1. pokrstit dieta by mala kazda krestanska cirkev, ale zaroven oznaci rodicov ze kym spolu ziju a nie su manzelia tak ziju v hriechu
2. extremny cin (a utyranie a zabitie extremnym cinom rozhodne je) si vyzaduje extremnu odovzdanost veci pre ktoru sa cin kona - v tomto pripade viery, nemozes si vyberat - toto mi vyhovuje a toto nie (defacto si prisposobovat vieru podla seba) a potom spachat toto - ak zili ako veriaci a zaroven ako druh a druzka, museli byt znacne liberalny veriaci - a zrazu zo dna na den sa stali vrazdiacimi fanatikmi? toto mi neako do hlavy nenapchas hugo - uz samotne "zabijanie v mene boha ktory prikazuje nezabijat" je nezmysel, co sa deje v hlavach tych co tak cinia netusim - v kazdom pripade je to cin v rozpore s ucenim ktorejkolvek krestanskej cirkvi, teda aj ked to spravili krestania cin samotny za krestansky nemozno oznacit
Opakujem - neviem ako to bolo, nevieš to ani ty. Ak chceš, choď ku zdroju, vypátraj to a možno prídeš na to, že si to celé niekto vymyslel - asi nejakí ateisti.
Zabíjanie v menej boha ktorý prikazuje nezabíjať - haha, to je len proklamovanie niečoho. Samotný boh Jahve zabíjal, čo si nečítal Bibliu ? A predsa tu nešlo o zabíjanie, tu išlo o POMOC ! Toto je to nebezpečenstvo, o ktorom píšem. Aj keď zabíja kresťan, tak on vo svojej viere nezabíja, on oslobodzuje, on bojuje za božie ciele, atď. (toto platí pre každé náboženstvo). Ak toto nechápeš, tak to ma mrzí.
Už som to tu písal - ak by sme to brali takto, tak to potom všetci tí ľudia čo sa napr. zúčastňovali vojen kresťania neboli - opakujem, asi to boli ateisti čo sa vydávali za kresťanov. Takisto všetci tí pápeži a cirkevní hodnostári, ktorí vyzývali na tieto akty - aj to museli byť ateisti.
Vlastne - všetko majú na svedomí ateisti, pogromy na židov, križiacke výpravy, vybíjanie Indiánov, upaľovanie čarodejníc a heretikov. Toto NEMOHLI robiť kresťania, takže zrejme išlo o ateistov. Milióny ľudí ktorí boli zapojení v týchto dejoch boli zrejme ateisti.
1. ak chces odstranovat vsetko co ma potencial vyvolavat vojnu medzi ludmi tak to rovno mozes odstranit cloveka
V prvom rade by sa mali odstrániť takéto hnilobné autoritatívne inštitúcie, ktoré preukázateľne vedú k vojnám - štáty, cirkvi, atď.
2. krestanstvo je ako take proti prvotnej pricine (moc, peniaze, uzemia) - hovorim o myslienke nie o realizacii (prax je bohuzial vzdy o dost zlozitejsia)
Ako také - pokiaľ je myšlienka poškodená hneď od začiatku, tak to pre mňa stráca úplne všetku hodnotu. Ja by som dnes napr. nepodporoval žiaden autoritatívny socializmus - i keby jeho noví nastolovači tvrdili čokoľvek - raz sa to už zdiskreditovalo, pošpinilo a ukázalo sa, že je to choré od pôvodu.
K tej vojne a Židom: ja som písal o tom, že nebyť nacizmu, Hitlera, tak ťažko predpovedať, že dôjde k takej vojne, ale čo je ešte istejšie, že ťažko predpokladať, že by bez tej ideológie vznikla takáto genocída.
Takže keď to prevrátim na náboženstvo - ťažko predpokladať, že bez tohto aspektu by vzniklo toľko genocíd a neprávostí napriek dejinami - napr. genocída Katarov.
Proti homosexualite najdes zmienky davno perd existenciou krestanstva ako takeho. A ja som uz pocul nadavanie na nemcov, ciganov, arabov, cernochov - to vsetko preto lebo existuje etnicka a statna prislusnost?
To bol len príklad, nepísal som, že to tam má pôvod. Ide o to, že tieto inštitúcie vplývajú na ľudí a skrz takúto diferencovanosť vznikajú konflikty.
S tou štátnou príslušnosťou si to trafil tiež veľmi dobre: nemecký anarchista Rocker napísal veľké dielo
Národ ako výtvor štátu. Ťažko predpokladať, že bez nacionalistickej ideológie by sa vyvíjali dejiny tak, ako sa vyvíjali (aj so všetkými vojnami s tým spätými, primárne I.WW). Ty zrejme napíšeš, že áno, stalo by sa presne to isté - tie isté vojny, to isté prerozdelenie spoločnosti, atď.
Myslis vtedy ked byt vysokym nabozenskym predstavitelom znamenalo automaticky mat aj velku svetsku moc? Ano, vtedy sa pozicie obsadzovali presne podla naboznosti, skromnosti a moralnosti kandidatov
A to je vina koho ? Nie náboženstva ? Veď náboženstvo má svoju hierarchickosť, inštitucionalizovanosť a takisto túžbu po moci vo svojich koreňoch. Pozri sa na starovekú Mezopotámiu a úlohu kňazov tam.
Na svete je 1,5 miliardy moslimov - keby len 10% boli fanatici ako tvrdis tak uz na tejto planete niet ineho nabozenstva. V lokalnych kofliktoch zase ide len o moc ludi co tieto konflikty vedu...
Samozrejme, fanatikov je vždy relatívne malé %, ale čo je niekedy zaujímavé, tak práve to malé % ide presne podľa striktných pravidiel toho daného náboženstva, resp. nejakej jeho odnože. Tá rozumná väčšina je rozumná len preto, lebo sú v podstate pózeri a rôzne časti učenia vypúšťajú.