Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )
Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )
Otazka znie, co mate v plane zacat robit po osemnastke, resp. vo veku dospelosti ? Od starsich nejake rady, ci je dobre zacat sam, ''nezavadzat'' rodicom a skusit si najst byvanie, auto a pod. samozrejme nie hned, postupne. Nejake rady ohladom byvania, ci je dobra garsonka, 1. izbovy byt, sam prip. dvaja, ktorí sa on budu delit ( je to vyhodnejsie ) a podobne, praca a tieto veci.. celkovo, co by ste chceli robit po osemnastke ? + anketa
btw -nevsimol som si tu temu na tento priklad, ani temu na to podobnu ( okrem zivotnych snov a pod. ) tak pokial tu je sa ospravedlnujem a mozte ju zmazat
btw -nevsimol som si tu temu na tento priklad, ani temu na to podobnu ( okrem zivotnych snov a pod. ) tak pokial tu je sa ospravedlnujem a mozte ju zmazat
Re: Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )
Ja mam o pol roka 18 a to budem len v tretom rocniku na strendej takze to sa zrejme osamostatnovat nebudem. Ked skoncim strednu tak to bude viac menej zavisiet od toho ci pojdem na vysku (co aj chcem, ale vselico sa moze dovtedy udiat) a tam to uz bude zavisiet od viacerych faktorov. Ak nepojdem na vysku tak sa budem chciet cim skor osamostatnit ak pojdem na vysku tak zalezi od toho kde... tam to vidim zatial na intrak a po vyske sa osamostatnit.
Nastastie to mam doma tak ze mama by bola najradsej aby som bol doma co najdlhsie
a otec je na tom viac menej podobne
Samozrejme, ak budem mat moznost osamostatnit sa a budem to zvladat financne tak sa urcite osamostatnim cim skor 
Nastastie to mam doma tak ze mama by bola najradsej aby som bol doma co najdlhsie
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...osamostatňovať sa hneď po 18 roku života je v dnešnej dobe utópia...bežne sa ľudia osamostatňujú okolo 25 - 30 roku života...nájde sa aj pár výnimiek, ktoré sa osamostatnia skôr alebo neskôr...
-
MeanSeriously
Medium Star
grim - s tou 30-kou si to asi prehnal, tych 25 berem, moze byt
Po osemnástke sa toho nedá veľa spraviť, keďže ešte väčšina študuje na strednej, rátajme skôr až po strednej škole. Tam sa to dá rozvetviť. Buď pracovať, alebo výška. A ďalej existuje podľa mňa veľa faktorov, ktoré dokážu ovplyvniť budúcnosť. Nedá sa len tak povedať, že napr. zajtra sa plánujem osamostatniť, zbalím sa a budem bývať sám.
-
Mek
Addict
Asi najcastejsie byva studium na VS v inom meste, takze treba intrak alebo privat. A po skole uz v tom meste ostat, alebo sa prestahovat inam, kde bude praca/vztah atd. Zavisi od viacerych faktorov, ale myslim si, ze ked uz raz clovek je pocas studia viacej inde, nez doma, tak sa mu po studiu nechce stahovat nazad a prist o svoj vlastny zivot, sukromie,... true story (moj pripad).
To je tá ilúzia, že po 18 sa niečo veľké stane. V drvivej väčšine prípadov sa nestane absolútne nič. 18-roční sú aj tak napoly len prerastené decká a dokonca aj tu občianku pri kúpe chlastu od vás nepýtajú už od 16-ky..
25 je tiez vela. Mam 20, zijem na intraku (velka cast ide z mojich penazi, rodicia len prispievaju). Predstava, ze by som mal u nich (aj napriek tomu, ze mam velku slobodu) byvat aj teraz je desiva.
Numline toto ma zaujíma. Čo znamená "veľká časť ide z mojich peňazí". Daj prosím ťa konkrétne čísla, ak môžeš.
Mne príde tých 25 pre nás študentov akurát. Aj tak v podstate už sme rozlezení bárske po internátoch a privátoch a potom absolvovaní školy to už asi každý vidí tak, že návrat domov nie.
Ale tak tieto reči o desivosti
- ja nemám žiaden problém s tým byť doma s rodčmi, holt, každý má asi iné vzťahy. 
Ale tak tieto reči o desivosti
Súhlasím, že cca 25 rokov je v súčasnej dobe aký-taký reálny stav. V chudobných regiónoch aj neskôr, niekde sa to rieši radšej prístavbami, prestavbami a podobne.
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Vlastne som chcel povedať, že vo väčšine regiónov Slovenska môžeš byť po strednej tak akurát rád, že máš prácu. Srdce ti začne pišťať po samostatnosti, veď peňeží máš jak nasratých, z tých 400-500 čo dostaneš za pásom, v Tescu alebo pri okienku je čistá krása keď bývaš u rodičov. Nový noťas, aj dovolenka, neskôr nejaká jazdenka. Potom to skúsiš a po prvom podnájme v zaprdnej garsónke alebo trojizbáku so 4 inými ľudmi ti je jasné, že si si to predstavoval trochu inak.
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Vlastne som chcel povedať, že vo väčšine regiónov Slovenska môžeš byť po strednej tak akurát rád, že máš prácu. Srdce ti začne pišťať po samostatnosti, veď peňeží máš jak nasratých, z tých 400-500 čo dostaneš za pásom, v Tescu alebo pri okienku je čistá krása keď bývaš u rodičov. Nový noťas, aj dovolenka, neskôr nejaká jazdenka. Potom to skúsiš a po prvom podnájme v zaprdnej garsónke alebo trojizbáku so 4 inými ľudmi ti je jasné, že si si to predstavoval trochu inak.
Pokial mas zazobanych rodicov, tak kludne aj po 18tke sa mozes osamostatnit ked ti kupia byt 
Inak najrealnejsi plan je fakt asi najskor tych 25 rokov - v 19tke skoncis strednu - v 24 vysku - tam uz treba idealne posledne dva rocniky pracovat fulltime pocas externeho studia a setrit si, potom pride 25, mas pracu, nejaky zaklad a nieco mozes riesit. Ja napriklad v mojom okoli z mojich kamaratov poznam len dvoch (!), ktori maju v mojom veku (24) byt a aj to len jednogarzonku, ktoru im dali rodicia. Zo vzorky mozno 50 osob ked vychadzam. A ist niekde na privat a platit niekomu inemu najomne...Poznam tiez taky pripad - 4 ludia v 3 izbovom byte, kazdy plati 150 eur mesacne. To sa mi ale nezda ako vyhra, predsa uz ked sa chcem osamostatnit od rodicov tak chcem byvat SAM a mat SUKROMIE, inak v tom rozdiel velmi neni - ked mi napr. priatelka v mojej izbe fajci a vedla o 5-6 metrov dalej cez stenu sa rozpravaju rodicia, alebo nejaki kamarati. Proste to nie je velmi prijemne.
Scenar, kedy clovek nejde po strednej na vysku neviem, takych ludi naozaj poznam velmi malo, na tu vysku sa oplati ist uz ked nie kvoli vzdelaniu tak aspon pre tu zabavu na jeden/dva roky
Inak najrealnejsi plan je fakt asi najskor tych 25 rokov - v 19tke skoncis strednu - v 24 vysku - tam uz treba idealne posledne dva rocniky pracovat fulltime pocas externeho studia a setrit si, potom pride 25, mas pracu, nejaky zaklad a nieco mozes riesit. Ja napriklad v mojom okoli z mojich kamaratov poznam len dvoch (!), ktori maju v mojom veku (24) byt a aj to len jednogarzonku, ktoru im dali rodicia. Zo vzorky mozno 50 osob ked vychadzam. A ist niekde na privat a platit niekomu inemu najomne...Poznam tiez taky pripad - 4 ludia v 3 izbovom byte, kazdy plati 150 eur mesacne. To sa mi ale nezda ako vyhra, predsa uz ked sa chcem osamostatnit od rodicov tak chcem byvat SAM a mat SUKROMIE, inak v tom rozdiel velmi neni - ked mi napr. priatelka v mojej izbe fajci a vedla o 5-6 metrov dalej cez stenu sa rozpravaju rodicia, alebo nejaki kamarati. Proste to nie je velmi prijemne.
Scenar, kedy clovek nejde po strednej na vysku neviem, takych ludi naozaj poznam velmi malo, na tu vysku sa oplati ist uz ked nie kvoli vzdelaniu tak aspon pre tu zabavu na jeden/dva roky
a ja rozmyslam, ze chudak chlapec nefajciar, tiez mu vadi ten cigaretovy smrad a ked mu napachne z toho izba a veciFrco napísal:ked mi napr. priatelka v mojej izbe fajci a vedla o 5-6 metrov dalej cez stenu sa rozpravaju rodicia, alebo nejaki kamarati. Proste to nie je velmi prijemne.
inak ja niekedy tak zavidim mojim spoluziakom, ktori su z daleka...vyzera to, ze ziju si taky odviazany a pomerne nezavisly zivot na tych intrakoch (viacerym tak iskria oci z Bratislavy, toho pre nich ohromneho velkomesta)...kopec srandy...nevyhoda toho, ked chodite do skoly v tom istom meste ako byvaju rodicia...
a zase mam svoju izbu, svoje sukromie, vsetko mam zariadene a absolutne zadarmo...takze naozaj sa mi nechce zit s niekym inym v izbe a este za to aj platit 100-200 euro...pokial studujem, mi to tiez takto vyhovuje...ale uz zacinam pocitovat ten socialny tlak o osamostatneni sa, zaradeni sa do pracovneho procesu, o buducnosti...a nie je to zrovna prijemne...
No holt, to osamostatnenie nie je také ľahké, ako by sa mohlo zdať. Socializmu tu už nemáme, tak si treba zvykať na matkin cecok až do 30. A bez reptania. 
pre toho kto ma problemovu rodinu a myslim ozaj problemovu sa chce osamostatnit uz v 18r.
sam to zazivam, cakam kedy to nastane nech mam konecne klud..samozrejme to zalezi od financii
no a taky co dedi ak ma co..ma najvacsie sance sa cim skor osamostatnit
sam to zazivam, cakam kedy to nastane nech mam konecne klud..samozrejme to zalezi od financii
no a taky co dedi ak ma co..ma najvacsie sance sa cim skor osamostatnit
-
Grim
Darca
...áno, dedičstvo...kategória sama o sebe...takých mám najradšej, ktorí len čakajú, kedy im rodičia konečne odkvitnú, potom idú na cintorín s cibuľou vo vreckovke na pohreb a celí od radosti sa už nemôžu dočkať dedičského konania...osamostatniť sa síce dá aj takto, ale čakať na TOTO mi príde morálne prehnité a to niesom žiadny puritán...osobne neschvaľujem žiadne pôžičky od banky alebo hypotéky...celý život byť zaviazaný, jak s balvanom na nohe...našťastie toto zrejme nikdy nebudem musieť podstúpiť...
tak to mozes byt radGrim napísal:osobne neschvaľujem žiadne pôžičky od banky alebo hypotéky...celý život byť zaviazaný, jak s balvanom na nohe...našťastie toto zrejme nikdy nebudem musieť podstúpiť...
a plne suhlasim s tymi hypotekami to co si napisal
inak keby si zazil to co ja zapricinenim druchych, dalej by si prisiel o 2 byty, o dalsich veciach ani nehovorim..
nenadaval by si az tak na dedicstvo ako vytvorenie si financii pre existenciu
poznam mladych co im to zmenilo zivot
Zase je to o tom, že platy máme skoro najnižšie, ale hypotéky najdrahšie v EU - to nie je reptanie, ale fakt. Vraj je to tým, že sme riziko lebo málo zarábame.
Hypotéka v dnešnej dobe je podľa mňa hrozné riziko a myslím si, že ak niekto nemá naozaj stabilný príjem, tak radšej nie. Predsa len aj tu na hojku sú väčšinou tí, ktorí sa majú lepšie alebo sa budú sa mať lepšie. To je proste fakt. Myslím, že "smotánka" prispievateľov nemá nejaké výrazné problémy.
Problém je, že to potom skresľuje pohľad. Reálne môj odhad je, že 80% mladých nemá šancu sa osamostatniť, ak tým nemyslíme uviazať si guľu na krk (hypotéku) alebo nájom.
Hypotéka v dnešnej dobe je podľa mňa hrozné riziko a myslím si, že ak niekto nemá naozaj stabilný príjem, tak radšej nie. Predsa len aj tu na hojku sú väčšinou tí, ktorí sa majú lepšie alebo sa budú sa mať lepšie. To je proste fakt. Myslím, že "smotánka" prispievateľov nemá nejaké výrazné problémy.
Problém je, že to potom skresľuje pohľad. Reálne môj odhad je, že 80% mladých nemá šancu sa osamostatniť, ak tým nemyslíme uviazať si guľu na krk (hypotéku) alebo nájom.
ak to myslis fakt bez hypoteky, tak by som kludne povedal 90% ... ale otazny je dalsi pohlad, zlepsi sa to? lebo byt furt doma, u rodicov az do...dokedy? nasetrit si za nejakych 5-10 rokov (po skonceni skoly) na byt je nerealne a aku ma clovek dalsiu moznost? bud platit najom alebo si zobrat hypoteku ... a vzdy lepsie byvat vo svojom ako v najme, teda aspon podla mna a ked su na to este dvaja, tak sa ta hypoteka utiahnut podla mna da.begbeee napísal:Zase je to o tom, že platy máme skoro najnižšie, ale hypotéky najdrahšie v EU - to nie je reptanie, ale fakt. Vraj je to tým, že sme riziko lebo málo zarábame.
teraz su ceny nehnutelnosti relativne nizsie, ked si mlady par zobere teraz byt, nejaky 2 izbovy, o par rokov ho pripadne preda a za tu istu sumu sa nastahuje do vacsieho ... tiez neznasam akukolvek formu dlhu, priam bytostne, ale aka je ina moznost? uplne seriozne sa pytam, lebo mna fakt nic nenapada.
a platit najom je imho blbost, rovnake peniaze ako hypoteka a za tie roky radsej splatim hypoteku ktoru si skor ci neskor aj tak budem musiet zobrat ako to pchat do vrecka niekomu
To ano, ked su dvaja tak sa da hypoteka zvladat v pohode, ale to by som nikdy nerobil, ze by som s nejakou babou siel do takehoto podniku na polku. Si zober ze sa za par rokov pohadate a co potom? Ked sa pohadate velmi zle, tak sa to moze tahat po sudoch a kym sa ten byt preda a rozdeli na dve casti...ked su na to este dvaja, tak sa ta hypoteka utiahnut podla mna da