Hypotetické ekonomické otázky

Diskusie na politické témy...
TommyHot
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Hypotetické ekonomické otázky

Príspevok od používateľa TommyHot »

Splatnost faktury si urcuje ten co vystavuje fakturu (minimalne vsak 14 dni, zhora to asi obmedzene nie je), tak isto si moze urcit pripadne penale z omeskania za kazdy den. Akurat, ze vymozitelnost prava (hlavne ak su zmluvne strany 2 pravnicke osoby) je slaba az nijaka.

Btw nie je nezaplatena faktura pri sume vyssej ako 266eur trestny cin?
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

splatnostiam faktur by ste sa mohli kludne porozpravat malych zivnostnikov kurierov alebo kamionistov ako maju splatnost 45 dni a spedicne firmy im radi zaplatia o dva tyzdne neskor alebo az ked si tam zaolaju a prosikaju ich.realita je ina ako ked sa tam napise cislo.budes k spedicke hnusny a robotu uz nedostanes.to su tie vselijake typicke slovenske firmicky so slovenskym majitelom.u zahranicnych je to viac menej ok ty neptretahuju splatnosti.a takisto to bolo aj s pripadmi hypermarketov ked sa stazovali dodavatelia ze maju vysoke splatnosti a este za ten vystaveny tovar musia platit.vtedy chcel fico zasiahnut a zlepsit im podmienky.sice netusim ci sa mu nieco podarilo radikalne zmenit ale mne osobne sa napad pacil.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

netreba "zlepsovat" podmienky ficovskymi sposobmi, treba vynutit dodrziavane zakona..
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

s tymi retazdami si nepomozes. trh je deformovany tym, ze je tu par velkych hracov (z toho 2-3 super silni, ktorych si nemozes dovolit stratit). cize si na nich ako dodavatel ekonomicky zavisly..aj ked castokrat podpises dodatok k zmluve, ze nie. najma na konci kvartalov sa hraju so spratnostami, aby mali dobre ekonomicke ukazovatele.... a natahovanie splatnosti sa riesi celkom "legalne". dodavatelovi vystavia nejaku nezmyselnnu fakturu, ktoru daju do zapoctu vs. fakturu, ktoru maju uhradit oni. kym sa toto nedorozumenie vyriesi, prejde peknych par dni.. atd atd:)
.
idealny stav by bol, keby tu bolo vela malych dodavatelov a vela malych odberatelov. tym by vznikala konkurencia na oboch stranach. pri dnesnom stave uz ziadne regulacie nepomozu.
.
sorry za trosku specificku odbocku:)
Son-Goku
Darca
Darca

lumir k tomu tvojmu "a natahovanie splatnosti sa riesi celkom "legalne". dodavatelovi vystavia nejaku nezmyselnnu fakturu, ktoru daju do zapoctu vs. fakturu, ktoru maju uhradit oni. kym sa toto nedorozumenie vyriesi, prejde peknych par dn" celkom nerozumiem.stale je to o tom ze dodavatelovi dlzia peniaze zatial co on plati a peniaze ma len na ceste a musi hrabat v zasobach. uz si ani neviem predstavit take nieco ze vznikaju nove agro firmy.za tychto podmienok aby maly clovek zacal podnikat ked ho zabiju 4 mesacne splantosti.este ani nezacne vytvarat statky a uz ma platit vypalne uradom,statu atd.same bloky same znechutenia k tomu aby clovek zacal sam na sebe.plat a este si ani nezacaral zarabat.oto je to caro kapitalizmu.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Son-Goku napísal:slay netusim co take sa da vystrajat s sro,ale mam pocit ze to caro robia akurat uctovnici,staci taky blocek taka faktura a mas nulove dane...
Sro je v každom smere najflexibilnejšia forma. Ak si trošku špekulant a máš kamoša právnika, plus dobrého účtovníka, tak sa s tým to dá žiť. Smutné je len to, že aj keď má človek na začiatku najlepšiu vôľu podnikať maximálne čestne tak aj keď mu táto vôľa ostatne aj počas podnikania.. tak ako to povedať.. jednoducho aj tak časom uvidíš ten sku**** a skorumpovaný svet okolo teba, kde jednoducho neprežiješ pokiaľ sa neadaptuješ na miestny folklór.

Korupcia a silný štát sú najhoršie dve veci s ktorými sa stretneš a až potom to na vlastnej koži pochopíš. Je to smutné, ale aj tak na tom nie sme tak zle ako Afrika, Južná a stredná amerika, alebo nejaké Rusko, Ukrajina a Moldavsko a tak.. , ale aj tak kur*a cítiť, že sme postkomunistická krajina. Ale toto sa vyrieši len časom, inak sa nedá. Len je škoda, že máme zase komunistov vo vláde, to nás vracia späť.
gogo956 napísal:slay

ja som nehovoril ze kapitalizmus je prekonany, ale dochodkovy system ktory opisal Bobala. Dalej k tym 3000 ludom s majetkom nad milion dolarov> povodne sme sa rozpravali o PRIJMOCH a nie o majetku, pretoze to je rozdiel. Nejaka babka moze byvat v Ba I. v zdedenom velkom byte ktory ma vysoku hodnotu, ale prijem-dochodok moze mat velmi nizky. A potom, co je statisticky tych 3000 ludi
oproti poctu zbytku obyvatelstva? Vzdy budu aj bohati, bud sa k majetkom dostali legalne podnikanim,
alebo podvodmi,nalievanim cez statny rozpocet, alebo jednoducho iba dedili, restituovali- alebo vyhrali v loterii-taki sa napodiv dost nachadzaju v politike-zaujimava anomalia :D Bubenikova nebola ani zdaleka prva..
Ok sorry, zle som ťa pochopil.

K tomu zvyšku, hovoríme o jednom milione dolárov, tj cca 800 000 €, to by tá dôchodkyňa musela mať tých bytov aspoň osem. Neviem ako sa presne robia tie štatistiky milionárov, ale pochybujem, že sa tam berú do úvahy nejako extra také veci ako babkin byt v BA. Skôr sa tá štatistika zameriava na majiteľov právnických osôb, lebo neviem si predstaviť ako inak by to číslo mohli získať. A inak by ani nemalo zmysel, lebo by malo ísť v prvom rade o hodnotu aktív a byt v ktorom ty bývaš je aktívom akurát tak pre banku keď ti dáva úver. Takže okej okej, ber to proste tak, že máme na slovensku cca 3000 ľudí ktorí každý vlastnia firmy a skutočné aktíva ktoré im prinášajú príjem v hodnote nad 1 milion dolarov (len taký slota má majetok nad 300 milionov EUR). A potom existuje ešte veľká skupina, ktorá má majetok povedzme od 300tis eur do 800 tis eur a tých je oveľa viac. Predstav si napríklad majiteľa hotela, ktorý tam ročne prinesie tisíc turistov, ktorí u nás míňajú peniaze. Alebo majiteľa fabriky, ktorá má veľa subdodávateľov na slovensku, ktorým dáva defakto prácu. Alebo iného podnikateľa, ktorý má dajme tomu firmu na hajzlíky a je šikovný a vyváža ich do celého sveta. Alebo alebo..

proste niet kapitalizmu bez triedy kapitalistov. Problémom môže byť len rozloženie toho kapitálu medzi ľuďmi. Ale aj keď s ním ľudia nie sú spokoní a zdá sa im koncentrované, čo je pravda, tak aj tak je historicky koncetrované najmenej ako kedy bolo. Ak teda neberieme v úvahu komunistické utopistické obdobia - kde ale žiadny trh, podnikanie ani vlastníctvo defakto nejestvovalo. Proste tá horná vrstva nie že tvorí dopyt ale tvorí kapitál. Aj keď krija by ti povedal, že tie hodnoty prichádzajú od prvovýroby a ťažby, čo je z časti pravda. Ale potom sú najbohatšie asi tie africké krajiny, kde sa každý samozásobuje a je tam nerastné bohastsvo. A vidíš nie je to tak. Je to skôr o kapitále v zmysle technológii a vedy. Ford vyrábal autá keď mi sme tu kopali zemiaky a mastili si vrkoče. Nemci mali technológie na výrobu ocele keď my sme si tu vzájomne vykusávali blchy. Niekto vie robiť lieky, počítače, lietadlá, televízory, mobily a tisíce ďalších vecí. Nositeľom tohto je horná vrstva ktorá vlastní tento kapitál a informáciu.

A o to či to reštituovali, zdedili alebo nebodaj sami vytvorili ide až v druhom rade. S tým, že na slovensku, je táto horná vrstva nositeľom akurát tak debilného ksichtu na debilnom tele súhlasím. U nás je smotánka ten, kto sa v 90 rokoch kamarátil s mečiarom a tí ktorí sa týmto riťopychom pchali do zadku. Nikto tu nič nevynašiel ani nevytvoril, oni tak maximálne vytunelovali. Ale to je slovensko s jednou firmou ktorá tu skutočne niečo vytvorila - eset. Inak to tu stojí za starú belú. A práve preto sa nikdy nebudeme mať ako nemci. A zvlášť nie keď tu komunisti budú vládnuť a upevňovať staré štruktúry moci a novovzniknutú mečiaristickú oligarchiu.
lumir
King
King

medzi stalymi obchodnymi partnermi (ak prudia velke financne sumy), sa neuhradza kazda faktura zvlast prostrednictvom bankoveho prevodu. vyuziva sa system zapoctov: my ti mame dat 10.000; ty nam mas dat 5.000.. na konci splatnosti ti zaplatime 5.000 a sme vyrovnani.
.
taketo polozky musia byt vzajomne odsuhlasene. pokial nastane situacia: 10.000 vs. 5.000+3.000 nepravnenych = 2.000.. a ty im neopravnenu FA uznas, tak zvysnych 3.000 uz nikdy neuvidis. vyriesenie tohto "nedorozumenia" trva par dni a vylepsuje to cashflow odberatela. a to je len jedna z fint:)

Splatnost je zhora ohranicena zakonom (u polnohospodarov je to teraz prisnejsie). Max je myslim 45 dni, viac len po vzajomnej dohode (len pokial to pre jednu zo stran nie je likvidacne).
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

lumir pri takejto finte (resp pri vsetkych fintach) ale treba platit vylucne cash. Ak by sa standardne platilo bankovym prevodom, tak mas 2 faktury = 2 bankove prevody, ale pri tejto finte je prevod len jeden (tvojich 5 000 co mi dlzis) aj ked faktury su stale 2 a ked mne aj tebe pridu danovaci na kavicku a pozru si pohyby na uctoch, tak nas asi velmi nepochvalia.
lumir
King
King

zapocty (resp. kompenzacie) su bezny sposob, akym firmy spolupracuju. samozrejme to ma zmysel pri stabilnych obchodnych partneroch, kde mas za mesiac velky pocet transakcii v oboch smeroch. vsetko je samozrejme riadne podlozene a evidovane elektronicky. s velkymi klientmi spolupracujeme len tymto sposobom.

priklad:
http://www.pravnecentrum.sk/vymahanie-pohladavok/100
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Dik za info, tak o tomto som naozaj nepocul. Teda ze je to aj z legislativneho hladiska ok.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Nechápem slay že ty sa tu navážaš do nejakého Kriju ako nerozumie ekonomike a ty sám si nikde uspokojivo nevysvetlil ani ceno tvorbu napríklad pri komoditách, nože zaperli a pripomeń nám to ako sa dnes určujú ceny komodít trebárs kukurice, pšenice.
Kto je ponuka a kto je dopyt? Kto vytvára cenu? resp. čo?
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

IvanSk napísal:Nechápem slay že ty sa tu navážaš do nejakého Kriju ako nerozumie ekonomike a ty sám si nikde uspokojivo nevysvetlil ani ceno tvorbu napríklad pri komoditách, nože zaperli a pripomeń nám to ako sa dnes určujú ceny komodít trebárs kukurice, pšenice.
Kto je ponuka a kto je dopyt? Kto vytvára cenu? resp. čo?
Ivanko si určite práve prečítal na internete random článok týkajúci sa cien komodít a voľačo nové sa dozvedel, tak prišiel provokovať aby sa v zápätí mohol v reakcii ukázať ako veľký odborník.

LoL, každý na teba kašle Ivan.. :lol: .. pamätaj si, že to čo ty chceš vedieť, ja už dávno viem. A na tieto hry si nájdi niekoho kto má chuť sa s tebou baviť.
Son-Goku
Darca
Darca

slay lumir tommyhot a nasledovnikov kapitalizmu mam na vas otazku.ked je urody malo ceny idu hore ako ked vtak vidi nahu zenu.ale pametam si par rokov dozadu bolo prebytok psenice ci coho no a nejaka mudra hlava alebo ich bolo viac rozhodli ze ju radsej vysypu do oceanu.je toto vyplod kapitalizmu alebo chorej hlavy?
lumir
King
King

cele mi je to nejake cudne. rocna uroda psenice v EU (2011) bola 137 000 000 ton. Obrie tankery maju vytlak cca 600.000 ton (berme to ako hmotnost nakladu, ktory unesie).
.
takze produkcia EU (27 statov) v roku 2011 by sa zmestila na 228 tankerov. 1 tanker predstavuje 0,44% produkcie EU. Kolko by toho akoze mali vysypat?
Kolko tankerov by museli vysypat do mora, aby ovplyvnili celosvetovu cenu psenice?! Pride mi to ako "urban story".

Ak sa take nieco udialo, tak skor na protest proti nizkym cenam. Ako gesto. U nas napr. polnohospodari na protest zaoravali plodiny a vylievali mlieko, lebo vykupne ceny boli tak nizke, ze sa im to neoplatilo zbierat (naklady na prac. silu a ransport boli vyssie ako vykupna cena). Su aj oni chore hlavy?
------------

Ale z cisto logickeho pohladu radsej predam 10 jednotiek po 1,5€ ako 15 jednotiek po 1€ (mem mensie vyrobne, transportne naklady atd).
Son-Goku
Darca
Darca

aj tu to je spomenute i ked iba slovensko http://ekonomika.sme.sk/c/6508040/kedy- ... rokov.html
viem ze vo svete to riesili tak ze to sypali do mora alebo ocearnu akoze na protest.a bol to ten isty rok 2008
lumir
King
King

a pomohlo to vysypavanie zvysit cenu? asi velmi nie:)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Son-goku: ty si zase ten co nechape kapitalizmus - dolozim prikladom:
Son-Goku napísal:... a uz ma platit vypalne uradom,statu atd.same bloky same znechutenia k tomu aby clovek zacal sam na sebe.plat a este si ani nezacaral zarabat.oto je to caro kapitalizmu.
kazde zdanenie kapitalistickej spolocnosti skodi - bodka, viac nehladaj

nicit svoj produkt nie je kapitalisticke - ked uz chces spekulovat o umelom zvysovani cien tak staci ked cast svojej realnej produkcie zatajis (a nebudes likvidovat takto nakladne)

kapitalisticke je vsetko co je navyse utilizovat
Son-Goku
Darca
Darca

lumir napísal:a pomohlo to vysypavanie zvysit cenu? asi velmi nie:)
skor ano, na dalsi rok kvakali ze ju maju malo lebo pocasie a kriza.
javatar neviem ako by to utajili,bola to masa,to iste robili aj s mliekom.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ak bolo urody prebytok a naklady na zabezpecenie jej predaja a prepravy by boli vyssie ako vysypanie kdesi do oceanu, tak je jasne preco to urobili tak a nie onak.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Slay zasa si sa ukázal že si nekompetentný nikoho na tomto fóre poúčať, v ekonomike si doma asi ako kura v hotely. Je mi jedno kto všetko na mňa kašle, mňa zaujíma práve tvoja nekompetentnosť a panenská nevedomosť keď nedokážeš ani len vysvetliť cenotvorbu lebos a bojíš, že by si niečo nedomyslel a mohol by ťa aj taký "laik" ako ja dostať nuž a potom by si to musel zahrávať do autu trápnymi forsami v cuzom jazyku..
Ty si ekonóm ako moja babka. Titulov možeš mať aj 500 ale okrem toho, že si podvodník a luhár nič iné nie si a už vôbec nie človek, ktorý by skutočne rozumel ekonómii. Neboj sa ja mám svoje zdroje a viem veľmi dobre čo trepeš, len sa modli aby som nemal čas a chuť nájsť každý tvoj článok a napísať aké voloviny to vypisuješ. Inak len píš ďalej nedaj sa vyrušovať, dobre sa na tebe partia zabávame. Dokonca i Mikloš sa z teba smeje . :lol:

Inak ty si myslíš, že keď si zamazal svoje staré články ja nemám tie tvoje perly uložené? tam ukazuješ aký si bol vždy 0 percentný prognostik a čo si vravel všetko sa stalo presne naopak.
Napísať odpoveď