Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Tehla - ale no tak
Musím pochváliť Hughita, že sa už časom zlepšil (vzhľadom na naše staršie debaty) a ako antikresťana (teda zarytého odporcu kresťanstva ako náboženstva, filozofického prúdu...) by som ho teda nenazval. Možno ťa len nemá rád, lebo si katolík a on asi RKC moc v láske nemá?
Quarterback Denveru Broncos: Vymodlil si zázrak!
http://sport.cas.sk/clanok/211043/quart ... azrak.html
http://sport.cas.sk/clanok/211043/quart ... azrak.html
-
Stoporko
VIP
Mirv - škoda, že je väčšina bohatstva sveta sústredená v pár rukách, ktoré ho tým deckám v Afrike akosi veľmi nedávajú, keď je tam stále taká chudoba. O vojnách ani nevravím - no keďže má človek slobodnú vôľu, tak je aj vojna jeho slobodným rozhodnutím, aj lakomstvo a zlodejina na úkor chudobných.
Netrúfam si povedať, ako by na tom Afričania bez Boha a jeho zázrakov boli, ty hej?
Netrúfam si povedať, ako by na tom Afričania bez Boha a jeho zázrakov boli, ty hej?
stoporko: ten tvoj "selektívny pohľad na bibliu" totiž z teba spravil ateistu, ktorý používa slovo "Boh". dokonca by som povedal že veľa tvojich názorov je v súlade so satanistickou bibliou - v inej téme si tvrdil že si ju prečítal, tak sa nad tým zamysli.
chcel by som reagovať na jednu vec ktorú som videl v "druhej téme" o náboženstve, ale z pochopiteľných dôvodov tam nejdem robiť flame:
je toto nejaký "ticho tolerovaný" odklon od vlastnej viery? alebo si katolíci neuvedomujú čo robia? modlenie sa k pápežovi a uznávanie jeho autority "boha na zemi", stavanie x-desiatok metrov veľkých sôch ježiša, modlenie sa k márii, uctievanie miest kde sa údajne ukázala...?
chcel by som reagovať na jednu vec ktorú som videl v "druhej téme" o náboženstve, ale z pochopiteľných dôvodov tam nejdem robiť flame:
keď niekto povie "modlenie sa ku svätcom a k panne márii, ktorí majú veľkú moc" tak sa mi derie na jazyk "polyteizmus". predsa všemocný boh chcel aby sa ľudia modlili len a len k nemu, k žiadnym iným božstvám či modlám:Alebo pokúsim sa ti to vysvetliť svojimi slovami – katolíci veria, že duše neustále spolupracujú – teda – my sa modlíme za zomrelé duše v očistci, duše v nebi sa modlia za nás (tým sa aj vysvetľuje, prečo sa katolíci modlia ku svätcom alebo k Panne Márii, čo ty odmietaš –my veríme, že tieto sväté duše majú veľkú moc pomáhať....)
napriek tomu majú katolíci celý panteón svätých (podobne ako mali pohania svojich "nižších bohov"). napríklad patrónov vinohradníctva majú kresťania až 5, v grécku a ríme to bol len 1 - Dionýzos. boh nechcel, aby sa ľudia kľaňali modlám a podobizniam - napriek tomu sa kresťania modlia ku relikviám ako ampulka s krvou či balzamované mŕtvoly a prikladajú im magickú moc uzdravovať.Nebudeš mať iných bohov okrem mňa! Neurobíš si modlu ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou! Nebudeš sa im klaňať ani im slúžiť, lebo ja som Hospodin, tvoj Boh, Boh žiarlivý, ktorý trestá viny otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, čo ma nenávidia, ale milosť preukazujem tisícom tých, čo ma milujú a zachovávajú moje prikázania.
je toto nejaký "ticho tolerovaný" odklon od vlastnej viery? alebo si katolíci neuvedomujú čo robia? modlenie sa k pápežovi a uznávanie jeho autority "boha na zemi", stavanie x-desiatok metrov veľkých sôch ježiša, modlenie sa k márii, uctievanie miest kde sa údajne ukázala...?
Myslim si ze toto je dost problem pre teba, lebo kludne mozem teraz povedat ze veris v nieco co zrejme neexistuje a ty chces aby existovalo. Bez urazky ale toto sposobuje zaslepenost.Kali (a teda aj Hughito) - tebe stále nedochádza, čo sa ti tu snažím zatiaľ slušne naznačiť: mne je absolútne ukradnuté, či je moja viera založená na faktoch alebo nie. (filozofická otázka - je možné veriť v niečo dokázateľné?)
Ty hladas boha preto lebo si nuteny ho hladat dobou a zaroven aj vedeckym pokrokom, taki ako ty budete boha hladat donekonecna a nikdy ho nenajdete a ti co ho najdu tak ho najdu nie preto ze by ho realne a objektivne nasli ale preto lebo ho najist chcu.
Vy si len vytvarate iluziu svojej vlastnej reality vas vlastny rozpravkovy svet (neberiem vam ze je to zle pre vas, alebo ze vas to nenaplna alebo ze ste stastny, kludne budte) ale v tomto stave drzite svoju mysel vo väzeni a branite sa poznaniu.
Taketo myslenie je nic, a nikam to nevedie (a teraz tu nehovorim o tovjom osobnom stasti) z hladiska ludstva a jeho napredovaniu, lebo vy uz vysledok davno poznane bez toho aby ste ho preratali a premerali a potom len upravujete ratanie a meranie aby vyhovovalo tomu vasmu vysledku.
A potom dojdes k takymto zaverom ako "že podľa Kaliho je kresťan ten, kto berie Bibliu doslova... Ja s tým tvrdením nemôžem súhlasiť, pretože by potom neexistoval žiadny kresťan" A je to nejaky problem ze by ziadny krestan neexistoval? Nebol som to snad ja kto tu hovoril to ze do neba je nemozne sa dostat? Sam si uvedomujes ze podla tej knihy ty krestansky zivot a aj ostatni ludia nedokazete zit, ale pribeh je pekny, dava nadej, dobre sa pocuva tak mu aj nadalej veris a sam seba presviedcas o svojej viere a povies ze vlastne hladas boha co je pre mna synonymum pre vyvtaram si vlastnu realitu , tym pred sebou postavis obrovsku fasadu ktora zabarni prichodom novych informiacii a poznania tohoto sveta.
Stoporko, skôr som mal na mysli ten zaujímavý fenomén, keď si niekto myslí, že boh mu napríklad pomohol spraviť test v škole (alebo ako v tomto prípade - dať touchdown), pretože sa pomodlil. Osobne by som sa musel cítiť veľmi previnilo, keby som sa modlil za takú stupídnosť a ešte aj veril tomu, že boh nemá nič lepšie na práci než zaistiť víťazstvo jedného futbalového tímu nad iným.
Ale neboj, neočakávam od boha pomoc v Afrike, keďže boh nepomáha nikomu, pomáhať môže iba ak viera. Na slobodnú voľbu tiež neverím.

Ale neboj, neočakávam od boha pomoc v Afrike, keďže boh nepomáha nikomu, pomáhať môže iba ak viera. Na slobodnú voľbu tiež neverím.
Tak isto ako terazNetrúfam si povedať, ako by na tom Afričania bez Boha a jeho zázrakov boli, ty hej?
-
Stoporko
VIP
silmarill - takže ja som ateista?
Ťažko, keďže verím v Boha. A áno, niektoré moje názory sú v súlade s La Veyom, napr. že existujú duševní upíri. Čo je na tom zlé? Satanizmus aj ako filozofický smer odmietam. Tak ako sa mi páči pár myšlienok hinduizmu, hinduista nie som 
A asi si len omylom uviedol, že " napriek tomu sa kresťania modlia ku relikviám ako ampulka s krvou..." Robia to len katolíci. Taktiež len oni (a možno ešte pravoslávni?) majú svätých, ku ktorým sa modlia. Ja to nerobím a som kresťan, moji známi (ECAV, Adventisti...) to nerobia a sú kresťania.
Súhlasím s tebou, že v niečom je "sbor svätých" značne podobný nižším bohom - no tu narážame na otázku, ako to skutočne berú radoví katolíci, ktorí tomu skutočne veria. (analógia - komunizmus nie je v podstate sám o sebe zlá myšlienka, no zlým ho spravili ľudia)
Kali, spasiteľ ľudstva sa prejavil
Keep up the good job. Poď, ešte mi nalož, zaslúžim si to! Nebráň sa tomu!
Mirv - plne rešpektujem tvoj názor
A asi si len omylom uviedol, že " napriek tomu sa kresťania modlia ku relikviám ako ampulka s krvou..." Robia to len katolíci. Taktiež len oni (a možno ešte pravoslávni?) majú svätých, ku ktorým sa modlia. Ja to nerobím a som kresťan, moji známi (ECAV, Adventisti...) to nerobia a sú kresťania.
Súhlasím s tebou, že v niečom je "sbor svätých" značne podobný nižším bohom - no tu narážame na otázku, ako to skutočne berú radoví katolíci, ktorí tomu skutočne veria. (analógia - komunizmus nie je v podstate sám o sebe zlá myšlienka, no zlým ho spravili ľudia)
Kali, spasiteľ ľudstva sa prejavil
Mirv - plne rešpektujem tvoj názor
RKC ako inštitúciu určite nie, ale ako katolíci mi samozrejme nevadia. K tehlovi prechovávam antipatie vzhľadom na pôsobenie tu na fóre. A neviem odkiaľ nabral, že mi nedá pokoj, resp. niečo podobné. Proste som ho spomenul, lebo to bol dobrý príklad na porovnanie a to vyboldovanie bolo preto, lebo raz som takto medzi rečou spomenul setha a ten sa ohradil, že keď ho spomínam, mám to zvýrazniť, tak odvtedy sa to snažím robiť.Tehla - ale no takMusím pochváliť Hughita, že sa už časom zlepšil (vzhľadom na naše staršie debaty) a ako antikresťana (teda zarytého odporcu kresťanstva ako náboženstva, filozofického prúdu...) by som ho teda nenazval. Možno ťa len nemá rád, lebo si katolík a on asi RKC moc v láske nemá?
-
seth82
Darca
Okej, budem trochu od témy, ale sto krát ma káralo poslať v téme pre veriacich reakciu na tehlove video o gospeli toto:
So much for christians =D
So much for christians =D
Niektorí jedinci by sa nestratili ani v takom riadnom moshi.
Vidim ze uz nebude trebastoporko napísal:Kali, spasiteľ ľudstva sa prejavil Keep up the good job. Poď, ešte mi nalož, zaslúžim si to! Nebráň sa tomu!
stoporko: tým "ateistom" som to nemyslel doslovne. mieril som tým k tomu že tvoje názory, najmä na ľudskú sexualitu, vôľu a sebaobranu kolidujú s kresťanstvom cca tak ako aj ateizmus 
ad "kresťania vs katolíci" - a katolíci nie sú kresťania? hlavne keď ich je oproti ostatným majorita? veľa krát som bol v kostole na omši, farár nikdy nehovoril "my katolíci" ale "my kresťania". ohh ale nech je pomenovanie akákoľvek, nemení to nič na tom že sa táto skupina ľudí klaňajú veľkému počtu bytostí a uctievajú kdejaké modly, napriek tomu že to vo svojej viere zatracujú...
ad "kresťania vs katolíci" - a katolíci nie sú kresťania? hlavne keď ich je oproti ostatným majorita? veľa krát som bol v kostole na omši, farár nikdy nehovoril "my katolíci" ale "my kresťania". ohh ale nech je pomenovanie akákoľvek, nemení to nič na tom že sa táto skupina ľudí klaňajú veľkému počtu bytostí a uctievajú kdejaké modly, napriek tomu že to vo svojej viere zatracujú...
To je neuveriteľné, čo ten cukrár zase navyprával.
Len na ukážku nižšie, celý článok tu.
Za najväčší problém označil absenciu Boha v spoločnosti, ktorá „prináša úpadok človeka a humanizmu”.
„Neexistencia Boha”, tvrdí pápež, „by viedla k násiliu a dokonca ku koncentračným táborom, pretože popieranie Boha kazí ľudí, zbavuje ich obmedzení, čo vedie k strate ľudskosti”. „Naopak,” povedal pápež, „použitie násilia v mene náboženstva je len zneužitím kresťanskej viery.”
Za najväčší problém označil absenciu Boha v spoločnosti, ktorá „prináša úpadok človeka a humanizmu”.
„Neexistencia Boha”, tvrdí pápež, „by viedla k násiliu a dokonca ku koncentračným táborom, pretože popieranie Boha kazí ľudí, zbavuje ich obmedzení, čo vedie k strate ľudskosti”. „Naopak,” povedal pápež, „použitie násilia v mene náboženstva je len zneužitím kresťanskej viery.”
dnes moj brat doniesol domov rozne jehovisticke brozury a nejake ich jehovisticke evanjelia, vraj im to davali jehovisti u nich na zakladnej skole...je toto normalne, ked na statnu zakladnu skolu pustia takych chu**** rozdavat svoje brozury ??? ...slovenske skolstvo a uroven pedagogov je v poriadnych srackach...btw. jehovisti na svojich oveckam musia riadne prachy zarabat, ked si mozu dovolit len tak hocikomu rozdavat knizocky s pevnou vazbou...ziaden paperback a recyklovany papier, jehovisti maju knizocky na najvyssej urovni tlace, papieru a vazby...
ty kokos toto ma ale vytočilo. "ateizmus vedie ku koncentračným táborom"???? to povedal exčlen hitlerjugend, ktorý je hlavou štátu ktorý založili hitler a musolini?!?!?! že vtedajší pápež vyhlasoval ako veľmi fandí hitlerovi a presviedčal svet vo svojich príhovoroch že krutosti nacistov na židoch sú výmysel? že sa pápež stýkal s nacistickými pohlavármi, ktorí mali na svedomí plošné vyvražďovanie srbov, židov a pravoslávnych? keby boh naozaj existoval, musel by pápeža na mieste zabiť bleskom.hughito napísal:To je neuveriteľné, čo ten cukrár zase navyprával.
Jasenovac - koncentračný tábor ktorý viedli františkánski mnísi
-
TommyHot
Addict
Verim v Boha, ale nie v toho nabozenskeho. Pre mna je Boh vesmirna energia, ktora to tu cele riadi. A najlepsie na tom je, ze na takuto vieru nepotrebujem ziadnu mafiu, ktora kaze o moralke a sama je moralne bahno.
V pohode, ale treba sa potom aj spýtať, k čomu ti takáto viera je ? Či ide proste čisto len o názor ?
Laureát Nobelovej ceny za fyziku (a ateista) Steven Weinberg:TommyHot napísal:Pre mna je Boh vesmirna energia, ktora to tu cele riadi.
„Niektorí ľudia chápu Boha tak široko a premenlivo, že je potom nevyhnutné, aby ho nachádzali všade, kam sa po ňom pozrú. Človek počuje, že „Boh je najvyšší zákon”, „Boh je to lepšie v nás”, alebo „Boh je vesmír”. Samozrejme, tak ako každé iné slovo, aj slovo „Boh” môže mať akýkoľvek význam, ktorý sa nám páči. Ak chcete tvrdiť, že „Boh je energia”, nájdete ho v každom kúsku uhlia.“
-
Stoporko
VIP
...to, čo veriaci pripíše b/Bohu, ateista pripíše náhode. To, kde veriaci vidí b/Boha, ateista vidí prirodzený stav vecí. Kde ateisti vidia chladnú logiku, veriaci vidia ľudskosť. No ani ateisti ani veriaci nedokážu odpovedať na pár zásadných otázok: PREČO permanentný magnet NIKDY nespadne z chladničky a prečo vidíme a vnímame veci v jednom celku, keď v podstate látka tvorená atómami má obrovské medzery medzi "hmotnými" stredami. Oprite sa o stôl a pozrite sa na chladničku. Čo vidíte: logiku, náhodu, b/Boha?
"všetky výroky na internete je potrebné overiť na wikipédii" - Winston Churchil
"všetky výroky na internete je potrebné overiť na wikipédii" - Winston Churchil
Čiže Boh je priestor medzi atómami a perpetum mobile magnetky na chladničke.
Istý teológ podobné predstavy nazýval vulgárnymi a staval sa k nim veľmi negatívne. Mne to vôbec nevadí, ale ak to malo slúžiť ako nejaký argument, neposunulo ma to ani o kúsok niekam ďalej.
Istý teológ podobné predstavy nazýval vulgárnymi a staval sa k nim veľmi negatívne. Mne to vôbec nevadí, ale ak to malo slúžiť ako nejaký argument, neposunulo ma to ani o kúsok niekam ďalej.