Batéria v notebooku / el. sieť - vyberať či nie?
Re: Batéria v notebooku / el. sieť - vyberať či nie?
To pisal asi niekto kto tomu poriadne nerozumie
Ale nemusi ta to trapit, starostlivost o oba typy je rovnaka.
-
Misco13
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Gothar a ty co vravis na moju posledn otazku?GothaR napísal:To pisal asi niekto kto tomu poriadne nerozumieAle nemusi ta to trapit, starostlivost o oba typy je rovnaka.
Cisto na noc je to zbytocne, radsej to rob tak ako sme tu pisali skor. Teda ked si mesiac na sieti, tak raz nechaj notebook normalne vybit a potom ho zase nabi a pouzivaj dalej pripojeny v sieti. Menej pohodlna varianta je ta, ze baterku nabijes na 50-60% a potom ju vyberies a odlozis na suche chladne miesto.
-
black evil
Light Star
Toto by bolo veľmy neprakticke.GothaR napísal:Menej pohodlna varianta je ta, ze baterku nabijes na 50-60% a potom ju vyberies a odlozis na suche chladne miesto.
Mám dva odlišné ASUS notebooky. Dajú sa nabíjať rovnakou nabíjačkou ak jeden má napájanie 19V 65W a druhý 9,5V 24W ??
Nabíjačka patrí k tomu 19V 65W
Nabíjačka patrí k tomu 19V 65W
-
Thommas
Addict
Neverím. Malo by sedieť aj napätie aj prúd, inak by som neskúšal.
Podla mna to nebude mozne a iny by mal byt aj konektor. Dovodom je vyssie napatie, pretoze zdroj ho nema regulovane a bude sa ho snazit udrzat, cim moze dojst k zniceniu obvodov druheho notebooku. Ak by bolo napatie rovnake a pozadovany vykon by bol nizsi, tak by to mozne bolo, pretoze notebook by si "zobral" iba tolko vykonu kolko by potreboval.
Mne raz vypovedal funkciu adaptér k môjmu ACERu (už má 4 roky) a baterka držala asi tka 10-15 minút.Keď mi kamarát ponúkol zadara adaptér z HP s mierne inšími parametrami tak som ho zobral.Nebudem vyhadzovať 20€za nový adaptér na starý NB.Do pár dní sa dostala baterka na takú hladinu, že vypojím adaptér a notebook chcípne.Počul som, že keď človek používa adaptér s inými hodnotami tak batéria ide veeeľmi rýchlo s kapacitou dolu a po mojej skúsenosti tomu celkom verím
-
Misco13
Expert
Napadla ma este jedna vecGothaR napísal:Cisto na noc je to zbytocne, radsej to rob tak ako sme tu pisali skor. Teda ked si mesiac na sieti, tak raz nechaj notebook normalne vybit a potom ho zase nabi a pouzivaj dalej pripojeny v sieti. Menej pohodlna varianta je ta, ze baterku nabijes na 50-60% a potom ju vyberies a odlozis na suche chladne miesto.
tu som nasiel 80%, dole v tom clanku....akurat je z roku 2006...
Kód: Vybrať všetko
http://anp.zive.sk/?q=node/3621//autoeditácia príspevku (26 Dec 2011, 4:24)Oprava článku - upozornenie: Dlhodobé úplné vybíjanie batérie odborníci neodporúčajú, vedie k poklesu jej kapacity. Nami opisované nastavenie treba brať ako možnosť ísť s kapacitou „na doraz“ v prípade potreby, ale len zriedkavo či občasne. V praxi je ideálne vybíjať batériu maximálne na 80 percent, teda pri poklese na 20 percent ju opätovne dobiť. Redakcia Akonapočítač.sk sa za neuvedenie tohto faktu ospravedlňuje.
este dodam....ma napadlpo ze aj tak by malo byt najlepsie vzdy ju nechat vybit co najviac, aby sa setrilo s nabijacimi cyklami....pise nieco take z praxe aj typek v komentaroch v tom clanku
//autoeditácia príspevku (26 Dec 2011, 4:53)
.....dalsia nocna myslienka....ked som pustil notebook prvy krat, netreba (ako kedysi aj mobily, ci teraz neviem, moj rocny SE to nemal v navode ani nikde) na zaciatku niekolko krat opakovat cyklu "nabit naplno a vybyit naplno" vsak?
-
Thommas
Addict
Ale, 3x plne vybiť a 3x 12 hod. nabíjať, najlepšie vo vypnutom stave.
A ako si predstavujes to 12 hodinove nabijanie ked nemas ovladanie prudu na nabijacke?
Plne vybitie pri litiovych bateriach predstavuje vybitie asi na 10-15% kapacity, potom hrozi znicenie clankov a vyrazna strata kapacity.
Plne vybitie pri litiovych bateriach predstavuje vybitie asi na 10-15% kapacity, potom hrozi znicenie clankov a vyrazna strata kapacity.
-
TommyHot
Addict
No takze mam ten macbook uz a po dvoch cykloch nabijacich baterka na 98% health. Magsafe svieti na zeleno a na hornej liste mi ukazuje baterka nabitie na 99%. Teraz neviem ci je to softwarova chyba, alebo co...
-
Misco13
Expert
takze?
skust mi jak pre sprosteho odpovedat po lopate ako v praxi
hlavne Gothar, podla teba sa riadim