Čaj - Čajová kultúra

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Čaj - Čajová kultúra

Príspevok od používateľa ephramko »

ano, to je presne ono, diky :wink:

ale teraz som si uvedomil, ze to je vlastne taky prenosny cajnik na robenie viacerych nalevov...nechapem teda aky to ma ucel, ked je clovek na cestach, tak obvykle nema pristup k vriacej vode (pokial nejde kempovat)...cize na take mestske cestovanie je to nepouzitelne, to by som potreboval aj prenosnu konvicu na baterky... :D ...cize pre mna asi bude lepsia normalna termoska, teraz su uz take fajn termosky, ze aj po 24 hodinach ti to stale udrzi teplotu nad 50 stupnov...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

jin tu niekde spominal ze pri prvom pouziti kalabasy to treba spravit dobre
mozem brat vazne tento navod?
kalabasku mam tekvicovu, 400ml aj s bombilou samozrejme... len som sa od vianoc k jej odpaneniu nedostal a chcem to urobit dobre, tak sa chcem poradit :)
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Ano ten navod je podla vsetkeho spravny, aj ked mne isty clovek radil karamel vynechat, lebo dost podstatne potom meni chut mate, takze ake to je s pouzitim karamelu neviem. Kazdopadne po roku pouzivania tej istej kalabasy mi stale trochu prepusta vlhkost.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Podľa toho návodu by Ti to malo ísť v pohode.
Inak akurát deň pred Three Kings sme mali čajovú session s užívateľom FT. Testovali sme moju novú čajovú zostavu - čajové more + 300ml kyusu, nová miska a nový zhong.
Testovali sme Gyokuro Tsubokiri, GABA Oolong, Meng Ding Hong Cha a Yunnan Golden Tips.
Mňam a vynikajúce! Všetky. Potom sme si ešte povedali, že sme unavení, spať sa nám nechcelo, tak na rad prišla Kabusecha a išli sme ďalej.
To všetko vhodne doplnené vodnou fajkou :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

jin dostal som od priatelky caje z cajovne dobrych ludi a musim povedat, ze su fakt dobre. Diamantovy caj (zeleny cinsky), Buddhov caj (nejaky cejlon) a Caj tuaregov Camelia sinensis (zeleny). To je pisane na tych sackoch, neviem presne co su to za caje.

Btw mali ste pravdu s tym oxalis, k narodkam som dostal PuErh wellness guarana z jednej nitrianskej cajovne (oxalis je ich distributor) a sice PuErh som predtym este nemal, ale z toho co som o nom cital vobec nechutil tak ako mal. I ked bol dobry, ale cakal som vyraznejsiu chut. Tak ci onak, dal som si ho o piatej poobede a zaspal som az o pol siestej rano :D
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Diamantový zelený máme doma, manželka ho pije asi denne, je veľmi príjemný a pripraviť ho dokáže aj začiatočník.
Prevaríš vodu, necháš ju 7-8min odstáť a potom v konvičke zaleješ - cca. na 2-3min.
Budha - nejaká čierna zmeska...tie chutia jedna jak druhá.
Čaj tuarégov Camelia Sinensis - Ťažko povedať. buď je to klasický Touareg a teda gunpowder seknutý nanou, alebo nejaký paškvil. Aj tak ma najviac doráža označenie za tým. V podstate nejde o nič iné, ako o latinský názov čajovníka. Rastliny, z ktorej sú vyrábané všetky čaje.
Pu-erh si treba vychutnávať kvalitný, inak si človek nevytvorí názor.
Otázne je ďalej či zelený, alebo tmavý a tiež, aký je starý. Najbližšie si z nitry dones nejaký lisovaný.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lisovany, to je taka "guca" caju, z ktorej si odtrhavas?

Ten diamantovy potrebuje 70 stupnovu vodu? Ak hej tak to riesim prelievanim vody s misiek do kyusu (cital som niekde, ze nie je odveci ked sa takymto sposobom nadobicko pekne nahreje). Len som nevedel ako dlho konkretny zeleny caj luhovat.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Áno, to je tá "guča" čaju :lol:

Ten diamantový môžeš aj na 75-80° bez váhania. Predhrievať môžeš, za to chválim. Čajové lístky tak nedostanú taký šok keď sa prvýkrát zalejú.
Inak - teplomer máš?
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nemam teplomer (teda mam, ale nie cajovy), ale pocitam s tym starym znamym zauzivanim - kazde preliatie vody je o 10 stupnov chladnejsie.

//autoeditácia príspevku (16 Jan 2012, 13:04)
Inak co hovorite na www.cajovanie.sk ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

TommyHot napísal: Inak co hovorite na http://www.cajovanie.sk ?
maly vyber, predrazene caje nizsej kvality...a predavaju iba sortiment, ktory ma aj oxalis alebo sanny tea, vzhladom na marzu si myslim, ze cajovanie.sk nakupuje caje prave od jednej z tychto spolocnosti a preto maju vyssie ceny...

a este k tvojmu starsiemu prispevku...samozrejme, ze puerh mal nejaku divnu chut, ked si si pokupoval tie ochutene zmesy...ked si uz nekupujes cisty caj, tak sa snaz aspon kupit nejaku zmes, kde su len prirodne zlozky, ziadna "aroma" alebo este lepsie "prirodne identicka aroma" (v preklade chemicka napodobenina urcitej chuti)...

osobne neviem ako "pravy puerh" chuti, kedze 100 a viac eurovy puerh som este nepil...rovnake ako som nepil este kavu z cibetiek... :D
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

že majú strašne malý výber
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal:...osobne neviem ako "pravy puerh" chuti, kedze 100 a viac eurovy puerh som este nepil...rovnake ako som nepil este kavu z cibetiek... :D
Ak chceš vedieť, ako chutí Pu-Erh, tak nemusíš ísť do takých súm. Kvalitný 30 ročný kúpiš do 10€.
Okolo 100€ sa pohybujú už majstrovské lisy Lao-Cha, alebo Fang-Cha.
A cibetková káva - dosť kyslá, no veľmi zaujímavá prierazná chuť. Videl som celý proces prípravy a predsudky niektorých ľudí voči tejto špecialite sú úplne zcestné...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

a poriadny puerh je co? ...lebo tie Lao-Cha a Gu-shu su strasne predrazene...

a zase MAO-CHA, SHENG - CHA, SHU-CHA ...su podla mna uz len take lacnejsie napodobneniny...to uz si rovno mozem kupit sypany puerh a zostanem stale na tejto kvalite pre strednu spolocensku vrtvu...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Lao-Cha som pil na jednej ochutnávke u môjho predajcu.
Na Pu-Erh nie som až tak zaťažený, no 30 ročný Mao-Cha nie je chuťovo až tak odlišný.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tak daj linky na nejaky 10 eurovy...

lebo Lao-Cha a Gu-shu vyrobene technikou Sheng-cha som nasiel iba cenovo 50 a viac...inak tieto caje by sa mozno aj oplatilo zbierat tak ako vino, ked to casom zreje...

no a potom technikou Shu-Cha tak okolo 30 euro...ale hovorim, to uz je umelo vyvolana fermentacia = rychlejsia a lacnejsia napodobenina stareho postupu...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pozri si celú túto kategóriu.
najlacnejší Lao Cha som našiel za 39€.
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ja idem hádam pomaly rozbehnúť čajovňu... :D

3 čajové sady (každá má po 6 šálok), shiboridashi, sklená termoska, skoro 30 druhov čaju (marha spolubydlo si nejaké zobral teraz domov...)
Prílohy
DSC_8144.jpg
HafO
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa HafO »

Ahojte , chcel by som poradiť pri výbere čaju (zelený a biely) ktoré by ste mi doporučili , som v tomto úplný nováčik, ide mi o kvalitu , až druhoradá je chut/ak by boli nejaké s citrusovou prichutou , ak nie nevadí) , Nerobím si to do žiadny " chuej-jung misiek , nadob ani nič podobného" , ide mi len čisto o priaznivé učinky čaju na organizmus. Ktorý by ste mi odporučili ? Nejaký kvalitný a spriaznivými učinkami , napr.na obranyschopnost,celkovú vitalitu :) ? Najlepšie nejaký eshop bývam v menšom meste a žiadna čajovna tu nieje k dospozícii.

Dakujem vopred veľmi pekne :)

// Cena nerozhoduje , chcem hlavne niečo kvalitné som nováčik :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

aj ja pridavam svoju zbierku :D
Prílohy
P3280059.JPG
saj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa saj »

ahojte chcel by som si objednat nejaky dobry/chutny zeleny caj z internetu. Nechcem nic specialne a najlepsie na trhu, ale zaroven nechcem nejaky lidl zeleny caj, ktory nema take ucinky ako sypany zeleny. Preto sa chcem poradit, co by ste mi odporucili..vdaka
Napísať odpoveď