Kedy sa osamostatnit - odstahovat od rodicov ?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
axxis
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Kedy sa osamostatnit - odstahovat od rodicov ?

Príspevok od používateľa axxis »

lumir napísal:axxis.. ty hadzes vsetkych bohorovne do jedneho vreca.. tak sa neduduj, ze do dalsieho vreca zase hadzu oni teba:)
.
ja preferujem ten opacny pristup - teraz zamakat (kym mam energiu a nemam deti) a potom si uzivat.
bullshit.
je rozdiel hadzat ludi do jedneho vreca, do ktoreha patria a pripisat im inu kategoriu kde nemaju byt ani omylom. neviem ako Ty, ale pre mna je ist do zahranicia, robit tam vyskum a napisat si o nom diplomku (a za to byt zhodou okolnosti plateny na dalsie cesty) na diametralne odlisnej urovni ako byt nejaky hipik, ktory je vecne na plech.

A ak smiem vyjadrit svoj skromny nazor o ludoch druheho typu tak ti sa k cestovaniu dostanu asi tazko, lebo su radi, ze maju prachy na travu a valaju sa v blate na nejakych festivaloch pripadne sedavaju popred Tesco s flasou krabicoveho. (co nejedenkrat viac menej aj sumarizuje vsetky ich zivotne ciele)

Ale radsej sa uz k tomu nejdem vyjadrovat, lebo vidim, ze Vam slovicko wonderlust ocividne nehovori nic. +surprise surprise v zahranici su vyssie platy ako u nas
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

nemusis mi vykat:)
.
a pamataj.. keby bol kazdy ako ty, uz by si sa nemohol citit taky vynimocny:)

//..vynimocny na Slovensku..
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

lumir napísal:nemusis mi vykat:)
.
a pamataj.. keby bol kazdy ako ty, uz by si sa nemohol citit taky vynimocny:)
:slap:
(kiez by bolo v tejto veci viac mladych Slovakov ako ja, ja to kazdemu len a len prajem)
axxis napísal: takyto zivotny styl nie je absolutne nic vynimocne, dokonca by som povedal, ze presne naopak. (a ludia zo zahranicia maju toto obdobie este davno pred vysokou, kedze zvycajne najskor rok/dva robia, potom vsetko minu a potom idu na vysku) akurat ked rozmyslas ako pravoverny slovacisko a preratavas si vsetko na chleby tak je jasne, ze Ta to nelaka.
btw. to Vam nebolo vykanie, ale odkaz pre vsetkych uzivatelov, ktori mi to tu bojkotovali

Inac mam tak trochu pocit, ze Vy si to vsetko predstavujete nejako privelmi komplikovane a privelmi financne narocne. Ved kurna, chcem vidiet USA - Work and travel USA, chcem vidiet skandinaviu - idem na nejaku organicku farmu do Norska/Svedska, chcem vidiet Nepal - pridam sa k nejakej skupine dobrovolnikov, ktori tam nieco robia. Ano, je sica pravda, ze pri takychto pristupoch je treba veci obetovat aj trochu casu a usilia, ale preco nie? Som student na vysokej, nemam cez prazdniny co robit tak preco si nedat tie 2-3 mesiace niekde inde? Urcite je to lepsie ako ist na jablkovu brigadu za 1,50 na hodinu. A to ani nevravim o tom, ze ako vysokoskolaci mate moznost cestovat doslova po celom svete v ramci vymennych programov (upisem sa niekde na rok do Australie a cav, cely pobyt mi preplati stat). Trocha snahy a pred koncom vysokej skoly mas v cestovnom pase tolko razitiek, ze by Ti aj cinska administrativa zavidela.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

axxis napísal: Vec 1: moja odpoved sa mi nezdala agresivna. Od flegmatickeho cloveka mam mile daleko, ale myslim, ze hento bolo este celkom fajn. Ale na druhu stranu sa Ti musim priznat, ze ma to hneva. Ludia na Slovensku/Cesku nie su uplne bez potencialu. Je sice pravda, ze uplatnit ho je v nasej malickej zemi tazsie ako inde, ale nie je to nemozne. A vec, ktora ma hneva, ze aj ked ma mlady Slovak/Slovenka svoj potencial len tak ho zahodi sviniam, lebo rozmysla ako Ty. Jakziv nevytiahli paty z domu (ak do toho nezaratame dovolenku v Chorvatsku s rodicmi), jakziv nespoznaju iny typ myslenia a skoncia tak, ze su radi za pracu v Tescu. Fucking a!
A do tohto mega zivota sa ozve niekto ako ja s tym, ze z tejto apatie sa da vytrhnut este dostane aj zje*ane, ze vedie nezodpovedny styl zivota. Dakujem pekne.

A loaded nie som, klamal by som keby som povedal opak. Ale nie som ani uplne svorc. A dokedy planujem takto zit? Snad do 26. (to su predo mnou este roky cestovania....)

K zvysnym bludom, ktore ste tu vytiahli, ze som hipisak a jeizs sa vyjadrovat radsej ani nejdem, lebo su to jednak do neba volajuce kraviny a jednak aby som to vyvratil by som musel popisovat svoje sukromne veci na co na verejnom fore nemam ani trochu chut. :) Ale mozem Vas uistit, ze hipisak a podobna chamrad nie som ani nahodou.
co myslis tym rozmysla ako ja? k mojmu rozmyslaniu sme sa zatial nedostali. pre mna urcite nie je praca v tescu vysnivany ciel, ale skor by som to pokladal za zivotne sklamanie a sam mierim uplne inde.
ak to mas tak, ze vypadnes na rok do japonska, robis tam vyskum a este za to cashujes, tak ti zavidim. lenze nie vsetky odvetvia toto vobec umoznuju a aj nie vsetci z tych odvetvi na to maju, jednak potencial a jednak financie (neverim ze mas pokrytych 100% nakladov, a aj ked mas, tak takyto program alebo stipendium bol jeden mozno dva, nie 20) a to bolo to na co som sa snazil poukazat.
a teda ked to mas tak ako si to opisoval, tak sa ti ospravedlnujem, ze som to oznacil ako nezodpovedny zivotny styl, ked planujes v 26ke koncit, tak na tom nevidim nic zle, ale prave naopak. a predpokladal som ze mas tak okolo 30, kedze skolu si nespominal. ale v zasade z mojej strany vyplynuli vsetky nedorozumenia zo skreslenej predstavy o tvojom veku. takze ano, ked ma niekto moznost v mladosti cestovat este kym studuje a teda nema nejake seriozne zavazky bola by chyba to nevyuzit, ale to uz sme odbocili od jadra temy.
lumir
King
King

zijeme uz v trosku inych svetoch. ako student VS som pracoval aj studoval isty cas v zahranici (vdaka grantom zho skoly), ale namiesto work and travel som radej robil nieco zmysluplne na slovensku.. v realnom zivote sa uz nemam chut flakat kade tade. okrem sloviciek ako wonderlust su aj take ako heimweh.
.
aj tu ma vedia slusne zaplatit + robim co ma bavi. prave rozbieham popri praci firmu, aby som stal na "dvoch nohach". do 3 rokov chcem uz byt plne samostatny.. a do 10-15 rokov si zacat uzivat zivot. no co.. asi nie som dobrodruh a radsej hram na "istotu" :D (a ani to cestovanie ma prilis nebavi. radsej sa dobre najem)
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

lumir napísal:namiesto work and travel som radej robil nieco zmysluplne na slovensku.
poprosim o menny zoznam konkretnych zmysluplnych brigad na Slovensku :)

lumir napísal: a do 10-15 rokov si zacat uzivat zivot.
a to si predstavujes ako?
lumir
King
King

ad. brigady: pre kazdeho je to nieco ine.

- v tom case som sa pripravoval na staz v nemecku, tak som brigadoval ako tlmocnik do/z NJ pre jednu velku spolocnost.. prislo mi to zmysluplnejsie ako umyvanie riadu alebo upratovanie hotelov (a bolo to aj dobre platene)
- ked som vedel, ktorym smerom sa chcem poberat po skole, tak som sa ako brigagnik uchadzal o pracu v znamej firme na obchodnom oddeleni. tam si ma nechali aj po skole na full time....

ad. uzivat zivot:
- firma sa zaobide bez mojho kazdodenneho zasahovania
- budem pracovat, lebo chcem... nie preto, ze musim
- doobre jedlo+pitie, sport, externe studium, spanielcina, chata na samote daleko od ludi atd. + otvorim si malu krcmicku :D
ColdRain
Addict
Addict

doplnim brigady:
pre kazdeho je to cokolvek v odbore, ked chce byt niekto programator nech brigaduje pre nejake softwearove spolocnosti, ked niekto doktor nech robit v nemocnici, ked chce byt pravnik je tu kopa moznosti od advokatskych kancelarii po pravne oddelenia velkych firiem, ked architekt nech robi u nejakeho architekta v studiu, cokolvek co mi da dalsie prakticke skusenosti s odborom ktory studujem nie je zbytocne
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ColdRain napísal:doplnim brigady:
pre kazdeho je to cokolvek v odbore, ked chce byt niekto programator nech brigaduje pre nejake softwearove spolocnosti, ked niekto doktor nech robit v nemocnici, ked chce byt pravnik je tu kopa moznosti od advokatskych kancelarii po pravne oddelenia velkych firiem, ked architekt nech robi u nejakeho architekta v studiu, cokolvek co mi da dalsie prakticke skusenosti s odborom ktory studujem nie je zbytocne
haha, takyto zoznam Ti mozem napisato o comkolvek. ja som chcel KONKRETNE biragady. ci sa na Slovensku zaviedol nejaky novy trend, ktory som nespozoroval, ze kto chce ten dostane brigadu presne v tom obore ako si to planuje? pravnici, lekari (hlavne to si viem uplne mega predstavit ako ziadas o brigadu v nemocnici a len tak z dlhej chvile Ta nechaju asi aj operovat), architkti, vyvojari...proste vsetci a bez problemov, jako skonci skuskove tak zozenies brigadu. je nejaky portal kde sa tieto tisicky lukrativnych ponuk zhromazduju? rad by som sa tam pozrel a odporucim aj mojim nezamestnanym znamym, ktori su dokonca absolventi (hlavne ti pravnici to maju dost tuhe, urcite sa potesia ked im ukazem tu "kopa moznosti od advokatskych kancelarii po pravne oddelenia velkych firiem")
lumir napísal: - v tom case som sa pripravoval na staz v nemecku, tak som brigadoval ako tlmocnik do/z NJ pre jednu velku spolocnost.. prislo mi to zmysluplnejsie ako umyvanie riadu alebo upratovanie hotelov (a bolo to aj dobre platene)
- ked som vedel, ktorym smerom sa chcem poberat po skole, tak som sa ako brigagnik uchadzal o pracu v znamej firme na obchodnom oddeleni. tam si ma nechali aj po skole na full time....
toto je presne model, ktory sa tu ja snazim celu dobu propagovat. (spominal som niekde upratovanie hotelov? resp. hovoril som nieco o tom, ze kad mas v tom zahranici moznost ziskat solidnu pracu mas ist po nejakom totalnom shite v McDonalde?)
lumir napísal: - doobre jedlo+pitie, sport, externe studium, spanielcina, chata na samote daleko od ludi atd.
asi mi unika ako presne je toto uzivanie si zivota. ja osobne by som to nazval bezny kazdodenny zivot. (co samozrejme neznamena, ze je na tom nieco zle) to nie je nieco koli comu by som sa musel nejako extra obmedzovat kym som mlady.
ColdRain
Addict
Addict

zato tebe tvoje granty v japonsku spadli z neba ne?
ked nieco chcem, tak si za tym idem, sorry ale toto bolo temer retardovane. studujem pravo, mam uz tretia pravnu brigadu, vystriedal som dve rozne advokatske kancelarie a teraz robim v jednej z najvacsich slovenskych spolocnosti na pravnom oddeleni, vela spoluziakov detto, poznam mladych architektov co vo velkych studiach "kreslia hajzle" ale robia s tym co studuju, poznam aj medika, samozrejme, ze neoperuje, ale uci sa raz hento raz tamto, nerobi zakroky, ale obsmieta sa po spitale ... a nehovoriac o programatoroch, tych je asi najviac, vsetci robia co studuju...ale ano poznam aj crybabies ktore fnukaju, ze nemaju robotu, ale cely den nedvyhnu rit ... uz nie je komunizmus ze dostanes pridelenku a miesto. ale ide o to tomu nieco obetovat, ty si sa proste rozhodol, ze tu nie je nic dobre, budis, nikto ti to nebere, ale uz seriozne trepes kktiny.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ja poznam tiez ludi, ktori pracuju popri skole vo svojom obore. a teraz Ta polozim do kolien: ja som jeden z nich.
ako som tu spominal uz niekolkokrat predtym, svoju prvu pracu som dostal ako druhak, moja baklarska praca bola doslova opis toho co som robil pre firmu. potom som zo vsetkym sekol a odisiel do Japonska. teraz som sa vratil spat, vratil sa k svojej starej praci, ktoru robim popri studiu a maximalne mi to vyhovuje (dokonca som v praci prave teraz, pretoze som si zariadil rozvrh len na pondelok takze 4 dni do tyzdna mozem pracovat), pretoze na studenta mam celkom solidny prijem a planujem v tom pokracovat kym nedkoncim skolu. a poznam aj par spoluziakov, ktori to riesia podobne ako ja. Ale poznam este ovela ovela viac tych, ktori chcu a nemozu. A od Tvojich crybabies maju mile daleko. Posielaju zivotopisy, chodia na pohovry, ale holt ak nemozes robit na plny uvazok tak Ta poslu s velkou slavou do prdele. Sam dobre vies, ze aj absolventi maju problem najst si pracu a to aj ti dobri. A ak o tomto fakte napises opat, ze pisem vyslovene kktiny tak si asi kkt Ty sam ked to nevidis.

A okrem toho ked som bol ja vo svete nikdy som sa nevymkol z oboru, vzdy som robil len to co ma karierne posuvalo dopredu a v tomto trende planujem aj pokracovat. Rozdiel medzi nami je taky, ze Ty sedis na Slovensku a budujes si svoj slovensky sen a si rad ako Ti vsetko vychadza. Ja robim to iste, ale s tym rozdielom, ze si to viem sklbit so spoznavanim sveta. A az sa vedla seba postavime s diplomami tak budeme mat rovnako vela praxe, rovnaky titul a vek akurat ja si budem moct spomenut ako som siel na motorke vo Filipinskom tajfune. A mal by si si uvedomit aj to, ze cely tento dialog som zacal reakciou na to, ze Jin ma 23, rodinu a hypoteku co mne osobne pride ukrutne skoro z dovodov, ktore su tu uz opisoval na viacerych miestach.

A poviem Ti este jedno tajomstvo. Za to, ze som spomenul tie relativne jednoducho dosiahnutelne sposoby ako si zabezpecit zafinancovania spoznavania inych krajin tak to neznamena, ze sa ludia nemozu hlasit na technical traineeships niekde vo svete. A keiz by ludia na Slovensku vedeli dobre anglicky a neprechadzali skolu s najhorsimi znamkami aby na ne mohli cez prazdniny chodit.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Nerozumiem co tu riesite, niekto preferuje precestovat, spoznat svet a niekto sa usadit, mat rodinu, zazemie a sklbit to s karierou. Nie je spravny postoj. Len si tu porovnavate dlzku epenisu a zbytocne kazite pomerne zaujimavu temu
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Určite je dobré vytiahnuť päty z domu, ak sa dá a je možnosť, ale vôbec ma neláka axxisova predstava lietania po svete a užívania si tohto typu. Asi som "komunista" a potrebujem pridelenku, ale ee. A vôbec, ľudia môžu mať aj iné ciele, činnosti, aktivity, ktoré vôbec nesúvisia s nejakou prácou, zarábaním či konzumným užívaním si života.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Určite je dobré vytiahnuť päty z domu, ak sa dá a je možnosť, ale vôbec ma neláka axxisova predstava lietania po svete a užívania si tohto typu.
to je vsetko fajn. ak chces zostat doma s tym, ze vsetko Ti tu vyhovuje tak zostan (byt vo vlastnej kulture ma nemalo vyhod). moj problem bol v tom, ze moja predstava bola oznacena za nezodpovedny zivotny styl.
hughito napísal: vôbec, ľudia môžu mať aj iné ciele, činnosti, aktivity, ktoré vôbec nesúvisia s nejakou prácou, zarábaním či konzumným užívaním si života.
A prave preto mi nie je luto dat vypoved a minut vsetky svoje uspory na to o com viem, ze ma naplna.

btw. ked som komancov spominal ja nemal som na mysli pridelenky, ale to, ze ponukaju "istoty"
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Ak mas skolu 1 den a 6 dni volna tak to je priam povinne niekde pracovat a nasledne lahke zarobit a lahke sa niekam zdekovat. Ked Ti ja poviem, ze mam skolu kazdy den od rana 8 do 16-18 a v piatok "iba do 16.00" a v lete mesiac povinnej praxe, ktoru ti mozu/nemusia uznat v zahranici + ked sa do toho zahranicia dostanes tak nic nezarobis a mozes byt rad ze sa mozes pozerat. Strasne by som chcel niekam ist, ale nemam kedy a nemam ani za co. Na Erasmus sa dotacie tiez zmensuju takze aj tam by som potreboval fajn balik. Do zahranicia sa dostanem mozno az po skole. A pocas toho sa verim tomu tento mladicky wonderlust vo mne utlmi ako je utlmeny u vela ludi. Alebo pojdem niekam z nasratosti a uz sa nevratim a ostanem v jednej cudzej krajine kde aj ostanem zit. A pocestujem az v 50tke a stretnem sa s lumirom a jinom v Thajsku :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ty ako medik samozrejme nemas dostatok casu na to, aby si mohol niekde pracovat aspon na 1/2 uvazok, to je ale hlavne dane narocnostou tvojho odboru
hughito
Redeemer
Redeemer

axxis:
to je vsetko fajn. ak chces zostat doma s tym, ze vsetko Ti tu vyhovuje tak zostan (byt vo vlastnej kulture ma nemalo vyhod). moj problem bol v tom, ze moja predstava bola oznacena za nezodpovedny zivotny styl.
Však jasné, ja nie som žiadny kazateľ, aby som moralizoval nad tým, čo robíš. Podľa mňa je to úplne v poriadku.
A prave preto mi nie je luto dat vypoved a minut vsetky svoje uspory na to o com viem, ze ma naplna.
Ako hovorím, v poriadku.
btw. ked som komancov spominal ja nemal som na mysli pridelenky, ale to, ze ponukaju "istoty"
Pojem istota sa veľmi sprofanoval zásluhou kampane Fica a ľudia to berú ako nadávku. Neviem, čo na tom je - len malé % ľudí (si myslím) je takého dobrodružného typu a aj to väčšinou len do určitého veku. Istota v zmysle mať stabilitu (jedno v akej oblasti) je človeku úplne prirodzená hodnota. Takže, ja si tiež v istých smeroch predstavujem, že budem mať svoje istoty a nemá to nič spoločné s Ficom alebo "komančmi."

Čo sa týka tej práce - ani ja by som si nemohol dovoliť pracovať. Nemám toho každý deň od rána do večera, ale mám toho každý deň v rôznych hodinách, takže si neviem predstaviť nejakú prácu (lebo všetok voľný čas vyplní fitko a iné aktivity - ale aj domáce štúdium).
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja rozumiem tomu, ze popri skole nemusi byt praca mozna. To akurat v Coldrainovom svete dokaze kazdy brigadovat popri skole, lebo inac si crybaby :)
Neviem, čo na tom je - len malé % ľudí (si myslím) je takého dobrodružného typu a aj to väčšinou len do určitého veku.
Ja by som ard presvedcil ludi o tom, ze to nema nic spolocne s tym byt dobrodruh. Keby si co len na rok niekam siel tak co stratis? Ten jeden rok Ta zo zivota neodpise ani Ti neznici ziadny pocit bezpecia alebo co. Ved sa len staci pozriet kolko ludi opakuje rocnik (alebo aj viac)na vysokej skole. Kopa ludi malo 5-rocnu strednu etc. etc.. A tito ludia sa pokial viem tiez dokazu zaradit do zivota celkom normalne. To, ze stravis rok alebo dva v cudzine nie je ziadne dobrodruzstvo a nijako to nejde proti budovaniu kariery.(alebo si snad myslis, ze par rokov mimo mi zabrani v tom aby som si niekde na chate dal pivko ako Lumir?) Jedine v com je Tvoj zivot realne iny je ten, ze nesmies mat zavazky a ak ich mas musis sa ich vzdat alebo robit kompromisy.
hughito
Redeemer
Redeemer

Opakujem - ja v tom nevidím nič negatívne ani to nekritizujem, ani si nemyslím, že by malo ísť o nejakú stratu času.

Dobrodruh je možno silné slovo, ale treba mať na to trochu povahu len-tak na rok a pol niekam vypadnúť žiť na opačný koniec zemegule. Ja osobne určite plánujem využiť Erazmus a pod. srandy na vypadnutie za účelom aj štúdia, ale to je asi tak maximum, čo plánujem (aj keď človek nikdy nevie).
ColdRain
Addict
Addict

axxis: zasa mi nevkladaj do ust nieco co som nepovedal, zacnes tym, ze pi*ujes ze tu neni co robit a mam ti ponuknut menny zoznam brigad ktore ma zmysel robit a parafrazoval si tu nejake komunisticke praktiky umiesteniek (pricom doteraz si nejak nespecifikoval ako si sa do toho svojho japonska umiestnil ty), ked ti dam X pripadov kedy ma ta brigada zmysel tak sa do mna obuvas za to, ze poviem, ze si ju treba zasluzit (pricom na druhej strane enzabudnes par prispevkov predtym dodat, ze slovaci su v podstate vsetci je*** a neucia sa a tak si za to, ze nejsu v zahranici mozu sami) pritom doteraz jedine co sa ti spajalo s brigadou bolo tesco a existenciu hodnotnej prace ktora nebola v zahranici si tvrdohlavo popieral a furt tlacil bullshity o tescu a americkych snoch.
bud sa uz konecne dostan cez to, ze som sa pomylil pri odhadovani tvojho veku(co ale v konecnom dosledku nijak neovplyvnilo dalsie veci ktore som pisal a na ktore si reagoval, aj ked sice v nadveznosti, ale nie priamo suvisiace) a odpusti si OT poznamky, alebo mi napis pm-ko kde si to s tebou kludne vyriesim vo vsetkych rovinach. kazdopadne by som ocenil keby si prestal zasierat temu. na dalsie OT prispevky od teba uz neplanujem reagovat, je to ako hrach na stenu hadzat.
Napísať odpoveď