Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )
Re: Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )
Mna hypo (2i byt) stoji menej ako podnajom co som mal. Ked priratam aj enegrie a internet tak este stale som pod ciastkou co som predtym platil za garsonku. Garsonku som mal 10 minut od prace. Teraz dochadzam 15 km. Vid bydlisko. Ziadna tragedia. Pol hodinka cesty do prace je prijatelna. Navyse tak platim len benzin co prejazdim. Ale za tie roky mi zysenia platu v pohode zaplatili a zaplatia zvysene naklady na cestovanie.
Kolegovci bezne platia okolo 200 eur za jednu izbu v 3-4 izbaku. To je taky problem dat o stovku viac za vlastne? Tak chcete sa osamostatnit, zobrat sa seba zodpovednost a vsetko co k tomu patri? Asi nie.
Kolegovci bezne platia okolo 200 eur za jednu izbu v 3-4 izbaku. To je taky problem dat o stovku viac za vlastne? Tak chcete sa osamostatnit, zobrat sa seba zodpovednost a vsetko co k tomu patri? Asi nie.
alebo otvorte oci.. a najdite si babu s bytom 
neviete o nejakom softwareovom magnatovy, ktory nie je na baby?
...ja uvazujem, ze este posledne roky skoly vyuzijem cas nejak efektivnejsie a zacnem sa ucit seriozne nemecky...a potom by som isiel do Rakuska alebo Nemecka (celkovo su mi Rakusania aj blizki mentalitou), kludne by som robil aj poskoka v kancli za ten plan (ktory mimochodom aj 4 nasobne prevysi moj potencionalny plat vo vystudovanom odbore na Slovensku)...a mozno si tam niekoho najdem, ziskam obcianstvo a potom mozem zacat vyuzivat aj ich socialny system...hehe
v Rakusku mam nejaku rodinu, ktora tam isla este pred padom opony a teraz si ziju celkom fajne...sesternica mojej mamy ako nekvalifikovana pomocna sila na poste zaraba 1700 eur v cistom a za byvanie maju minimalne naklady, kedze v Rakusku su "socialny pripad" vzhladom na vysku ich prijmu a teda dostali byt...u nas by boli bohaci...
no a proste hovorili, ze pre jednotlivcov je Rakusko este vyhodnejsie ako pre rodiny...garzonku alebo 1 izbovy byt dostanete vraj do 2 mesiacov...ale ked chcete mat rodinu a potrebujete vacsi byt, tak na to sa caka aj viac ako rok...
vidite ako super to ide, ked vacsina statnych prostriedkov netecie rovno nejakej sviny do vačku...
...ja uvazujem, ze este posledne roky skoly vyuzijem cas nejak efektivnejsie a zacnem sa ucit seriozne nemecky...a potom by som isiel do Rakuska alebo Nemecka (celkovo su mi Rakusania aj blizki mentalitou), kludne by som robil aj poskoka v kancli za ten plan (ktory mimochodom aj 4 nasobne prevysi moj potencionalny plat vo vystudovanom odbore na Slovensku)...a mozno si tam niekoho najdem, ziskam obcianstvo a potom mozem zacat vyuzivat aj ich socialny system...hehe
v Rakusku mam nejaku rodinu, ktora tam isla este pred padom opony a teraz si ziju celkom fajne...sesternica mojej mamy ako nekvalifikovana pomocna sila na poste zaraba 1700 eur v cistom a za byvanie maju minimalne naklady, kedze v Rakusku su "socialny pripad" vzhladom na vysku ich prijmu a teda dostali byt...u nas by boli bohaci...
no a proste hovorili, ze pre jednotlivcov je Rakusko este vyhodnejsie ako pre rodiny...garzonku alebo 1 izbovy byt dostanete vraj do 2 mesiacov...ale ked chcete mat rodinu a potrebujete vacsi byt, tak na to sa caka aj viac ako rok...
vidite ako super to ide, ked vacsina statnych prostriedkov netecie rovno nejakej sviny do vačku...
silna tema...
no ja som uz viac menej za vodou
4 roky co som z domu, 4 roky co som nevidel cent od rodicov, skoncil som bakalara v technickom obore, tento rok cestujem alebo som uz precestoval (Skotsko, Anglicko, Andorra
, Spanielsko, Belgicko, Holandsko, Dansko, Nemecsko, CZ
, SK
a zimne prazdniny idem do thajska a australie)
jedine co ma serie na tom vsetkom je ze Francuzsko je debilna krajina, mladi su uplni gadzovia, oni ked vidia American Pie, tak ze to je len sen, no posrata frigidna krajina... inac sa nestazujem
no ja som uz viac menej za vodou
4 roky co som z domu, 4 roky co som nevidel cent od rodicov, skoncil som bakalara v technickom obore, tento rok cestujem alebo som uz precestoval (Skotsko, Anglicko, Andorra
jedine co ma serie na tom vsetkom je ze Francuzsko je debilna krajina, mladi su uplni gadzovia, oni ked vidia American Pie, tak ze to je len sen, no posrata frigidna krajina... inac sa nestazujem
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Minule som pisal, ze socani len natahuju ruky. Tvaril si sa, ze je to nezmysel a dnes si len a len potvrdil moje slovahughito napísal:Aspoň vidíte, ako dobre bolo za socializmu, kedy takéto problémy neexistovali. Boli ste mladý párik, dostali ste byt prakticky zadarmo a bolo po probléme.![]()
Inak táto bytová politika funguje aj dnes v severských krajinách. Splácanie bez úroku po malých čiastkach alebo niečo na pod. spôsob.
To je nie je naťahovanie rúk, to je sociálna politika štátu keď zhruba funguje tak, ako má. Alebo máš hádam pocit, že ľudia severských štátov nepracujú a len naťahajú ruky ? No potom by asi nebolo z čoho financovať tieto záležitosti.
Jednoducho nechápem čo je na sociálnej bytovej politike podpory mladej rodiny zlé, ale tak pravičiar ako ty musí vidieť nejaké, pokojne skryté, negatíva. Je smiešne, ako tu niektorí plačú, že vymierame a neviem čo, ale čudujete sa ? Mladá rodina nie je nijak podporená, je to boj o prežitie, systém ťa donúti si vziať na krk bremeno hypotéky, všetko produkuje stres, následne obrovskú rozvodovosť, niet čas na deti, tatko často pracuje v zahraničí aby slušnejšie zarobil (môj prípad). Jednoducho to, ako to dnes funguje nie je moc dobre nastavený systém.
Jednoducho nechápem čo je na sociálnej bytovej politike podpory mladej rodiny zlé, ale tak pravičiar ako ty musí vidieť nejaké, pokojne skryté, negatíva. Je smiešne, ako tu niektorí plačú, že vymierame a neviem čo, ale čudujete sa ? Mladá rodina nie je nijak podporená, je to boj o prežitie, systém ťa donúti si vziať na krk bremeno hypotéky, všetko produkuje stres, následne obrovskú rozvodovosť, niet čas na deti, tatko často pracuje v zahraničí aby slušnejšie zarobil (môj prípad). Jednoducho to, ako to dnes funguje nie je moc dobre nastavený systém.
-
p4ra
Redeemer
Ja som klikol na prvu moznost, kedze uz to mam davno za sebou. Ale po 18-nastke ako pisali mnohi sa nezmeni vobec, ale vobec nic. Isiel som po strednej na VS, na ktoru som sa kvoli praci vykaslal. Teraz mam 27 a sam byvam 2 roky vo vlastnom byte. Suhlasim, ze ked sa zadari a clovek chce, tak 25 rokov je taky vek, kedy je dobre pomyslat uz na vlastne.
-
Soviet
Darca
sundevil, toto nieje problem toho, ci chce clovek vlastne. Vacsina ludi nevie, kde chce za par rokov byť a to je aj moj pripad.sundevil napísal:Mna hypo (2i byt) stoji menej ako podnajom co som mal. Ked priratam aj enegrie a internet tak este stale som pod ciastkou co som predtym platil za garsonku. Garsonku som mal 10 minut od prace. Teraz dochadzam 15 km. Vid bydlisko. Ziadna tragedia. Pol hodinka cesty do prace je prijatelna. Navyse tak platim len benzin co prejazdim. Ale za tie roky mi zysenia platu v pohode zaplatili a zaplatia zvysene naklady na cestovanie.
Od 19ky (uz skoro 4 roky) pracujem v BA a byvam v podnajme s vlastnou izbou. Platim 180/mes a aj ked by som vykril nejaku tu hypoteku z platu, ale vravim si, naco? Neplanujem totiz zit na stalo v BA, tak nevidim dovod, aby som mal zbytocne vybavovacky a zavazky. Teda niektorim to takto vyhovuje. A neboj, premyslal som nad takym niecim ako mas ty, len vzdy to skoncilo na tom, ze krucinal, ved ja tu nechcem skysnut naveky.
btw: umna je to druha moznost. Vypadol som het a siel si zit svoje. Na vysku som ani len nepomyslal.
Moj prvy ciel je mat vlastny 1,5izb. byt v novostavbe.. tam su nizke vydaje za byvanie
Prave zacali stavat na terase v KE dalsie novostavby s dobrou polohou-budu tam aj taketo mensie byty..
Prave zacali stavat na terase v KE dalsie novostavby s dobrou polohou-budu tam aj taketo mensie byty..
-
TommyHot
Addict
Ved niekolko desiatok rokov ani nebolo z coho financovat tieto parady. Samozrejme kto iny to zaplatil ako zamastnavatelia cez vyssie dane a odvody?hughito napísal:To je nie je naťahovanie rúk, to je sociálna politika štátu keď zhruba funguje tak, ako má. Alebo máš hádam pocit, že ľudia severských štátov nepracujú a len naťahajú ruky ? No potom by asi nebolo z čoho financovať tieto záležitosti.
TommyHot- hlavne ze papalasi sebe rozdavaju byty za uplne smiesne sumy
-
TommyHot
Addict
Ale to nie je problem lavice/pravice, to je problem politickej kultury.
sundevil
zase sa neda porovnavat ked teraz byvas v Jure a predtym si byval asi priamo v Ba desat minut
od roboty
zase sa neda porovnavat ked teraz byvas v Jure a predtym si byval asi priamo v Ba desat minut
od roboty
ja som zacal pracovat na fulltime po 3 rokoch na bakalarskom, ked mi na cely 4. rocnik zostavala len bcarka a mal som dost volneho casu, cize od nejakeho 21. roku veku, odvtedy sa staram o seba po financnej stranke sam a jemne podporujem aj rodicov
vo vyssich rocnikoch VS sa da popri skole pracovat celkom lahko, ci uz na polovicny, 3/4 alebo plny uvazok, kedze clovek vie, co ma od skoly ocakavat a vie si upratat priority, z mojich spoluziakov v 5. (6.) rocniku uz pracuje vacsina
predtym na strednej som makal kazde leto od 15-tich rokov + roznasanie novin kazdy tyzden, z coho sa dalo nieco malo nasetrit
na vyske pocas prvych rocnikov kazde leto 2-3 mesiace + cez rok nejake brigady typu vykladanie tovaru v Tescu alebo polievanie kvetin v Hornbachu (to bola najlepsia brigada ever)
vo vyssich rocnikoch VS sa da popri skole pracovat celkom lahko, ci uz na polovicny, 3/4 alebo plny uvazok, kedze clovek vie, co ma od skoly ocakavat a vie si upratat priority, z mojich spoluziakov v 5. (6.) rocniku uz pracuje vacsina
predtym na strednej som makal kazde leto od 15-tich rokov + roznasanie novin kazdy tyzden, z coho sa dalo nieco malo nasetrit
na vyske pocas prvych rocnikov kazde leto 2-3 mesiace + cez rok nejake brigady typu vykladanie tovaru v Tescu alebo polievanie kvetin v Hornbachu (to bola najlepsia brigada ever)
-
semhamforas
Light Expert
Nemám rád tie názory ako sa má štát postarať. Všetci by chceli totálnu slobodu a liberálnosť, no tu chcú zrazu sociálne správanie.
Inak, hovorí sa že nájomné by u človeka nemalo prekročiť 30% jeho príjmov, potom bývanie v podnájme neoplatí. K hypotéke sa vyjadriť neviem, keďže neviem ani aké sú podmienky. No hypotéka na prvých 5 rokov je tuším dotovaná aj štátom, čiže minimálne vtedy by mali byť aspoň malé úroky.
Inak, hovorí sa že nájomné by u človeka nemalo prekročiť 30% jeho príjmov, potom bývanie v podnájme neoplatí. K hypotéke sa vyjadriť neviem, keďže neviem ani aké sú podmienky. No hypotéka na prvých 5 rokov je tuším dotovaná aj štátom, čiže minimálne vtedy by mali byť aspoň malé úroky.
hovoris o volnosti od statu a pritom suhlasis s tym, aby bola hypoteka dotovana statom...
TH:
Teraz neviem o čom sa bavíme, či o Švédsku alebo o minulo režime. Každopádne som to myslel tak, že nie je na škodu podporiť tú rodinu napr. bezúročnou pôžičkou alebo čímsi podobným, proste vyjsť nejak v ústrety. No samozrejme sa však povie, že nie sú peniaze a prečo nie sú, no lebo sa kradne.Ved niekolko desiatok rokov ani nebolo z coho financovat tieto parady. Samozrejme kto iny to zaplatil ako zamastnavatelia cez vyssie dane a odvody?lavica bez sukromneho sektoru nema sancu, svedsko je toho dokazom. A ano, "byt skoro zadarmo" podla mna JE natahovanie ruk. Takze takto dobre je za socializmu, ktory vlastne so socializmom ani vela spolocneho nema, lebo vsade je nasackovany sukromny sektor, ktory zivy system. (u nas/zssr sukromny sektor nebol, preto bol socik dlhodobo neudrzatelny a tak aj dopadol)
-
TommyHot
Addict
Cast mojej reakcie bola venovana Svedsku, cast minulemu rezimu, resp socializmu leninovskeho typu vseobecne.
som za bezurocnu pozicku pre mlade rodiny, ale ak by sa pocas splacania pozicky rozviedli, nahodil by som im mastny urok, pripadne nejake penale.. v opacnom pripade si viem velmi zivo predstavit, ze by sa uzatvarali manzelstva len za ucelom ziskania bytu a potom by sa veselo rozvadzali..
som za bezurocnu pozicku pre mlade rodiny, ale ak by sa pocas splacania pozicky rozviedli, nahodil by som im mastny urok, pripadne nejake penale.. v opacnom pripade si viem velmi zivo predstavit, ze by sa uzatvarali manzelstva len za ucelom ziskania bytu a potom by sa veselo rozvadzali..
-
Grim
Darca
...a prečo sa kradne? Lebo niesú peniaze...
Zaujímavá úvaha, takže tí čo kradnú (teraz nemyslím kradnutie nejakého odkvapu do zberu) vlastne kradnú z núdze.