Mek napísal:
3) ak uz mas na karte povolene platby cez internet, tak CVV kod zozadu karty si niekde dobre poznac ci zapamataj, a zoskrab ho nozom.
CVV xxx kod je len informacneho charakteru?
to som nevedel ze ked ho poznam mozem ho kludne zoskrabat- neposkodim tym kartu ze mi ju nezobere bankomat ci citacka v potravinach?
...a sluzia len pri platbe cez internet. Takze ak by ti niekto ukradol kartu a nevie tvoj PIN kod, stale ju moze zneuzit pri plateni cez internet a moze peniaze previest na kasina, stavkove kancelarie alebo si kupit kredity do hier, Skype atd... Bez CVV/CVV2 kodu to nespravi.
funguje to aj tak že páchatelia sa nabúrajú do IB a odcudzia maximálne denné limity /dotyčný poškodený občania pritom nikdy nestratili svoje doklady a bezpečnostné predmety, nikdy nikam nezadávali svoje účty a podobne/ Potom premostili mobilné telefónne číslo aby mohli použit SMS klúč, sú to SIM karty ktoré nie sú evidované na nikoho. Protiúčet bol založený deň predtým v banke na opačnom konci republiky na falošný alebo odcudzený preukaz alebo ho založil na seba nejaký biely koň, peniaze boli vybrané osobne ihned v banke, ešte predtým než banka stihla zmrazit účet na základe policie. Účty zakladajú a vyberajú iba biele kone ako sú bezdomovci a fetáci ktorý za to dostanú nejaké drobné. Do IB bolo prihlasované z neznámych IP pretože boli použité anonymizeri. Keď dojdete takto o peniaze, šanca na ich vrátenie je mizivá.
Na to, aby bez straty dokladov ziskali pristup do IB, tak je potrebne, aby si sa prihlasoval na infikovanom PC s trojskym konom na sposob keyloggeru alebo na phising stranke. Keby aj tento pristup mal, tak stale je potrebna grid karta, sms kluc alebo elektronicka citacka kariet. Nevie martiner o akom premosteni mobilneho telefonu tu splietas, nieco take nie je mozne. Navyse zmena telefonneho cisla pre notifikacne sms kluce je podla mojej skusenosti v Slovenskej sporitelni mozna na pobocke, neslo to zmenit cez internet banking z dovodu bezpecnosti. Tiez pokladam za drist tie tvoje sim karty co nemaju majitela. Zial na Slovensku aj napriek rozhodnutiu Europskej komisie stale vyzaduju obciansky preukaz pri kupe sim karty a to aj ked ide o predplaten karty ako je Prim, Tesco mobile alebo Easy. Inde zahranici si taketo simky kupis v novinovych stankoch, supermarketoch a inde. Pojem nezname IP je vtipny, nic take neexistuje, akurat tak existuju anonymne proxy servre a anonyne VPN servre. Kazda IP adresa ma svojho majitela a priraduje ju asociacia IANA. Ked uz chces pisat o niecom do coho sa nerozumies a hlavne vysokoodborne, tak si aspon nastuduj fakty.
Existuje vela moznosti ako podvodnici zneuzivaju platobne karty. Najcastejsie sa to robi pomocou skimmovacieho zariadenia, ked pred citaciu strbinu v atm nainstaluju skimmer. Ten moze byt s vysielacom alebo pamatou- prva moznost je pre klientov horsia. Udaje maju, urobia na cistom plastiku kopiu a hajde tahat do atm.
Alebo ides platit v obchode cez POS a predavac kartu predtym nenapadne pretiahne cez skryty skimmer, pripadne bleskurychle ofoti a ma udaje k pouzitiu cez net.
Najlepsie je CVV resp CVC kod zoskrabat a zapamatat si.
Ja mam napriklad taku kartu ktory nie je mozne pouzit na nete vobec.
Skrimmer ale u nas moc nefici, to skor v zahranici a hlavne v pripade nas zahranicnych navstevnikov vedia zneuzit. Stanica Spektrum vysielala dokument v ktorom to pekne opisovali.
ja hovorim priamo z praxe na Slovensku a mozes si byt isty ze skimming tu stale funguje- posledne pred dvoma tyzdnami a to nemam prehlad o vsetkych bankach.
test
Prepac ze mi unikaju presne pojmy, nevyznam sa v nich a su mi ukradnute ale obsahu mojho prispevku zrejme kazdy pochopil.
k tym SIM kartam: By si sa divil kolko je tu sim kariet ktore su pouzivane a neni su v systeme na nikoho evidovane. Nezijeme v tip top republike v ktorej je vsetko tak ako ma byt.
Su pripady ked doslo k zmene potvrdzovania z Grid karty na tel. cislo resp. na sms kluc, da sa to ale bohvie ako to robia.
Co sa tyka IP, pre nas su to nezname IP pokial niesu evidovane na nejakeho znameho poskytovatela sluzieb a pochadzaju z nejakych anonymizerov lebo v zivote sa nedopracujes k pravej IP. Nemam dovod si vymyslat.
Az od roku 2008 je povinost podla zakona evidovat udaje o majitelovi ucastnickeho cisla resp. sim karty. Fungovalo to aj predtym ale mnozstvo sim kariet nie je evidovanych na nikoho /jednalo sa o tie easy, prima karty a podobne/
Pripady samozrejme nemozem zverejnit lebo by som konal v rozpore zo zakonom nakolko som zamestnanec mvsr.
Tymi prispevkami som chcel povedat ze sanca na odhalenie pachatelov takejto trestnej cinnosti je bohuzial minimalna.
zaujimave video, hovori dost dobre, len nemozem suhlasit s nim ze "cipove karty vraj nie su vyrazne bezpecnejsie ako magneticky pruzok." a ze sa nikdy nerozsiria mimo EU"
martiner napísal:k tym SIM kartam: By si sa divil kolko je tu sim kariet ktore su pouzivane a neni su v systeme na nikoho evidovane. Nezijeme v tip top republike v ktorej je vsetko tak ako ma byt.
Ale stale sme na tom este dobre, lebo napr. tu v Nemecku kupis SIMku pomaly uz v kazych potravinach, drogerii, lekarni, atd. a aktivovat si ju mozes bez potreby nejakeho dokladu sam doma cez internet, kde mozes vyplnit akekolvek udaje, vymyslene meno, adresu, na ktorej vobec nebyvas. System to nijako neoveruje, staci, ze su vyplnene vsetky kolonky a kartu ti odomknu.
matoa napísal:raz mi kamarát poslal video o podvodoch s platobnými kartami... má asi hodinu, ale celkom zaujímavé
to s tym malware v bankomatovej karte, to uz su ine supy . Ale ako som hovoril, ze ked niekomu raz zmiznu peniaze z uctu, v zivote ich neuvidi, potvrdil to aj ten mudry pan v tom videu.