lezenie, climbing, bouldering
Re: lezenie, climbing, bouldering
Jj, kupil som si dnes opasok taky podobny, stalo to tolko isto. Dik
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
My uz sme zacali so skalami, len pocasie nam vobec nepraje....clovek sedi zavrety v robote cez tyzden, tesi sa ze na vikend sa odserie na skaly a furt zacne prsat. 
-
audiotrack
VIP
no veď toto, zajtra som chcel ísť do nitry na kalváriu, ale včera dážď, dnes to vyzerá na dážď... a v pondelok mi zase odchádza lezecký kolega na týždeň do tatier. Táto sezona vôbec nezačína dobre
Ale príležitostí bude ešte kopec.
My sme mali ist dnes na Zamutovske skaly, sme planovali, ze ostaneme aj na noc v stane, ale pocasie na rit....
Inac prosim ta, ked istis s grigrim tak aspon na skalach drz pevne obe konce lana a nefot jednou rukou....je to grigri to je jasne ale predsa nejake riziko tam je.
Inac prosim ta, ked istis s grigrim tak aspon na skalach drz pevne obe konce lana a nefot jednou rukou....je to grigri to je jasne ale predsa nejake riziko tam je.
-
audiotrack
VIP
ja som nefotil
A keby neleziem 4+ pri ktorej som si úplne istý že by som ju dal aj bez lana tak nedovolím ani partnerovi aby ma fotil. Toto bolo len rozlezenie, a tiež má dosť skúseností aby vedel kedy stabilne stojím a môže ma cvaknúť
A to grigri, neviem. Ale kým neskúsiš tak budeš tále skeptický. Lano fakt netreba držať, veď ono sa používa aj na selfbelaying: Držanie spodného lana ešte chápem, ale načo by som držal aj vrchné? To fakt nechápem. Vrchá ruka plní len funkciu doťahovania/povolovania lana, ale celé istenie je na spodnej ruke. Pokiaľ teda nejde cvaknúť lano do expresu a nepotrebuje rýchlo povoliť lano, tak mi je vrchná ruka pri grigri úplne zbytočná
A to grigri, neviem. Ale kým neskúsiš tak budeš tále skeptický. Lano fakt netreba držať, veď ono sa používa aj na selfbelaying: Držanie spodného lana ešte chápem, ale načo by som držal aj vrchné? To fakt nechápem. Vrchá ruka plní len funkciu doťahovania/povolovania lana, ale celé istenie je na spodnej ruke. Pokiaľ teda nejde cvaknúť lano do expresu a nepotrebuje rýchlo povoliť lano, tak mi je vrchná ruka pri grigri úplne zbytočná
Njn, neviem ako na umelej stene, ja ked istim cez reverso, na skale musis pekne pracovat plynule s rukami, posuvat lano podla potreby, zatial grigri neplanujem kupit. Inac lano si si kupil ake?
-
audiotrack
VIP
lano nemám, toto bolo požičané. V takmer každom centre je možnosť požičať. A keď ideme na skaly, tak nosí kolega
huh skoda ze som na tuto temu nenarazil skor, tohto roku som tiez zacal liezt, nekedy v polke marca, odvtedy ak neprsi sme 2-3krat tyzdenne na skale na tomasovskom vyhlade zaveseni
, zacinal som na tomasaku na nejakych stvoreckach cestach, teraz uz 5+ - 6+ ..
dnes som bol prvykrat na umelej stene v PP v Maxe, to som si tahal jak nic
sa neda porovnat umela stena so skalkou.. kazdy meter istenie, leharo
inak v poprade sportrysy su asi (teda urcite) najlepsia predajna s hardwarom na vychode... na tomasaku aj na dreveniku si clovek uplne v pohode vystaci so zakladnou vybavou, lano, 8x express.. ziadne friendy, vklinence ani podobne chu**** nepouzivame, na skalkach to neje nutne a do hor sa zatial neponahlame, ja osobne takym veciam aj tak velmi neverim
... inak uz viackrat som sa stretol s fenomenom tzv. petzlakov
ktori musia mat co najviac veci od petzl lebo je to cool ani sami nevedia preco, cisto image... dokonca som sa stretol s takymi exotmi, co lezu zasadne v nedelu, obvesaju sa milion zbytocnimi blistatkami, a ket vylezu hore ohuruju turistov a male deti.. tak taketo ja nemusim.. v podstate je mi jedno v com leziem, donedavna to bola oldschool takmer 15-rocna vybava a 10 rocne lano, ktore nam zostalo doteraz, lezecky sme si menili styria... nedavno som kupil sedak singing rock + hms, kybel a vrecko na madzo za 56 evry, lezecky rock pillars zlacnene na 34 evry a expresy stubai po 9. bohate to staci, rozdiel je len v hmotnosti, stubai expresy vlastnostami fakt predcia petzlacke 3x drahsie... akurat su o par gramov tazsie ale to nikoho pri lezeni na jednu dlzku netankuje.. ono usetrene peniaze sa daju vrazit aj inde...
dnes som bol prvykrat na umelej stene v PP v Maxe, to som si tahal jak nic
Audiotrack, ked tak pozeram videjko o selfbelayingu s grigri, ono je to pekne, ale tak na umelej stene, na skale si to lano musim vytiahnut hore sam 
brainwirm, liezt na 10 rocnom lane je podla mna dost hlupe....to si svoj zivot nevazis ani na 150eur? Nevies kolko krat sa na tom lane niekto vydrbal, nevies ako sa o neho staral, nevies kde ho mal uskladnene....neveril by som mu.
Ja som bol spokojny s vyberom v HudySports v KE tiez maju vela super veci, tam som si kupoval lezky.
A tiez som podla teba 'petzlak' nechapem co mate taku averziu voci znacke...je snad jedno kto na com lozi, dolezite su vysledky nie?
brainwirm, liezt na 10 rocnom lane je podla mna dost hlupe....to si svoj zivot nevazis ani na 150eur? Nevies kolko krat sa na tom lane niekto vydrbal, nevies ako sa o neho staral, nevies kde ho mal uskladnene....neveril by som mu.
Ja som bol spokojny s vyberom v HudySports v KE tiez maju vela super veci, tam som si kupoval lezky.
A tiez som podla teba 'petzlak' nechapem co mate taku averziu voci znacke...je snad jedno kto na com lozi, dolezite su vysledky nie?
lubos, viem
nespadol do neho este nikto
take lano musi udrzat traktor aj ket ma 10 rokov.. si uz nekedy videl pretrhnute lano?? ja nie a nepoznam nikoho kto ano. nie na skalkach.
Osobne som nevidel, ale svoje lano by som vyradil hned keby javilo znamky vnutorneho poskodenia.
-
audiotrack
VIP
pretrhnuté zrovna nie, ale so zlomeným jadrom už áno. Pracovať s tak starým lanom je veľmi nebezpečné. Nevieš ako vyzerá vnútri, a ak má poškodené jadro (z toľkých ohybov) tak jeden pád (i keď ako vravíš prvý) môže byť kritickýbrainwirm napísal:lubos, viemnespadol do neho este nikto
take lano musi udrzat traktor aj ket ma 10 rokov.. si uz nekedy videl pretrhnute lano?? ja nie a nepoznam nikoho kto ano. nie na skalkach.
-
vrtulnik
Medium Professional
Aj my mame ~7 rocne 50m lano. Sice sa pouziva na vyskove prace (natieranie, opravavovanie striech, kde neni iny pristup), ale drzi. I ked sa isti este druhym (ako kedy).
Napr. na 100m komine sa istit jednym lanom by clovekovi behalo vselico po rozume...
Napr. na 100m komine sa istit jednym lanom by clovekovi behalo vselico po rozume...
-
audiotrack
VIP
vrtulnik len je rozdiel medzi statickým a dynamickým. 10 ročné lano ťa v pohode udrží, lebo na ňom iba visíš. Ale ak na lane padneš 5 metrov, tak je to trošku o inom
-
vrtulnik
Medium Professional
Hej, aj to je pravda. Kua, tento rok sme neboli este nikde. 
-
audiotrack
VIP
ot: niečo na pobavenie
-
vrtulnik
Medium Professional
Uz som to videl. Ale velmi ma to nepobavilo.
Nechcel by som to zazit...
5- pokorena
To je ta oznacena sipkou, nieje vysoka, ale niet rit sa coho chytit, inac vsetky skaly na fotke mam uz polozene, tie na pravo od tej 5- su nejake 4ky a 5ky, a ta celkom na pravo je tiez 5- alebo az 6. Uz zacinam objavovat to prave caro lezenia....bud alebo, kedy clovek ide na neisto nevidi coho sa chyta a je pripraveny na pad....to je ten spravny pocit
To je ta oznacena sipkou, nieje vysoka, ale niet rit sa coho chytit, inac vsetky skaly na fotke mam uz polozene, tie na pravo od tej 5- su nejake 4ky a 5ky, a ta celkom na pravo je tiez 5- alebo az 6. Uz zacinam objavovat to prave caro lezenia....bud alebo, kedy clovek ide na neisto nevidi coho sa chyta a je pripraveny na pad....to je ten spravny pocit
-
audiotrack
VIP
to je cesta po tej pukline? Cez čo si sa istil, sú tam nity alebo si zakladal vklínce? A vôbec, kde to je?
Lebo cesty 4 a 5- sa na skalách len tak nevidia, bežne bývajú od 5+ alebo 6 vyššie. To je ťažko aj na umelej stene nájsť také ľahké cesty, v handlovej máme na umelej od 5 vyššie a v brne som najľahšiu videl tuším 4+