beardie napísal:hughito: v com by bola podla teba progresivna dan lepsia? mne sa teda velmi zvysene zdanenie uspesnych ludi nepaci...
To ale zohľadňuješ vždy len daň z príjmu, priame dane, ale:
Keď ja kúpim 1 l benzínu tak zaplatím 1,5 eur, keď to kúpi spoločnosť platiteľ DPH, tak im to vyjde na 1,25 eur, a vyrobené tovary vyvážajú samozrejme bez dph, čo mi nevadí ale je to tak. Tak toto je zase nie fér voči občanom, že prečo mám platiť za niečo viac ako veľká nadnárodná spoločnosť? Prečo
moju spotrebu zdaňuje a
ich spotrebu nie? Nehovorím od dph na investície,
len spotreby!
Tak toto je v poriadku, mám súhlasiť, že moju spotrebu zdania, ich nie a mám ešte súhlasiť aj s tým, aby ľudia nemali odpočitateľné položky, lebo je to vraj nefér.
Ďalšia vec je, že podnik dáva do nákladov spotrebu, tým znižuje svoj základ dane. Tak potom dobre,
zrušme odpočitateľnú položku ale aj
zamestnanec si bude odrátavať svoje náklady zo svojich výnosov na bývanie, na jedlo zo základu dane, tak keď zarobím 1000 eur odpíšem si nájomné, elektrickú energiu, telefón, dopravné náklady, benzín, naftu, leasing auta, úrokové náklady čo mám z úveru, a aspoň nezaplatím ani halier daní... takže takto by som aj súhlasil so zrušením odpočitateľnej položky, bolo by to férové a zamestnanci by platili dane len zo "svojho zisku", čo im zostane z výnosov, keď si odrátajú náklady ako spoločnosti. Len to isté, čo môžu oni a nič viac...
Keď chceme byť féroví, tak vo všetkom, nie len v tom, čo vyhovuje práve niekomu - účelne a hrať sa na nejaké bábkové divadlo, ako je systém neférový voči bohatším, či podnikateľom, lebo to tak NIE JE.