Otazky ohladom vyberu procesora, Mb a HDD

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
topolman
Novice
Novice

Otazky ohladom vyberu procesora, Mb a HDD

Príspevok od používateľa topolman »

Zdravim,
pokazil sa mi moj starucky PC a tak som sa rozhodol z roznych komponentov ponukanych na inzerat poskladat novy.
1, otazka: Mam stary disk ATA, ktory by som este rad pouzival nejaku chvilu. Zakladna doska, ktoru si s najvacsou pravdepodobnostou kupim (Asrock 890GX Extreme4), ktora vyzera, ze podporuje iba SATA. Bude nejako mozne pripojit tam moj stary HDD?

2, otazka: Podla coho zistim, aky zdroj budem potrebovat, ked nie vsetky komponenty obsahuju info, kolko maju odber?

3, otazka: Rozmyslam, aky procesor si vybrat. Niesom prilis narocny na nejake hry (Obcas si zahram nake sporty ako FIFA, NHL, NBA alebo warcraft 3, ale bol by som samozrejme rad, keby mi tam ako tak isli aj nejake novsie. Planujem to mat hlavne na hranie pokru, surfovanie, sem tam nejaky film. Cize by som tam mal naraz spustenych viac aplikacii, ktore mi moj stary komp ani zdaleka nestihal.) Rozmyslam medzi tymito(bude rad ak mi poradite od najlepsieho po najhorsi):
1 AMD Athlon II X2 245e
2 AMD Athlon II X3 435
3 AMD Phenom II X2 550 Black Edition
4 AMD Athlon II X2 240
5 pripadne mozete poradit nejaky iny v podobnej cene

4, otazka: Ked budem kupovat ramky, plati to, ze cim vyssia frekvencia, tym lepsie? Neni problem, ze to musi nejakym sposobom podporovat aj procesor?

5, otazka: Mohli by ste mi poradit, nejaku lacnejsiu grafiku? Alebo mi na vyssie uvedene cinnosti stacit aj integrovana?

Velmi dakujem za pomoc,ked ma nieco dalsie napadne, snad mi este pomozete :)
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Otazky ohladom vyberu procesora, Mb a HDD

Príspevok od používateľa Forsaken »

1. existuje redukcia, ale zmysel ? ten disk daj do muzea inak sa zblaznis...
2. skus pozret stranku vyrobcu, urcite bude tento udaj obsahovat....

3. a dalej... napis rozpocet a tu ti to dakto vysklada...
topolman
Novice
Novice

1, no zmysel, ze mi je ako studenovi dobre kazde euro co usetrim za kupu HDD plus na starom mam udaje o ktore nechcem prist.

2, ok

3, pisal som, ze hladam pouzivane komponenty a tam si mozem vybrat iba take, co su v ponuke. A preto som napisal tie 4 CPU, ci mi mozete poradit najlepsi z nich. rotpocet mam btw do 250e.

4, ??

5, ta integrovana na doske(AMD Radeon HD 4290, Frekvence: 700 MHz, SidePort paměť: 128 MB DDR3 1200/1333 MHz, Max. velikost sdílené paměti: 512 MB, Max. rozlišení HDMI: 1920 x 1200 @ 60 Hz, Max. rozlišení DVI: 2560 x 1600 @ 7) mi daco utiahne alebo rovno kupit novu?

Diki za odpoved Forsaken :)
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Zbytočné polemizovanie. Napíš do konkrétnej témy v poradni, udaj cenový strop, čo potrebuješ/nepotrebuješ a na čo to chceš využívať. Inak tu len zbytočne píšeme a píšeme.
j@ro
Star
Star

Príspevok od používateľa j@ro »

1. Doska je v zaruke? Ak nie, hladal by som alternativu s IDE rozhranim.
2. Podla komponentov. Bez vga ti staci znackovy 450W, ak planujes upgrade vga - 500W.
3. Nic ine ako stvorjadro by som uz nekupoval.
4. Ano, cim vyssie, tym lepsie, ale rozdiely su v praxi minimalne.
5. 4290 = hry na nizsom rozliseni + HW akceleracia HD ripov
Forsaken
King
King

1. lenze ked tam drbnes stary opotrebovany disk(ako hlavny systemovy) s zorhranim ata, pc ti pojde neuveritelne pomaly...

3. cenu neviem aku maju... ale zobral by som AMD Athlon II X3 435 alebo AMD Phenom II X2 550 Black Edition, i ked je to uz v podstate CPU zo zastaralej generacie...
tie novsie hry neviem ake myslis, ale zazraky necakaj...

4. ramky su zavisle od dosky
- Supports DDR3 2000(OC)/1866(OC)/1800(OC)/1600(OC)/1333/1066/800 non-ECC, un-buffered memory

cim vyssia frekvencia tym rychlesie a drahsie, ALE rozdiel medzi 1066 a 2000 nemas sancu ako bezny pouzivatel spozorovat

5. starsie hry ako Warcraft 3 budu ficat... novsie teoreticky spustis, ale nezahras uz vobec... v zavislosti ktore novsie mas na mysli... a moze sa stat ze aj pri 3 roky starych tituloch sa budes musiet uskromnit na nizke detaily... tiez nepises ktore rocniky FIFA NHL hras...

ta grafika je na filmy a na windows....
topolman
Novice
Novice

Vdaka,
@ Thommas:
Myslim, ze som napisal 5 celkom konkretnych otazok. Kde je problem? Ak by som kupoval nove suciastky, tak by to nebol problem, ale ak napisem tak ako vravis, tak by ste mi poradili konkretne komponenty, ktore ale bude tazke zohnat, ak zhanam pouzivane (lacnejsie). Snad rozumies co myslim...
@ J@ro:
1, ale islo by to spravit ci nie? nejakou redukciou alebo tak?
2, dik
3, Jedna sa o to, ze je tazko vyberat z pouzivanych... A ak by som chcel kupit 4 jadro, tak je to predsalen minimalne dva krat drasie, tj 120e a to uz aj pouzivany... A navyse myslim ze 2jadra mi budu stacit. Nemohol by sa niekto pls mrknut na tie CPU?
4, dik
5, dik
j@ro
Star
Star

1. lenze ked tam drbnes stary opotrebovany disk(ako hlavny systemovy) s zorhranim ata, pc ti pojde neuveritelne pomaly...

Si ma pobavil. Mysim, ze sa bavime o 3,5" 7200ot IDE disku s primeranou kapacitou. Ake spomalenie? Pol roka som fical na 160GB IDE disku a ziadne spomalenia som nepozoroval. Stale ide o klasicke disky a rozhrania tu nezohravaju zasadnu ulohu, ale to je ina tema.

1. Ano, islo by to spravit PCI redukciou. Ja by som sa tejto moznosti snazil vyhnut a bral ju ako posledne riesenie.

2. z uvedenych Athlon II X3
topolman
Novice
Novice

Forsaken napísal:1. lenze ked tam drbnes stary opotrebovany disk(ako hlavny systemovy) s zorhranim ata, pc ti pojde neuveritelne pomaly...
dik, hlavne potrebujem dostat udaje odtial. Teda najlepsie bude prekopirovat to cele odtial na novy disk a pouzivat potom uz iba ten SATA
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Dáta z disku si prekopíruj u hociktorého kamoša, ktorý sa do toho rozumie a disk predaj. No problem :)
j@ro
Star
Star

A zmyslel? Riskovat kupou bazaroveho disku alebo zbytocne investovat do predrazenych diskov.
Forsaken
King
King

j@ro napísal:

Si ma pobavil. Mysim, ze sa bavime o 3,5" 7200ot IDE disku s primeranou kapacitou. Ake spomalenie? Pol roka som fical na 160GB IDE disku a ziadne spomalenia som nepozoroval. Stale ide o klasicke disky a rozhrania tu nezohravaju zasadnu ulohu, ale to je ina tema.
UDMA 6 (Ultra-ATA/133) 133Mb/s, MAXIMALNA TEORETICKA RYCHLOST ATA ROZHRANIA
vs
SATA II 3 Gbit/s

tak som rad ze som ta pobavil ...
j@ro
Star
Star

MAXIMALNE PRAKTICKE SKUSENOSTI NIEKTORYCH UZIVATELOV hmmm :roll:

Cakal som, ze hodis pristupove doby a rychlosti citania, ale vidim, ze wikipedia rulez. V praxi su na tom klasicke 7200ot disky podobne, zadrbe ich defragmentacia a dalsie cinitele a tak mozu byt aj SATA III.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Forsaken, nemam pocit, zeby U-ATA 133 disky sli len rychlostou 16.6MB/s, to uz by dal hociktory USB kluc a na disk sa kazdy vys...
UDMA6 ma limit nie 133Mb/s, ale 133MB/s
SATA2 s 3gbit/s ma 384MB/s

Realita je taka, ze u beznych samostatnych diskov, aj v pripade SATA2, si rad, ked dosahujes 100-120MB/s. Takze ak by som mal argumentovat vyhody SATA2, oproti PATA, potom to bude hotswap, tenke kable, nebraniace prudeniu vzduchu, samostatna linka, nezdielana s dalsim SLAVE zariadenim... Sirkou zbernice by som argumentoval jedine v pripade SSD, ktore realne tych 133MB/s aj presahuju. Inak je to bezpredmetne. Rovnako bezpredmetne, ako nahanacka za SATA3 rozhranim.
j@ro
Star
Star

Myslel som, ze aspon to skopiroval dobre. Tych 110-120MB/s je realny udaj, ale vacsinou len v obdobi po formatovani disku s rastucou fragmentaciou klesa rychlost citania/zapisu a dolezitu ulohu zohrava vytazenie radica, napr. sucasne citanie/zapis.
Forsaken
King
King

priznavam preklep B a b ale stale neuvazujete ze tie udaje su teoreticka kapacita zbernice, realne take rychlosti nedosiahnes... ale tak mozem je*at sa tu hadat s debilom co tvrdi ze rozdiel medzi ATA 133 a SATA II nespoznas...

nebavime sa o tom ze disky pre ATA su 10 rokov za opicami a neboli dimenzovane na celu sirku zbernice... tak isto ako nove disky pri ktorych sa vsak rychlosti "trosku" lisia od rychlosti diskov ktore pouzivaju ATA 133
KoCi
Darca
Darca

Pravda je taka, ze ak tie rozdiely su, tak su minimalne, vyplyvajuce skor z rozdielnosti diskov samotnych, nez z rozhrania. Ked ponechas ATA disk na MASTER pricom SLAVE poziciu nechas prazdnu. Nenasiel by sa tu niekto, co by vyhodil screen z nejakeho benchmarku, pre ATA klasicky 7200rpm HDD?
Forsaken
King
King

takze posledny moj prispevok do tejto duchaplnej temy, vsetci POUZIVAJTE ATA lebo toto rozhranie ma 100 rokov a ziadny rozdiel medzi nim a SATA II nieje... :roll: to vam poradia len a len tu...

na obrazku pre porovnanie SATA 150 aka SATA I a ATA 66... a SATA II aka SATA 300 o ktorom sa bavime... a kludne argumentuj ze je to SSD... to iste mas pri normalnych diskoch... s tym ze to nebudem 50 a 200 ale 30 a 90...
Prílohy
image004[1].png
j@ro
Star
Star

Ja z teba nemozem. Hodis irelevantny graf, na ktorom su same SSD disky (bez mechanickych casti) a 10k otackove disky a este niekomu nadavas do debilov, zamysli sa nad sebou lolko.

Kód: Vybrať všetko

nebavime sa o tom ze disky pre ATA su 10 rokov za opicami a neboli dimenzovane na celu sirku zbernice
Klasicke disky to v praxi svihnu (bez raidu) maximalne okolo 120MB/s, takze "rozhranie za opicami" by stale dostacovalo.

Skusim pohladat screeny mojho IDE Samsungu pre porovnanie so SATA II Seagatom. Co si pamatam, tak naformatovany Seagate bol pri sekvencnom citani a zapis asi o 30MB/s rychlejsi ako IDE-ckovy konkurent a pri beznej prevadzke sa rozdiely minimalizovali uz spominanymi faktormi.

/edit Screeny Samsungu nemozem najst, takze budem v buducnosti musiet testovat znova.
KoCi
Darca
Darca

Hm, takze tebe VelociRaptor pripada ako bezny HDD :) Nikde som netvrdil, ze rozdiely nie su, ale ak ma niekto ATA ktory mu staci, tak prechodom na SATA si zase nejako neprilepsi. Napokon aj dobre, ze posledny prispevok v teme - ked sa s niekym neda diskutovat...
Napísať odpoveď