Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Čo máte v pláne po dovŕšení 18. rokov ?

Zostanem bývať u rodičov
31
25%
Skúsim to sám, nájdem si prácu a pod.
13
11%
Cestovať
4
3%
Študovať
65
53%
Ešte neviem
9
7%

Celkom hlasov: 122

brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )

Príspevok od používateľa brm »

No mám 30+ a ešte stále bývam u rodičov.. hehe. Ale zase určite ich nevyžieram, podieľam sa na nákladoch na bývanie. Avšak priznám sa, že ešte stále si neviem predstaviť, že by som sa mal za súčasných podmienok osamostatniť.. reálne to vidím až s nadviazaním vážnej známosti, s ktorou by som sa podelil o náklady na bývanie, prípadne ak by som sa mal niekde presťahovať mimo domov kvôli novej práci, avšak tam by som požadoval minimálne dvojnásobný plat ako mám teraz. Rodičia by nemali problém mi prispieť na bývanie, takže hypotéky by som pravdepodobne riešiť nemusel.... resp. v rozumnej miere.. ale zatiaľ..... zatiaľ ostávam pod maminým cecíkom.

:)
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

begbeee napísal:Reálne môj odhad je, že 80% mladých nemá šancu sa osamostatniť, ak tým nemyslíme uviazať si guľu na krk (hypotéku) alebo nájom.
veru tak

minule davali nove byvanie co chodi na joj-ke 3 studenti ked mali 18 tak vela
hladali byt-dom do 300 000 eur :shock: vostinar sa cudoval a oni ze rodicia sa poskladaju
to mi pride aj vysmech dat take do tv.. este k tomu na slovenske pomery
ColdRain napísal: a platit najom je imho blbost, rovnake peniaze ako hypoteka a za tie roky radsej splatim hypoteku ktoru si skor ci neskor aj tak budem musiet zobrat ako to pchat do vrecka niekomu
pravda ale zas nie kazdy ma stalu pracu na hypoteku
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Poznám osobne dvoch - pár, ktorí sa podieľali na natáčaní relácie Nové bývanie a hľadali ako vysokoškolský pár trojizbák v BA. Všetko bolo fiktívne. JOJ-ka tam nemala koho dať, tak im zaplatila malý honorár a zahrali sa, že hľadajú byt. Dobrá brigáda. Minule dávali aj dvoch dôchodcov, ktorí sa chceli odsťahovať do centra BŠ.

Neverte všetkému, čo ide v TV :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

tak ako povedala moja spoluziacka: "to je jedina vyhoda mat bohatych rodicov, ze mi kupili v 18ke byt v centre a dali mi auto a odvtedy mam od nich pokoj a aj oni odomna"...

mne najma vadia tie nehorazne ceny bytov v BA...a najom je tiez nenormalne vysoky, to uz radsej si nieco nasetrit a skusit hypoteku, pre mna to je jedina moznost...kebyze sa nieco stane, tak si prinajhorsom banka zobere byt...a ked to vyjde, tak aspon budem za dlhe roky byvat vo vlastnom...ale co s najmom ? roky platite a nic nemate a ak sa nieco stane, tak skoncite na ulici...to je z dlhodobeho hladiska este horsie ako ta hypoteka...

tak vy si aspon mozete teoreticky naplanovat rodinu a nejaku taku buducnost, ja sa budem musiet spoliehat hlavne sam na svoje vlasne sily (a penazenku)... :(
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

tak ako povedala moja spoluziacka: "to je jedina vyhoda mat bohatych rodicov, ze mi kupili v 18ke byt v centre a dali mi auto a odvtedy mam od nich pokoj a aj oni odomna
A spolužiačka už objavila výhody bohaté frajera staršieho ako jej ocko? [tomu hovorím prístup k životu :roll: ]
kebyze sa nieco stane, tak si prinajhorsom banka zobere byt...a ked to vyjde, tak aspon budem za dlhe roky byvat vo vlastnom...
ale co s najmom ? roky platite a nic nemate a ak sa nieco stane, tak skoncite na ulici...to je z dlhodobeho hladiska este horsie ako ta hypoteka...
Neviem, mne v oboch prípadoch vychádza, že skončíš na ulici. Nejdem to rovzádzať, ale v skutočnosti je z dlhodobého hľadiska (ak nemáš dostatok financií) lepšie žiť v nájme ako zobrať hypotéku. Ak by to bolo inak, každý by si v Blave kupoval byt, nehovoriac o zahraničí, kde niektorí ľudia, často nižšia stredná vrstva prežije aj celý život v podnájme.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

nie, takych tatinkov nepotrebuje zatial, rodicia ju nevydedili...a navyse nie je velmi pekna :D ...citim z teba zavist, nech si o tom myslis cokolvek, myslim, ze vacsina z nas by bola rada, keby mala rodicov ako moja spoluziacka a od 18ky by ti odpadli starosti, ktore riesi vacsina ludi aj cely zivot...keby som mal 2izbak, tak tam v 1 izbe mozem mat nejakeho podnajomnika a najom by zaplatil vsetky naklady bytu a potom moj plat by isiel iba na moje blbost...to je celkom fajn zivot...uz iba aby som vyhral v tom lote, kedze takych rodicov nemam :D

nie...byty si vsetci ludia na hypoteku neberu z jedineho dovodu...ked ides do najmu, tak sa zaviazes tak na 2-3 mesiace dopredu...ked ides do hypoteky, tak sa zaviazes na roky...a banka si velmi dobre preveruje, s kym bude a s kym nebude "spolupracovat" dalsich XX rokov...toto je hlavny dovod, preco na Slovensku este existuju nejake podnajmy, preco su take vysoke a preco vsetci nemaju hypoteky..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal:nie, takych tatinkov nepotrebuje zatial, rodicia ju nevydedili...a navyse nie je velmi pekna :D ...citim z teba zavist, nech si o tom myslis cokolvek, myslim, ze vacsina z nas by bola rada, keby mala rodicov ako moja spoluziacka a od 18ky by ti odpadli starosti, ktore riesi vacsina ludi aj cely zivot...keby som mal 2izbak, tak tam v 1 izbe mozem mat nejakeho podnajomnika a najom by zaplatil vsetky naklady bytu a potom moj plat by isiel iba na moje blbost...to je celkom fajn zivot...uz iba aby som vyhral v tom lote, kedze takych rodicov nemam :D

nie...byty si vsetci ludia na hypoteku neberu z jedineho dovodu...ked ides do najmu, tak sa zaviazes tak na 2-3 mesiace dopredu...ked ides do hypoteky, tak sa zaviazes na roky...a banka si velmi dobre preveruje, s kym bude a s kym nebude "spolupracovat" dalsich XX rokov...toto je hlavny dovod, preco na Slovensku este existuju nejake podnajmy, preco su take vysoke a preco vsetci nemaju hypoteky..
Ja nezávidím, sám mám byt po rodičoch, ale nebudem hovoriť v tom duchu ako ona.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

pinco napísal:Numline toto ma zaujíma. Čo znamená "veľká časť ide z mojich peňazí". Daj prosím ťa konkrétne čísla, ak môžeš.
Konkretne cisla ti nedam, lebo je to kazdy mesiac ine. Pre predstavu: mimo skoly travim vela casu na brigadach, cez vikendy pravidelne, obcas si oddychnem. Na intrak miniem mesacne cca. 60€, na jedlo a ostatne veci (cestovanie, internet, ...) okolo 150€. Okolo 80% zvycajne ide z mojho. Momentalne planujem seknut so skolou (nebavi ma, nic mi nedava) a pevne verim, ze sa mi podari dostat sa na pracovnu poziciu na ktoru chcem. V tom pripade si mozem dovolit jednu izbu v podnajme v BA a celkom slusny zivot, ak bude mat zaujem aj kamos s priatelkou, tak rovno cely dvojizbak do prenajmu. Na zapade je prenajom uplne bezny uz velmi dlho, byty si kupuju vacsinou len manzelske pary, ktore si mozu dovolit hypoteku a chcu sa usadit.

Nie je to take tazke, len treba bojovat a osamostatnit sa co najskor, kym sme mladi a mame cely svet pred sebou, ostavat u rodicov az do 30tky je znamka, ze je daco zle, urcite to nevyhovuje ani rodicom (na stare kolena chcu mat od vas pokoj) a ani vam.

Osobne ale skor vidim toto "mamahotelovanie" v tom, ze v tomto state je obrovska inflacia vysokoskolakov. Kazdy musi mat za kazdu cenu titul aj ked je prakticky bezcenny a potom sa zobudi, ma 25 rokov a nevie co dalej lebo je jeden zo stoviek ekonomov/manazerov prirodnych zdrojov a polnohospodarstva, ktori hladaju pracu a nemaju akukolvek motivaciu alebo schopnosti. Tym samozrejme neurazam ekonomov alebo polnohospodarov s potencialom, ktori maju aj nejaky ciel v zivote.

//autoeditácia príspevku (10 Máj 2012, 18:20)
ephramko napísal:nie, takych tatinkov nepotrebuje zatial, rodicia ju nevydedili...a navyse nie je velmi pekna :D ...citim z teba zavist, nech si o tom myslis cokolvek, myslim, ze vacsina z nas by bola rada, keby mala rodicov ako moja spoluziacka a od 18ky by ti odpadli starosti, ktore riesi vacsina ludi aj cely zivot...keby som mal 2izbak, tak tam v 1 izbe mozem mat nejakeho podnajomnika a najom by zaplatil vsetky naklady bytu a potom moj plat by isiel iba na moje blbost...to je celkom fajn zivot...uz iba aby som vyhral v tom lote, kedze takych rodicov nemam :D

Sestry dostali byt po rodicoch, ked sa odstahovali. Bol to trojizbak, v dobrom stave a v kvalitnej lokacii. Musel sa predat, pretoze ho nestihali platit. Takze ziskat byt nie je vzdy taka vyhra.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Numline1,
väčšinou s Tebou nesúhlasím, ale pod ten príspevok sa podpisujem aj ja....
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Numline, ako vážne. Toto sú ozaj tvoje výhliadky do budúcnosti? Mne to príde stále veľmi detinské. Ani nie detinské, ako skôr názor človeka, ktorý nemá šajnu o živote. Ja nič proti, ale začni uvažovať viac racionálne.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Urcite sa to dalo riesit aj lepsie, ale takto som to riesil ja:

Zostal som byvat u mamky, isiel som na vysku, posledny rok na skole som zalozil firmu. Sedel som 3/4 roka doma a pracoval a setril. Dostal som sa do stadia kedy zamestnavame par ludi a teda to co som robil ja uz robi niekto iny, preto som sa odstahoval do BA a nasiel si tu pracu, kedze clovek je tvor chamtivy a chce stale viac a viac penazi :)

Ale urcite neodchadzaj z domu len preto, aby si mal za kazdu cenu pocit, ze si dospelak. Byt u rodicov par rokov po skonceni skoly je fajn hlane z financneho hladiska. Za ten cas vies nasetrit pekne peniaze a potom sa uz lahko osamostatnuje.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

na osamostatnenie treba mat naozaj ze slusny prijem, inac to nestoji za nic.Nema velky vyznam
ist do podnajmu ked clovek zan zaplati 2/3 vyplaty - hypo banka pri takom nizkom prijme nikomu neda.

Riesenim je vybrat si dobru skolu, ovladat jazyky a po skonceni ist bud pracovat do zahranicia,
alebo pokial sa da tak sa zamestnat sice na Slovensku /Ba/ ale na nejakom lepsom fleku a robit
tzv. "karieru"/banky,financnictvo,IT, leasing,automotive,/. Ak je clovek sikovny a ma aj trochu stastia
tak sa vie relativne rychlo dostat na vyssie pozicie kde uz su platy uplne ine, zivot je o dost lahsi
a dostat hypo v banke aj na vecsi byt nie je problem. V Ba je kopec mensich a strednych firiem
ktore sa este len rozvijaju a maju hlad po mladych,ambicioznych a vzdelanych ludoch.

V dnesnej dobe nie je ziadna velka hanba byt docasne u rodicov do 25tky aj viac. nakolko situacia
ohladom bytov je pre normalne zarabujuceho cloveka velmi tazka..
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

viem co to je nemat byt..viem co to je nemat skoncenu skolu..viem co to je nemat stalu pracu..viem co to je byvat v podnajme

ked si to spojite neprajem to nikomu..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ak by som sa hrou osudu dostal k nejakym melonom...tak potom mozes u mna 1rok byvat zadarmo v 1 izbicke v niektorom z bytov...rad by som ako milionar niekomu pomohol :D najlepsie anonymne...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja som sa trvalo osamostatnil az hodne po 25tke a musim priznat ze zivotne naklady mi stupli velmi
rapidne. Ked si clovek spocita len kolko da za hypo+naklady na byt tak sa dostane na dost vysoku sumu
a to pritom byvam iba v 1izbovom byte. Na ostatne veci uz tych penazi vela nezostava a to si moc dobre
neviem predstavit ze by som mal mat teraz nahodou rodinu s dietatom-sice by sa to teoreticky dalo,
ale v dost skromnosti..
Numline1
Light Professional
Light Professional

pinco napísal:Numline, ako vážne. Toto sú ozaj tvoje výhliadky do budúcnosti? Mne to príde stále veľmi detinské. Ani nie detinské, ako skôr názor človeka, ktorý nemá šajnu o živote. Ja nič proti, ale začni uvažovať viac racionálne.
Ak mozes, tak bud viac konkretny, lebo neviem, na ktoru cast mojho prispevku narazas.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Aspoň vidíte, ako dobre bolo za socializmu, kedy takéto problémy neexistovali. Boli ste mladý párik, dostali ste byt prakticky zadarmo a bolo po probléme. :D

Inak táto bytová politika funguje aj dnes v severských krajinách. Splácanie bez úroku po malých čiastkach alebo niečo na pod. spôsob.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Narážam na to ohľadom tej jednej izby, celkom slušnom živote a podnájme. To je také, podľa mňa, úplne dočasné riešenie, ktoré prináša viac nevýhod ako výhod. Čo ťa k tomu ťahá? Byť silou mocou osamostatnený?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Na Slovensku to chcú riešiť stavaním nájomných bytov.
Numline1
Light Professional
Light Professional

pinco napísal:Narážam na to ohľadom tej jednej izby, celkom slušnom živote a podnájme. To je také, podľa mňa, úplne dočasné riešenie, ktoré prináša viac nevýhod ako výhod. Čo ťa k tomu ťahá? Byť silou mocou osamostatnený?
Jednoizbovy byt pre jednu osobu je dost, pokial nechces spavat kazdy den v inej izbe (nehovorim o garzonkach). Ako som vravel, do uvahy prichadza aj viacizbovy byt spolu s dalsimi ludmi, ktorych poznam. Vobec nejde o to, ze by som si chcel napisat bod za "samostatnost". Ide o to, ze ked byvas s rodicmi, nemas take moznosti, ake mas, ked si sam alebo s kamaratmi. Nehovorim o ozierackach, nakolko velmi nepijem ani neorganizujem party, ale skor o vseobecnu pohodu, ked sa zodpovedas len sam sebe a nemusis pocuvat "kym si pod mojou strechou" reci v case, ked si dospely ale mozes byvat s niekym, kto je rovnocenny a si sam sebe panom. Neriesim si nejake rodicovske komplexy, len mi to takto vyhovuje.

Neviem ci je to este pre niekoho v dnesnej dobe tabu (byvanie viacerych ludi v jednom byte), ale inak vazne nikde nevidim problem.
Napísať odpoveď