Kvádre YTONG vs. tehla

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Kvádre YTONG vs. tehla

Príspevok od používateľa vendo »

mozes mi povedat preco to volas drevostavba?

a ked uz si taky profik v oblasti tamtych domov, mozes mi prosimta dat presny popis toho ich profilu steny? alebo nejaky konkretny odkaz kde je presne uvedene z coho (okrem ocelovej konstrukcie) sa taky dom sklada?
jankee
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jankee »

Lub0$ napísal: MÁ SILNÚ, STABILNÚ A PEVNÚ KONŠTRUKCIU
Je odolné voči vetru a zemetraseniu. Podľa Mercalliho stupnice si do stupňa 11 udrží stabilitu.
Až na to, že zábery z usa hovoria niečo iné, odrážam sa od Tvojho príspevku kde píšeš, že sa to využíva v USA a Kanade, lenže tam po búrke leží celá štvrť, tu Ti odfukne ak tak maxiálne strechu. Podla mňa drevostavba nevydrží taký nápor ako murovaný dom. No ak vie niekto viac, rád sa nechám poučiť.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Jankee porovnavas jablka s jahodami, existuju burky a burky. Kolko krat sa ti uz na Slovensku prehnalo po ulici tornado? By si videl ci by ti zobralo iba strechu...

Vendo, neviem z coho konkretne to robi firma na ktoru som uviedol link, ale spolocnost s ktorou som spolupracoval ja pouziva drevo ako jadro, a z vonku si na to mozes hodit co len chces, aj omietku, zalezi len na tebe ake mas poziadavky a co sa ti paci, niekto si to da oblozit aj kamenom. No presne ti jadro neopisem, tak detailne do toho nevidim.
jankee
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:Jankee porovnavas jablka s jahodami, existuju burky a burky. Kolko krat sa ti uz na Slovensku prehnalo po ulici tornado? By si videl ci by ti zobralo iba strechu...
ale veď preboha je to o dosť lacnejšie (z nejakého dôvodu), doba poskladanie sa počíta rádovo v dňoch a ešte stále je to len drevo..Osobne by som do toho nešiel ak by ma netlačili financie napríklad.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Mne to pripadá, že niektorí useri drevostavbu odsudzujú preto, lebo majú predstavu, že je to pár konárov pospájaných lanom a na vrchu zakryté čečinou.

Lubos, máš na mysli domy, ktoré robí napríklad táto firma? Je tam aj technický popis, teda z čoho sa jednotlivé steny skladajú. http://www.atrium-sk.sk/Technicky-popis-49.html
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Pinco aspon ty vies o co ide. Beriem, ze to na Slovensku nieje take rozsirene, ale ano mam na mysli toto, kazda firma ma ale svoje profily stien, no priblizne su rovnake.
Tiez mam pocit, ze kazdy si pod pojmom drevostavba predstavi zrub horara Jozka na Kysuciach, ktory si sam dal dokopy, lebo ma bratranca lesnika, tak si nakradol zopar kmenov....
foboss
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa foboss »

Na začiatok odpoviem na prvú otázku. Vybral by som si pálenú teplu. Najlepšie Porotherm 44Si. Vzhľadom na to, že ceny energií rastú a aj budú rásť, je vhodné aj takéto tehly zatepliť, aj keď samotné spĺňajú normové požiadavky čo sa týka súčiniteľa prechodu tepla, resp. tepelného odporu. Čo sa týka spájania jednotlivých stavív, bral by som PU penu. Znižuje sa prácnosť, zvyšuje sa tým aj rýchlosť výstavby, zanikajú tepelnú mosty v podobe ložných škár, nedochádza k znižovaniu izolačných schopností samotnej tehly. Čítal som tu aj nejaké reakcie, že pórobetón lepšie tvaruje, reže. Súhlasím, ale keď máte dobrého projektanta a ten vám vyskladá dom z tehál podľa modulovej koordinácie výrobcu, nie je potrebné žiadne sekanie či rezanie pálenej keramiky, takže tento problém by zanikol.

Objavili sa tu aj drevodomy. Chcem len upozorniť, že podľa stavebného zákona musí každá stavba, či z dreva alebo ŽB spĺňať podmienky, ako je stabilita a statická únosnosť. Tým pádom sú jednotlivé nosné časti dimenzované na hodnoty uvedené v príslušných normách.
A keď tu už riešime alternatívne druhy výstavby, resp. materiálov, čo tak sa pozrieť na Hlinené domy.
jankee
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Áno myslím si to aj to :!: ...proste 70 000€ za dom na klúč ktorý poskladajú doslova za pár dní (o 2 ulice ďalej ho skladali a bola to neskutočná rýchlosť) má určite svoje nevýhody...Tvrdiť, že o niečom niekto nevie, alebo vie mylné veci len kvôli tomu, že tomu neverí... :nono:
apple1
Expert
Expert

Príspevok od používateľa apple1 »

zaujimalo by ma ako izoluje drevostavba a ako izoluje tehla/ytong? inač k tym penam. tie peny su aj dosť drahe a čo sa tyka rychlosti tak staviať dom nieje o rychlosti že kto skorej postavi ale o kvalite
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

apple1 napísal:zaujimalo by ma ako izoluje drevostavba a ako izoluje tehla/ytong? inač k tym penam. tie peny su aj dosť drahe a čo sa tyka rychlosti tak staviať dom nieje o rychlosti že kto skorej postavi ale o kvalite
Ja som lepil penou (resp. robotníci, ja som sa len pozeral) a treba potvrdiť to, čo písal foboss, s penou sa skutočne lepí neskutočne presne a nevznikajú takmer žiadne škáry - skrátka kompaktná stena. Jasné, peny sú drahšie, no za lepšiu izoláciu to podľa mňa stojí.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

jankee, veď ja sa do drevostavby nevyznám, ale predsta to nepostavia len tak. Predtým ako postavia na určené miesto obvodovú časť ako aj priečky, tak to musí dať niekto dokopy, čiže pracujú niekde vo výrobnej hale, kde to nikto nevidí. Ako pozerám tú konkrétnu firmu, tak majú niekoľko modelov domov, čiže kľudne môžu mať už vopred pripravené steny a keď niekto chce stavať, tak mu tam vedia spraviť za krátku chvíľu.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

jankee napísal:Áno myslím si to aj to :!: ...proste 70 000€ za dom na klúč ktorý poskladajú doslova za pár dní (o 2 ulice ďalej ho skladali a bola to neskutočná rýchlosť) má určite svoje nevýhody...Tvrdiť, že o niečom niekto nevie, alebo vie mylné veci len kvôli tomu, že tomu neverí... :nono:
Zase si to pleties s niecim inym, ty hovoris o maringotkach, kde ti pride dom na dvoch kamionoch, treti prinesie strechu, 2 polovice domu sa spoja na betonovej platni, a polozia na to strechu....to nieje drevostravba.....ta drevostavba co spominam ja, je trosku komplexnejsia, chce to konstrukciu, a podobne, trva to niekolko mesiacov...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja sa v tom nevyznám, skôr som narážal na tie zábery z Ameriky kde prejde väčší veter a leží celá štvrť.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ja osobne by som šiel tiež do drevostavieb. Výhod je tam nespočet oproti ťažkým stavbám - počínajúc nákladmi a rýchlosťou výstavby (absentujú mokré procesy) končiac tepelnoizolačnými vlastnosťami. Takto zmontovaný dom je v podstate termoska.

Pokiaľ ide o ytong/porotherm, tak tepelnoizolačné vlastnosti sú podobné. Rozhodoval by som sa podľa ceny.

Pre tých, čo majú fóbiu z popolčeku v ytongu tu mám "prekvapenie" - popolček je štandardnou prímesou nie len v porobetonoch (t.j. ytong, hebel,..), ale aj v betónoch miešaných v betonárkach. Takže neodporúčam zdržiavať sa ani v panelákoch a ostatných železobetónových stavbách (nákupné centrá, administratívne skeletové budovy).
Pre istotu. Aby ste z toho neochoreli. :psssst:

//hughito: Väčší veter, ako napríklad hurkan Katrina s rýchlosťou vetra okolo 250km/h, tornádo či iné tropické cyklóny?? :)
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Adulko1 »

Ahojte chlapci, som rad, ze sa tu rozbehla debata :)
Ccel by som niektore veci podotknut, ze my sme tiez planovali montovany dom, boli sme na roznych prezentaciach, vystavach a aj v samotnych domoch, len akosi postupom casu sme zistovali, ze ceny murovaneho a montovaneho/drevenneho su rovnake. Neccem zatracovat montovane, ale murovane su predsa len viacej zatazene. I ked rychlost vystavby je nehorazne rychla :) Coraz viacej sa mi paci varianta tehla + pena. Ako pisete, ze je to velmi rychle a ked sme si dali naprojektovat projekt (este budu zmeny) na tehlovy, tak potom teda nebude problem s orezavanim, ked to bude presne. A inak ta pena ... Pozeral som par videi, ze ako sa to robi ako to vyzera a pozeram, ze ta pena je v takej malej tube. potom kolko ich budem potrebovat? Lebo vyzera to tak, ze bude toho treba vela nakupit. :) Ale vyzera to jednoducho. Co som si vsimol, tak ked sa zakladaju rohy domu, tak tam sa to nejako specialne priklada, ze sa da normalna tehla a k nej sa prilozi taka, ktora sa trosku rozltcie, tak ze vytvoria sa take dva otvori. A potom sa pokracuje normalne.
Tu je este nejaka inspiracia, co vy na to? :)

http://mojdom.zoznam.sk/cl/10027/100092 ... lepsi-dom-
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Jaj vy chytraci (cest vynimkam), zase vsetko ovladate...

Dnes je fakticky jedno z coho sa ide stavat dom, ci Ytong, ci tehla... Dolezite su technicke parametre materialu a vsetky murovacie materialy maju svoju maltu alebo tmel. Ak kupim termo tehlu, nepouzijem normalnu maltu alebo tmel, ale pouzijem maltu a tmel so zlepsenymi tepelnotechnickymi vlastnostami (zlepsenym tepelnym odporom). Ak to chcete mat dobre vymurovane, tak je potrebne pouzit aj rovnake preklady, teda od rovnakeho vyrobcu. Hlavne je potrebne to murovat podla technologickeho postupu vyrobcu. Pre laicke porovnanie, ked si kupim Audi, tak tam predsa nedam motor zo Skodovky!!!

Dnes ma material take technicke parametre, ze nie je potrebne zateplovat, staci zobrat vacsiu hrubku murovacieho materialu, pricom naklady na vystavbu budu nizsie ako keby sa vzala mensia hrubka a k tomu zateplenie, neplati sa ani naviac za pracu.

Ked sa spytate v nejakej firme, co je lepsie a co nie, aj tak vam vsade povedia nieco ine a to z jednoducheho hladiska, pretoze firmy maju uzatvorene zmluvy s dodavatelmi a tak maju na tom svoj rabat, zlavy a odporucia to na com viac zarobia.

Kto sa boji zatlkania klincov do steny, tak je asi retardovany, pretoze sa to da elegantne vyriesit hmozdenkami a je po probleme.

Kanadsky dom moze byt dobry len vtedy, ak je dobre naprojektovany a dobre postaveny. Kto pozna lyziarske stredisko Valcianska dolina pri Martine, tak nech sa paci, chodte sa pozriet tam ako dopadli kanadske domy, postavili ich nedavno a uz ich opravuju.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

hojko: Akykolvek dom je dobrý len vtedy, ak je dobre postavený. alebo?

// :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Frikso: Alebo ak si jeho majitelom. Lebo len malokto bude nadavat na svoj dom, ze ho zle postavil ;)
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

to len vtedy AK si ho sam staval, ked mu ho robosi sprasia bude nadavat este viac
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Hojko ty si dalsi falat, ako pise kolega nadomnou....akykolvek dom, ak je zle naprojektovany a prevedeny tak je o nicom. Mam nespocetne mnozstvo znamych ktory si staviali murovany dom a po prvom tyzdni vyhodili robotnikov s celou firmou prec, lebo kladli tie kvadre uplne od riti.
Napísať odpoveď