To čo považuješ ty za vykorisťovanie je irelevantné, to na úvod. Ale úplne na úvod časť textu, ktorú si proste prečítaj, nech vieš "na čom si." Je to z textu: Capitalism Class, & Class Struggle for (ex) Dummies, čiže pre teba.
Kód: Vybrať všetko
Kapitalizmus je vo svojej podstate ekonomický systém založený na troch veciach: námezdnej práci (práci za mzdu), súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov (napríklad tovární, strojov, fariem a kancelárií) a produkcii určenej na výmenu a vytváranie zisku.
Niektorí ľudia vlastnia výrobné prostriedky alebo kapitál, no väčšina nie. Aby sme prežili, musíme predávať našu schopnosť pracovať, za ktorú dostaneme mzdu, alebo sa nejako pretĺkať na podpore. Prvá skupina ľudí sa nazýva kapitalistická trieda alebo v marxistickom žargóne „buržoázia“. Druhá skupina je pracujúca trieda alebo „proletariát“ (viac informácií o triede nájdeš nižšie v texte).
Kapitalizmus je založený na jednoduchom procese – peniaze sa investujú, aby vytvárali viac peňazí. Keď peniaze fungujú takto, fungujú ako kapitál. Keď napríklad firma využije svoje zisky a najme viac pracovníkov alebo otvorí novú prevádzku, a tak vytvorí väčší zisk, peniaze fungujú ako kapitál. Keď sa kapitál zväčšuje (a ekonomika rastie), nazývame to „akumulácia kapitálu“, čo predstavuje hnaciu silu ekonomiky.
Tým, ktorí akumulujú kapitál, sa darí lepšie, keď dokážu presúvať náklady na druhých. Ak môže firma znížiť náklady tým, že nebude chrániť životné prostredie alebo bude vyplácať minimálne mzdy, urobí to. Katastrofálne klimatické zmeny a rozsiahla chudoba sú teda znamením, že systém funguje normálne. Ba čo viac, aby peniaze plodili ďalšie peniaze, musí sa za ne dať vymieňať čoraz viac vecí. Prevláda teda tendencia komodifikovať všetko od tovarov každodennej spotreby cez DNA sekvencie a emisie oxidu uhličitého až po – a to je dôležité – našu schopnosť pracovať.
Práve v tomto poslednom bode – komodifikácia našej kreatívnej a produktívnej schopnosti, našej schopnosti pracovať – sa ukrýva tajomstvo akumulácie kapitálu. Peniaze sa nepremieňajú na viac peňazí mávnutím čarovného prútika, ale prostredníctvom našej každodennej práce.
Vo svete, kde je všetko na predaj, potrebuje každý niečo, čo môže predať, aby si mohol kúpiť, čo potrebuje. Tí, ktorí nemajú na predaj nič okrem vlastnej schopnosti pracovať, musia predávať túto schopnosť tým, ktorí vlastnia továrne, kancelárie atď. A, pravdaže, nič, čo vyrobíme v práci, nie je naše – patrí to našim šéfom.
Navyše, kvôli dlhému pracovnému času, zvyšovaniu produktivity atď., produkujeme oveľa viac, ako je nutné na to, aby sme prežili a vládali ďalej pracovať. Naše mzdy zhruba pokrývajú náklady na tovary, ktoré potrebujeme, aby sme prežili a mohli každý deň chodiť do práce (a práve preto je na konci mesiaca stav nášho účtu v banke len zriedka odlišný od predošlého mesiaca). Rozdiel medzi našimi mzdami a hodnotou, ktorú vytvárame, je základom akumulácie kapitálu, resp. tvorby zisku.
Tento rozdiel medzi vyplatenými mzdami a vytvorenou hodnotou sa nazýva „nadhodnota“. Získavanie nadhodnoty zamestnávateľmi je dôvodom, prečo kapitalizmus považujeme za systém založený na vykorisťovaní – vykorisťovaní pracujúcej triedy.
Tento proces je v podstate rovnaký pri všetkých námezdne pracujúcich, nielen tých v súkromných spoločnostiach. Zamestnanci vo verejnom sektore takisto čelia neustálym útokom na mzdy a pracovné podmienky, ktorých cieľom je znížiť náklady a maximalizovať zisky v celej ekonomike.
Ok, celé
tu, ak by si mal záujem.
K vykorisťovaniu - to prebieha stále, otázna je jeho "veľkosť." Áno, samozrejme, po rôznych sociálnych bojoch sa subjektívne môže zdať, že vykorisťovanie "nie je," veď sa tu máme úplne perfektne, v práci dostaneme dokonca aj kávu zadarmo a máme 10 dní dovolenky. Najprv treba napísať, že ak píšem o vykorisťovaní, ide o princíp. Za druhé - ak zoberieme fakt, že kapitalizmus je prakticky po celom svete, tvoje tvrdenie vyznieva úplne absurdne (narážam napr. na čínske deti - globálny kapitál je šitý rukou detí). Teda, deti makajú aj dnes, v kapitalizme, a nie len detí sú brutálne vykorisťované (tu treba uznať, že určite menej ako na Slovensku).
Narážaš na pracovný čas - aké príhodné. Pracovný čas, 8-hodinový, vybojovaná vec (ľudskými životmi) - to je vec, čo dnes prestáva platiť. V dobe postfordizmu sa objavujú nové slovíčka, ako flexibilia a pod. a eufemizmy. Ale to len tak na okraj.
Ďalej - neviem prečo máš potrebu vyťahovať a argumentovať minulosťou. Akosi často sa to deje - ukážem, že v minulosti to bolo na hovno tiež, dokonca, ešte viac. Pýtam sa ? To má ospravedlniť súčasnosť, alebo ako to vlastne mám chápať ? Nemáš pocit, že ide o mierne logicky chybnú argumentáciu ? Kde som ja tvrdil, že dnešní goriláci majú pôvod v arizácii či kolektivizácii ? Trošku lepšie čítať príspevky poprosím. Narážal som na inú vec, na to, že obrovské bohatstvo (množstvo bohatých ľudí) len za posledné storočie vzniklo vyslovenými krádežami, to na margo toho sna o úspešnom podnikateľov, ktorí z hovna upletie nadnárodnú korporáciu, resp. aspoň úspešnú firmu s mnohomiliónovými ziskami (iste, aj to sa môže stať, ale tu každý musí uznať, že ide o výnimky).
Keď píšem o korupcii, alebo o nejakej pokrivenej morálke (na ktorú svojím spôsobom vplýva systém - zakaždým trochu inak), píšem o súčasnosti. Žijem dnes, nie som spokojný dnes, kritizujem dnešný systém. Neviem prečo teda zase vyťahuješ akýchsi kráľov a to, že za nich sa dialo x a x. Veď samozrejme, a ? Tvrdil som niekde opak, pýtam sa ?
bľaboceš tu jedine ty, síce si inteligentný chalan ale máš na očiach ideologické okuliare zastrené výhľadom zo školskej lavice.
Toto ponechám tak, ale ďakujem za kompliment.

Každopádne radšej ocením, ak sa zbavíš týchto osobných hodnotení.
myslíš že v dávnych časoch pred kapitalizmom keď ľudia napríklad klčovali lesy aby získali ornú pôdu, alebo odkláňali toky riek tak ich srala nejaké ekológia? práveže tá nadobudla na sile v časoch tebou tak nenávideného kapitalizmu. keby bol naozaj kapitalizmus také svinstvo, tak by neexistovalo toľko zákonov a obmedzení vytvorených práve na ochranu prírody.
NIE, nemyslím si. Pýtam sa - aký to má súvis s tým, čo som písal ? Aj keď neberiem do úvahy to, že zásahy v minulosti nemali prakticky žiadny dosah na prírodu globálne, písal som o tom, že možno dokázať kauzalitu medzi fatálnym ničením prírody, spôsobeniu GO a iných škôd. Dá sa to priamo spojiť s kapitalizmom, lebo to je systém, v ktorom ide o zisk, o akumuláciu následného kapitálu a kvôli konkurencii a "trhovým silám" sa často nemôže prihliadať na ekologické záležitosti, lebo daný kapitalista by mohol napr. skrachovať.

A to predsa nikto nechce, že ? Do istej miery je faktom aj to, že ľudstvo sa proste tak nejak samo dostalo do tejto situácie, počet obyvateľov narastal, vznikli technológie a v daných časoch sa ešte nevedelo, "čo sa robí" a aké to môže mať následky. Každopádne, začalo sa to diať, dialo sa to a deje sa to za kapitalizmu, to je fakt, ja za to nemôžem. A tvrdím aj to, že kapitalizmus ako ekonomický systém k tomu len prispieval a do tak, že riadne lial olej do ohňa.
Zákony a obmedzenia. Za prvé, to je výsada posledných desaťročí a opäť to nevzniklo z dobrej vôle kapitalistov, ale prevažne z tlaku ľudí, rôznych organizácií a pod. Samozrejme, v dnešnej dobe a to je realita posledných rokov, kapitalisti zacítili nové miesto na angažovanie sa, na investície, na zisk, teda na rôzne alternatívne zdroje a pod. (to aj vzhľadom na to, lebo to je proste už nevyhnutné, dochádza ropa atď.), takže sa dostávajú do popredia tieto veci, ale nenechajme sa nejak pomýliť, že by išlo o cnostné úmysly. Aj keď, javatar napr. nerobí rozdiel medzi úmyslom a konaním, ok, fakt je, že výsledok je rovnaký, ale keď sa bavíme v tejto hodnotiacej rovine, treba to zvažovať.
ČOŽE??? aj čítaš po sebe? že konzum vznikol v '90? a keď v časoch antiky usporiadavali obrovské hostiny kde sa totálne plytvalo jedlom - tak to nebol konzum? choď si pozrieť nejaké výstavy na kaštiele a zámky, stačí toť do Viedne na Schonnbrunn, uvidíš to hromadenie "pekných vecí" - konzum! a že v socíku nebol konzum? si pamätám v 80tych rokoch ako každý chcel video, satelit, herné konzoly - to bolo čo? žeby KONZUM? sa prebuď, tvoja argumentácia je rovnaká ako keď tunajší fundamentalisti vybľakujú že "komunizmus=ateizmus".
Heh, si sa rozbehol, ale tak oprávnene. Možno som sa nepresne vyjadril (najskôr), možno si to zle pochopil, tak to treba napraviť a uviesť na správnu mieru.
Myslel som na Slovensko, na dianie tu, zámerne som to chcel porovnať so socializmom. A nie, chcenie videa nie je určite o konzume. Ešte k tým kráľom a zámkom a pod., aj keď to by som mal nechať tak, lebo to je len produkt nedorozumenia - určite by som neporovnával konzum v dnešnom zmysle slova, ktorý sa nachádza a funguje v širších vrstvách obyvateľstva, s nejakými kráľovskými časmi, pretože podľa mňa išlo o úplne iné záležitosti, ale aj keby sme to chceli nazvať konzumom, tak sa nachádzal len u fakt minoritnej časti elity. Samotné spojenie konzumná spoločnosť nie je akokoľvek spojiteľný s tým, na čo si narážal. Možno s tými Grékmi si to sčasti trafil, tam sa také prvky mohli vyskytovať, ale stále platí to, že išlo skôr o elitu, resp. "občanov." To treba mať na zreteli, lebo dnes ide o fenomén, ktorý je prítomný u elity, strednej vrstvy, dokonca aj tej nižšej. Nevraviac o tom, že konzum je neoddeliteľný od reklám, marketingu a pod. vplyvov, čo je celkom novodobá záležitosť.
fakt, nie si odlišný od tunajších konšpirátorov. jeden vidí za všetkým sionizmus, ďalší iluminátov, ty zas tvoj nenávidený kapitalizmus. všetci máte rovnako klapky na očiach a len sem hádžete prekrútené "fakty" a polopravdy.že každý má v niečom aj pravdu nepopieram - tá je však zahltená pod tonami ideologických žvástov a jednostranných pohľadov.
Netreba reagovať, nechám to tak.
Ešte k tomu, že cítim, ako tu viacerí chápu to, čo píšem, ako nejaké nezmysly odtrhnuté od reality, lebo zjavne máte také šťastie ako mám aj ja, že v podstate patríme k elite ľudstva, už len kvôli tomu, že máme strechu nad hlavou, nevraviac o tom, že máme internety a počítače. Tieto problémy a teda aj termíny ako vykorisťovanie či chudoba sa nám môžu zdať a aj zdajú odcudzené. Len v Európskej Únii žije 80 000 000 ľudí pod hranicou chudoby, to je každý šiesty človek (v istej implicitnej logike ktorú tu presadzujete a logike kapitalizme, si za to môžu sami, lebo nie sú úspešní a teda zjavne nie sú snaživí a šikovní). To sú čísla pre VYSPELÚ A CIVILIZOVANÚ Európu, čísla zo sveta tu ani nebudem dávať, lebo to je fakt na zaplakanie. Plus sú každému známe veci ako to, že 1% ľudí vlastní cez polovicu (alebo dokonca ešte viac) svetového bohatstva.
Tento systém, toto status quo, tu obhajujete (len tu nevyrukujte s tým, že vždy to tak bolo, bavíme sa o prítomnosti a špecifikách prítomnosti).