Batéria v notebooku / el. sieť - vyberať či nie?

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Batéria v notebooku / el. sieť - vyberať či nie?

Príspevok od používateľa Gothar »

To pisal asi niekto kto tomu poriadne nerozumie :) Ale nemusi ta to trapit, starostlivost o oba typy je rovnaka.
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Misco13 »

GothaR napísal:To pisal asi niekto kto tomu poriadne nerozumie :) Ale nemusi ta to trapit, starostlivost o oba typy je rovnaka.
Gothar a ty co vravis na moju posledn otazku? :) Nechat na sieti aj cez noc, ked co ja viem 8 hodin notebok nejde? Potom sa samovolne vybija bateria nie? Nemam skusenosti co je lepsie...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Cisto na noc je to zbytocne, radsej to rob tak ako sme tu pisali skor. Teda ked si mesiac na sieti, tak raz nechaj notebook normalne vybit a potom ho zase nabi a pouzivaj dalej pripojeny v sieti. Menej pohodlna varianta je ta, ze baterku nabijes na 50-60% a potom ju vyberies a odlozis na suche chladne miesto.
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

GothaR napísal:Menej pohodlna varianta je ta, ze baterku nabijes na 50-60% a potom ju vyberies a odlozis na suche chladne miesto.
Toto by bolo veľmy neprakticke.
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

OK :) Vdaka
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Mám dva odlišné ASUS notebooky. Dajú sa nabíjať rovnakou nabíjačkou ak jeden má napájanie 19V 65W a druhý 9,5V 24W ??
Nabíjačka patrí k tomu 19V 65W
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Neverím. Malo by sedieť aj napätie aj prúd, inak by som neskúšal.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Podla mna to nebude mozne a iny by mal byt aj konektor. Dovodom je vyssie napatie, pretoze zdroj ho nema regulovane a bude sa ho snazit udrzat, cim moze dojst k zniceniu obvodov druheho notebooku. Ak by bolo napatie rovnake a pozadovany vykon by bol nizsi, tak by to mozne bolo, pretoze notebook by si "zobral" iba tolko vykonu kolko by potreboval.
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Mne raz vypovedal funkciu adaptér k môjmu ACERu (už má 4 roky) a baterka držala asi tka 10-15 minút.Keď mi kamarát ponúkol zadara adaptér z HP s mierne inšími parametrami tak som ho zobral.Nebudem vyhadzovať 20€za nový adaptér na starý NB.Do pár dní sa dostala baterka na takú hladinu, že vypojím adaptér a notebook chcípne.Počul som, že keď človek používa adaptér s inými hodnotami tak batéria ide veeeľmi rýchlo s kapacitou dolu a po mojej skúsenosti tomu celkom verím
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:Cisto na noc je to zbytocne, radsej to rob tak ako sme tu pisali skor. Teda ked si mesiac na sieti, tak raz nechaj notebook normalne vybit a potom ho zase nabi a pouzivaj dalej pripojeny v sieti. Menej pohodlna varianta je ta, ze baterku nabijes na 50-60% a potom ju vyberies a odlozis na suche chladne miesto.
Napadla ma este jedna vec :) takze ficim na sieti ale bateria pomalicky ale predsa straca kapacitu samovybijanim. Po kolkych % mam nastavit v tom manazeri ze sa ma zacat dobijat?

tu som nasiel 80%, dole v tom clanku....akurat je z roku 2006...

Kód: Vybrať všetko

http://anp.zive.sk/?q=node/3621
Oprava článku - upozornenie: Dlhodobé úplné vybíjanie batérie odborníci neodporúčajú, vedie k poklesu jej kapacity. Nami opisované nastavenie treba brať ako možnosť ísť s kapacitou „na doraz“ v prípade potreby, ale len zriedkavo či občasne. V praxi je ideálne vybíjať batériu maximálne na 80 percent, teda pri poklese na 20 percent ju opätovne dobiť. Redakcia Akonapočítač.sk sa za neuvedenie tohto faktu ospravedlňuje.
//autoeditácia príspevku (26 Dec 2011, 4:24)
este dodam....ma napadlpo ze aj tak by malo byt najlepsie vzdy ju nechat vybit co najviac, aby sa setrilo s nabijacimi cyklami....pise nieco take z praxe aj typek v komentaroch v tom clanku

//autoeditácia príspevku (26 Dec 2011, 4:53)
.....dalsia nocna myslienka....ked som pustil notebook prvy krat, netreba (ako kedysi aj mobily, ci teraz neviem, moj rocny SE to nemal v navode ani nikde) na zaciatku niekolko krat opakovat cyklu "nabit naplno a vybyit naplno" vsak? :)
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Ale, 3x plne vybiť a 3x 12 hod. nabíjať, najlepšie vo vypnutom stave.
Gothar
Moderátor
Moderátor

A ako si predstavujes to 12 hodinove nabijanie ked nemas ovladanie prudu na nabijacke?
Plne vybitie pri litiovych bateriach predstavuje vybitie asi na 10-15% kapacity, potom hrozi znicenie clankov a vyrazna strata kapacity.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

No takze mam ten macbook uz a po dvoch cykloch nabijacich baterka na 98% health. Magsafe svieti na zeleno a na hornej liste mi ukazuje baterka nabitie na 99%. Teraz neviem ci je to softwarova chyba, alebo co...
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

takze? :D skust mi jak pre sprosteho odpovedat po lopate ako v praxi :) hlavne Gothar, podla teba sa riadim :)
Napísať odpoveď