Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
TommyHot
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ano, socialne davky na zaklade odpracovanej VPP. Podporovat pracovne navyky treba a kto nechce pracovat, nech je bez penazi a nech sa stara sam o seba. A napriklad v case prirodnych katastrof by nezamestnani mohli vypomahat v postihnutych oblastiach, za co by sa im eventualne aj mohli dvihnut na urcite obdobie davky. Chceme budovat stat na socialnych zakladoch, tak ho budujme, ale nie tak, ze budeme podporovat darmozracov a lenivcov.

Ked uz za kazdu cenu potrebujeme prezamestnanost, tak ju nevytvarajme v sukromnom sektore formou dotacii pre zamestnavatelov, ale prave v tom verejnom.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

No, objavili ste Ameriku....
Však o tomto už hovorím dávno - sociálne dávky je nutné podmieniť istým rozsahom verejnoprospešných prác....
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To tu verklíkujeme viacerí už x rokov, tak ale treba si to zopakovať, aby reč nestála.

A odporúčam vám túto debatu o cigánoch.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:A odporúčam vám túto debatu o cigánoch.
Ja to zase neodporucam lebo klabosia stale otom co tu zlyhava uz cez 50 rokov a to je integracia.

Mozno by bolo lepsie potom vsetkom sa otocit opacnym smerom a to k segregacii, co by bolo prinosne zrejme pre oboch (len pre pani Kusu a zbytku plemena ktorej je clenom nie)

PS a znova tam musi byt posadena zidovka a dvaja cigani :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tvoja anotácia a úplne zbytočný dodatok (navyše opäť nepresný) je na dosť mizerne úrovni, takže neodporúčam sa tým riadiť. :wink:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pinhead napísal:No, objavili ste Ameriku....
Však o tomto už hovorím dávno - sociálne dávky je nutné podmieniť istým rozsahom verejnoprospešných prác....
-ano, zneje to velmi dobre, ale v praxi by sa to jednoducho obchadzalo /pn-ku aku chces ti vystavi kazdy druhy lekar/. Nehovoriac o tom, ze ked napriklad ma niekto kopec deti a vobec nepracuje tak mu uz z principu nemozes nic nedat, nejake to minimum musi dostat, lebo vsetcia by hned isli kradnut do najblizsieho supermarketu a ked ich vsetkych zavries tak naklady na jedneho väzna su vyrazne vyssie ako ta davka co si mu nechcel priznat- a uz vobec nehovoriac o tom ze taky naval by väznice nezvladli lebo uz teraz nemaju miesta pre vsetkych. Napriklad keby sa prihlasili vsetcia ktori maju byt uz teraz v base a sa nedostavili na vykon trestu tak by cely system skolaboval. Musime sa zmierit s tym ze jednoduche riesenie tejto otazky neexistuje.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

1. Lekár by cigánom PNku určite iba tak nevystavoval a ja neverím, že majú tak veľa peňazí, aby mu mohli do vrecka dať 20 eur za vystavenie PNky. Okrem toho, nemôžu mať predsa PNku non-stop a všetci naraz. Hlavné je, aby niekto robil.
2. Ak ma niekto kopec detí, je to JEHO PROBLÉM, nemajú sa kotiť ako králiky. Doteraz to robili preto, lebo ich vďaka tomu systém finančne zvýhodňoval. Podmieniť dávky prácou/chodením detí do školy a basta. Verím, že aspoň jeden člen famílie môže ísť na panské, druhý nech sa v chajde stará o svoje "ratolesti". A ver tomu, že ak by to malo platiť na bielych, NIK by sa nad tým nezamýšľal. Budú kradnúť? Na to máme predsa ozbrojené zložky, polícia, armáda. Došlo k tomu už v minulosti a môže k tomu dôjsť kľudne znovu. Nebudeme predsa celý sociálny systém prispôsobovať menšine, ktorá sa nám bude virtuálne vyhrážať kradnutím a rabovaním, to kde sme?
3. Ver tomu, že taký nával by nebol. Cigáni sú odvážni a plní rečí a vreskotu, iba keď sú vo veľkých húfoch pohromade. Ale až by zistili, že niektorí z ich kolegov dostali nejaký trest (ja by som zaviedol aj pracovné tábory, samozrejme nie len pre nich, pre všetkých zločincov), hneď by ustúpili.
4. Netreba vždy hľadať iba cestu ako to NESPRAVIŤ, je potrebné hľadať spôsoby, ako to zrealizovať. Ináč takto budeme stagnovať až dovtedy, pokým nás naozaj neprerastú čo sa týka počtu obyvateľov a to už bude poriadny problém.
gogo956
Redeemer
Redeemer

seth82

1/vies co by skusali? naschval by si spravili nejake lahsie zranenie, takze by boli objektivne praceneschopny

2/ano aj nie. Zijeme v europskej kulturnej oblasti a nie niekde v Afrike, aj ked nepochybujem ze ty by si bol schopny nechat umriet od hladu deti len preto ze ich rodicom sa nechce pracovat.

Opakujem, ked ludia nebudu mat nic, tak radsej pojdu do väzenia kde sa o nich postaraju pekne v teple,
strava 3x denne, pingpong, telka.. a naklady pre stat budu este vyssie ako keby si im platil davky

Slovenske väznice uz dnes praskaju vo svikoch a nemaju volne kapacity, proste tych ludi by si nemal kde dat a vystavba novych je v tejto financnej situacii nerealna, bola by potrebna velka investicia.
Pinhead
King
King

gogo,
všetko so všetkým súvisí.... to znamená vymožiteľnosť a uplatňovanie zákona na každého, rýchlo a efektívne rozhodujúca justícia, iné nastavenie sociálneho systému a pochopiteľne iný systém väzenstva.... Týmto získavame účinné kladivo na parazitov a asociálov bez rozdielu náboženstva, rasy a politického presvedčenia....

Ale pekne po poriadku....
podobne ako seth fingované PN-ky nepredpokladám vo veľkej miere.... Že si spôsobia nejaké zranenie???? To je ich vôľa a rozhodnutie.... Ale myslím, že večne sa zraňovať nebude baviť nikoho.... A navyše keď nikde nepracuje, PN-ka mu aj tak bude na hovno, lebo mu ju nikto nezaplatí....

"Nehovoriac o tom, ze ked napriklad ma niekto kopec deti a vobec nepracuje tak mu uz z principu nemozes nic nedat"

To, že má niekto kopec detí (a nevie sa o ne slušne postarať) vôbec nič neznamená.... Maximálne to, že nepozná antikoncepciu a nepozná moment, že sa "ide spraviť"....
Práveže naopak.... ja nevidím žiadne, ale fakt žiadne morálne právo, aby taký asociál niečo mal dostať.... Na základe čoho kur*a???? Na základe toho, že sa množí exponenciálnym radom ako potkan????
A čo sa týka kopy detí.... na toto je sociálna kuratela, ktorá keď usúdi, že o deti nie je postarané v adekvátnej miere, tak môže dať návrh na "štátnu výchovu"....

"nejake to minimum musi dostat"

Človek MUSÍ len zomrieť, nič iného.... Takže sociálku pre asociálov dávať na roveň nutnosti smrti mi príde trochu uletené....

"lebo vsetcia by hned isli kradnut do najblizsieho supermarketu"

Nech sa páči..... Ale práve preto píšem o vymožiteľnosti práva.... a o efektívnej justícii....

"ked ich vsetkych zavries tak naklady na jedneho väzna su vyrazne vyssie ako ta davka co si mu nechcel priznat- a uz vobec nehovoriac o tom ze taky naval by väznice nezvladli lebo uz teraz nemaju miesta pre vsetkych. Napriklad keby sa prihlasili vsetcia ktori maju byt uz teraz v base a sa nedostavili na vykon trestu tak by cely system skolaboval"

A preto hovorím o inom systéme väzenstva.... To znamená nie súčasné (drahé) väzenské zariadenia "rekreačného typu", kde je dispozícii telka, knižky, posilovňa, kubovňa a neviem čo všetko ešte..... Ale väzenie "pracovného typu".... Teda zhruba 400 x 400 metrov obohnaného ostnatým drôtom s vežami.... a vnútri maximálne drevené baraky, ktoré by si postavili sami väzni (by sa im stavať nechcelo, tak by "bivakovali" bez strechy).... A behom dňa, aby sa nenudili, by samozrejme pekne ťažko fyzicky pracovali 12 - 14 hodín denne 7 dní v týždni.... Na výstavbe diaľnic, tunelov, protipovodňových hrádzí, oprave pamiatok, v kameňolome..... ono sa už niečo vždy nájde.... Tým by pochopiteľne bol ich pobyt nie stratový ako dnes, ale vysoko ziskový pre celú spoločnosť....
Ďalšia výhoda je to, že sem by sa už nechcel nikto vracať a teda potenciálne by to mohlo mať aj preventívne účinky....

"Musime sa zmierit s tym ze jednoduche riesenie tejto otazky neexistuje."

Riešenie samozrejme existuje, len nie je na to dostatočná vôľa zo strany súčasných mocensko/politických orgánov....
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pinhead

1/to co navrhujes neexistuje nikde v Europe a vzhladom na to ze sme viazany zmluvami
v ramci EU tak to ani nie je mozne, chapes? Veci nefunguju tak, ze si urobis nejaku myslienkovu
konstrukciu ktora vyzera napohlad zaujimavo ale v praxi nie je realizovatelna..

2/Jednym z hlavnych nakladov vo väzenstve su platy dozorcov + dalsi personal, to je premenna ktoru nevies optimalizovat, lebo im nemozes vyraznejsie znizit platy ani znizit
ich pocet, naopak, tym ze by si väznov mal viacej tak aj naklady by adekvatne rastli. Tvoj navrh na riesenie vo forme oploteneho pozemku nieco na sposob ktory vidno vo filmoch z mexika je nezmyselny, tych dovod je kopec, ked uz pre nic ine tak kvoli bezpecnostnemu riziku a zijeme v inom podnebnom pasme.

3/Praca v kamenolome, v tuneloch, atd: velmi by ma zaujimalo ako by si si predstavoval prevoz osadenstva jednej väznice tj cca 500 a viac väznov z miesta A na miesto daneho tunelu, hradze atd.?
a potom im das do ruky krompace.. :D
je to proste nezmysel, uplny nezmysel, dobry iba tak pre ludi co maju zalubu vjednoduchych rieseniach
ktore by v realite nefungovali.

Nehovoriac o tom ze by sa ti na taku robotu vykaslali a nikto by ju nerobil,a nehovoriac o tom ze
ked tie deti das do ustavnej stalostlivosti tak to pre stat bude celkovo vecsia zataz ako tie davky..
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

co teda navrhujes gogo?
Pinhead
King
King

Gogo,

a možno aj preto, že tu v Európe sa miesto toho, aby sa problémy riešili, iba kecá ako je to nemožné, ide všetko do sračiek.... Ale to sa netýka len asociálov....
sme viazaní zmluvami.... To sme boli aj so Sovietskym zväzom či predtým Veľkonemeckou ríšou.... a už nie sme.... každá zmluva sa dá vypovedať, poprípade obísť ;)....
A ozaj.... Ktorá zmluva a kde konkrétne prikazuje asociálom vyplácať sociálne dávky bez toho, aby čo i len prstom pohli, hmmm.....
Ja osobne nie som priateľ EÚ a zotrvávania v nej, ale verím, že veci by sa dali oficiálne očesať tak, aby ostala koza celá i vlk bol sýty.... Teda, aby na SVK sa presadila elementárna spravodlivosť a politbyro z Bruselu ostalo kľudné a hystericky by nevykrikovalo chobotiny.... Oni by už šikovní právnici nejako tento môj konštrukt pretavili do reality....
Inak vyštudovaní fyzici svojho času hovorili aj veci, že lietadlo ťažšie ako vzduch hnané vlastným motorom (teda nie vetroň či klzák) nie je v praxi realizovateľná.... A dvaja bratia, čo predávali bicykle im ukázali, že sa dosť podstatne mýlili....

k tomu druhému bodu....

je pravda, že na viac väzňov treba viac personálu, to nepopieram.... Ale zase beriem do úvahy, že pri už opísanom pracovnom nasadení by zisky vysoko vzrástli a teda je predpoklad, že väzenský systém by dokázal v pohode živiť sám seba a generovať mierny prebytok dokonca....
Viď príklad povedzme "súkromné väznice" v USA.... popr. v našich krajinách PTP za čias komunizmu (to síce neboli priamo väznice, ale pracovné útvary), ktoré boli vysoko, ale fakt vysoko ziskové (dokonca aj po odpočítaní mzdy tam zaradených, ktorá bola na vtedajšie pomery fakt veľká, a pochopiteľne v tom, o čom píšem s nejakými výplatami pre väzňov nepočítam).....
Skús mi tie dôvody vymenovať.....
bezpečnostné riziko.... nebolo by vysoké, keďže dnešné technológie sledovania a dohľadu by umožňovali mať nad pohybom každého trestanca 24 hod prehľad.... plus pochopiteľne pri pokuse o útek alebo niečo podobné ďalších 5 rokov k trestu....
podnebie.... vo vzťahu k zločincom je toto úplne irelevantné.... Zločinec má byť vo výkone TRESTU, nie na VÝLETE....

k trojke....
V prípade stálych pracovísk zriadiť väznice čo najbližšie.... Čo sa týka odlúčených, mimoriadnych a vzdialenejších pracovísk, tak ono nepovažujem za problém niekoho prepraviť autobusom ;)....

A k tým jednoduchým riešeniam....

Život a práca špeciálne ma naučili jednému.... čím je niečo komplikovanejšie, tým je väčšia šanca, že sa to dokurví.... Nechápem tú zvláštnu záľubu niektorých ľudí v komplikovaní vecí.... Možno nejakým intelektuálom mimo praxe sa to tak pozdáva, ale to sú ľudia, ktorí majú len teóriu a o tom druhom vedia len kecať... Ale jedno vez druhého nejde....

Niekto povie.... "je*em Ti na to, nebudem pracovať"..... dobre, a odpoveď.... "nech sa páči, ale potom Ty a dajme tomu osadenstvo najbližších ciel dostanete o 50% menej jedla"....
Tí ostatní takého geroja zlomia za chvíľu....
To je ako ten príbeh s tými opicami a banánmi.... to nie je žiadna veda, to sú základné veci fungovania v spoločenstve....

//autoeditácia príspevku (14 Dec 2011, 15:29)
A ešte by som dodal.... Gogo, aké vidíš riešenie???? Pretože zachovať status quo je v strednodobej budúcnosti samovražda spoločnosti.....
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pinhead

Vsade v civilizovanom svete plati, ze clovek aj ked bol pravoplatne odsudeny, ma stale ludske prava,
to znamena ze nikto ho nemoze tyrat hladom alebo zimou.

Tebe by najblizsie asi vyhovovalo Islamske pravo Šarja, kde zlodejom odtinaju ruky, funguje trest vylupnutia očí, bičovanie mužov aj žien, kameňovanie atd., ale asi by si skor ci neskor prisiel aj sam na to, ze to asi nie je prave idealne riesenie pre spolocnost. A mozno by si prisiel aj na to, ze preco spolocnosti ktore tieto stredoveke postupy pouzivaju su kulturne aj hospodarsky tak zaostale.

Myslim ze dalej tuto debatu nema vyznam velmi rozvijat, nakolko ja vychadzam z pohladu Euro-americkeho prava a ty z bodu ktory je v dnesnom pravnom systeme nerealny a nezakonny, tj nemame zakladne spolocne stycne body.

Chapem Ta v tom zmysle, ze sa snazis o riesenie ktore bude tvorit jasne a jednoznacne vysledky,
ale podla mna to v dnesnej dobe takto riesit nie je mozne.

Pytas sa ake riesenie by som navrhoval ja: tuto problematiku riesia studovani sociologovia, psychologovia, politici a zatial na nic velmi neprisli, takze by bolo znacne naivne si mysliet
ze riesenie poznam ja, alebo ty..

Cely problem je v tom, ze Romovia v osadach maju maximalne tak iba zakladne vzdelanie
a tym padom su tazko zamestnatelni. Je tu tiez ten faktor, ze casto nemaju pracovne navyky
a do prace sa velmi nehrnu, ale tu by som sa chcel vyhnut hrubemu zovseobecnovaniu.

Dalsia vec , ze v Romskej kulture je rodina alfou aj omegou vsetkeho a maju velmi kladny
vztah k detom, takze matka mava zvycajne vela deti bez ohladu na to ci ich dokazu rodicia
uzivit alebo nie.

Osobne si myslim ze situacia na Slovensku sa bude v najblizsich minimalne 20rokov iba zhorsovat,
pocet Romov ktori ziju iba zo statneho rozpoctu bude rychlo narastat, castejsie budu rozne nepokoje,
uz teraz existuju oblasti hlavne na vychode z ktorych odchadzaju povodni obyvatelia a zostavaju uz
len stale sa zvecsujuce romske rodiny. Ak by sme chceli prognozovat daleku buducnost tj 50-100rokov, tak mozme povedat ze je vysoka pravdepodobnost ze v parlamente budu mat svoje
silne zastupenie a tym padom aj zakony budu prijimane v tomto duchu.

Apropo, ty si vies predstavit prepravu 500väznov autobusmi a naraz? kazdy den? skus si to este raz premysliet, ci je to realne.. :? :wink:
beardie
Redeemer
Redeemer

gps nerozbitny a vodeodolny naramok na nohu a mozu ist normalnym autobusom, v tom ozaj nevidim problem, nepredpoklada sa, ze budu dialnice stavat masovi vrahovia, skor zlodeji a podobna haved

nejde o tyranie hladom a zimou, budu mat len nizsie pridely a ak sa nepostaraju z casti sami o seba, tak budu spat vonku, par jesennych dni by ich naucilo mnohym zrucnostiam

fascinuje ma, ze negujes vsetky napady, ale sam neprides so ziadnym :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie

mozem sa Ta na nieco spytat? Preco tie napady nikto v praxi nepouziva, ked su take uzasne? /myslim okrem krajin typu Iran, Africke krajiny a pod/
beardie
Redeemer
Redeemer

prehumanizovana spolocnost, pre ktoru je zivot kriminalnika drahsi ako zivot radoveho obcana?

staci sa pozret kto schvaluje zakony, tvoja odpoved lezi tam, nie je vola...
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie

tak vies co? tak sa skus skontaktovat s niektorym poslancom strany ktoru si volil /ak je v parlamente/
a navrhni mu tie zlepsovaky na ktore si prisiel. Urcite bude nadseny a prijatie danych zakonov bude otazkou iba par dni, ked su take uzasne efektivne. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

keby to zaviselo len od poslancov, ktorych som volil, uz by to bolo davno schvalene
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Plne sa podpisujem pod Beardiho a Pinheda. Je fakt zvrátené, ako v dnešnej spoločnosti majú zlodeji a iná čvarga (vrahovia etc.) rovnaké práva ako slušný človek. Gogo, teraz celkom seriózne - ty si fakt myslíš, že naši politici z väčšinových a starých strán ako SDKU, SMER, KDH... sú ochotní prijať nejaké FUNGUJÚCE riešenie? Zamysli sa nad tým "kapitalisticky:" im logicky viac vyhovuje na cigánsky problém kašľať, rýchlo si nakradnúť čím viac a hotovo, po nás potopa. A skús si vyhnať z hlavy ilúzie o študovaných sociológoch, psychológoch a podobne. Jedna študovaná sociologička totálne rozvrátila svojím šepletáckym konaním vojenskú rozviedku, vyštudovať dané smery na Filozofickej fakulte zvládne každý priemerne inteligentný človek (podľa slov jednej spolužiačky zo strednej - študuje psychológiu: "totálna flákarina, takú som nezažila ani na strednej").

Suma sumárum: boli tu prednesené realizovateľné návrhy, logicky podopreté. Ty si nepriniesol NIČ. Tvoja kritika bola podopretá nulovými LOGICKÝMI argumentami. A ešte raz - ak by riešenie cigánskeho/zlodejského problému záviselo len od pár poslancov, tak je už dááááávno vyriešený. Lenže u nás to musí schváliť nadpolovičná väčšina (ak si dobre pamätám na SŠ) a v parlamente vďaka idiotizmu majority populácie SR sedia poväčšinou tupci, hovädá, nenažranci, mamonári, zlodeji, klamári, populisti...jedným slovom, ktoré má dnes už pejoratívny charakter: politici.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Stoporko

praveze som napisal ku kazdemu bodu preco nie je realne uskutocnitelny. Su to nezmysli, nehovoriac o tom ze keby sa to aj podarilo uskutocnit, tak ta zataz pre statny rozpocet by bola vyssia ako keby sa neurobilo nic a iba dalej vyplacali davky. Vobec ste napriklad nereagovali na to, ze tie odobrate deti musite niekam dat /detske domovy volne kapacity uz ani dnes velmi nemaju/ a naklady na takuto sluzbu su omnoho vyssie ako pri variante s davkami.

Nedal som ziaden svoj navrh pretoze ziaden dobry nepoznam a pravdepodobne ani neexistuje nejake plosne systemove riesenie ktore by vedelo radikalne zmenit dany problem. Zatial co poniektori si tu navzajom mastia brucha ze na ake to mudre veci prisli pritom cele je to trosku inac, ale dobre, tak som navrhol nech to poda vyssie a teraz ty mi povies ze nikto z SDKU, SMER, KDH by to nepodporil. No iste ze nepodporil, pretoze to nie je politicky realizovatelne, ale to je to, co sa vam snazim vysvetlit uz odzaciatku.
Napísať odpoveď