Ako kupit jazdenku? Na co si dat pozor?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
icefiresr
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Ako kupit jazdenku? Na co si dat pozor?

Príspevok od používateľa icefiresr »

Ahojte,

takze uz dlhsie zhanam jazdenku a vediem si rebricek trikov, ktorymi vas chcu obalamutit predavajuci.

Tu je par bodov a zaroven by som uvital, ak by ste pridali vase skusenosti a odporucania, ako postupovat a na co si davat pozor, aby ste naopak vy vybabrali s nimi.

1. prva vec - ste majitel ? Ano, kludne mozete pokracovat, nie, vacsina pripadov zlozit. Su samozrejme vynimky, ako otec, matka, ale urcite nie leasingova spolocnost.

2. date mi VIN cislo? chcem si ho overit totiz na exekucnych strankach, KO a v servise. Predavajuci vam da 16 miestne cislo namiesto 17 miestneho a nie je v databaze? Dopocutia.

stranky, co mozete pouzit -

na vybavu auta a najviac inych veci: http://www.ltprofit.sk/vin.go
na KO pri dovoze (pozor, udaje uz tam mozu byt sfalsovane): http://www.ko.sk/Kontrola.aspx?Menu=id:Kontrola&lng=SK - vozidla do 2007 dovezene nemusite najst
leasing: http://www.registervozidiel.sk/
overenie tohto roku zakonneho poistenia: http://www.skp.sk/index.php?clanek=1 - funguje to aj na staršie dátumy, takže sa dajú porzieť aj staršie zmluvy až do roku 2002...ak je pri nich iná ŠPZ, auto malo predošlého majiteľa (alebo sa pôvodný len presťahoval, treba zistiť)

3. overte si predavajuceho - zistit si podla google.sk co vsetko predaval a kedy - ak niekto predava tretie auto za rok, je to maximalne podozrive. Vypytajte si aj meno a priezvisko a hladajte aj podla neho, nie vzdy najdete vsetko iba podla telefonneho cisla.
- overovať meno si tel. číslo cez Google aj bez medzier, aj s medzerami
- overiť cez Google aj mail...na istých serveroch sa mail nedozviete, kým nepošlete správu...za účelom získania mailu je dobré napísať nejakú otázku k autu. Ak dotyčný odpíše, preveriť mail cez Google, ale aj cez vyhľadávanie na FB. Neverili by ste, koľko ľudí tam nájdete.
- k tomu FB, všímať si aký má daný človek prejav, koľko ho je na nete, ak je ho veľa, bude to zrejme mladší chalan (najcastejsie pretekar), staršie ročníky veľmi na nete niesú k dohľadaniu
- Google niekedy nájde aj inzeráty, ktoré už niesú aktuálne...v tom prípade je nad náhľadom tlačidlo "V pamäti", ktoré daný interát načíta...niekedy bohužiaľ bez obrázkov, ktoré boli zo servera medzitým zmazané
- prehľadať podľa mailu alebo prípadných nájdených nickov prislúchajúcich k mailu fóra zamerané na danú značku auta...ja som si tak na peugeot fóre prečítal o svojom aute všetko bez prikrášlení...pri jednaní som o tom aute vedel viac ako mi povedal majiteľ
- pýtať sa odkedy je majiteľom vozidla - pri tomto treba sledovať, aký druh techničáku mu bol vydaný...stava sa, ze majiteľ tvrdil, že auto má už strašne dlho a mal TP ako malú kartičku (najnovšiu)...
-preferujem nekupovat od bazarov - su to LEN kseftari, nejde im o to, ci to co kupite bude v poriadku

4. pred obhliadkou nasledovne:
-pocet klucov (velmi dolezite, hadam nemusim vraviet preco) a to ako aj do startera, tak IMO a tak aj mechanicke zabezpecenie
-kontrolky motora-svieti stale nieco?
-pytajte sa na to, co majitel servisoval na aute - mal by vam podrobne vediet povedat veci aspon 2 roky dozadu, pokial nie je technicky uplne antitalent
-servisna knizka - zdrap papiera - vzdy sa ale spytajte, kedy bolo auto naposledy v autorizovanom servise podla servisnej - ak v 2005 a malo 85 tisic km a teraz je 2012 a ma 97, nieco v poriadku urcite nebude
-zavolajte do autorizovaneho servisu a overte si VIN - casto krat sa dozviete zaujimave veci
-pytajte sa co najviac, aj napriklad preco auto predava (v inzerate ma odchod do zahranicia, co je oblubene, ale v telefone vam povie, ze chce silnejsie)
-co na aute nefunguje - vzdy sa nieco najde
-co majitel dorabal na vybave (potesia vlastnorucne montovane elektricke okna a podobne vychytavky niektorych mamlasov)
-ako casto menil olej, kvapaliny, rozvody
-studene starty, papanie oleja, prevodovka, spojka, elektronika
-pneumatiky a ich stav

5. obhliadka
- aspoň dva týždne pred plánovanou kúpou prezerať inzeráty a sledovať tzv. ležiaky...je tam auto viac ako týždeň - v 95% prípadov je tam oprávnene - ruky preč (ja osobne by som nekúpil nič čo tam bolo viac ako dva dni)
-je majitel opekany? prec
-mate servisaka so sebou? super, ak nie, tak je to na vas
-stretli ste sa u neho doma? dobre, ak nie, stretnite sa
-nieco sa vam nezda? dajte na vas pocit a chodte prec, aut je vela
-licuju casti vozidla?
-startujte iba studeny motor, otvorte kapotu a pocuvajte
-pridajte na plyne (nie vy) a pozerajte co ide z vyfuku
-testovacia jazda - preferujem 10km, seriozny predavajuci nema co skryvat
-odskusajte KOMPLET vsetko co vas napadne, akykolvek gombik
-pozrite pod koberceky, rezervu
- brzdy - prudké brzdenie na rovinke bez držania volantu - ťahá do strany? zaseknuté alebo nerovnomerne opotrebované brzdy
- spojka - zaradiť vyšší stupeň a plný plyn - motor hučí a auto nezrýchľuje? - spojka preklzuje
- prevodovka - vyskúšať zaradiť všetky stupne, aj striedavo medzi sebou (ale nie z 5 do 1 ako istý člen fóra), vyskúšať podraďovanie, spiatočku
- motor - kolišu otáčky? možno zasraná klapka, možno motorček voľnobehu a možno vážnejšia chyba
- vyskúšať všetky štýly jazdy, aj pomalé tempo, aj rallye štýl (ale všetko s mierou, auto ešte nieje vaše) pri tom počúvať zvuky, či nič nepuká, nebúcha, nevŕzga, nepíska atp...

- pozrieť na sklách kódové označenia, každé sklo má na konci číselného kódu číslo znamenajúce rok výroby skla...musí sedieť s rokom výroby auta (pozor, rok výroby môže byť odlišný ad roku uvedenia do prevádzky...často je táto nekalá praktika používaná na omladenie auta, kedy sa za rok výroby označí rok uvedenia do prevádzky, resp. rok kúpy auta)...predné a zadné sklo budú mať iné kódové označenie, ale číslica na konci musí sedieť...ak nesedí, sklo bolo menené

- pozrieť štítok na konci pása, na ňom je tiež kód na konci ktorého bude číslo alebo dvojčíslie, tiež musí sedieť s rokom výroby auta
- skontrolovať VIN podľa TP (mnohí na to serú, lebo sa spoliehajú na to, že ich predajca neojebe)
- skontrolovať povrch plechu okolo VIN musí byť bez poškodenia a nesmú byť žiadné zvary...niekedy sa vraj vyzvára celý diel na ktorom je VIN, takže kontrolovať aj zvary z fabriky, či niesú amatérsky prezvarované
- na aute treba skontrolovať dezén pneu, všetky tlačítka, nie len či idú zmagnúť, ale aj či robia to, čo majú
-trvajte po obhliadke na prehliadke v servise, minimalne na zdvihaku, ked uz rovno nepojdete do autorizaku, aspon takto - odhali vam to vela veci (stav ramien, stabilizacnych tyciek, vyfukovej sustavy, unik oleja z motora, prevodovky, diferaku) a usetrite tazke peniaze

6. budte trpezlivy
-jednajte seriozne, o cene rokujte az po prehliadke

7. prepis
-chodte na odhlasenie podla moznosti s majitelom, nerobte to cez notarske splnomocnenie, lebo v tom pripade musite dat peniaze uz pri jeho prevzati
-skontrolujte si, ci predavajuci nieco nevymenil/ci je vsetko k autu ako bolo aj naozaj dohodnute
- pri prepise, prečítať si dôkladne celú zmluvu (neverili by ste, ale niektorým príde dlhé študovanie podpisovaného materiálu ako trápne zabitý čas)
- pozrite si znova a dokladne TP

Neskor este pridam vzory zmluv do prilohy.

Kedze som uz po poslednej obhliadke a vela hovoroch bol dost nahnevany, musel som to tu vsetko spisat :)

Privitam vase nazory.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako kupit jazdenku? Na co si dat pozor?

Príspevok od používateľa hojko »

Niektore autorizovane servisy odmietnu podat informacie podla VIN cisla, ak nie si majitel (VW Group, Ford...). Pytat sa ako casto menil olej, filtre alebo rozvody je sice pekne, pretoze ti moze povedat, ze olej a filtre menil kazdych 10 tisic, ale realne ich menil az po 35 tisicoch. A ako to zistis, ak tam ma nedavno meneny olej??? Alebo ti povie, ze rozvody menil pre 25 tisic, ako to zistis, ci skutocne boli menene??? Dnes su vsetci radi, ak zaplatia bez blocku a maju nizsiu cenu, takze nemusi mat ziadny doklad. Niekedy nie je mozne zistit studeny start, najma v lete pri 35 stupnovych teplotach, ak sa majitel vozidla na aute pocas dna vozil, vtedy auto nevychladne ani za tri hodiny. Pocet klucov ti moze povedat, ze su dva, ale pritom su styri, ako mu to dokazes???
icefiresr
Addict
Addict

1.Niektore autorizovane servisy odmietnu podat informacie podla VIN cisla, ak nie si majitel - da sa kludne cez znameho/autofora/pripadne priamo skocis s majitelom do autorizaku (predpokladam, ze u lacnych aut typu Fox si toto overovat nikto nebude)

2.Pytat sa ako casto menil olej, filtre alebo rozvody je sice pekne, pretoze ti moze povedat, ze olej a filtre menil kazdych 10 tisic, ale realne ich menil az po 35 tisicoch - zistis iba podla servisky (ak mal doteraz autorizovany), pripadne podla nalepiek po vymene oleja (malo ludi tomuto venuje pozornost)- inak nie, ale to bolo tusim aj zmyslom tvojej otazky

3. Alebo ti povie, ze rozvody menil pre 25 tisic, ako to zistis, ci skutocne boli menene??? - tiez nalepka, vacsinou aj stare vyjazdene rozvody aj vies pocut (vyzaduje skusenosti), toto sa v podstate tyka iba tych pripadov, ak vymenu rozvodov vie naozaj majitel dokladovat. V opacnom pripade je tvojim zaujmom si ich vymenit sam.

4. Niekedy nie je mozne zistit studeny start, najma v lete pri 35 stupnovych teplotach - nerovnosti vo volnobehu motora pocujes, ak ho nastartujes aj v lete. Mam to overene. Ak sa majitel vozil, prides vtedy, ked sa nevozil. Tebe by nebolo cudne, ze prides, nastartujes a teplota ti hned ukaze 80-90 stupnov? Vtedy majitel taji veci.

5.Pocet klucov ti moze povedat, ze su dva, ale pritom su styri, ako mu to dokazes??? - pozres si pocet klucov k danej serii a roku auta, informacie su na internete alebo u servisakov. Toto je uplne banalne.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

- navrhuje stretnutie pri šenku alebo na stanici? - podozrivé
- ak má zamaľovanú značku, pýtať ŠPZ po telefóne...nasledne overiť cez Google a cez http://www.skp.sk/index.php?clanek=1 - pozor! funguje to aj na staršie dátumy, takže sa dajú porzieť aj staršie zmluvy až do roku 2002...ak je pri nich iná ŠPZ, auto malo predošlého majiteľa (alebo sa pôvodný len presťahoval, treba zistiť)
- pýtať sa odkedy je majiteľom - pri tomto treba sledovať, aký druh techničáku mu bol vydaný...stal sa mi prípad, kedy mi majiteľ tvrdil, že ho má už strašne dlho a mal TP ako malú kartičku (najnovšiu)...
- overovať meno aj tel. číslo cez Google - číslo aj bez medzier, aj s medzerami
- overiť cez Google aj mail...na istých serveroch sa mail nedozviete, kým nepošlete správu...za účelom získania mailu je dobré napísať nejakú otázku k autu. Ak dotyčný odpíše, preveriť mail cez Google ale aj cez vyhľadávanie na FB. Neverili by ste, koľko ľudí tam nájdete, k tomu som tam raz našiel aj fotky auta na dovolenke v Tatrách...
- k tomu FB, všímať si aký má daný človek prejav, koľko ho je na nete, ak je ho veľa, bude to zrejme mladší chalan, staršie ročníky veľmi na nete niesú k dohľadaniu
- Google niekedy nájde aj inzeráty, ktoré už niesú aktuálne...v tom prípade je nad náhľadom tlačidlo "V pamäti", ktoré daný interát načíta...niekedy bohužiaľ bez obrázkov, ktoré boli zo servera medzitým zmazané
- prehľadať podľa mailu alebo prípadných nájdených nickov prislúchajúcich k mailu fóra zamerané na danú značku auta...ja som si tak na peugeot fóre prečítal o svojom aute všetko bez prikrášlení...pri jednaní som o tom aute vedel viac ako mi povedal majiteľ
- pri prepise, prečítať si dôkladne celú zmluvu (neverili by ste, ale niektorým príde dlhé študovanie podpisovaného materiálu ako trápne zabitý čas)
- pozrite si TP
- nekupujte z AAA
- previezť sa a pri tom vyskúšať:
- brzdy - prudké brzdenie na rovinke bez držania volantu - ťahá do strany? zaseknuté alebo nerovnomerne opotrebované brzdy
- spojka - zaradiť vyšší stupeň a plný plyn - motor hučí a auto nezrýchľuje? - spojka preklzuje
- prevodovka - vyskúšať zaradiť všetky stupne, aj striedavo medzi sebou (ale nie z 5 do 1 ako istý člen fóra), vyskúšať podraďovanie, spiatočku
- motor - kolišu otáčky? možno zasraná klapka, možno motorček voľnobehu a možno vážnejšia chyba

- vyskúšať všetky štýly jazdy, aj pomalé tempo, aj rallye štýl (ale všetko s mierou, auto ešte nieje vaše) pri tom počúvať zvuky, či nič nepuká, nebúcha, nevŕzga, nepíska atp...

- pozrieť na sklách kódové označenia, každé sklo má na konci číselného kódu číslo znamenajúce rok výroby skla...musí sedieť s rokom výroby auta (pozor, rok výroby môže byť odlišný ad roku uvedenia do prevádzky...často je táto nekalá praktika používaná na omladenie auta, kedy sa za rok výroby označí rok uvedenia do prevádzky, resp. rok kúpy auta)...predné a zadné sklo budú mať iné kódové označenie, ale číslica na konci musí sedieť...ak nesedí, sklo bolo menené

- pozrieť štítok na konci pása, na ňom je tiež kód na konci ktorého bude číslo alebo dvojčíslie, tiež musí sedieť s rokom výroby auta
- skontrolovať VIN podľa TP (mnohí na to serú, lebo sa spoliehajú na to, že ich predajca neojebe)
- skontrolovať povrch plechu okolo VIN musí byť bez poškodenia a nesmú byť žiadné zvary...niekedy sa vraj vyzvára celý diel na ktorom je VIN, takže kontrolovať aj zvary z fabriky, či niesú amatérsky prezvarované
- na aute treba skontrolovať dezén pneu, všetky tlačítka, nie len či idú zmagnúť, ale aj či robia to, čo majú
- predáva predávajúci viac áut? - ruky preč
- aspoň dva týždne pred plánovanou kúpou prezerať inzeráty a sledovať tzv. ležiaky...je tam auto viac ako týždeň - v 95% prípadov je tam oprávnene - ruky preč (ja osobne by som nekúpil nič čo tam bolo viac ako dva dni)

...pardon, že píšem tak od buka a všetko dokopy, ale je neskorá nočná hodina...snáď si to icefire poedituje a pridá do svojho prvého príspevku, niečo som možno aj zopakoval...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

icefiresr: Tak idem postupne k tvojim bodom na ktore si na mna reagoval...

1. Ak nemas znameho v danej automobilke, tak co potom??? Ak najdes zaujimavy kusok a uz sa o to auto niekto zaujima, treba sa ponahlat, stihnes to hodit niekde na net a cakat aj tri dni, kym sa ti dostane odpovede, ak sa vobec dostane???

2. Neviem ako tebe, ale mne ked pride na rad vymena oleja, tak sa stara nalepka odtrhne a nalepi sa nova. Preto neviem urcit, kedy boli predchadzajuce tri vymeny, pretoze z nalepky sa dozviem akurat tak typ oleja, kedy bola vymena + najazdene km a kedy ma byt dalsia vymena.

3. Su auta, kde nepocujes rozvody po 300 tisic km a kde cena rozvodov sa splna aj na niekolko tisic eur. Niekto si kupi auto za 10 tisic eur a zrazu zisti, ze ma dat 2000 eur za vymenu rozvodov, 400 eur za vymenu oleja v prevodovke a 100 eur za vymenu motoroveho oleja. Zrazu je z toho 12500 eur.

4. Mas auta, ktore ukazuju teplotu od 50, 60 ci 70 stupnov. Preto ak auto vrcalo alebo jazdilo hodinu predtym, tak teplota moze byt niekde pod touto teplotou. Sadnes do auta, ides na testovaciu jazdu a ani nevies o tom, ale startoval si, ked teplota bola niekde pri 45 stupnov.

5. Mozno nie kluce, ale napriklad dialkove ovladania k VAG (Skoda, VW, Audi...) si dokazes spravit aj sam, kupis si za 30 eur kluc, nakodujes ho cez VAG a aj ked predas auto, o mesiac si ho mozes prist odomknut a vziat novemu majitelovi notebook a telefon z auta. To, ze auto ma vysvavene 2 alebo 3 kluce neznamena, ze si majitel nemohol dat dodatocne vystavit dalsie 2 kluce. A v ziadnom pripade by som to nepovazoval za banalne.

Grim: Takze Tico, ktore si si kupil bolo na nete 1-2 dni, hned si po nom siahol ako po zhavom kusku??? :P
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...hojko, hojko...to tico si nepamätám, koľko tam bolo, ale nebolo to dlho, max. pár dní...skôr som sa zameral na svoje skúsenosti s kúpou druhého auta...to tico bolo kupované pre niekoľkými rokmi a vtedy som bol rád, že mám aspoň tico...a keby som nemusel, nikdy by som ho nemenil...
icefiresr
Addict
Addict

hojko ako o co ti ide v tejto teme? Kazdemu je jasne, ze ak ta autickar chce oklamat, cestu si skoro vzdy najde.

Ja tu ale vravim o normalnych sukromnych osobach, co predavaju svoje auta na inzertnych portaloch. A tito ludia nepoznaju taketo veci, kedze autickari proste nie su. Co ale neznamena, ze neklamu. A to je hlavny rozdiel, kde ti tieto vymenovane body naozaj aj pomozu a spravia rozdiel medzi tym, ci kupis za tu istu cenu normalne auto alebo vydojenu kravu.

A k tym tvojim bodom:
1. kupa auta narychlo = vacsie riziko, toto plati vzdy. Ak ale nieco vidis a slintas za tym, tak to chces hned bez racionality? Ja nie.

2. jasne, ale staci, ze sa ho ty spytas, ako casto menil olej. Ak ti povie 20k na Fabii 1, vies, ze je to velmi zle... tu dost zohra aj to, ako bude reagovat, ked si pri nom.

3. ano su, a co? nikde nevravim, ze niektore typy aut maju lacne rozvody. Toto si treba vzdy pozriet predtym (napr. Autokelly, nebrat najlacnejsiu sadu samozrejme).

4. preto si chytis MOTOR ci je teply, 45 uz poznas rukou

5. ano, ale to uz rozpravame o organizovanych zlodejoch (normalny clovek ti taketo nieco predsa nikdy neurobi). Navyse, pisal som o tom, ze zistit stav klucov k modelovemu roku a typu je banalne z internetu, neviem, ako si to teda pochopil ty.

Inak mohol by si prispiet aj nejakou radou, ze ako sa veci DAJU, nie ako sa nedaju. Kritikov je vsade dost aj bez toho. Grim dopisal pekne par veci, co sa tu presne hodia.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ja len reagujem na tvoje rady protiargumentami, nakolko si myslim, ze tieto veci nemusia byt vobec o autickaroch, ale poznaju to aj ludia, ktori pol zivota presedia v krcme na dedine. Kludne ti moze povedat, ze olej na Fabii menil kazdych 8 tisic a ty budes cely rad, ale realita bude uplne ina. Ked je vonku 30 stupnov v tieni, na auto pali cely den slnko, tak asi tazko spoznas 45 stupnov rukou a odhadnes, ci je to od slnka alebo ci bolo auto prevetrane hodinu predtym... Nerozpravame sa o ziadnych organizovanych zlodejoch. Nakodovat kluc ku VAG ti zvladne dnes uz kazda garaz venujuca sa autam, pretoze nemozes vediet, ci tam nie su dalsie dialkove spravene. Dokonca ked ma niekto auto a ma k nemu od zaciatku dva kluce, tak si mohol dat kludne vystavit treti a ty o tom nevies, pretoze z internetu sa docitas, ze k autu davali dva kluce. Toto su rady, ci sa ti to paci alebo nie.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

http://www.zdruzenie-sova.sk/

Pri bruzdani netom som natrafil na tento web. Niekomu to moze pomoct.
mulatt
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mulatt »

Ice: Uz som par aut predal, kupil ale este som sa nestretol s nikym kto by vyzadoval take veci ako ty. Poviem to v skratke, kebyze mam auto predat niekomu ako ty tak ho radsej spustim z kopca. Aby si si overoval facebook, cital prejav, na zaklade toho dedukoval neviem ako zavery - fuu. Moj znamy je puntickar do aut ale co slovo to chyba, to znamena ze jeho auto je zle ked neriesi i/y? Pises ako na aute musi vsetko fungovat, mal by si si uvedomit ze kupujes jazdenku a nie nove auto. Ak chces bezchybne auto kup nove. Tie skla tak to je tiez huste. Nikdy sa ti nestalo ze ti odletela skalka a musel si menit cele sklo? Uz sa aj stalo ze som skrabal bocne okno skrabkou v zime a puklo. K tym leziakom. Mama predavala svoje fiat punto, prva majitelka, tip top stav, serviska od kupy. V priebehu mesiaca sa bol nan pozriet jeden clovek, aj ten nemal peniaze. Stav auta si zistis jednoducho, privezies so sebou mechanika alebo si ho das na zdvihak. Este by som chcel vediet kolko rocne auto si kupoval a za aku cenu?!

Tento postup sa hodi mozno na max.3 rocne auta ale nie na jazdenky, ktore jazdia.
icefiresr
Addict
Addict

Ja nevravim, ze to treba prehanat lol. To samozrejme nie. Ale tak napr. som dnes volal na jednu Fabiu, majitel 5 min tip-top a ja som sa ho spytal, ze preco na fotke nelicuje predny blatnik (mal som iba slaby odhad, ani som si nebol isty). A tu z neho vyliezlo, ze je to gitovane a ze to nie je dobre spravene. Usetril som si asi 70 km cesty. Ludia su v dnesnej dobe hnusni klamari a to si treba uvedomit.

Co sa tyka skiel - samozrejme stava sa. Ale ja vravim o pripade, ked mas napr. obe zadne bocne rozbite a vdaka tomu zistis, ze auto ma vymenene na komplet cele dvere a podobne skvosty.

Beriem, ze na jazdenke treba menit veci, ale je rozdiel, ak hned po kupe vymenis spojku, obe predne ramena, zadne tlmice, vsetky pneu + geo, alebo iba rozvody a naplne. U jazdenky dvojnasobne.

A ludi, co sa o auto vobec nestaraju a iba ho doslova deru je pozehnane... Hlavne teda u nas v SR.
mulatt
Darca
Darca

A aky rok bola ta fabia? Kazdy chce v dnesnej dobe predat, tak je jasne ze ludia hovoria tip top. Co sa tyka toho blatniku, vezmem merac laku, prebehnem auto ak zistim ze je gitovany iba blatnik tak hadam ma to neodradi od kupy ci? Vyberem, vybrusim, spricnem, nastriekam a som vysmiaty nie? 90% starsich aut bolo striekanych, gitovanych, opravovanych ale ak to nebolo nic vazne (ohnute nosniky, posunuta naprava, zvarane stlpiky) tak by to nemuselo az tak vadit. Skor by som sa u jazdeniek zameral na motor a pozeral ci je ta kasna opravovana normalne alebo niekym kto sa do toho nerozumie.
icefiresr
Addict
Addict

mulatt, ja som nevravel, ze nie. Ale ak tvoj prvy kontakt s predavajucim spociva vylucne v tom, ze ti klame, tak by si to akoze siel pozriet?
mulatt
Darca
Darca

Asi nie, zalezi od toho nakolko by ma zaujal ten inzerat.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Tak pridám aj ja moje postrehy a spôsob kúpy.
1. Vyhýbam sa autobazárom a dovozom. Stáčanie je norma, o to ťažšie sa dá dopátrať k histórii vozidla. S dovozom je spojených veľa rizík.
2. Súkromník tiež musí byť súkromník a nie kšeftár, autíčkar a neviem čo. Podľa t.č. a googlu si tiež zvyknem utvoriť obrázok o majiteľovi. Veľa bazárnikov sa schováva za manželky, dcéry, ujov, tety a bratrancovho uja koňa.
3. Prvý kontakt, zvyčajne mailom či telefonicky: zaujímam sa o počet majiteľov, stručnú históriu vozidlu, STK, vypýtam si VIN a ŠPZ. Moja obligátna otázka je, či je niečo, čo by som mal o aute vedieť, búračka, závažaná porucha...súkromník väčšinou nezatají nič, aspoň moje skúsenosti. Posledná otázka je, či súhlasí s prezretím v autorizáku, ak áno, tak je všetko ok, ale aj tak tam nejdem :D Ak nie, tak sme skončili samozrejme.
Doma VIN a ŠPZ prebehnem cez kontrolu internetom.
4. V prvom rade pri obhliadke ma zaujíma TP, servisná knižka (viem, že to môže byť pamflet, ale sem tam sa dá dopátrať aspoň k prvým 2-4 rokom a podľa toho si napríklad urobiť obrázok o ročnom nájazde). Porovnám stav KM, skontrolujem VIN a či sú pneumatiky správne zapísané. KM skúsim skontrolovať aj na nálepke oleja, skontrolujem čísla na oknách a pásoch.
5. Skontrolujem kasňu, najmä okolo kolies, dverí, podbehov, kuknem do kufra pod rezervu..
6. Naštartujem motor, chvíľu nechám ísť, zatiaľ poskúšam, všetky dôležité i menej dôležité čudlíky v interiéri, vyskúšam ako sa sedí vpredu vzadu.
7. Motor sa trocha vytočí, sledujem ako držia otáčky, či nič neklepe, pozriem výfukové plyny, či nemajú neadekvátnu farbu (modrú, čiernu, moc bielu). Technickým veciam moc nerozumiem, ale aspoň sa tvárim strašne múdro, aby nemal pocit, že to kupuje debil, čo ani nepozrie pod kapotu...Stačí otvoriť, pochytať pár vecí a sem-tam z nich niečo aj vylezie. Ale zásadne moc k tomu nehovorím iba sa tvárim :D
8. Zvyčajne si vyžiadam deň, dva na rozmysel, zatiaľ pozisťujem veci, premyslím... Ak je to vážne :) tak dohodnem skúšobnú jazdu s tým, že navrhnem určitú cenu a ak je v ruka v rukáve, prídem teda druhýkrát.
9. Auto preveziem s tým, že nie, že okolo bazáru ako v áčkach, ale pekne aspoň z mesta po najbližšiu dedinu a späť, aby som vyskúšal všetky kvalty. Sledujem brzdy či nepískajú, ako pracuje klíma, či auto nejde do strany bez držania a pribrzdenia, aká je spojka.. Prípadne obkontrolujem ak ma niečo ešte napadne, čo som zabudol...
10. Dohodnú sa záverečné detaily.

BOD 8 a 9 je voľne zameniteľný podľa podmienok. Nikdy ale nehovorím hneď namieste, že beriem, zajtra ideme na prepis. Ono sa na to treba vyspať.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

k tvojmu bodu č. 7 ...ak sa do toho človek nerozumie, prípadne si nieje istý, treba sa tváriť múdro a rozprávať málo...každou vetou riskuje, že trepne somarinu...ak sa silou mocou chcem niečo opýtať v motorovom priestore, pýtam sa akoby som predávajúceho skúšal, či vie na čo je to alebo tamto...chyby na vozidle a skutočnosti, ktoré sa mi nezdajú si nechávam pre seba...nedávam predávajúcemu návod na kamuflovanie nedokonalostí pred ďaľšími kupujúcimi...ja mu poviem, prečo to auto nechcem, on zoberie lepiacu pásku, troška to polepí, zatrie temperkami a chyby sú preč...
icefiresr
Addict
Addict

Presne Grim, aj ked som naposledy zistil velke nezrovnalosti z KO a poistenia, nedal som mu vobec nic vediet. Iba som sa podakoval a rozlucil. To auto je doteraz na predaj.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Nuze sa pochvalte, kolko aut ste uz kupovali?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a kto sa vyzná, tiež je lepšie byť ticho...tá neistota môže predávajúceho donútiť znížiť cenu...ak prídem k autu a nadšene objavujem, že má klímu a aké je to skvelé auto a v eufórii behám okolo s takým úsmevom, že ešte trocha a kľaknem pred neho, či ho môžem kúpiť, tak predávajúci asi nebude celý žhavý do znižovania ceny...

...mulatt tu písal o I/Y...každý inteligentný človek s priemerným záujmom o vzdelanie by mal ovládať svoj rodný jazyk na úrovni...hrubé chyby v písomnom prejave ma okamžite odrádzajú, či ide o nákup auta, elektroniky alebo čohokoľvek cez internet či v reáli...minimálne to vytvára negatívny obraz o inteligencii človeka s takým prejavom...netvrdím, že niesú prípustné výnimky, ale než aby som riskoval, že ten konkrétny predajca je akurát tou výnimkou, si radšej nájdem iné auto...

//test: 2 kusy
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

S tou gramatikou sme to už kdesi dávnejšie rozoberali. Tiež ma to odradí od kúpy tovaru ak dotyčný nevie písať ...
Samozrejme, že to netreba brať všetko úplne vážne ... na í/ý v prídavných menách nehľadím ... to sa môže aj omylom stať chyba a veľa ľudí to neovláda. Ale pokiaľ niekto píše "gdo, fčera, ... " ... :? to už je iné kafé :lol:

//autoeditácia príspevku (02 Aug 2012, 15:25)
Práve mi prišiel na firemný účet takýto mail: "Dobry deň radi by sme z cerov..." :lol:
Napísať odpoveď