Čaj - Čajová kultúra

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Čaj - Čajová kultúra

Príspevok od používateľa ephramko »

vacsina ciernych cajov ma vacsi obsah kofeinu ako nejake espreso alebo nesca, cim su viac fermentovane, tym su silnejsie...

ja si vzdy robim caj do hrubostenneho cajnika (2L) a postupne odlievam do malych salok a tak pijem, v salkach caj vychladne rychlo, ale v tom hrubostennom ti vydrzi teply aj 3-4hodiny...
pripadne keby sa ti s tym chcelo kaslat, tak si nechas vyluhovat caj a hned potom ho prelejes do termosky...s tym sa ale mne nikdy kaslat nechce, potom umyvat aj termosku aj cajnik aj salku aj sitko..pfff

ma niekto toto? celkom zaujimavy patent...
http://eshop.tescoma.sk/priprava-napojo ... -teo-1-0-l
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ephramko: ja mám 2 také na priváte... vravím, že čaj pripravujem do teatérie... (aspoň niekedy dávno sa mi dostal do uší ten názov a už sa ho neviem zbaviť) - káva sa v tom síce dá spraviť tiež, ale treba dávať pozor, nech je aspoň stredne pomletá (ako na presso) - pri jemnom mletí vhodnom na prípravu v džezve to sitko proste nestačí...
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Ja sa čajujem hlavne keď mi je zima/bolí ma hrdlo :D zatiaľ som iný ako ovocný síce nepil ale keď to tu čítam tak asi vyskúšam zelený čo máme doma :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

hlavne, aby to bol nejaky kvalitny zeleny...ja som si pred nejakou dobou kupil v metre zeleny caj s nazvon "japan classic" a s nalepkou, ze bol BIO vypestovany...ale akosi skuskou kvality nepresiel, kedze je v nom kopa umeleho farbiva a ktovie co este vsetko...
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

ja len že tie moje nie sú sypané :D normálne, klasické vrecúška jeden je od Teekane (misspelling? :D ) a volá sa to že "Zen Chai" a druhý je Lipton Green Tea :) tak uvidíme :)
Maki
Darca
Darca

tieto 2 sa dajú piť, aj keď sú sáčkové... stále ale platí, že to je odpad, čo pozametajú pri produkcii sypaných...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

ephramko napísal:ma niekto toto? celkom zaujimavy patent...
http://eshop.tescoma.sk/priprava-napojo ... -teo-1-0-l
kolega v praci take ma a ja som sa tiez uz navnadil na kupu

teraz vsak ta podstatnejsia otazka - co do toho?

potreby by som mal v zasade taketo:

1. povzbudzujuci caj ako nahrada kavy a dodrziavanie pitneho rezimu (takze nieco coho mozem vypit 2 litre cez den ale v noci zaspim)
2. caj ku fajke (najlepsie nieco zo zelenych cajov)
3. caj k vodnej fajke (kedze dym z vodnej fajky je znacne sladsi ako z klasickej)
4. vecerny caj (nieco co relaxacne ale aby bol aj pouzitelny k fajkam ;-) )

kedze kazdy mame svoje chutove bunky tak v podstate ocakavam viac alternativ ku kazdemu z cajov

vopred vdaka
Maki
Darca
Darca

1) na mňa funguje takto životabudič - v prvom poste svojom som dával odkaz... inak celkom slušné je na to aj maté IQ, alebo oolongy ako ti kuan yin

2) ku fajčivu sa odporúčajú slabé čaje... už k vodnici keď si spravím napríklad pu-erh, tak mám problém to rozdýchať ja a baby mi tu umierajú aj keď spravím hocičo silnejšie ako klasický Tuareg... takže k fajke ako takej ti neporadím... možno nejaký rooibos alebo honeybush, ktoré nie sú silné a povzbudivé...

3) k vodnici - ako som písal vyššie - slabé čaje a chuť podľa naloženého tabaku... tu sa veľmi nedá radiť, tu treba experimentovať... mne ku vodnému melónu napríklad veľmi chutil zelený Chun Mee čaj - má taký čokoládový nádych a vznikla z toho zaujímavá ale veľmi príjemná kombinácia...

4) večerný čaj - again... rooibos alebo honeybush... masala... ovocné (ale sypané ovocné) a tak...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

1. Ginseng Oolong, alebo Maté Pampero, prípadne aj IQ. Mňa dokáže celkom prebudiť ešte aj čistý gunpowder.

2. Pai Mu Tan, Gue Hua Oolong (aj keď tento je dosť aromatický), Bao Zhong Oolong - ak máš rád jemne jasmínové čaje.

3. Ku vodnici rád pijem tuaréga, alebo podľa Tureckej tradície Rizé. Ale inak nemám problém si dať čokoľvek. Ku vodnici si môže dať človek čokoľvek, čo má rád. Akurát včera som si pochutnával na nesladenej Tureckej šalvii. V kombinácii so Social Smoke - Sex Panther to bolo veľmi zaujímavé.

4. Rooibos, Lapacho, mne nerobí problém ani Shou Mee. Naopak problém zaspať mám po Masale :D
j4nosik
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa j4nosik »

Prosim vas len tu nepiste, ze ste cajickari ked pijete sackove caje. To ani nie je caj ale tzv. cajovy prach ano spravne ten odpad, ktory ostava po kvalitnych sypanych cajoch sa zozbiera da do vercusok spolu s dochucovadlami a niekde v tescu to potom vidite pod nazvom PIGI original japonsky a podobne dristy...
saj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa saj »

Aký by ste mi odporučili zelený čaj ? Rozmýšľal som nad : http://www.e-tea.eu/product/gyokuro-shizuku-82/

Keďže ale nie som nejaký čajíčkar, no rád sa ním stanem, tak sa chcem spýtať, koľko taký čaj "vydrží" keďže 16€ nie je najmenej. A druhá vec, aké "náradie" mi doporučujete kúpiť, teda hlavne na prípravu toho čaju, konvičku a šálky zatiaľ neplánujem

//edit, tak potom niečo takéto: http://www.e-tea.eu/product/pi-lo-chun-3193/ + http://www.e-tea.eu/product/bambusove-s ... -caj-1045/
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tak si kup iny japonsky, ked len zacinas...nemusis hned vysolit 16e za 50g...ja by som si taky drahy caj cez net ani nekupil, ktovie ako dlho ho tam uz maju...
Maki
Darca
Darca

neblázni... začínať cestu čaju práve gyokurom je samovražda...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Sajmon: Pokiaľ chceš začať zeleným japonským čajom, tak si zober nejakú Senchu, to by Ti mohlo chutiť. Pokiaľ by si začal Gyokurom, asi by si príliš nadšený nebol.
Na prípravu Senche budeš potrebovať čokoľvek s hustým a dostatočne hlbokým sitkom - aby malí lístky priestor. Ono...na toto by Ti stačil aj jediný zhong.
Merco_
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Merco_ »

Prosím vás a na aké množstvo vody je tých 50g čaju ? vďaka :)
Maki
Darca
Darca

záleží od čaju... je rozdiel, keď máš jedno- a päť-nálevový, že áno.... ak to spriemerujem na tie 3 nálevy a prispôsobím mojej barbarskej príprave v litrovom french presse - tých 20-25l čaju z toho spravím na 100%
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pri kvalitnom čaji a dodržiavaní teplôt pri jednotlivých nálevoch to môže byť riadne cez 30l...
Avšak diskutovať o labužníckych čajoch v demižónových intenciách mi príde barbarské :D
Maki
Darca
Darca

no kto by sa nechcel utopiť v gyokure? :D
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

ja mam rad bergamotove caje kde sa dava fajne vela cukru..
vacsinou nesu nazov earl grey - lipton bol fasa ked som bol mladsi no za posledne roky sa dost pokazil
pickwick nic moc.. teekanne ho ma priemerny da sa
z tych cajov nejake dalsie co su naozaj fajne skusenosti ? napr. tento ? http://www.frau.sk/produkt/195.Caj_Dilm ... EY_K_83517

este dobry oblubeny caj co sa tiez pokazil popradsky matovy - co zmenili novy obal uz to neni ono chutovo
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

no dilmah je asi jediny sackovy caj, ktory som mal, kde sa vytvara ta olejovita vrstvicka na vrchu ako pri sypanych ciernych cajoch...

//autoeditácia príspevku (20 Okt 2011, 22:56)
"prirodne identicka aroma" znamena "pridali sme tam chemicke sracky" ? :D
Napísať odpoveď