ludi do 25 rokov stale zije doma s rodicmi... preco sa neodprasknu niekam do zahranicia, ved na to netreba obrovske prostredky, ja som mal na zaciatok nejakych 1500 eur, co neviem ci nebola polovica moja...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

sRnec: nj na medikov som napr. nemyslel, ti verim, ze makaju asi najviac zo vsetkych studentov (alebo by aspon mali :) )
Retne: To neni tak jednoduche odist s 1500 eurami mimo. Neuchytis sa, nenajdes si pracu, vratis sa domov a 1500 eur v prdeli. Aj ja zijem doma s rodicmi, keby som mohol, nezijem s nimi, ale jednoducho si to financne nemozem dovolit sa osamostatnit a to tych 90% mojich rovesnikov to iste. Tych 10% su vsetko len ludia so zazobanych rodin, ktorych byt caka :) Aspon z mojho okolia.
Napísať odpoveď