Maturita
Re: Maturita
Aký má vlastne význam maturita z literatúry keď to nechcem študovať? zrušil by som to
Aby mali ľudia aspoň všeobecný prehľad o literatúre. Bez toho by mnohí mladí ani nevedeli, že napr. nejaký Orwel vôbec existoval a stupidita by kvitla ešte viac 
-
Nadeo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Ono je toho troška viac ako všeobecný prehľad. Čítam rád, ale hento sú fakt hovadiny občas. Aby som sa učil obsahy diel autorov, ktorí zdrogovaní a ožratí písali hovadiny... ďakujem neprosím. Česť výnimkám, niektoré diela ma chytili(napr. geniálne starec a more).
No popravde pre dnešného študenta je zaujímavé čo? Nič. Načo toto, načo hento...
A čuduješ sa keď sa tam učia samé chu****? radšej keby mi tá škola dala niečo čo v živote budem potrebovať 
A na akú chodíš?
Gymnázium ( viem bol som debil ked som tam išiel )
666
666
A čo chceš študovať po tom?
Nejaký informatický smer zrejme, bližšie ti neviem ešte povedať (ešte mám rok a pol )...
inteligentny clovek sa vzdelava cely zivot a aj nad ramec toho co ho zivi, svetova lilteratura ma mnoho skvostov, ktore ty sice nikdy zrejme neobjavis, ale keby sa neucili tak by ich uz neobjavil nikto a ked si isiel na gympel tak si stym mal holt ratat, je to vseobecny prehlad, aby si nebol tupy jak tacky, nemusi kazdemu sadnut vsetko, ja som tiez nijak neholdoval a roznym pisalkom vecne pod vplivom na okraji spolocnosti, ale niekto mozno hej...ja tiez nestudujem literaturu, ale pravo a nekricim aby sa zrusila matematika, lebo na vypocet honoraru mi staci matika zakladnej skoly alebo kalkulacka a citat znenia zakonov zvladnem, lebo citat ma naucili v prvej triede ... uprimne mi spekulanti ako ty ktori by vsetko zrusili neskutocne piju krv, snad dospejes, ked nie ostan si tupyMerco_ napísal:A čuduješ sa keď sa tam učia samé chu****? radšej keby mi tá škola dala niečo čo v živote budem potrebovať
urážať si možeš niekoho iného, ja mám svoj názor ty máš svoj ...
Takýto názor ako ty, majú dnes všetci pubertiaci.
Ten prehľad musí byť, ale ja osobne by som na gymnáziach obmedzil tento prehľad na 1. ročník a ostatné šiel podľa AUP.
Ten prehľad musí byť, ale ja osobne by som na gymnáziach obmedzil tento prehľad na 1. ročník a ostatné šiel podľa AUP.
-
javatar
Hardcore addict
hugo - myslienka pekna ale vacsina druhakov by ten svoj zvoleny AUP pocas tretiaku a podobne menila... je velmi malo ludi co maju jasno od prvaku na strednej kam chcu ist...
S jedným sa dá súhlasiť. Snažia sa ťa naučiť všetko. A to nie je dobre. To ale neznemané, že literatúra, či dejiny sú zbytočné. Formujú ťa ako osobnosť a občana zasadeného do určitého kultúrneho prostredia. Budujú tvoju identitu Slováka a člena západného civilizačného okruhu. V neposlednom rade by ťa to malo viesť ku kritickému a analytickému mysleniu prípadne rozvíjať tvoju schopnosť pochopiť textu.
-
javatar
Hardcore addict
begbeee - tak v poslednych menovanych veciach skola pekne zlyhava... aj ked suhlasim, ze by ta to mala naucit prave skola...
To súvisí s tým čo som menoval ako prvé - je tam toho zbytočne veľa.
Napríklad čo sa týka dejín - je to tam natrepané od vrchu po spodok a ministerstvo by asi chcelo aby som ako bývalý gymnazista ovládal celé svetové a slovenské dejiny so všetkými súvislosťami. Zbytočné.
Výučba dejepisu napríklad by mala spočívať vo vybratí kľúčových tém svetovej a slovenskej histórie (napr. SNP, Franc. revolúcia, Pád rímskej ríše, kresťanstvo), ktorým by sa venovalo kľudne niekoľko týždňov a tie dopodrobna zanalyzovať so zdrojmi, videjko, seminárik a čo ja viem čo, príčiny, dôsledky, súvislosti, alternatívy etc. Žiak sa naučí aj kriticky myslieť aj pracovať so zdrojmi a textom aj pochopí dôsledky a výzanam. U nás sa Franc. revolúcia brala za 3 hodiny a nepochopil som o čom to bolo až kým som nemal viac ako 20...
Napríklad čo sa týka dejín - je to tam natrepané od vrchu po spodok a ministerstvo by asi chcelo aby som ako bývalý gymnazista ovládal celé svetové a slovenské dejiny so všetkými súvislosťami. Zbytočné.
Výučba dejepisu napríklad by mala spočívať vo vybratí kľúčových tém svetovej a slovenskej histórie (napr. SNP, Franc. revolúcia, Pád rímskej ríše, kresťanstvo), ktorým by sa venovalo kľudne niekoľko týždňov a tie dopodrobna zanalyzovať so zdrojmi, videjko, seminárik a čo ja viem čo, príčiny, dôsledky, súvislosti, alternatívy etc. Žiak sa naučí aj kriticky myslieť aj pracovať so zdrojmi a textom aj pochopí dôsledky a výzanam. U nás sa Franc. revolúcia brala za 3 hodiny a nepochopil som o čom to bolo až kým som nemal viac ako 20...
javatar: Je pravda, že málokto má presne vytýčené to, čo pôjde študovať, ale každopádne máju ľudia jasno v tom, že matematika či chémia to nebude (napr.). A o to ide. Nezaťažovať žiakov vecami, ktoré ich vyslovene nezaujímajú a ktoré už sú aj, nazvime to, ťažšími.
Napr. my sme mali AUP v poslednom ročníku a za ten jeden necelý školský rok, sme mali prebrať napr. celý dejepis odznova. Samozrejme sa letelo a poriadne sa nestíhalo. Nebolo by lepšie na to mať 2-3 roky a aj úplne prekopať systém vedenia hodín ? Narážam na to, čo spomenul begbeee.
Uvádzam príklad, viď príloha.
Napr. my sme mali AUP v poslednom ročníku a za ten jeden necelý školský rok, sme mali prebrať napr. celý dejepis odznova. Samozrejme sa letelo a poriadne sa nestíhalo. Nebolo by lepšie na to mať 2-3 roky a aj úplne prekopať systém vedenia hodín ? Narážam na to, čo spomenul begbeee.
Uvádzam príklad, viď príloha.
-
typek61
Darca
- Kontaktovať používateľa:
s tymto plne suhlasimNadeo napísal:Ono je toho troška viac ako všeobecný prehľad. Čítam rád, ale hento sú fakt hovadiny občas. Aby som sa učil obsahy diel autorov, ktorí zdrogovaní a ožratí písali hovadiny... ďakujem neprosím. Česť výnimkám, niektoré diela ma chytili(napr. geniálne starec a more).
-
javatar
Hardcore addict
vies hugo, ono to pekne znie, ja by som bol aj za aby si student po prvom rocniku mohol vyradit predmety o ktore nema zaujem - ale urcite nie zostavit si 4 predmety (alebo 5 ako to bolo v mojom pripade) na maturu hned po prvom rocniku...hughito napísal:javatar: Je pravda, že málokto má presne vytýčené to, čo pôjde študovať, ale každopádne máju ľudia jasno v tom, že matematika či chémia to nebude (napr.). A o to ide. Nezaťažovať žiakov vecami, ktoré ich vyslovene nezaujímajú a ktoré už sú aj, nazvime to, ťažšími.
a potom - ja by som zmenil system ucenia matematiky a zaviedol povinnu maturitu z matematiky (v tomto poradi, bez zmeny to nema zmysel) - skoly totiz produkuju enormne mnozstvo ludi neschopnych abstraktne mysliet co sa nasledne velmi prenasa do praxe
a to, ze je nieco "tazsie" je doslova pseudoargument - vo vseobecnosti totiz plati,ze cim tazsiu vec clovek zvladne tym viac jeho osobnost rastie (ci uz po odbornej alebo ludskej stranke), ak budes ludom davat latky vzdy nizko nic velke potom od nich necakaj
v zasade je to dovod preco su technicke smery tak ziadane a nasledne dobre platene, takze by som to asi az tak nemal chciet zmenit...
Ja som ani nenapísal že je to zbytočné, ja si myslím len že by to mal byť voliteľný predmet. To čo sa naučí za jeden rok každý (až na pár ludí ktorých to baví) na druhý rok zabudne...tak potom aký to má význam.