Odišli by ste len tak žiť niekam preč?
Re: Odišli by ste len tak žiť niekam preč?
píšete, že až po škole... Však kľudne môžete ísť aj počas školy (vysokej). Volá sa to Erasmus a platí to škola. Všetko, čo tomu treba je angličtina.
ano, len nie vsade je take lahke sa tam dostat, a nie kazda katedra ma podpisane dohody na "exoticke" miesta... ja mozem ist do Kopru (SLO), Usti nad Labe, alebo do Bydgoszce (POL)...
v mojom pripade preto po skole, lebo nechcem ist niekam na jedno az dvojsemestralnu dovolenku, ale chcem tam pracovat a zit.
v mojom pripade preto po skole, lebo nechcem ist niekam na jedno az dvojsemestralnu dovolenku, ale chcem tam pracovat a zit.
Hej, ale takýmto spôsobom sa to dá "vyskúšať" (aj keď ja som zatiaľ nikde neboljackb napísal: ...nechcem ist niekam na jedno az dvojsemestralnu dovolenku, ale chcem tam pracovat a zit.
To ano, a uznavam to. Nie vsetci to skusali hned po mature a nevratili sa kvoli vysokej, ako ja.
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
USA (CA) ma tolko absolventov informatiky (napr aj z MIT), ze by si bol pravdepodobne len dalsi v poradi a hlavne s nizsim vzdelanim (ak si teda nestudoval v USA). Najvacsi dopyt po ITckaroch je v tych serioznejsich krajinach v Norsku, Novom Zelande, Australii atd.-=wolf=- napísal:Nezazil som este ake je to byt dlhodobo niekde mimo domu. Mam este len 18 a buduci rok odidem z domu na vysoku do Brna a prvy krat to pocitim, ake to je. Avsak mam zivotny sen, mozno si poviete ze mlade ucho, chce vypadnut niekde daleko ako kazdy v jeho veku... Lenze ja hodlam za svoj sen bojovat a pokial mi to po vysokej financna, zdravotna a neviem aka situacia dovoli, tak si za nim pojdem. Je to Irvine, California (blizko LA). Pokial by sa zrovna nepodaril Irvine, tak po celej Californii je tolko velkych spolocnosti, kde sa da zamestnat v IT sektore, ze hadam sa na mna usmeje stastena. Uz teraz robim dost pre svoj sen a dufam ze raz sa stane skutocnostou.
Ja som zil v zahranici dokopy 5 rokov, v roznych krajinach (UK, Australia, Irsko, Spanielsko) ale pred 4 rokmi som sa kvoli urcitym rodinnym zalezitostiam vratil do SR a odvtedy islo vsetko v podstate z kopca. Dlho som tapal a zbytocne zabijal cas vahanim ci niekam ist alebo ostat tu, avsak vzdy ked som bol viacmenej rozhodnuty tak sa objavil nejaky pozitivny podnet a ostal som tu. Konecne som to prekonal, kupil pred par tyzdnami letenku a hned po Velkej Noci odlietam do Malajzie.
Mam tam 3 kamosov, ktori tam sice isli s tym ze pracu mali uz vybavenu, takze byvat kde mam na uvod, podstatne je najst si akukolvek pracu kde bude zamestnavatel ochotny vybavit pracovne viza a potom uz je vsetko v suchu, novy zivot moze zacat .... zas a znova haha
Mam tam 3 kamosov, ktori tam sice isli s tym ze pracu mali uz vybavenu, takze byvat kde mam na uvod, podstatne je najst si akukolvek pracu kde bude zamestnavatel ochotny vybavit pracovne viza a potom uz je vsetko v suchu, novy zivot moze zacat .... zas a znova haha
-
axxis
Addict
Malajzia?
Oh my fucking god....
Chapem ludi co s velkou slavou odidu zo Slovenska ale do Malajzie? Juhovychodna azia je pre civilizovameho cloveka totalne znicujuca uz ked tam mas stravit jeden mesiac. Zit by som do tychto krajin za ziadnych okolonosti nesiel. Navyse vyplaty su ubohe. Vela stastia s tymto rozhodnutim.
Oh my fucking god....
Chapem ludi co s velkou slavou odidu zo Slovenska ale do Malajzie? Juhovychodna azia je pre civilizovameho cloveka totalne znicujuca uz ked tam mas stravit jeden mesiac. Zit by som do tychto krajin za ziadnych okolonosti nesiel. Navyse vyplaty su ubohe. Vela stastia s tymto rozhodnutim.
Nie vsetci idu do zahranicia preto, aby zarabali 5x viac ako doma a setrili pre navrat spat. Niekomu stai prezivat a zit si pokojnym zivotom.
http://matuslazur.blog.sme.sk/c/209192/ ... ajzii.html
http://matuslazur.blog.sme.sk/c/209192/ ... ajzii.html
-
dair
Guru wannabe
5 rokov v Australii, nejaký čas v Taliansku a USA, Kanade...
Každý raz čo idem domov, po mesiaci toho mám plne zuby, takze aj Malajzia keď máš prácu, dokážeš si užiť a máš čo do úst a kde bývať bez kazdomesačnej bolesti hlavy je super takze "thumbs up"
Každý raz čo idem domov, po mesiaci toho mám plne zuby, takze aj Malajzia keď máš prácu, dokážeš si užiť a máš čo do úst a kde bývať bez kazdomesačnej bolesti hlavy je super takze "thumbs up"
Dont worry, nemam 15 rokov a nie je to rozhodnutie bez rozmyslu. Nie som zrovna zaciatocnik a v Juhovychodnej Azii som par mesiacov stravil. Asi nie som civilizovany clovek, ale rozhodne to pre mna znicujuce nebolo, naopak ovela castejsie sa tak citim tu, v zapadnej spolocnosti. Ako vravim mam tam 3 kamaratov z detstva, ktori tam ziju vyse 3 rokov a nakolko sme v pravidelnom kontakte viem ako sa maju a aka je kvalita ich zivota. Co sa tyka platov tak nemas uplne pravdu. Ludia v ruralnych oblastiach samozrejme zarabaju menej ako tu, ale napriklad v hlavnom meste je priemerny plat vyssi ako u nas v BA. Na druhej strane, aj moji kamosi zarabaju hodne nadstandardne, co nie je nemozne dosiahnut. Faktom je tiez ze ceny predmetov kazdodennej spotreby su o dost nizsie.axxis napísal:Malajzia?
Oh my fucking god....
Len pre zaujimavost si skus porovnat naklady na zivot napr. v Bratislave versus Kuala Lumpur - http://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp
Kupna sila vyssia o 56%.
-
TommyHot
Addict
Som si tam nahodil BA vs Auckland (tam raz chcem odist) a sice BA je takmer vo vsetkych smeroch lacnejsia, Auckland ma o 51% vyssiu kupnu silu. To fakt cumim...
To ano, vdaka tym nasim perfektnym platom.TommyHot napísal:Som si tam nahodil BA vs Auckland (tam raz chcem odist) a sice BA je takmer vo vsetkych smeroch lacnejsia, Auckland ma o 51% vyssiu kupnu silu. To fakt cumim...
-
Murder_Inc
Star
Každým dňom som intenzívnejšie rozmýšlal o odchode niekde do cudziny, ale veľkým problémom u mňa by bola komunikačná bariéra, angličtinu neviem až tak, že by som nemal problém sa dohovoriť a hovoriť o normálnych veciach, ktoré patria do života. Snažím sa pozerať filmy po anglicky s titulkami a zlepšovať sa. Inak ma na SR nič neviaže, či rodina, priateľka (nemám) takže by mi nerobilo problém odcestovať, samozrejme lepšie by bolo ešte s niekým, ale neviem si predstaviť svoje uplatnenie v cudzine. Momentálne študujem externe a po škole by som začal znovu reálnejšie rozmýšlať o vycestovaní, len ten jazyk by som potreboval ovládať lepšie. V 16tich rokoch som bol za bratom v Kanade, ktorý tam žil vyše 3 rokov a mal fajný job, s ním išla aj jeho rodina, čiže mal všetko čo potreboval pre kludný život. Vedel by som si to predstaviť aj bez rodiny a priateľky, len keby mám istotu, že by som si zohnal fajn job, nechcel by som tam viesť život formou zodrať si ruky za pár centov, to môžem zostať aj tu na SR, ale zase nemám vidinu zarábať milióny.
-
redliner
King
2 roky som žil v Nemecku konkrétne v jednej dedinke približne 200 km od Mníchova. Zo začiatku som žil aj so svojou sesternicou kt. sa však vydala a ostal som sám,priateľka nemohla prísť za mnou kvôli chorým rodičom tak sme sa nevideli pomerne dlhú dobu(prednedávnom sme sa už aj rozišli.) Pracoval som na stavbe a bol som myslím že na slovenské pomery veľmi pekne finančne ohodnotený. No nájom som musel platiť sám,tak v skutku dosť pekná suma sa okresala o dosť %, k tomu nerátam výdavky za benzín,oblečenie a pod. Nanešťastie sa mi stal na lyžovačke úraz-zlomená noha. Sesternica ma odviezla domov na Slovensko,bol som dlhšiu dobu PN. No ako som volal majiteľovi kedy môžem nastúpiť tak ma zaskočila jeho odpoveď že už si našli iného a momentálne ma nepotrebujú a keby niečo tak mi zavolá. Teraz pracujem na Slovensku kde sa mi celkom darí ale ak by mi bola opäť poskytnutá práca v Nemecku tak by som rozhodne išiel tam
Nie len kvôli pracovnému hľadisku,žije sa tam úplne inak ako na Slovensku,lepšie,iní ľudia,iné prostredie no nedá sa to porovnať. Kto bol v zahraničí vie o čom rozprávam 
kym mi ma Slovensko po kariernej/financnej stranke co ponuknut, tak sa prec nechystam. takze najblizsie 2-5 rokov to vidim na zotrvanie v BA. ak by som sa rozhodol pre rozchod, tak rakusko alebo nemecko. stravil som tam rok a ich mentalita je mi blizka.
.
no zivot tam nemam az tak zidealizovany:) zilo sa mi tam rovnako ako u nas, len s vacsim obnosm penazi. aaaale.. maju tam paradny kebab. a v rakusku skvele upravene horske chodniky a cesticky. to uznavam:)
.
no zivot tam nemam az tak zidealizovany:) zilo sa mi tam rovnako ako u nas, len s vacsim obnosm penazi. aaaale.. maju tam paradny kebab. a v rakusku skvele upravene horske chodniky a cesticky. to uznavam:)
-
p4ra
Redeemer
Momentalne si to viem tazko premietnut (hypoteka, uver, auto, byt, praca..), ale nikdy nehovor nikdy. Co sa tyka priatelky, tak ta by sa vedela pobalit v priebehu hodiny a ist so mnou. Rodina by nenamietala vobec, prave naopak, tesili by sa z toho. Problem je, ze si neviem predstavit, ze by som mal zacat vsetko od nuly. Vzhladom na to, ze som vela veci kupil v poslednej dobe, tak o usporach nemoze byt ani rec, a to je dalsi dovod, ze by som musel ist na istotu, ak uz. Z krajin jednoznacne, ako zopar krat spominana Australia, pripadne este lepsie Novy Zeland. Dalsia v poradi je asi Kanada, a potom USA. Akokolvek najviac mam rad Japonsko a je to moj sen, zit by som tam najskor nesiel, lebo kultura ludi je predsalen ina, ale pravidelne by som na vylety chodil rad.
Tak cas uz prisiel a vcera som priletel do Malajzie. Vyzdvihli ma kamosi, takze uvod no problem. Prve dojmy su dost huste, nekonecne potenie z tropickej klimy, vsade naokolo dzungla a v nej more mrakodrapov, vsetky mozne aj nemozne narodnosti a neskutocna doprava. Uvidime ako to vsetko dopadne, najma teda co sa tyka ziskania nejakej prace. Najskor sa treba zorientovat v transporte po meste, kupit SIM, doriesit internet a potom to moze zacat.
daj nejaké foto 
-
p4ra
Redeemer
Zorg, keep us updated. 
Malajzia je celkom v pohode krajina. Oco tam chodi na sluzobky aspon 1x do roka a nikdy si nestazuje. Najblizsie tam ide zajtra, mozno sa stretnete
Miestny jazyk je zevraj velmi lahky (jeden z najlahsich na svete), ludia celkom v pohode, pekna priroda, akurat dost teplo.
V kazdom pripade plati to co napisal p4ra, keep us updated
V kazdom pripade plati to co napisal p4ra, keep us updated