Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa hughito »

toto nie je vec anarchie ale pristupu sefa - plati totiz "pracujem aby som zil, nie naopak". Dnes uz vela sefov chape, ze spokojny zamestnanec je produktivny zamestnanec. Kto to nechape, nevie efektivne riadit svoj podnik.
Samozrejme, že niekde je situácia aj lepšia, veď sme sa o tom bavili v inej téme, že v tejto oblasti nastal vývin, ktorý ste vy pripisovali zásadne trhu. Napr. moja babka pred cca 10 rokmi vo fabrike tu u nás ešte nemohla počas práce ani piť či chodiť slobodne na WC, ja som takéto problémy určite nemal. Situácia sa na niektorých miestach zlepšuje, niekde však ani nie, ale stále máš nad sebou celý hierarchický aparát a si v podstate vykorisťovaný. Ak by sme použili Marxovu terminológiu, vytvára nadhodnotu, ktorú ti kapitalista ukradne. :wink:
Pri 470 zamestnancoch v jednej fabrike a relativne jednoduchom vyrobnom procese mozne, vies si to predstavit napr. v IBM ktore ma 400 000 zamestnancov?

pokracovanie nabuduce... (stale v ramci jedneho clanku)
To tých 400 000 zamestnancov robí v jednej budove ? A inak, v dnešnej dobe technológií by toto vôbec nebol problém, nevidím v tom žiadnom prekážku.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Napr. moja babka pred cca 10 rokmi vo fabrike tu u nás ešte nemohla počas práce ani piť či chodiť slobodne na WC, ja som takéto problémy určite nemal.
Lebo sef uvazoval logikou - ked pije tak nerobi, na WC tiez produktivna nie je. To ze ked nie je smadna a nemusi silne drzat zvierac tak robi rychlejsie mu uz velmi nenapadlo.
hughito napísal:Ak by sme použili Marxovu terminológiu, vytvára nadhodnotu, ktorú ti kapitalista ukradne. :wink:
A zaroven ti dava pracu ktoru by si si sam nebol schopny zohnat. Keby bolo zhananie prace a zakaznikov take lahke uz davno podnikam sam.
hughito napísal:To tých 400 000 zamestnancov robí v jednej budove ? A inak, v dnešnej dobe technológií by toto vôbec nebol problém, nevidím v tom žiadnom prekážku.
Nie - v jednej budove nerobi :D , robi v mnoho statoch a tolko veci ze radovy zamestnanec nevie ani o celej skale produktov IBM. Pri takom pocte ludi a produkcii nie je mozne hlasovat o vsetkom - ludia by totiz viac hlasovali ako pracovali. A potom - zakladna chyba demokracie a sice "vacsina takmer nikdy nema pravdu".
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

problem je, ze vsetky tieto fabriky produkuju len zakladne a na vyrobu jednoduche produkty. podla mna nie je sance aby si robotnici sami osefovali podniky v odvetviach ako vyroba procesorov alebo aut(a vela inych), kde maju neskutocne zlozite procesy vyroby a nakladne vyskumy.
hughito
Redeemer
Redeemer

Prečo stále vytvárate model, že ak by takto fungoval podnik, tak by odtiaľ museli ujsť všetci odborníci alebo ľudia, čo sa rozumejú aj technológiám a ostali len tí radoví robotníci. Nechápem. Veď sa tu bavíme o nejakom novom usporiadaní práce ako takej, systému výroby a vzťahov medzi pracujúcimi - ľuďmi.

Ide o to, že by sa mal odstrániť zbytočný byrokraticko-hierarchický aparát, ktorý je často košatejší ako strom, odstrániť hierarchické vzťahy a nerovnosť. Pokojne by niekto mohol mať na starosti organizovanie určitého úseku výroby a iný by si robil za svojou mašinou (prečo nie ?), ale ich vzťah by bol rovnocenný.
A zaroven ti dava pracu ktoru by si si sam nebol schopny zohnat. Keby bolo zhananie prace a zakaznikov take lahke uz davno podnikam sam.
Ale na tvojej práci ťa okráda, vytvára si svoje bohatstvo, s čím akosi nikto ešte nebol v dejinách spokojný. Podľa mňa ide o čistú krádež.

Čo sa týka toho IBM, ľudia by sa starali o svoju "časť" a na nejaké celkové rokovanie by boli vyslaní (možno po predchádzajúcej "internej" diskusii) delegáti, zástupcovia. Takto sa to v podobných prípadoch vždy robilo, keď niečo funguje na pod. princípoch. Je jasné, že sa všetci tí ľudia nepresnú naraz na jedno miesto, kde by ich 400 000 počúvalo a diskutovalo. :)

____

Existujú ešte aj model ekonomickej demokracie. To už zrejme ani moc nepatrí sme, ide skôr o ľavicovú záležitosť, ale tiež to pojednáva aj o týchto veciach, o ktorých sa tu bavíme.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Pokojne by niekto mohol mať na starosti organizovanie určitého úseku výroby a iný by si robil za svojou mašinou (prečo nie ?), ale ich vzťah by bol rovnocenný.
akonahle by niekto iba organizoval a a organizoval by viacero desiatok ludi => nerobil by, bol by niekoho nadriadeny
Čo sa týka toho IBM, ľudia by sa starali o svoju "časť" a na nejaké celkové rokovanie by boli vyslaní delegáti, zástupcovia.
presne tak, na toto je manazer, je jedno ako to nazves, vzdy je niekto, kto inych ludi riadi
hughito
Redeemer
Redeemer

akonahle by niekto iba organizoval a a organizoval by viacero desiatok ludi => nerobil by, bol by niekoho nadriadeny
Tiež je to práca, mnohokrát to môže byť ťažšie ako tá istota za mašinou - človek behá, rieši, vybavuje problémy. Ide o to, že by nevystupoval z nadriadenej pozície, organizoval by, ale po určitých dohodách, proste by to nebolo holé rozdávanie direktív. Takisto by si to ani nemohol dovoliť, lebo jeho pozícia by bola absolútne rovná s tým robotníkom za pásom.

Pokojne si to takto viem predstaviť - je proste fakt, že niekto má schopnosť organizovať, aj komunikovať - niekto nie. Takže ten človek za pásom by určite nemal ambície "stať sa manažérom." A ako hovorím, o spoločných problémoch a veciach by sa diskutovalo spoločne.
presne tak, na toto je manazer, je jedno ako to nazves, vzdy je niekto, kto inych ludi riadi
Prečítaj si ešte raz čo som ohľadom toho napísal.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Ale na tvojej práci ťa okráda, vytvára si svoje bohatstvo, s čím akosi nikto ešte nebol v dejinách spokojný. Podľa mňa ide o čistú krádež.
Takze si to zhrniem. Dostanem sa k praci ku ktorej by som sa bez jeho kapitalu nedostal, pouzivam naradie/stroj ktore mi nakupil sef (firma), pracujem v priestoroch ktore su na pracu potrebne vybavene tiez z jeho financii. To mi je teda riadna kradez.

Alebo aktualna situacia. Pracujem na projekte ktory v praxi pouziva par desiatok tisic ludi. Samemu by mi trvalo velmi dlho takyto projekt realizovat a zrejme by sa mi nepodarilo ho predat. Takze firma ktora ten projekt vytvorila, ziskala zakazku, plati ludi co na tom makaju nema mat z toho nic?

hugo - ako sa mam spravat ak nemam byt podla teba okradany a ani ja okradat?
hughito napísal:Tiež je to práca, mnohokrát to môže byť ťažšie ako tá istota za mašinou
A prave preto by mala byt lepsie ohodnotena.
hughito napísal:Tiež je to práca, mnohokrát to môže byť ťažšie ako tá istota za mašinou - človek behá, rieši, vybavuje problémy. Ide o to, že by nevystupoval z nadriadenej pozície, organizoval by, ale po určitých dohodách, proste by to nebolo holé rozdávanie direktív.
Vzdy je to hole rozdavanie direktiv. Zalezi len uz na samotnom nadriadenom ci rozdava so rozumom alebo nie. A co je na ludoch to najhorsie je - ze su to ludia. Ak niekto nepochopi preco je dany "prikaz" dobry tak do toho bude furt pindat. Ak ma niekto lepsi napad mal by ist za sefom a navrhnut mu to. Tam by mal dostat odpoved ano/ano ale inak/nie pretoze.
hughito
Redeemer
Redeemer

Takze si to zhrniem. Dostanem sa k praci ku ktorej by som sa bez jeho kapitalu nedostal, pouzivam naradie/stroj ktore mi nakupil sef (firma), pracujem v priestoroch ktore su na pracu potrebne vybavene tiez z jeho financii. To mi je teda riadna kradez.
A každú hodinu čo odrobíš, vytvoríš nadhodnotu, na ktorej ťa šéf odrbe. Čiže sa to veľmi rýchlo vráti. Načo sem posielam tie zdroje z praxe ? Robotníkom v Argentíne sa často až zdvojnásobili mzdy, jeden údaj som postrehol aj taký, že až 70% zárobku firmy šlo na platy "tých hore." Ďakujem pekne teda, takto to funguje v super kapitalistickej spoločnosti.
hugo - ako sa mam spravat ak nemam byt podla teba okradany a ani ja okradat?
Ťažko niekedy aplikovať anarchistické princípy do kapitalistickej spoločnosti. Niekedy sa mi to ani nedá. Čiže tieto otázky nemajú zmysel.

Tieto továrne idú prakticky proti systému, čo je vidieť aj na tých represáliach a ťažkých bojoch okolo nich. Čiže, ak ma tu začnete bombardovať otázkami ako by hento a hento by fungovala na anarchistických princípoch - tak odpoveď je jednoduchá. V dnešnej spoločnosti, takej aká je, nijako, alebo len nejak obmedzene. Už len preto, že v anarchistickej spoločnosti by sa do popredia kládli iné hodnoty, ako dnes - zisk. Dnes sa maximalizuje zisk, avšak, ťaží z neho len úzka skupina ľudí.
A prave preto by mala byt lepsie ohodnotena.
Toto je ťažká otázka. V tých továrňach platí zásada rovnakého zisku, avšak treba uznať, že niektoré práce sú proste ťažie a niektoré ľahšie (nemyslím len vo fabrikách). Ako by si to riešil ty ? Ja osobne asi tak, že ak by to preukázateľne tak bolo, tak by sa napr. spravilo hlasovanie, že či ľudia súhlasia s tým, aby mal dotyčný o niečo (primerane) vyšší plat.

Inak, ale aj tu je to v podstate také kŕčovité, lebo v podstate deľba práce a hlavne námezdná práca a pod. veci sú kapitalistickými "výtvormi." Čiže ak sa do nich snažíme vložiť anarchistické princípy, môže to pôsobiť tak "čudne."

Isté koncepcie anarchizmus (anarcho-komunizmus) určite počítajú so zrušením peňazí ako takých. V Španielsku, v 1936-om na niektorých miestach ľudia hromadne spoločne peniaze pálili, ako prejav toho, že ich k životu nepotrebujú.
Vzdy je to hole rozdavanie direktiv. Zalezi len uz na samotnom nadriadenom ci rozdava so rozumom alebo nie. A co je na ludoch to najhorsie je - ze su to ludia. Ak niekto nepochopi preco je dany "prikaz" dobry tak do toho bude furt pindat. Ak ma niekto lepsi napad mal by ist za sefom a navrhnut mu to. Tam by mal dostat odpoved ano/ano ale inak/nie pretoze.
Ide hlavne o ten prístup - iné je, ak ti z pozície autority niekto nakáže hento a hento a iné je to, ak ti niekto z rovnocennej pozície, po vzájomných diskusiách či rozhodovaniach, povie (z tej pozície, že má organizátorské schopnosti, prípadne viac rozumie procesu výroby) - počúvaj Jano, bolo by dobré, keby si spravil toto a hento a Mišo ty sprav hento. Bude to najefektívnejšie.

Takisto ľudia musia vidieť, že aj ten "rozdávač" práce naozaj robí. Ja som sa stretol vo fabrike s tým s dvojakými "majstrami." Niektorí naozaj preukázateľne robili, lietali, chodili, vybavovali. Ok. Ale boli aj takí, ktorí sa drzo prechádzali s ostatnými majstrami, diskutovali, smiali, potom si len tak sedeli atď - toto ľudí serie, nie to, že im niekto, kto preukázateľne vie čo a ako normálne povie, čo má ísť robiť. Pre mňa to nie je pozícia nadriadeného. Nadriadený je ten, kto má vyšší plat, iný "titul" a často sa tak aj správa.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:A každú hodinu čo odrobíš, vytvoríš nadhodnotu, na ktorej ťa šéf odrbe.
A za to ze to vsetko vytvoril nema dostat nic? Alebo ma cakat 10 rokov kym sa mu tie miliony (v tomto pripade to boli ozaj miliony (sk)) vratia? Uvedom si ze sa pekne namakal (o dost viac nez jeho robosi) kym to vsetko vytvoril a dostal sa s tou firmou tam kde je...
hughito napísal:Už len preto, že v anarchistickej spoločnosti by sa do popredia kládli iné hodnoty, ako dnes - zisk. Dnes sa maximalizuje zisk, avšak, ťaží z neho len úzka skupina ľudí.
Pokojne ich konkretizuj. Som si isty ze uznam ich prinos.
hughito napísal:Toto je ťažká otázka. V tých továrňach platí zásada rovnakého zisku, avšak treba uznať, že niektoré práce sú proste ťažie a niektoré ľahšie (nemyslím len vo fabrikách). Ako by si to riešil ty ? Ja osobne asi tak, že ak by to preukázateľne tak bolo, tak by sa napr. spravilo hlasovanie, že či ľudia súhlasia s tým, aby mal dotyčný o niečo (primerane) vyšší plat.
Ja zase systemom odmien. Mal by za konkretne rozhodnutie/cin byt zdorazneny hlavne podiel rozhodnuti na zisku z produktu alebo zvysenie efektivity internych zalezitosti. Taktiez klast doraz na narocnost prace z odborneho hladiska.
hughito napísal:Inak, ale aj tu je to v podstate také kŕčovité, lebo v podstate deľba práce a hlavne námezdná práca a pod. veci sú kapitalistickými "výtvormi." Čiže ak sa do nich snažíme vložiť anarchistické princípy, môže to pôsobiť tak "čudne."
Uz som to tu pisal - specializacia (a teda delba prace) je nutnou podmienkou efektivity. Bez nej vyspelu spolocnost nepostavis.
hughito napísal:Isté koncepcie anarchizmus (anarcho-komunizmus) určite počítajú so zrušením peňazí ako takých. V Španielsku, v 1936-om na niektorých miestach ľudia hromadne spoločne peniaze pálili, ako prejav toho, že ich k životu nepotrebujú.
Peniaze maju istu ulohu a tak ich zrusenie bez adekvatnej nahrady nie je vhodne. A adekvatna nahrada mi zatial nikdy nenapadla a ani mi nik nic take neprezentoval. Inak by som bol za ich zrusenie okamzite.
hughito napísal:Ide hlavne o ten prístup - iné je, ak ti z pozície autority niekto nakáže hento a hento a iné je to, ak ti niekto z rovnocennej pozície, po vzájomných diskusiách či rozhodovaniach, povie (z tej pozície, že má organizátorské schopnosti, prípadne viac rozumie procesu výroby) - počúvaj Jano, bolo by dobré, keby si spravil toto a hento a Mišo ty sprav hento. Bude to najefektívnejšie.
No to je sice pekne povedane ale realita je proste trosku odlisna. Ludia nemozu vzdy chapat rozhodnutiam svojich nadriadenych. A v zasade to ani nepotrebuju. Tu je pozicia autority velmi efektivna zalezitost.
hughito napísal:Takisto ľudia musia vidieť, že aj ten "rozdávač" práce naozaj robí.
No toto je ideal zo vsetkych spomenutych najzlozitejsi. Pre mnohych ludi je moja praca len tukanie do klavesnice za ktore som ohodnoteny az prilis. Pre mnohych ludi napr. obchodnik nie je praca. Manazer detto. Ja sam netusim co vsetko robi moj manazer (kedze sedi 400km odomna). Ja sam som dlho povazoval uradnikov za nepracujuci lud. Kazdy ma pocit ze ta jeho praca je ta najtazsia a vie si to zdovodnit.
beardie
Redeemer
Redeemer

Robotníkom v Argentíne sa často až zdvojnásobili mzdy, jeden údaj som postrehol aj taký, že až 70% zárobku firmy šlo na platy "tých hore." Ďakujem pekne teda, takto to funguje v super kapitalistickej spoločnosti.
ale no, Hugo, takto zovseobecnovat...
Už len preto, že v anarchistickej spoločnosti by sa do popredia kládli iné hodnoty, ako dnes - zisk. Dnes sa maximalizuje zisk, avšak, ťaží z neho len úzka skupina ľudí.
doporucil by som ti mat v skole aspon jeden semester mikro/makroekonomie, naucil by si sa, ze zisk je motorom rozvoja
Toto je ťažká otázka. V tých továrňach platí zásada rovnakého zisku, avšak treba uznať, že niektoré práce sú proste ťažie a niektoré ľahšie (nemyslím len vo fabrikách). Ako by si to riešil ty ? Ja osobne asi tak, že ak by to preukázateľne tak bolo, tak by sa napr. spravilo hlasovanie, že či ľudia súhlasia s tým, aby mal dotyčný o niečo (primerane) vyšší plat.
dost velky rozdiel medzi robosom a riadiacim pracovnikom je v tom co a hlavne ako to robia
robos maka osmicku a s prazdnou hlavou ide domov, manazeri (dobri a kvalitni) makaju denne 10 a viac, to ze to nevidis este neznamena, ze to tak nie je

keby mali o vyske platu rozhodovat robosi, lebo by ich bola vacsina, vyssi plat by velmi pravdepodobne riadiacemu pracovnikovi nedali, predpokladali by, ze on robi len hlavou, zatial co oni makaju fyzicky, castokrat je mentalna praca ovela narocnejsia, aj ked sa to nezda
Ide hlavne o ten prístup - iné je, ak ti z pozície autority niekto nakáže hento a hento a iné je to, ak ti niekto z rovnocennej pozície, po vzájomných diskusiách či rozhodovaniach, povie (z tej pozície, že má organizátorské schopnosti, prípadne viac rozumie procesu výroby) - počúvaj Jano, bolo by dobré, keby si spravil toto a hento a Mišo ty sprav hento.
normalny riadiaci pracovnik sa takymto stylom bavi so svojimi podriadenymi standardne, nie je to nic nezvycajne
Ja som sa stretol vo fabrike s tým s dvojakými "majstrami".
to uz je chyba fabriky, ze nevie vybrat spravnych veducich...
hughito
Redeemer
Redeemer

ale no, Hugo, takto zovseobecnovat...
Heh a ako si myslíš, že to funguje inde ?
doporucil by som ti mat v skole aspon jeden semester mikro/makroekonomie, naucil by si sa, ze zisk je motorom rozvoja
Rozvoja do čoho ? Rozvoja k väčšiemu zisku ? To sú všetko neoliberálne dogmy. Všade to počuť: ekonomický rast, dobehnme Rakúsko, budeme európsky Singapur a pod. nezmysly. Svet je v kríze, euro je v kríze, kapitalistická spoločnosť je založená na krízach - najviac na to dopláca opäť len a len plebs. Veď u sú tieto mantry o zisku a raste na smiech. Kam chceme akože rásť ? Čo je cieľom ? Kupovať nové auto každý mesiac, alebo jesť 20-krát za deň ? Tieto predstavy sú naozaj mimo, to je pravá utópia. To nehovorím o veciach ropný zlom a vôbec problém energetiky.
dost velky rozdiel medzi robosom a riadiacim pracovnikom je v tom co a hlavne ako to robia
robos maka osmicku a s prazdnou hlavou ide domov, manazeri (dobri a kvalitni) makaju denne 10 a viac, to ze to nevidis este neznamena, ze to tak nie je

keby mali o vyske platu rozhodovat robosi, lebo by ich bola vacsina, vyssi plat by velmi pravdepodobne riadiacemu pracovnikovi nedali, predpokladali by, ze on robi len hlavou, zatial co oni makaju fyzicky, castokrat je mentalna praca ovela narocnejsia, aj ked sa to nezda
Však samozrejme, že aj taká práca môže byť náročná, ale teda vysvetli mi, ako je možné, že v tých továrňach dokážu fungovať aj bez celého toho aparátu ? Ty nemáš pocit, že tento byrokratický aparát, je častokrát len na okrasu ? To ani nehovorím o štátnej správe, tam sa to takými byrokratmi a zbytočnými pozíciami len hemží.
to uz je chyba fabriky, ze nevie vybrat spravnych veducich...
Áno a koľko je takých dobrých fabrík ? Odvšadiaľ počuť sťažnosti. Hlavne, čím "podriadnejšia" je práca daného človeka. Samozrejme, ak je niekto napr. špičkový odborník v oblasti, tak takého človeka si naopak hýčkajú.
beardie
Redeemer
Redeemer

Heh a ako si myslíš, že to funguje inde ?
ide mi o to zovseobecnovanie, vadi ti to u ciganov a teraz sa tak verejne vyjadrujes sam... :)

k tomu zisku, nie su to nezmysly, s tvojim lavicovym videnim sveta mozno ano, ale nie je to tak
ked budem mat cas, pohladam v skriptach
Však samozrejme, že aj taká práca môže byť náročná, ale teda vysvetli mi, ako je možné, že v tých továrňach dokážu fungovať aj bez celého toho aparátu?
ako som uz spominal, specificke podmienky s tym, ze riadenie preberaju externe firmy a odberatelia, ktori urcuju kolko a coho sa bude vyrabat
Ty nemáš pocit, že tento byrokratický aparát, je častokrát len na okrasu ? To ani nehovorím o štátnej správe, tam sa to takými byrokratmi a zbytočnými pozíciami len hemží.
schopnych manazerov by som nenazval byrokratickym aparatom, neschopnych manazerov a ludi, ktori v podstate nemaju napln prace, by som vyhadzal, to, ze sa to nedeje je problem firmy, ak maju na to, aby im platili mzdu, tam im budu platit, ak sa firma dostane do krizy a budu mat ako tak inteligentny manazment, tito neschopni pracovnici pojdu ako prvi, ak maju v riadeni debilov, padne cela firma, trh vyriesi
Áno a koľko je takých dobrých fabrík ? Odvšadiaľ počuť sťažnosti. Hlavne, čím "podriadnejšia" je práca daného človeka. Samozrejme, ak je niekto napr. špičkový odborník v oblasti, tak takého človeka si naopak hýčkajú.
ked je niekto spokojny, nema potrebu sa vyjadrovat, preto pocujes len staznosti

poznam viacero firiem, kde su velmi schopni veduci, spokojni zamestnanci, a preto nemaju potrebu rozpravat o tom ako je vsetko dobre, neriesia to
hughito
Redeemer
Redeemer

ide mi o to zovseobecnovanie, vadi ti to u ciganov a teraz sa tak verejne vyjadrujes sam... :)

k tomu zisku, nie su to nezmysly, s tvojim lavicovym videnim sveta mozno ano, ale nie je to tak
ked budem mat cas, pohladam v skriptach
No áno, lebo tak funguej každý kapitalistický podnik. Alebo niekde hádam nezarába šéf x-krát viac ako pracovníci ?

Mantru akéhosi stáleho ekonomického rastu vyvracia súčasnosť, pozri sa okolo seba. Isté skupiny zarábajú aj na tomto, ale ľudia chudobnejú, stredná vrstva sa vytráca, priepasť medzi bohatými a chudobnými sa stále zväčšuje. Pravicové sľuby sa ukázali ako nereálne.
ako som uz spominal, specificke podmienky s tym, ze riadenie preberaju externe firmy a odberatelia, ktori urcuju kolko a coho sa bude vyrabat
Ako môže externá firma niečo určovať ? Alebo odberateľ ? Ten si akurát zadá požadované množstvo.
schopnych manazerov by som nenazval byrokratickym aparatom, neschopnych manazerov a ludi, ktori v podstate nemaju napln prace, by som vyhadzal, to, ze sa to nedeje je problem firmy, ak maju na to, aby im platili mzdu, tam im budu platit, ak sa firma dostane do krizy a budu mat ako tak inteligentny manazment, tito neschopni pracovnici pojdu ako prvi, ak maju v riadeni debilov, padne cela firma, trh vyriesi
Padne firma, padnú ľudia, ktorí mali prácu, trh sa nezaujíma. Typický pohľad pravicovo zmýšľajúceho človeka. Áno, trh nakoniec všetko "vyrieši," ale na následky sa "trh" nepozerá.
poznam viacero firiem, kde su velmi schopni veduci, spokojni zamestnanci, a preto nemaju potrebu rozpravat o tom ako je vsetko dobre, neriesia to
Však áno, môžu byť aj relatívne spokojní ľudia, hlavne, ak sa človek porovná v tou "spodinou" a jej príjmami, ale ani tí ľudia možno nevedia, že by sa mohli mať napr. ešte lepšie.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Ako môže externá firma niečo určovať ? Alebo odberateľ ? Ten si akurát zadá požadované množstvo.
Sam si si odpovedal. A neignoruj moje posty (http://www.hojko.com/post1711360.html#p1711360) budem ziarlit na beardieho :lol:
beardie
Redeemer
Redeemer

Alebo niekde hádam nezarába šéf x-krát viac ako pracovníci ?
samozrejme
Mantru akéhosi stáleho ekonomického rastu vyvracia súčasnosť, pozri sa okolo seba.
myslis tu sucasnost, ktora sa tvari ako kapitalizmus, ale viac sa to podoba na socializmus? riesme to v teme politika, kludne tam budeme pokracovat
Ako môže externá firma niečo určovať ? Alebo odberateľ ? Ten si akurát zadá požadované množstvo.
ved prave :)
Padne firma, padnú ľudia, ktorí mali prácu, trh sa nezaujíma. Typický pohľad pravicovo zmýšľajúceho človeka. Áno, trh nakoniec všetko "vyrieši," ale na následky sa "trh" nepozerá.
samozrejme, ze trh nepozera, nie sme v socializme, aby sme kazdeho viedli za rucicku a hovorili "toto mozes, toto nesmies"

jednoducho trh vyriesi, je aj v zaujme majitela/sefa, aby jeho podnik prosperoval, ak sa snazi len rychlo zarobit, velmi pravdepodobne skrachuje
Však áno, môžu byť aj relatívne spokojní ľudia, hlavne, ak sa človek porovná v tou "spodinou" a jej príjmami, ale ani tí ľudia možno nevedia, že by sa mohli mať napr. ešte lepšie.
nikdy nie je nikto spokojny s aktualnym stavom a vzdy chce viac, to je ludske :)
hughito
Redeemer
Redeemer

myslis tu sucasnost, ktora sa tvari ako kapitalizmus, ale viac sa to podoba na socializmus? riesme to v teme politika, kludne tam budeme pokracovat
Zato, že nejaký Fico rozdáva vianočný príspevok, sa nejedná o socializmus. Dnes vládne tvrdý kapitalizmus aj v "komunistickej" Číne.

Ale inak toto sme už OT a v podstate vo viacerých témach. :)
ved prave
Týmto odpoviem aj javatarovi: to, že je niekto odberateľ ešte neznamená, že je v pozícii nejakého nadriadeného. Neviem, ako funguje presne tento systém, ale určite ide o nejaké dlhodobé zmluvy, ktoré sa odvíjajú aj od toho, aké kapacity ma daná továreň. Predsa nejaký odberateľ nemá možnosť si hádzať cifry aké chce a tým vytvárať nejaký tlak na samotnú firmu - to by potom žiadna firma, ktorá niečo vyrába, nebola suverénna. Firmy, ktoré vyrábajú sú samozrejme odkázané na svojich odberateľov, ale určite by som to nedával do roviny s nejakým vedením, to je nezmysel.
samozrejme, ze trh nepozera, nie sme v socializme, aby sme kazdeho viedli za rucicku a hovorili "toto mozes, toto nesmies"

jednoducho trh vyriesi, je aj v zaujme majitela/sefa, aby jeho podnik prosperoval, ak sa snazi len rychlo zarobit, velmi pravdepodobne skrachuje
No tak áno, napísal si to tak, ako to je, ako to dnes funguje. Ja hovorím len to, že podľa mňa to takto nie je správne.
nikdy nie je nikto spokojny s aktualnym stavom a vzdy chce viac, to je ludske
Zase sme pri tom, čo je ľudské a čo nie je ľudské. Mať stále viac a viac nie je ľudské, to je choroba. Sú ľudia, čo touto chorobou trpia a väčšinou nedopadnú dobre - hlavne po psychickej stránke.

Keby si sa spýtal mňa, že čo chcem viac - zrejme si mal na mysli materiálnu stránku. No odpovedal by som, že nič. Stačí mi to, čo mám a možno aj to čo mám, je niekedy moc. Ľudia, čo toho majú moc, strácajú cit pre tie základné hodnoty.

Most important things aren´t things. :arrow: takáto šablóna sa objavila u nás v meste a musím povedať, že človek, čo to vytvoril, trafil klinec po hlavičke.
beardie
Redeemer
Redeemer

nemyslim Fica, myslim celu EU, napriklad socializacia strat bank, to nema s kapitalizmom nic spolocne, pokracujme o tom v politike...
No tak áno, napísal si to tak, ako to je, ako to dnes funguje. Ja hovorím len to, že podľa mňa to takto nie je správne.
ako by si si to teda predstavoval?

ohladom toho mania viac: nemusia to byt len hmotne veci, co tak nehmotne? nemas zaujem viac sa vzdelavat? aj kvoli niecomu takemu ako je vzdelanie/informacie mozes inymi ludmi manipulovat a zneuzivat ich, aby si dosiahol svoj ciel
hughito
Redeemer
Redeemer

nemyslim Fica, myslim celu EU, napriklad socializacia strat bank, to nema s kapitalizmom nic spolocne, pokracujme o tom v politike...
Neviem kde v tom pokračovať, odpíšem sem: to sú čiastky, faktom je, že vládne kapitalizmus. Od socializmu je všade na hony. To, čo robí Fico a aj rôzni ľavicoví politici v Európe, to je len ľavicový populizmus.
ako by si si to teda predstavoval?

ohladom toho mania viac: nemusia to byt len hmotne veci, co tak nehmotne? nemas zaujem viac sa vzdelavat? aj kvoli niecomu takemu ako je vzdelanie/informacie mozes inymi ludmi manipulovat a zneuzivat ich, aby si dosiahol svoj ciel
Ako by som si to predstavoval ? Heh. No prečítaj si túto tému. Jedna vec je predstava, druhá vec je reálna možnosť uskutočňovať svoje predstavy. Potom sa môžeme baviť o nejakých čiastkových zmenách, ktoré sú viac reálne, ale stále neriešia podstatu.

Ohľadom vzdelania: áno, mám záujem, ale určite to osobne nijak nespájam s chcením niekoho ovládať alebo manipulovať. A myslím si, že ani tí, čo takýto cieľ majú, nevolia cestu skrz vzdelanie.

javatar: Sry, tvoj príspevok som najprv prehliadol a potom naň zabudol. :)
A za to ze to vsetko vytvoril nema dostat nic? Alebo ma cakat 10 rokov kym sa mu tie miliony (v tomto pripade to boli ozaj miliony (sk)) vratia? Uvedom si ze sa pekne namakal (o dost viac nez jeho robosi) kym to vsetko vytvoril a dostal sa s tou firmou tam kde je...
Túto tému sme raz riešili pri "pitke." Tiež jeden kamoš argumentoval tým, že predsa šéf všetko vytvorí, zariadi, tak prečo by nemal mať viac. Máme tu tri roviny problému: Prvá. Ak aj má mať viac, tak kto určí o koľko ? To, koľko na tebe zarobí za x rokov, napr. za 10, podľa mňa ďaleko prekračuje únosnú hranicu. Rovina druhá: zavádzame tu krásnu ideu o akýchsi šéfov, čo všetko vytvoria a naplánujú. Ok, ale koľko je týchto mozgov/ľudí ? To sú napr. 2 ľudia a všetky tie nemecké firmy na SK napr., to už sú len pobočky a šéfovia tam sú len dosadení ľudia, po nejakých známostiach.. Ako sa ten daný šéf pričinil o "patent" ? Nijako. A takisto berie úplne kvantum peňazí. Tretia rovina, ktorá je z môjho pohľadu najzásadnejšia: áno, je mozog, čo to vytvorí, vymyslí, naplánuje. To je však stále len teória, nie prax. Aby sa z toho stala prax, musí prísť robotník, ktorý začne tú práci pretavovať do reality. Čiže takisto, ako ten robotník je závislý na mozgu, tak mozog je závislý na "prachoobyčajnom" robotníkovi. Áno, teraz napíšeš, že mozog si vyberie z davu tých, ktorí to takto neberú a proste, vždy má viac šancí. V dnešnej spoločnosti to tak funguje. Máš problém ? Neľúbi sa ti ? Ok, za dverami stojí 10 ďalších, vypadni. Ja však stále hovorím v rovine nejakej ideálnejšej predstavy, že by boli robotníci ako trieda viac uvedomelejší, držali spolu a tým dokázali tlačiť na mozog. Potom by prišiel úspech.
Pokojne ich konkretizuj. Som si isty ze uznam ich prinos.
Už som sa k tomu vyjadroval a najdôležitejšie je to, že by nestál na prvom mieste nejaký zisk. Na prvom mieste by stál princíp udržateľnej hranice výroby/spotreby, ktorý postačuje na slušný život a tým pádom to znamená aj to, že máš čas na svoje záujmy, prípadne rodinu a ďalšie náležitosti.
Ja zase systemom odmien. Mal by za konkretne rozhodnutie/cin byt zdorazneny hlavne podiel rozhodnuti na zisku z produktu alebo zvysenie efektivity internych zalezitosti. Taktiez klast doraz na narocnost prace z odborneho hladiska.
Áno, prakticky sa jedná o Proudhonov mutualizmus (jedna z anarchistických teórií). Citujem: Základným tvrdením mutualizmu je, že pri predaji práce alebo jej výsledku má pracujúci dostať peniaze, úžitkové predmety alebo služby, ktoré presne zodpovedajú „množstvu práce potrebnej k výrobe výsledku práce toho istého úžitku“.
Uz som to tu pisal - specializacia (a teda delba prace) je nutnou podmienkou efektivity. Bez nej vyspelu spolocnost nepostavis.
Áno, to je samozrejmé. Myslím, že anarchisti to skôr berú v tom širšom zmysle, že existuje celý aparát, vrátane akýchsi predákov, majstrov, atď. Následná deľba práce ti pripúta aj tvoj status, v ktorom si uväznený.
Peniaze maju istu ulohu a tak ich zrusenie bez adekvatnej nahrady nie je vhodne. A adekvatna nahrada mi zatial nikdy nenapadla a ani mi nik nic take neprezentoval. Inak by som bol za ich zrusenie okamzite.
So zrušením peňazí ráta anarcho-komunizmus, v podstate ako jediný z anarchistických smerov. Jeho ideológom je Kropotkin, takže treba naštudovať nejaké jeho práce.
No to je sice pekne povedane ale realita je proste trosku odlisna. Ludia nemozu vzdy chapat rozhodnutiam svojich nadriadenych. A v zasade to ani nepotrebuju. Tu je pozicia autority velmi efektivna zalezitost.
Áno, efektivita - toto slovo sa používa v rámci vyššieho zisku. Ale to je to, o čom hovorím. Ak by bola iná spoločnosť, s inými hodnotami, tak ten zisk by nehral prim. Prim by hrala práve tá "pohoda," ľudskejší prístup, aby ľudia proste pracovali, ale s dobrým pocitom. A vôbec si nemyslím, že by sa pracovalo menej, alebo by sa "stihlo" menej. Sám si písal, že spokojný človek, zabezpečený, ktorý vie a prečo robí, vie, čo za to dostane, v dobrom kolektíve, kde nie sú nejakí riťolezci a bonzáci, pracuje najlepšie. No len to je stálo to - aplikovať takéto princípy to dnešnej spoločnosti je buď úplne nereálne, alebo by to na "trhu" proste neobstálo.
No toto je ideal zo vsetkych spomenutych najzlozitejsi. Pre mnohych ludi je moja praca len tukanie do klavesnice za ktore som ohodnoteny az prilis. Pre mnohych ludi napr. obchodnik nie je praca. Manazer detto. Ja sam netusim co vsetko robi moj manazer (kedze sedi 400km odomna). Ja sam som dlho povazoval uradnikov za nepracujuci lud. Kazdy ma pocit ze ta jeho praca je ta najtazsia a vie si to zdovodnit.
Myslím, že k tomuto som sa sčasti vyjadril aj skôr, proste, je na to viacero pohľadov, je to zložité, ale všetko je riešiteľné.

A ešte jedna vec: vyzerá to tak, že takáto spoločnosť by so všetkým tým svojím ľudským prístupom bola neefektívna a málo "zarábala," resp. produkovala. Ale netreba zabúdať na to, že takáto spoločnosť ráta so zrušením všetkých hierarchických štruktúra a som presvedčený, že drvivá väčšina peňazí, resp. bohatstva sa kumuluje práve tam a preto existuje aj to nerovné prerozdeľovanie statkov. Ak by toto nebolo, tak o nejakú efektivitu alebo produkciu by nebola núdza - bolo by dosť pre všetkých - samozrejme, nemohla by existovať vrstva/trieda superbohatých ľudí. A práve preto sa proti tomuto tak brojí a vždy brojilo - a aj práve preto, sa zo slovka anarchia stalo pejoratívum, lebo to najlepší spôsob, ako zničiť krásne a dobré myšlienky.
beardie
Redeemer
Redeemer

Prvá. Ak aj má mať viac, tak kto určí o koľko ? To, koľko na tebe zarobí za x rokov, napr. za 10, podľa mňa ďaleko prekračuje únosnú hranicu.
to je tvoj cisto subjektivny nazor :)
o kolko? to urci trh, ak bude pracovnikov zdierat, ti nebudu pracovat, ked vycerpa vsetkych na trhu, skrachuje, musi sa predsa delit o zisk, bez toho to nejde
Rovina druhá: zavádzame tu krásnu ideu o akýchsi šéfov, čo všetko vytvoria a naplánujú. Ok, ale koľko je týchto mozgov/ľudí ? To sú napr. 2 ľudia a všetky tie nemecké firmy na SK napr., to už sú len pobočky a šéfovia tam sú len dosadení ľudia, po nejakých známostiach..
nebavme sa len o nadnarodnych korporaciach, bavme sa o firme s jednym sefom, ktory zhana pracu a ma napriklad 10 zamestnancov, samozrejme, cim mensia firma (ktorej sef nie je debil), tym su rozdiely medzi platom robosa a sefa mensie, povedal by som ale, ze tam takmer vzdy budu
Ako sa ten daný šéf pričinil o "patent" ? Nijako. A takisto berie úplne kvantum peňazí.
no prave, ze sef vytvoril podmienky, vdaka ktorym mohol dany pracovnik patent vymysliet, ak by nemal podmienky, nebol by ani patent
Tretia rovina, ktorá je z môjho pohľadu najzásadnejšia: áno, je mozog, čo to vytvorí, vymyslí, naplánuje. To je však stále len teória, nie prax. Aby sa z toho stala prax, musí prísť robotník, ktorý začne tú práci pretavovať do reality. Čiže takisto, ako ten robotník je závislý na mozgu, tak mozog je závislý na "prachoobyčajnom" robotníkovi. Áno, teraz napíšeš, že mozog si vyberie z davu tých, ktorí to takto neberú a proste, vždy má viac šancí. V dnešnej spoločnosti to tak funguje. Máš problém ? Neľúbi sa ti ? Ok, za dverami stojí 10 ďalších, vypadni. Ja však stále hovorím v rovine nejakej ideálnejšej predstavy, že by boli robotníci ako trieda viac uvedomelejší, držali spolu a tým dokázali tlačiť na mozog. Potom by prišiel úspech.
majitel moze ist za pas vo vacsine pripadov, robos moze nahradit manazera iba niekedy

Už som sa k tomu vyjadroval a najdôležitejšie je to, že by nestál na prvom mieste nejaký zisk. Na prvom mieste by stál princíp udržateľnej hranice výroby/spotreby, ktorý postačuje na slušný život a tým pádom to znamená aj to, že máš čas na svoje záujmy, prípadne rodinu a ďalšie náležitosti.
presne toto riesi prva kapitola kazdej mikroekonomickej knizky :)
ak by kazdy pracoval rovnako (dajme tomu, ze by mal dostatok financii na slusny zivot), stacila by jedna firma, ktora by mala nejaky napad na zvysenie produktivity prace a prevalcovala by trh, teoreticky by za isty cas pokryla potreby celeho trhu a ostatne firmy by casom skrachovali

poznamenavam, ze nemusi ist len o nejaky napad alebo nieco nehmotne, kludne moze na trh vplyvat aj politicka a ekonomicka situacia statu a susedov, prirodne katastrofy, atd

hlavnym motorom vyvoja je zisk, nie len preto, ze majitel danej firmy bude mat v dosledku vyssie zisky, ale bude mat aj vacsi podiel na trhu, vacsiu silu atd
okrem toho, so zvysujucim sa podielom na trhu a z toho vyplyvajuceho zvysenia vyroby sa znizuju naklady (cim vacsia vyroba, tym nizsie variabilne naklady) => zase len vyssi zisk

preto dokonala konkurencia, ktoru chces ty zaviest, je absolutna utopia, este vacsia ako cela anarchia sveta :)

P.S.: Adam Smith bol skilla, ked uz v roku 1776 vydal 'An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations', cim viac sa nad tym clovek zamysla (a prax to podporuje), tym viac to vychadza
hughito
Redeemer
Redeemer

to je tvoj cisto subjektivny nazor
No však a aký iný by si chcel ? Pre mňa je subjektívny názor to, že šéf ťa má právo vykorisťovať.
nebavme sa len o nadnarodnych korporaciach, bavme sa o firme s jednym sefom, ktory zhana pracu a ma napriklad 10 zamestnancov, samozrejme, cim mensia firma (ktorej sef nie je debil), tym su rozdiely medzi platom robosa a sefa mensie, povedal by som ale, ze tam takmer vzdy budu
No áno, pri minifirmičkách sú tie rozdiely minimálne, ja narážam hlavne na veľké firmy.
no prave, ze sef vytvoril podmienky, vdaka ktorym mohol dany pracovnik patent vymysliet, ak by nemal podmienky, nebol by ani patent
To si nejak zle pochopil, prečítaj si ešte raz, čo som napísal.
majitel moze ist za pas vo vacsine pripadov, robos moze nahradit manazera iba niekedy
javatar, keď mu nestačila firma, kde robilo 500 ľudí, tu dával príklady o firmách, kde robí 400 000 ľudí. Majiteľ môže isť za pás, ale je mu hovno platné. Ako keby tam ani nebol.
presne toto riesi prva kapitola kazdej mikroekonomickej knizky :)
ak by kazdy pracoval rovnako (dajme tomu, ze by mal dostatok financii na slusny zivot), stacila by jedna firma, ktora by mala nejaky napad na zvysenie produktivity prace a prevalcovala by trh, teoreticky by za isty cas pokryla potreby celeho trhu a ostatne firmy by casom skrachovali
Lenže ty si stále v zajatí myslenia dnešného systému a svojich ekonomických teórií. Ak by na to zlepšenia prišla, tak by ho odovzdala aj ostatným - fungovala by solidárnosť medzi ľuďmi, nie konkurencia a akýsi zápas. Konieckoncov, to zlepšenia a akési valcovanie trhu by nemalo žiadny zmysel.
Napísať odpoveď