Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Kali - OK, teda inak: kde je zachytené učenie Sokrata? Napísal on nejaké dielo? Nie! Písal o ňom jeho žiak, Platón. Podľa tvojej logiky teda Sokratovo učenie vlastne neexistuje, čo je pochopiteľne hlúposť. Myslím si, že je správne hľadať zdroje pochádzajúce z Ježišovej doby, hľadať čo majú spoločné a tým sa riadiť.
No najprv treba napísať, že o Sokratovi sa netvrdia žiadne neuveriteľné veci, teda, nevstával z mŕtvych, neoživoval mŕtvych, neliečil slepých a chromých, nechodil po vode. Sokrates len chodil po agore a pýtal sa. To je celé.
Za druhé: každý takýto text, ktoré nie je originálny prechádza nejakým kritickým bádaním, skúmaním, analýzou. Lebo, ako sa hovorí, papier znesie všetko. Teda, takúto prácu treba nechať odborníkom a nie rôznym laikom či ľuďom, ktorí sú zaťažení - nemajte mi to za zlé, ale sem patria aj rôzni farári a teológovia. To sú absolútne nedôveryhodné výklady, ktoré nemajú nič spoločné s realitou.
Navyše, ak historický výskum ukazuje, že tieto veci okolo Ježiša boli manipulované už veľmi v krátkom čase po jeho smrti, už vtedy dochádzalo k vytváraniu mýtu.
Navráťte sa k jeho pôvodnému učeniu, sú to relatívne pekné a sympatické myšlienky, odkazujte sa na ne. Ak chcete veriť aj na boha, tak verte. Ale rozprávky o božích synoch a vstávanie z mŕtvych - to vám bude papať čím ďalej tým menej ľudí.
Za druhé: každý takýto text, ktoré nie je originálny prechádza nejakým kritickým bádaním, skúmaním, analýzou. Lebo, ako sa hovorí, papier znesie všetko. Teda, takúto prácu treba nechať odborníkom a nie rôznym laikom či ľuďom, ktorí sú zaťažení - nemajte mi to za zlé, ale sem patria aj rôzni farári a teológovia. To sú absolútne nedôveryhodné výklady, ktoré nemajú nič spoločné s realitou.
Navyše, ak historický výskum ukazuje, že tieto veci okolo Ježiša boli manipulované už veľmi v krátkom čase po jeho smrti, už vtedy dochádzalo k vytváraniu mýtu.
Navráťte sa k jeho pôvodnému učeniu, sú to relatívne pekné a sympatické myšlienky, odkazujte sa na ne. Ak chcete veriť aj na boha, tak verte. Ale rozprávky o božích synoch a vstávanie z mŕtvych - to vám bude papať čím ďalej tým menej ľudí.
-
Stoporko
VIP
Hughito - ako to súvisí s tým, čo som písal? Kali sa pýtal, kde je ešte zachytené učenie Krista. Napísal som mu kde. On to spochybnil, pretože Ježiš po sebe nezanechal žiadnu konkrétnu ním písanú knihu. Tak som mu oponoval tým, že ani Sokrates po sebe nezanechal žiadnu ním písanú knihu. Bodka
Teda tvoj post o vstávaní z mŕtvych a spol. je totálne OT
Teda tvoj post o vstávaní z mŕtvych a spol. je totálne OT
Ok tak to ber tak, že som sa nechal uniesť a ignoruj to. 
To prirovnanie je blbost a ty to dobre vies.
Sokates nebol ziadny bozi syn, jeho existencia je historicky dokazana a aj akceptovana vedecky.
Pre mna osobne je dost otazna exisnecia Krista ako bozieho syna ktory robil vseliaky cary a nie sa tu este bavit o tom ci jeho ucenia su presne obsiahnute v tej a v tej knihe bez toho aby boli nejak alebo niekym preformulovane.
Sokates nebol ziadny bozi syn, jeho existencia je historicky dokazana a aj akceptovana vedecky.
Pre mna osobne je dost otazna exisnecia Krista ako bozieho syna ktory robil vseliaky cary a nie sa tu este bavit o tom ci jeho ucenia su presne obsiahnute v tej a v tej knihe bez toho aby boli nejak alebo niekym preformulovane.
-
Stoporko
VIP
Kali - došli ti argumenty?
Ak nie, ale myslíš to vážne - potom je akákoľvek debata o učení Krista a kde ho nájsť, s tebou naprosto zbytočná a nezmyselná. Daj inú tému na pretras.
Hughito -

Hughito -
Ja nie som ten kto tu ma co argumentovat, ale vratme sa spat k povodu nasej diskusii kde si ty hovoril o uceni krista a o nejakom zaklade a o nejakom balaste, naco som ti ja hovoril ze ucenie krista je obsiahnute v biblii v 4 evanjeliach a je akceptovane cirkovou a su aj citovane na omsach na rozdiel od tebou uvedenych knih ale to ma nezaujima.Stoporko napísal:Kali - došli ti argumenty?Ak nie, ale myslíš to vážne - potom je akákoľvek debata o učení Krista a kde ho nájsť, s tebou naprosto zbytočná a nezmyselná. Daj inú tému na pretras.
Hughito -![]()
Dolzeite je ze kto si ty ze urcujes co je zaklad a co je balast? Na zaklade coho si k tymto zaverom a k svojej viere dosiel? Obavam sa ze to bude hlavne na zaklade vnutornych pocitov ktore si chcu vysvetlit realitu mozno co najednoduchsie aby to vsetko zapadlo do tvojho videnia sveta a mozno to je len reakcia na podvedomi strach pred smrtou. Rozhodne to ale nebude na zaklade faktov.
-
Stoporko
VIP
Kali - na základe čoho si dovolím ja určiť, čo je skutočné učenie Krista? Ja si to nedovoľujem, no tvrdím, že je rozumné Ježišovo učenie hľadať a neprijímať len to, čo ti niekto naservíruje
Tvrdím, že Biblia obsahuje množstvo balastu - pod tým termínom rozumiem dobou a etnicitou podmienené zvyky, ktoré s kresťanstvom alebo vierou ako takou nemajú priamo spojitosť (napr. mať múrik na streche, jedenie bravčového, žena má mať závoj a v zhromaždení má mlčať...). Nič viac, nič menej.
Upresni slovo hladat, znamena to co?Stoporko napísal:Kali - na základe čoho si dovolím ja určiť, čo je skutočné učenie Krista? Ja si to nedovoľujem, no tvrdím, že je rozumné Ježišovo učenie hľadať a neprijímať len to, čo ti niekto naservírujeTvrdím, že Biblia obsahuje množstvo balastu - pod tým termínom rozumiem dobou a etnicitou podmienené zvyky, ktoré s kresťanstvom alebo vierou ako takou nemajú priamo spojitosť (napr. mať múrik na streche, jedenie bravčového, žena má mať závoj a v zhromaždení má mlčať...). Nič viac, nič menej.
Sorry ale mne to cele pride tak ze ty si to aj tak cele vysvetlujes po svojom a co nezpada tak to jednodeucho nejak preformulujes aby to akoze davalo zmysel.
-
Stoporko
VIP
Čo znamená slovo hľadať? Hľadať
Nemám rád slovíčkarenie, takže ak ti ide o hru so slovíčkami, budem ťa musieť sklamať. 
Mám len deja vu, alebo sme naozaj riešili presne toto isté nejaký ten rok späť ? 
Takze nijak nevylucujes to ze si tu vieru vysvetlujes alebo hladas (vieru) tak aby bola v sulade s ucenim Krista a zaroven v sulades dnesym ponimanim sveta, vesmiru a jeho fyzikalnych zakonov?Stoporko napísal:Čo znamená slovo hľadať? HľadaťNemám rád slovíčkarenie, takže ak ti ide o hru so slovíčkami, budem ťa musieť sklamať.
-
94jakub
Guru wannabe
kali520:
Nie som zrovna veriaci ani si ich nechcem nejako zastávať, no myslím, že každý by mal vieru hľadať.
Nie sprosto veriť tomu čo je napísané v knihách. Čo by to pomohlo?
Každý si má nájsť svoju cestu k tomu svojmu B/bohu a v tomto sa mi veľmi páči Stoporkove zmýšľanie.
Nie slepo veriť tomu čo nadiktujú "zhora" ale nájsť si vo viere to čo človeku pomôže.
A keď už si taký "vedec" tak aspoň slovo fyzika napíš správne.
...no offence ale bije mi to do očí...
Nie som zrovna veriaci ani si ich nechcem nejako zastávať, no myslím, že každý by mal vieru hľadať.
Nie sprosto veriť tomu čo je napísané v knihách. Čo by to pomohlo?
Každý si má nájsť svoju cestu k tomu svojmu B/bohu a v tomto sa mi veľmi páči Stoporkove zmýšľanie.
Nie slepo veriť tomu čo nadiktujú "zhora" ale nájsť si vo viere to čo človeku pomôže.
A keď už si taký "vedec" tak aspoň slovo fyzika napíš správne.
-
Stoporko
VIP
Je to docela pravdepodobnéhughito napísal:Mám len deja vu, alebo sme naozaj riešili presne toto isté nejaký ten rok späť ?
Kali, pre teba mám jeden obrázok, fakt nemám chuť na slovíčkarenie - snažím sa žiť svoju vieru tak ako viem. Takže kuk na obrázok:
- Prílohy
-
- Care-NoBody.jpg (8.31 KiB) 811 zobrazení
Tak potom to asi nebudem ja komu tu dosli argumenty.stoporko napísal:Kali, pre teba mám jeden obrázok, fakt nemám chuť na slovíčkarenie - snažím sa žiť svoju vieru tak ako viem. Takže kuk na obrázok:
94jakub to stoporkove hladanie viery je len jeho vysvetlenie si reality tak aby jemu vyhovovala ktora je zalozena na zaklade vnutornych pocitov a nie faktov. O toto mi cely cas islo, ci je to dobre alebo zle mi je jedno, ani nijak nepopiram ze to moze byt uplne dobry clovek. Nebavim sa o tom aky je stoporko ale aka je jeho viera.
V tomto súhlasím s kalim a už som to v tej "prvej" debate tak interpretoval. 
-
Stoporko
VIP
Kali (a teda aj Hughito) - tebe stále nedochádza, čo sa ti tu snažím zatiaľ slušne naznačiť: mne je absolútne ukradnuté, či je moja viera založená na faktoch alebo nie. (filozofická otázka - je možné veriť v niečo dokázateľné?)
Nezamýšľal som sa nad tým a môj život to nijak neovplyvňuje. Ak to pre nejaké svoje vnútorné potreby potrebuješ vedieť a inak nezaspíš - či pre teba neznámy Stoporko z Hojko.com svoju vieru založil na vedeckých faktoch alebo si "prispôsobil" kresťanstvo tak, aby mu to vyhovovalo - poslúž si
Ja som so svojou vierou spokojný, je v súlade s mojim vedeckým poznaním i s mojim svedomím. Ak potrebuješ mať ku všetkému nejaké fakty a dôkazy a všetko brať linajkovo a doslovne - tvoj boj
Neberiem ti to
Verím, že sa plne riadiš zákonmi SR a necítiš potrebu sa nad nimi zamýšľať - prečo nie? Ak sa ti to tak páči.
Nezamýšľal som sa nad tým a môj život to nijak neovplyvňuje. Ak to pre nejaké svoje vnútorné potreby potrebuješ vedieť a inak nezaspíš - či pre teba neznámy Stoporko z Hojko.com svoju vieru založil na vedeckých faktoch alebo si "prispôsobil" kresťanstvo tak, aby mu to vyhovovalo - poslúž si
Ja som toho názoru, že niektorí dnešní moderní veriaci využívajú značnú selekciu pri ich viere, hlavne čo sa týka Biblie. Niečo tam presne zapadá, niečo je dokonalá analógia a to, čo sa nehodí, je len starý kultúrny prežitok, ktorý sa ignoruje.
To sa netýka len Biblie, ale aj ďalších aspektov viery. Ja tu nejdem súdiť, či je to dobré, alebo zlé, len píšem, že napr. ty, Stoporko, určite nie si nijaký fundamentalista. A keď už sme pri tom, tvoje poňatie viery (aj keď podľa mňa "poupravované") je mi x-krá sympatickejšie ako napr. tehlove. Len toľko.
To sa netýka len Biblie, ale aj ďalších aspektov viery. Ja tu nejdem súdiť, či je to dobré, alebo zlé, len píšem, že napr. ty, Stoporko, určite nie si nijaký fundamentalista. A keď už sme pri tom, tvoje poňatie viery (aj keď podľa mňa "poupravované") je mi x-krá sympatickejšie ako napr. tehlove. Len toľko.
-
Stoporko
VIP
hughito - jasne, rozumiem čo myslíš. No nemám rád, keď mi niekto podsúva tvrdenie, že niektoré veci z Biblie ignorujem, lebo mi nevyhovujú. Snažím sa Bibliu chápať ako celok a hľadať v nej myšlienku, ktorá je platná po celú dobu existencie ľudstva. To isté platí pre učenie Krista. Teda, áno, nie som fundamentalista, ktorý berie Bibliu doslovne a kriticky sa nad ňou nezamýšľa. Ja sa snažím nad Bibliou, vecami v nej a vecami v iných knihách zamýšľať a až potom ich (nie všetky) prijať za svoje.
Možno tá nezhoda s Kalim (a čiastočne aj s tebou) vychádza z toho, že podľa Kaliho je kresťan ten, kto berie Bibliu doslova. Teda aspoň tak na mňa jeho posty pôsobia - ak sa mýlim, ospravedlňujem sa
Ja s tým tvrdením nemôžem súhlasiť, pretože by potom neexistoval žiadny kresťan, vrátane pápeža (ten asi tiež nemá na streche múrik, je šunku, má zlé myšlienky, klame...). Ale to som už predsa písal, nie? Že kresťana spoznáme podľa toho, že sa snaží žiť svoj život viery, hľadá si svoju jedinečnú cestu k Bohu a je rád, že je rád.
Možno tá nezhoda s Kalim (a čiastočne aj s tebou) vychádza z toho, že podľa Kaliho je kresťan ten, kto berie Bibliu doslova. Teda aspoň tak na mňa jeho posty pôsobia - ak sa mýlim, ospravedlňujem sa
-
tehla
Keby moje poňatie viery bolo sympatické nejakému militantnému ateistovi, tak by som vedel, že nie som na dobrej ceste.hughito napísal:A keď už sme pri tom, tvoje poňatie viery (aj keď podľa mňa "poupravované") je mi x-krá sympatickejšie ako napr. tehlove. Len toľko.
Ale vidím, že ti nedám pokoj – a to je dobre, lebo pokiaľ moja viera znepokojuje takého antikresťana, tak to je pre mňa v podstate kompliment..