Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Akom HN ?
tuto (HN=hospodarske noviny)
javatar napísal:btw. este jedna otazka - kedze apelujes na to ze zdroj clanku na HN je priamo zainteresovany - myslis si zeby HN uverejnili akykolvek clanok, bez kontroly a overenia info? mam pocit ze HN nie su bulvar - alebo sa mylim?
Osobne sa mi 250M tiez zda byt prehnane ale ziskovy urcite budu (preco by nemali). Je mozne ze za celu akciu museli zaplatit prenajom namestia a podobne...
Thassarian
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Thassarian »

MIRV napísal:Thassarian, keby konal v súlade so zásadami, ktoré prezentuje? Okázalosť katolíckej cirkvi počas histórie už naštvala veľmi veľa ľudí. Alebo myslíš, že Viklefovi alebo valdéncom vadilo, že cirkev žije v príliš veľkej chudobe, že vlastne treba na oltáre dať viac zlata a mramoru, pretože tak sa ľudia odvrátia od mamonárstva? A aby bolo jasné, tak sa prezentuje už veľmi dlho. Tu nejde o to zapôsobiť na ľudí "vychovávaných v materializme", ide o jej prestíž, kult osobnosti.
Pocas historie... Preco vytahujes historiu? V pociatocnom poste som sem napisal, ze cirkev/Cirkev urobila v minulosti chyby, ale aj vela dobreho. Nevytahuj preto historiu a zostan v sucasnosti, vsetko sa vyvija, nemozes sa odvolavat na 14. storocie, ked zijeme v 21. storoci. A ako som uz tvrdil, to co tam pripravia pre papeza nie je pre to, ze by si to ziadal. Pripravia to preto, lebo si ho cenia a vazia a chcu ho proste dostojne privitat, neviem ako to mam lepsie vysvetlit.

Ide o zaposobenie, preco by inak robili taku akciu pre mladych? Keby islo o to, co si tam napisal, tak by to nebolo stretnutie mladych s papezom, ale stretnutie s papezom.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Vyťahujem ju preto, lebo robí tie isté chyby stále dookola. Je za to neustále kritizovaná a napriek tomu to robí. Nemôžem sa odvolávať na 14. storočie keď žijeme v 21. storočí? To znie ako vtip od človeka, ktorý obhajuje organizáciu snažiacu sa zakonzervovať všetko tak ako to bolo pred stáročiami a odvolávajúcu sa na knihy napísané v antike a dobe bronzovej. Ty vieš čo si pápež žiadal alebo nie? Ty sa len domnievaš a to nie je podstatné. Ježiš kázal v prostom odeve ľuďom, ktorí sa okolo neho zhromaždili. Pápež príde v nepriestrelnom akvárku a potom odslúži omšu za 200 m oltárom. Vidíš ten posun? Lebo si ho cenia? Tak to sa asi veriaci veľa o svojej viere nenaučili, keď si myslia, že pozlátko je stále to podstatné, čím možno niekoho potešiť. Čo myslíš, prečo sa za najobľúbenejšieho svätca považuje Sv. František z Assisi, ktorý sa vzdal svojho majetku a kázal o chudobe? Ale ty by si asi viac bral takého pápeža, aký je na obrázku, nie? Nech sa s ním "materialisti" môžu stotožniť.
Prílohy
V13EOwkBVqjruqhaJ21CA3dYo1_500.jpg
Thassarian
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Thassarian »

MIRV napísal:Vyťahujem ju preto, lebo robí tie isté chyby stále dookola. Je za to neustále kritizovaná a napriek tomu to robí. Nemôžem sa odvolávať na 14. storočie keď žijeme v 21. storočí? To znie ako vtip od človeka, ktorý obhajuje organizáciu snažiacu sa zakonzervovať všetko tak ako to bolo pred stáročiami a odvolávajúcu sa na knihy napísané v antike a dobe bronzovej. Ty vieš čo si pápež žiadal alebo nie? Ty sa len domnievaš a to nie je podstatné. Ježiš kázal v prostom odeve ľuďom, ktorí sa okolo neho zhromaždili. Pápež príde v nepriestrelnom akvárku a potom odslúži omšu za 200 m oltárom. Vidíš ten posun? Lebo si ho cenia? Tak to sa asi veriaci veľa o svojej viere nenaučili, keď si myslia, že pozlátko je stále to podstatné, čím možno niekoho potešiť. Čo myslíš, prečo sa za najobľúbenejšieho svätca považuje Sv. František z Assisi, ktorý sa vzdal svojho majetku a kázal o chudobe? Ale ty by si asi viac bral takého pápeža, aký je na obrázku, nie? Nech sa s ním "materialisti" môžu stotožniť.
Ktore knihy myslis? A povedz mi, co sa snazi tato "organizacia" zakonzervovat?
Urcite si ziadal podium za 200 milionov a zlate tyce do dazdnika.
Mozno vies, ze papez je voleny kardinalmi. Tych je nieco cez 200, myslis, ze by zvolili cloveka, ktory by nespravne reprezentoval RKC? A tiez mozno vies, co sa stalo Janovi Pavlovi II. To vysvetluje to "nepriestrelne akvarko".
Nemozem povedat, co sa veriaci naucili a co nie, taktiez to nemozes povedat ani ty. Zalezi na kazdom jednom cloveku ako prejavi svoju vdacnost alebo to, co citi, preto by si nemal vsetkych hadzat do jedneho vreca a presadzovat predsudok, ze RKC je len banda pokrytcov. Nehovorim, ze schvalujem ten oltar, ale je mi to celkom jedno, urcite nie je na jedno pouzitie a vo svete sa deje omnoho viac dolezitych veci. Alebo su klebety dolezite? Zas niekto dokazal ako cirkev mina peniaze? Odpoved najdes par prispevkov dozadu, kde sa tusim javatar vyjadril, ze vsetko ide z penazi veriacich.
A este raz, zle si ma pochopil s tym materializmom, ale neobvinujem ta, neviem to dostatocne vysvetlit a preto prezentujes to co si pochopil a co som ja nemyslel.

Samozrejme, ze chapem tvoju pointu. Preco teda obhajujem papeza? Lebo mi je jedno, ze sa niekto DOBROVOLNE vzdal svojich penazi preto, aby bola tato akcia, ktora sa deje raz za cas, velkolepa. Vela mladych, dovolim si povedat, ze vacsina z toho bude mat zazitok na cely zivot a co-to sa naucia. A tiez preto, lebo som veriaci a vyrastal som v salezianskom prostredi, takze o cirkvi par veci viem. Samozrejme, ze plati to co som uz napisal, ze nemozno vsetkych hadzat do jedneho vreca, vsade sa najdu aj ti, ktori zneuzivaju svoje postavenie, ale dovolim si povedat, ze tych je fakt malo a je len smola, ze media prave toto laka preto to tak zdoraznuju.

A nechcem sa to u tom dalej dotahovat, bolo mi potesenim citat si vase nazory :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

javatar:
tuto (HN=hospodarske noviny)
Akože čo ? Že to nie je bulvár a nezverejnia hocičo ? Beriem, ale to vyjadrenie o 250 miliónov je od madridského starostu, ktorý to len tak odhadol, to je celé.

Inak tie výdaje, ktoré sú proklamované, sú viacmenej spojené s tými dňami mládeže. Kde získame informácie, koľko stojí samotný pápež ? Ubytovanie jeho aj celého aparátu, jeho strava, jeho program, jeho aktivity a proste všetky veci, ktoré sú s ním spojené - lebo ako vieme z jeho sólo návštev, vždy šlo o riadnu sumičku.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Svetove dni mladeze zvolava papez a teda nemozes oddelovat SDM a jeho navstevu.
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar napísal:Svetove dni mladeze zvolava papez a teda nemozes oddelovat SDM a jeho navstevu.
Tomu rozumiem, ale v tých avizovaných nákladoch sú zarátané aj náklady na pápeža s jeho aparátom ? Lebo v podstate aj tí ľudia, čo protestovali, protestovali hlavne proti pápežovi, nie proti SDM.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Samozrejme - inak by jeho bezpecnost vysla lacnejsie, kedze takto sa staraju o bezpecie davov aj papeza. Zvlast nemocnicna pohotovost musi byt planovana vo vacsom objeme - co dost stoji.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

"zazitok na cely zivot, mladi ludia sa tam mnoho naucia"...a podobne "frazy" na obhajobu astronomickych vydajov podujatia organizovaneho skupinou ludi, ktorych "pan" kedysi velmi velmi davno tvrdil, ze treba zit v skromnosti a pokore a dolezita je vasa laska k bliznemu a dobro vo vasom vnutri...nie pozemske statky a haby, majetok, pompezne oslavy...
skutocne si myslite, ze keby dnes pan Jezis Kristus znova prisiel na zem, tak by bol spokojny s tym ako zijeme podla jeho ucenia? ako jeho zastupcovia na zemi (vatikan) vykladaju jeho slova a co vsetko robili a robia v jeho mene? skutocne to tak jezis chcel ?

btw. neustale ste tu filozofovali o duchovnych hodnotach, moralke, a vnutornom rozkvete veriaceho cloveka...ani sa necudujem ze mladi skromne zijuci krestania sucasnosti, maju z podobnych krestanskych podujati zazitok na cely zivot...aj ja by som mal zazitok na cely zivot, keby som za par dni mohol minut stovky milionov eur na nejaku "oslavu"...ten uzasny pocit, ktory z toho mate, nema ale nic spolocne s vierou alebo duchovnom...ten slastny pocit prameni z uspokojenia svojich potrieb, z materialna...z penazi...nic nove pod Slnkom, rovnaky opojny pocit penazi zazivali ludia aj davno pred krestanstvom...

pozlatko...materialno...skutocne opojna sila...vytriezvete, ked Spanielsko bude ziadat financnu injekciu z eurovalu, cize aj z vasich penazi ? vytriezviete, ked jedna z najchudobnejsich krajin EU bude posielat miliardy eur do bohatsich krajin a potom si sem pride na navstevu aj papez, samozrejme za nase peniaze...potom sa vam uz otvoria oci? alebo peniaze investovane na papeza a do jeho vrecak, su pre vas lepsie investovane peniaze ako do skolstva alebo zdravotnictva Slovenskej republiky ?
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

javatar napísal:Samozrejme - inak by jeho bezpecnost vysla lacnejsie, kedze takto sa staraju o bezpecie davov aj papeza. Zvlast nemocnicna pohotovost musi byt planovana vo vacsom objeme - co dost stoji.
A ako to vieš ? Veď pápež mal klasicky aj osobitný program, návštevu kráľovskej rodiny, potom návštevu akéhosi miesta kdesi mimo Madridu. To je tiež v rámci SDM ? Pochybujem, to už sú výdaje bokom a určite to neplatí pápežova kancelária.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Na tento program ho uz pravdepodobne spanielsko pozvalo. Teda konkretne asi kralovska rodina. Aj ked netusim kedy by to stihal ale budiz.

IMHO najdrahsie je zabezpecit nemocnicnu pohotovost. A ta nie je tak draha pokial sa jedna len o navstevu papeza a pokial sa jedna o navstevu milionoveho davu a papeza.
hughito
Redeemer
Redeemer

Zaujímali by ma nejaké informácie po, dá sa to niekde zistiť ? Koľko to teda stálo, aký bo zisk, atď.

Manifest za slobodu svedomia

Odporúčam si prečítať tento dokument, ktorý bol schválený 10. 08. 2011 na Celosvetovom kongrese World Founding Congress of Free Thought v Oslo s cieľom obnoviť Celosvetový zväz voľnomyšlienkarov.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

neprecital som to cele - ale len pre upresnenie par veci co mi udreli do oci
Na rozdiel od cirkví, ľudstvo odmietalo, odmieta a bude odmietať neomylnosť
Jedina neomylnost ktoru poznam je neomylnost ktoru ma (alebo tvrdi ze ma) je papez a to len v dvoch oblastiach (podla vlastnych slov) - oblasti vierouky a mravov.
Ľudský génius nepozná hraníc. Vie rozložiť aj najmenšiu časticu vesmíru, vie meniť vlastnú štruktúru, púšťa sa do dobývania planét, pátra po pôvode sveta a uvažuje o vlastnej budúcnosti.
predpoklad chybny sam o sebe
Prvé z týchto práv je právo myslieť slobodne.
zdaleka nie je v poradi prve, ale nehadam sa

sloboda myslenia je naozaj prirodzene pravo a myslim ze aj najlahsie uplatnitelne - problemy robi az ked je skombinovane so slobodou prejavu v dostatocne netolerantnej spolocnosti

ak by bola myslienka tohto manifestu apelovanie na myslenie ludi s radostou ho podporim

ale z tento manifest akoby predpokladal, ze znicenim cirkvi vyriesi (alebo aspon urychli riesenie) problemy ludstva

je zaujmave argumentovat proti nabozenstvu tym istym ludskym pravom, ktore mu umoznuje existenciu

PS: aj ja som za odluku cirkvi od statu, ani mne sa nepaci ak je niekto odsudzovany za iny nazor, no tato cesta "odsudzovania (akoze) odsudzujucich" urcite nie je ta spravna...
hughito
Redeemer
Redeemer

Díky, že si to prečítal a okomentoval, to sa málokedy stane.
Jedina neomylnost ktoru poznam je neomylnost ktoru ma (alebo tvrdi ze ma) je papez a to len v dvoch oblastiach (podla vlastnych slov) - oblasti vierouky a mravov.
A to je málo ? Ty si to tak napísal, ako keby nič. Tu vierouku čert ber, ale mravov ? To je v podstate morálka a do tej pindá RKC na čele s pápežom stále.
predpoklad chybny sam o sebe
Nie som autor, ale dajme tomu, že je to len tak kvetnato opísané snaženie človeka sa o poznania + to, že predsa len sme už na niečo prišli. :)

K tomu zbytku: ide o klub voľnomyšlienkárov, čo je v podstate len iné označenie pre ateistov (pod. ako humanista), takže je ten postoj proti cirkvi vcelku pochopiteľný, najmä vzhľadom k tomu odstavcu Dejiny. Je fakt, že naprieč históriou cirkev nikdy nepodporovala pokrok v slobodnom myslení, ba naopak, často sa aktívne svojimi mocenskými prostriedkami proti nemu stavala. Podobné tendencie pretrvávajú aj dodnes, aj keď samozrejme, už nie v takej miere a sile.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:A to je málo ? Ty si to tak napísal, ako keby nič. Tu vierouku čert ber, ale mravov ? To je v podstate morálka a do tej pindá RKC na čele s pápežom stále.
Tak nech pinda. Ty RKC neuznavas tak si z toho nic nerobis. Tie vyjadrenia maju aj tak vacsinou odporucaci charakter. A myslim si, ze ludstvo na tom nie je tak aby nebolo na co pindat. A napisal som to akokeby nic, lebo z RKC je moznost kedykolvek vystupit.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

1/z RKC sa neda vystupit, nikdy ! vstupujes do nej pokrstenim...a je absolutne jedno, ze si vtedy nevedel ani chodit a rozpravat...
takyto nazor ma viacero vyznamnych predstavitelov RKC, napr. prof. Ján DUDA, PhD. (predseda Slovenskej spoločnosti kánonického práva, profesor kánonického práva Katolíckej univerzity)

2/papezove slova v otazkach moralky su len odporucacie ? myslis, ze to tak skutocne vnimaju tie masy sfanatizovanych ludi, ktore maju papeza pomaly za poloboha, ktory dokaze robit aj zazraky?

a co papezove cielene vyroky proti ateistickym odporcom jeho navstevy v Britanii ? aj vtedy mali jeho slova len odporucaci charakter, ked prirovnaval ateizmus k nacizmu a tvrdil, ze bez ateizmu by nacisti ziadne neludske zverstva nespachali ?
...ked niekto takto zneuziva svoje postavenie, aby cielene zautocil na skupinu ludi....tak to je nechutne...navyse ked aj ti ateisti mu tu cestu v Britanii platili prostrednictvom statnych penazi...

okrem toho vsetci vieme, aky blizky vztah malo krestanstvo a nacizmus...a ze nacisti rozhodne neboli ateisti, kedze prave krestanstvo Hitler vyuzil na ideologicku vojnu proti zidom...az do roku 1933, kedy nacisti ziskali absolutnu moc, islo krestanstvo ruka v ruke s hitlerovou stranou...potom si uz Hitler zacal myslienky krestanstva upravovat, aby vyhovovali strane a jej cielom, to ale neznamena, ze sa nacisti zrazu stali ateistami...vsetci velmi dobre vieme, co mal kazdy nemecky vojak na opasku...rovnako ako vsetci dobre vieme, ako casto vrcholny predstavitelia tretej rise spominali boha, resp. v pripade Hitlera "boziu prozretelnost"...myslim, ze takymto sposobom sa vyjadruje iba clovek veriaci, nie ateista...
tiez sa mnoho predstavitelov RKC vtedy s rezimom kolaborovalo (rovnako ako tomu bolo u nas za komunistov), pomahali nacistom ukryvat nakradnute umelecke diela, pasovat ich do zahranicia a tiez potom pomahali nacistom utekat prec z europy...
tak isto treba spomenut, ze aj samotny Hitler bol pokrsteny, mal splnene tieto cirkevne obrady a do zhruba 20 rokov pravidelne navstevoval omse...tak nech na mna Ratzinger nejde s tym, ze ateizmus moze za zverstva nacizmu, ked na cele tretej rise stal clovek, ktoremu cele obdobie dospievania boli vstepovane krestanske myslienky...
Einar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Einar »

ephramko napísal:1/z RKC sa neda vystupit, nikdy ! vstupujes do nej pokrstenim...a je absolutne jedno, ze si vtedy nevedel ani chodit a rozpravat...
takyto nazor ma viacero vyznamnych predstavitelov RKC, napr. prof. Ján DUDA, PhD. (predseda Slovenskej spoločnosti kánonického práva, profesor kánonického práva Katolíckej univerzity)
Vystúpť sa dá môžeš o to normálne požiadať o zrušenie krstu a vystúpenie z cirkvy potom si označený za apostáta. V Nórsku inak začali ludia tak vo velkom vystupovat z cirkvy ze nedavno zacali byvat na uradoch oficialne tlaciva ktore len vyplnis a zanesies na najbližší úrad a nemusíš sám písať nejaký list. tu ale ide o to a tento názor majú všetci predstavitelia RKC že vystúpiť nemôžeš nikdy morálne aj ked zrušíš krst podla nich je tvoja duša a atd stále ziavazaná s Bohom aj ked to nieje na papieri
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

ephram:
1, uz odpovedal Einar
2, ano, nie (su tam dve otazky)
3, konkretne vyroky som necital, mozes mi postnut neaky material (ak chces)
4, a) keby Hitler zil ako presvedceny krestan holokaust by sa nestal
b) vyuzivanie krestanstva na odsudzovanie zidov? neaky material by som naozaj uvital...
Einar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Einar »

Inak ešte som zabudol dodať ak hitler využíval nejaké naboženstvo (ak sa to tak dá nazvať ) tak to bola severská mytologia
Napísať odpoveď