Maxwell Render (Je tu nejaký užívateľ ?)

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
T0M0
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Maxwell Render (Je tu nejaký užívateľ ?)

Príspevok od používateľa T0M0 »

Cau,

koberec a vsetko chlpate nie je pre grass system problem, na rychlu demonstraciu som na plane dal grass + nejake modifikacie. Samozrejme efekt moze byt vierohodnejsi (grass + SingleSideSSS ako material), len sa s tym treba pohrat :)

Pri opatovnom otvarani nejakej sceny nemusim znova nahadzovat vsetky materialy, MXS subor si vsetko uklada (kamery, materialy, objekty,... MXS - teda Maxwell Scene ).

SL - Sampling level - cim vyssie cislo, tym mensia zrnitost bude vo vyslednom rendery.

Nejaku velku zbireku displacement map som nenasiel, vacsinou sa da pouzit aj bump mapa + interpolation, ak nemas k dispozicii o original displacement texturu. Ja mam len Arroway, nejake DOSCH textury + nejake mini zbierky.

K tej knihe, vsetko dobre Ti pomoze najst ujo Google 8) mam ju vytlacenu aj precitanu :)

Thea je na trhu kratsie ako Maxwell a nepostrehol som, ze by bol IMHO v niecom lepsi.

Tie textury, nemusia mat rovnaky repeat, nakolko tam normal mapa simuluje len povrch toho prutia, a nie je viazana na ine prvky.
Na tej opacity mape je bielou presne vymedzena geometria toho tenkeho prutia, ak si ich totizto otvoris v PS a poriadne priblizis, tak zistis, ze presne pod tym bielym stvorcekom zacina plynuly prechod.

V pohode, mimochodom vcera vydal NextLimit novy update Maxwellu 2.7.20, medicinka bola vytvorena 8)
Prílohy
test carpet grass.jpg
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sorta15 »

Čau,

teraz som sa z VTC dozvedel, že SSS materiály sa bez noise zrenderujú len pri IBL, pri klasickom osvetlení, že to je problémové (ak som to svojou angličtinou vôbec dobre porozumel). Vieš niečo o tom resp. už to odstránili ? Ináč neviem, či správne rozumiem IBL ako napr. HDRI, tieto obrázky obsahujú v sebe nejaký zdroj svetla, ktorým osvetľujú scénu ??
SL: Tak to potom nerozumiem, že prečo pri Tvojich rendroch LOW GRADE GLASS ma SL 15.35, HIGH GRADE má SL 15.48, AGS má SL 14.45, by som očakával pravý opak, že High grade glass bude mať najnižšie číslo (najzrnitejší), ako zo spomenutých najnáročnejší materiál.
Originál displacement textúra, dá sa to nazývať, že originál, keď vo VTC spomínajú, že bump mapa môže byť displacement mapou. Nie je to potom jedno a to isté?
Aha, takže opäť klasika ebook/PDF a print :) Venuješ sa viac aj fotografovaniu, či si tú knihu čítal len kvôli Maxwellu ?
IMHO ? :D :D Chvíľu mi trvalo, kým som sa dostal do obrazu, že o čom to píšeš.
Ešte k textúrovaniu. Po 1. krát som si stiahol maxwell materiál z ich knižnice. Materiál má Displacement map 2464x1092 a Diffuse 1024x1024.(môj momentálny počítač nezvláda displacement :/ ) Otázka znie :), ak by som zapol No Tiling, tak by displacement textúra prečnievala spoza diffuse textúry tj. povrch/nerovnosti by sa zobrazovali aj na "čistej" ploche? A ak mám textúru, ktorej rozmery mám dané napr. 8.6 x 4.2 m..dám tile X (method:meters), tak to bude opakovať po celej osi X, nedá sa nastaviť, aby textúru zopakovalo v osi X napr. len 3krát ?
Teraz mi napadlo, to s tou transmittance textúrou a previews si neskúšal?
Ty si teda rýchly, sa niekde uvádzalo, že ma vyjsť nový update, či ich stránku denne sleduješ? Ináč som potom pozeral na inom fóre, že či to tam majú, tak mali, a som si po prvý krát všimol použitý výraz, že medicine :) Ináč uvádza sa niekde niečo aj ohľadom toho, že aké má Maxwell/Nextlimit plány do budúcna, aké "prelomové" vylepšenia?
SingleSideSSS, neviem, aký to je konkrétne materiál, a mal by som aj kopec iných otázok, ale musím sa krotiť vzhľadom k tomu, že predpokladám, že sa ešte kopec informácií dozviem z VTC, tak aby som Ťa zbytočne nezaplavoval otázkami..
T0M0
Expert
Expert

Cau,

SSS bolo znacne vylepsene vo verzii 2.6.10. Osobne pouzivam metodu, kde final vyrenderujem do SL +/- 18, a objekty/materialy, ktore maju este noise dam do regionu (Sensor - Selection - Region) a vyrenderujem znova do vyssieho SL, cize nestracam cas pocitanim celej sceny ale len konkretnej oblasti.

HDRI - High Dynamic Range Imaging

Ano, bump mapa moze byt displacement mapou, napisal som original z dovodu, ze vo vacsine pripadov je displacement mapa 16bit, kvoli eliminacii stair-steppingu, na rozdiel od bump map ktore su vo vacsine 8bit.

Fotografovaniu sa nevenujem (moj najlepsi fotak je na Sony Ericssone C510 :D ) , knihu som cital hlavne kvoli Maxwellu, v skratke je tam aj popisana realna kamera, ine zaujimavosti,...

Displacement je riadny zrut vykonu a hlavne RAM. Ano, mala by precnievat (treba brat do uvahy ako je robeny UV layout objektu). Zvysok "cista plocha" by mal mat taku farbu aka je definovana v Reflectance 0.

Tie preview som momentalne neskusal.

Sledujem ich forum cca kazdy den :) Zatial o com viem, co je planovane pre dalsie verzie su volumetric lights. Moj osobny tip je, ze v priebehu buduceho roka by mohol byt Maxwell Render 3.

PS: balicek uz dosiel ?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Chalani, prosim vas, ako otacate viac objektov naraz..? Mam sekerku, a ta je cela kovova a po stranach ma drevo, ale ked ju otocim celu nahor, tak mam vsetko posunute.. Da sa to nejak osetrit, ze ked ju otocim, budu objekty pri sebe tak ako boli predtym..?
T0M0
Expert
Expert

Nic zlozite :)
Oznac objekty, daj ich do spolocnej grupy (CTRL+G) a mozes otacat celou grupou do pozadovanej pozicie. Pivot aj ostatne parametre si vies nastavovat
v Coordinates v zalozke Object parameters.
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

no ako čítam, tak to sú super nastavenia k rendru. (Rád by som sa aj pozrel na nejaký Tvoj finálny render :wink: , máš nejaký nahodený tu na fóre?) Takže keď napr. celú scénu vyrenderuješ do SL 18, potom si môžeš vybrať objekty, ktoré ešte budeš ďalej renderovať tj. tie vybrané objekty budú pokračovať OD SL 18 ??
Systém tvorenia HDRI fotografií som mal prečítaný už predtým, skôr mi šlo o praktickú VIZUÁLNU stránku, čo taký HDRI scéne dá (viac odrazov, lesku ?).
Neviem, či sme sa správne porozumeli ohľadom displacement a diffuse s rôznym rozlíšením, ale toto bude asi najlepšie, keď sa mi podarí odskúšať samému.
Naposledy som sa Ťa chcel spýtať, že či Maxwell dokáže volumetric lights, a som si povedal, že nebudem sa Ťa pýtať každú "somarinu" :)

Tak pekne poporiadku. Mám za sebou SSS lekcie. Pravdu povediac (asi) neviem, aký je podstatný rozdiel v POUŽITÍ medzi Single Side SSS a SSS. SSS sa má najskôr používať pri rôznych tekutinách rôznych tvarov..a Single Side SSS (odhliadnuc od thickness map) na len rovnomerne tenké materiály pri ktorých chcem dosiahnuť istú dávku priesvitnosti/priepustnosti ?? Neviem, lebo akosi nechápem prečo sa to nazýva, že SINGLE SIDE .. vieš mi to nejak ozrejmiť? Klasické SSS je vždy len pri Roughness 0 ??? A pri Single side hociaké Roughness okrem 100 ??
V príručke na nete som čítal, že v Single Side SSS sa menu min. a max. zobrazuje len ak je vložená Thickness map, ja to mám aktívne aj bez vloženia mapy. Máš to aktívne aj Ty bez thickness mapy??
Po vzhliadnutí videa coating a vysvetlenia tam jednoduchého spôsobu, ako vytvoriť bublinu, som chcel odskúšať vytvorenie bubliny aj iným spôsobom. Napr. pri materiály plastic, keď sú dve vrstvy, tak vypnúť base material a nechať len druhú (clearcoat) vrstvu v additive mode, no akosi to nefunguje :/ Robím niečo zle, či to takým spôsobom ani fungovať nemôže?

Tak len toľko, ak sa budeš náhodou nudiť :)
T0M0
Expert
Expert

Cau,

hehe, moje prace... :D nie su tu.
Nevyberam si objekty, ale oblast (region). Region sa renderuje odznova, lebo zatial neexistuje moznost pokracovat v tom SL, kde skoncil kompletny render.
Vyhoda je, ze usetrim cas. Napr. cely render na SL25 ~ cca 80 hodin , problematicky region na SL25 ~ cca 2 hodiny.

HDRI mapa vie dodat znacnu davku realizmu, zachytava cele prostredie kde bola fotena. Dole je ukazka + hdri mapa

Volumetrics lights su prislubene pre Maxwell 3.

Vsak rozumies podstate SSS :)
Single Side SSS sa vacsinou pouziva na objekty, ktore nemaju "objem" - teda thickness (listy, papier,...)
Hlavny rozdiel je, ze pri skutocnom SSS sa berie do uvahy realna thickness objektu, pri SingleSide sa vytvori virtualna s hrubkou 0,001-10 mm.
SSS je nezavisle od rougness parametra a MinMax sa zobrazi aj ked nie je thickeness map.

Takto to fungovat ani nemoze, pozri si princip aditivnej vrstvy - kedy sa cierna stava "neviditelnou" a to umoznuje, ze je vidiet vrstvu aj pod nou, lenze pozor, ta cierna nezmizne pokial je vrstva pod aditivnou vrstvou odstranena. Teda predpokladam, ze Ti ostalo nieco taketo:

Btw uz robis so Studiom ?
Prílohy
HDRI test SL20
HDRI test SL20
hdri test simball.jpg (145.54 KiB) 2255 zobrazení
4800x2400 original resolution
4800x2400 original resolution
no base layer.jpg
no base layer.jpg (60.35 KiB) 2255 zobrazení
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

si sa mohol pochváliť, tak možno nabudúce.
Ono to funguje tak, že môže byť scéna, ktorá dosiahne maximálnu čistou aj pri napr. 20 SL tj. že nepotrebuje resp. do SL 25ky ani render nedôjde ? Či vždy maximálna kvalita je pri SL 25? Ide mi len o to, že ak vyberieš istý región, ktorý dôjde až do 25ky, či nevidieť rozdiel oproti ostatnej oblasti s nižším SL,hm? Takže objekty sa nevyberajú, ale len regióny.
Neviem, dnes mi to asi akosi nedochádza :/ Tvoja príloha HDRI test simball, po aplikovaní do scény vznikne obrázok, čo máš v druhej prílohe? Dva dni dozadu som pozeral vo VTC video o HDRI, to ma len doplietlo. Autor tam spomína, že mapu (lightning) si vytvoril vo photoshope , z ktorej potom akosi/neviem ako spravil maxwell image file, to mal byť akože jeho HDR image. Som si myslel, že HDR image má svoju vlastnú príponu. :shock: Čo ma ale potom ešte zarazilo/doplietlo, že autor tam spomína,že emitujúce časti obrázku, tak nechápem, som myslel, že obrázok celý je zdrojom svetla, ako mam vedieť, čo z obrázku svieti, a čo nie?
Prečo sa ale klasické SSS nemôže použiť na objekty, ktoré nemajú "objem" ?/alebo opačne. (isto krútiš oČami :) nad mojimi otázkami ) Nevidím akosi rozdiely. A mne sa zdá, že pri SSS má roughness nejaký vplyv. Ale MinMax bez thickness nemá význam,či ?
Áno ostalo mi presne niečo také.Ale pri zapnutej base layer, je additive viditeľná v podobe cloearcoat resp lesku. Noo som z toho mimo :/ Môžeš mi PROSÍM ŤA poslať odkaz, kde ten princíp presne vysvetľujú ?

A nie nie, ešte nie som pri Maxwell Studio. Akurát som pri emitters, už mám aj k nim nejaké otázky, no nechcem sa Ťa ešte pýtať, kým sa nepokúsim nájsť odpovede v online manuály.Ide mi to pomaly, keďže bojujem mimo Maxwellu aj s angličtinou. :?
T0M0
Expert
Expert

Cau,

render pokracuje pokial nedosiahne casovy limit , pripadne finalne SL. Ono sa moze stat, ze budes mat render bez noise pri SL20, no ale ak si nastavil final na SL25 bude pokracovat az pokial ho nedosiahne //za predpokladu ze casovy limit nebude dosiahnuty skor
Rozdiel nevidno :) Predstav si scenu, ktora je takmer bez noise ale ostal Ti nejaky "spinavy" objekt. Dam ho do regionu a vyrenderujem na vyssie SL. Nasledne postprocess v photoshope. That's all folks ! :)

Na tych HDRI mapach nie je nic zlozite. Otvor si nejaku scenu (napr. simball), nastav IBL a vyber hocijaku HDRI mapu. V adresari Maxwellu ich zopar najdes. Sam uvidis ako bude osvetlena dana scena.

Vsak skus a uvidis, ak pouzijes klasicke SSS na nejaky single side objekt bude to renderovat nekorektne.

Dole je popisany additive mod

Ak Ti mozem poradit, zacni cim skor pracovat so Studiom (alebo nejaka oblubena appka + MR plugin), ovela rychlejsie vsetko pochopis, lebo ani sto hodin pozerania tutorialov Ti nevynahradi hodinu vlastneho testovania, skusania si...
Prílohy
SSSvsSingleSideSSS.jpg
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Zdravím,

tak ale predpokladám, že pri SL 20 bez noise, je aj tak rozdiel oproti tomu, ak by SL došlo do 25ky..:)
Postproces po rendri v Maxwell, hmm ....rozdiel nevidno vďaka postprocesu? :D

K SSS, ja som si to skúšal na 2/3 príkladoch, ale na iných preview a mne taký problém nevyhodilo, preto som sa pýtal. Takže som si to predtým skúšal a až potom sa Ťa pýtal ..

V tom máš samozrejme pravdu, to viem, že najlepšie je skúšanie a skúšanie. Myslím, že to skôr ja som robil/robím chybu, lebo sa niekedy pýtam otázky, ktoré mi napadajú nie po videách z VTC, ale z čítania z fóra atď..Vzhľadom k tomu, že robím zatiaľ len s vytváraním materiálov (už čoskoro konečne aj so Studiom), tak mi Material editor na 95% stačí.

1. Z emitters mi ostala len jedna otázka..pri výbere voľby Customs, je tam mimo iných, možnosť výberu farby resp je tam dostupné Kelvinove rozhranie farieb ...čomu ale nerozumiem, že pri voľbe Temperature, je tam tiež to isté rozhranie (ako jediné nastavenie).Na čo je to potom dobré to rozhranie v obidvoch voľbách ??

2. Dnes som tomu venoval 2-3hod. Lekcia RAL Tiles.. Načítal som si textúru checkerboard do Weight (2 BSDF, dve rôzne farby obkladačiek), metoda:meters. Čo mi nešlo je, ak som mal nastavené 1x1m a checkerboard je zložená z kociek 10 x 10, tak som logicky počítal, že jedna obkladačka má 10cm X 10cm, a keď som chcel posunúť obkladačky o polovicu obkladačky, čiže o 5cm, tak som dal do offset 0.05, to mi presne sadlo. Čomu ale nechápem je, že ak som nastavil na 2x2m a chcel posunúť o polovicu obkladačky (teraz okladačka 20cmx20cm), čiže teraz o 10cm posun, tak o polovicu obkladačky mi posunulo opať pri nastavení offset 0,05..a nie pri 0,10. :shock: (ak si otázke neporozumel, tak nevadí :) )

3. Jason Maranto (autor VTC k Maxwellu) spomína, že vytvoril presnú knižnicu RAL farieb.Skúšal som ju nájsť no akosi sa mi to nepodarilo :/ Nenatrafil si náhodou niekde na ňu ?
T0M0
Expert
Expert

Cau,

vidno rozdiel az tak enornmne velky, aby som cakal 2 hodiny, ked to mozem mat za 16 minut ?
Ak mas k dispozicii render farmu, tak samozrejme, ze nie je o com... :)

1. Pri volbe Temperature nastavujes pomocou toho slidera farbu a zaroven sa meni intenzita svetla ako v realnom svete. Pri custom si vies nastavit farbu a intenzitu zvlast . Pozri manual...

2. No na podobne veci si prisposobim UV objektu, neskusal som to ale mozem sa na to pozriet.

3. Nikde som jeho zbierku nevidel. Ako vzorkovnik RGB farieb pouzivam napr. aj tento RGB to color
Prílohy
sl20 16m56s.png
sl20 16m56s.png (133.01 KiB) 2050 zobrazení
sl25 2h9m.png
sl25 2h9m.png (123.43 KiB) 2050 zobrazení
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Zdravím,

tak "už" som v úvode Maxwell Studia ;) dal som Ti chvílu pokoj, otázky som si písal pomimo a čo to som postupne zistil neskôr sám.
To o emitters resp. temperature som si prečítal ešte predtým sám, len mi tam nesedí jedna vec, ktorú neviem akosi vysveliť, ..podľa mňa v Custom je zbytočné uvádzanie Kelvinov, keď neodpovedajú intenzite, stačí tam len výber farby a intenzita, podľa mňa :) .... takže teplotu je potrebné prepočítavať na stupne celzia.
Doosť ma prekvapilo, keďže som spôsob fungovania pochopil na začiatku ináč, a to, že keď dám načítať do editoru nejakú textúru, ktorá nie je štvorcového tvaru (čiže nejaký obdĺžnik), čiže NIE JE 1x1, tak si musím ten pomer strán VŽDY PREPOČÍTAŤ :/
Vzorkovník RGB / RAL farieb nie je to isté. Ale už som ho našiel, úplne náhodne, je v súboroch, čo patria k videám VTC.

1.Pri prezeraní rôznych vizualizácií mi napadlo, že vlastne neviem, ako spraviť (fyzikálne korektné) zrkadlo. V Maxwell materiáloch na nete som našiel výzorovo dve vhodné, no akurát tie nešli stiahnuť.Vieš, aké majú byť nastavenia pre zrkadlo ?
2.Vie Maxwell vytvárať hmlu ?
3.(len taká doplnková otázka) Čítal som, (no nepochopil celkom), že ako funguje, aký je spôsob fungovania "Preview material". Plocha 1m X 1m, delená štvorcami 25 x 25 tj. plocha so 625 štvorcami, ktoré su označené číslami od 1 do 625. Čomu ale potom nerozumiem, že ako to funguje, tie skupinky po 4 písmenách, čo tuším by mali indikovať odraz, kde sú akože "virtuálne umiestnené" na tej ploche, či čo :D (ak nerozumieš o čom píšem, tak nechaj tak)

//autoeditácia príspevku (29 Jan 2013, 23:14)
Zdravím TOMO :) ,

istý čas som Ti dal pokoj a určite si tomu rád. Prednedávnom som ukončil VTC, a tak by som sa Ťa chcel spýtať, či by si mi ešte pomohol s nejakými nejasnosťami, len nejak usmerniť ..

Alebo je tu ešte niekto, kto má Maxwell Render v malíčku ? :D
T0M0
Expert
Expert

Ahoj,

pred pár dňami som sa chystal opäť oživiť túto tému, vždy mi to však niečo úspešne prekazilo...

Aké maš dojmy/pocity po naštudovaní celého VTC ? :D

Mimochodom Colemanove tutoriály na youtube si taktiež popozeraj (hot tips, what not to render...),

alebo aj webinar od Novedge (hehe zúčastnený live, aj Mihai mi odpovedal na otázku :P)

K tým pár otázkam:

1. napríklad:
1x layer
1x BSDF;
R0 ~ biela;
R90 ~ biela;
Rougness ~ 0;
Nd ~ 20 (FF ~ off);
ostatné parametre majú default hodnoty

2. podľa všetkého fog, volumetric lights,... budú v nasledujúcej verzií
// Osobne si myslím, že to bude featurka v MR 3, ktorý by mohol byť vydaný ešte v tomto roku 8)

3. nejaký obrázok by pomohol :wink:

trocha OT, ale je to rovnako z dielne NextLimitu RealFlow 2013, ak si sa niekedy hral s týmto softom, odporúčam pozrieť.
The fluid revolution is coming.
Released date: end of Q1 2013 :smt009
Prílohy
mirror_test
mirror_test
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau.

Aké dojmy? Tak som so sebou spokojný, že som sa prekonal a prešiel to celé. Naštastie sa mi podarilo nájsť prepisy ("titulky") jednotlivých videí, takže som z toho mohol vyťažiť viac. Je to doosť iné ako Artlantis, a tak som zistil, že ešte koľko iných vecí sa musím naučiť (po MR budem musieť nabehnúť na moje úbohé vedomosti z PSD, preto mi to aj tak ťažko šlo v MR pri Material Editor ), o dosť iná predstava, čo sa vytvárania vizualizácií týka.

Naposledy, keď som sa Ťa pýtal na Colemana, tak si jeho videá nemal naštudované :) A áno všimol som si, že tam pomaličky nahadzuje ďalšie videá, a mám to v pláne v najbližšej dobe začať pozerať a súčasne chcem prečítať manuál, čo mám od Teba. Len jeho angličtina je pre mňa ťažko zrozumiteľná.

S tým webinar od Novedge si ma dostal. Som sa musel najprv dostať do obrazu, že čo to je webinar (?), čo to je Novedge (?), kto je Mihai (?). Momentálne mám veľmi slabé pripojenie na internet, takže som len par sekúnd z úvodu videl, škoda slabej kvality zvuku. Ale stiahnem si to a pozriem..v popise na youtube spomínajú, že tam má byť aj ukázaný spôsob použitia jednotlivých channels v PSD, a presne na to som sa Ťa aj chcel spýtať, že či o niečom vieš, kde sa tomu venujú, lebo momentálne som z toho trochu mimo, určite aj kvôli NEvedomostiam PSD :( (som donedávna vôbec nevedel o existencii takej funkcii (channels) pri vytváraní vizualizácií). Takže, keď si to celé pozriem, tak tam budem počuť otázku od Teba ?

Tak na tieto otázky som odpovede už vôbec nečakal.
1. Znak "~" mám brať asi ako ":" alebo ako "=" .
2. Ako som sa neskôr dozvedel, tak na nastavenie hmly sa majú využiť nastavenia z environment, no takú hmlu, akú som chcel, sa mi nepodarilo docieliť. Tak uvidíme ..
3. Táto otázka bola ku kalibrovanému nastaveniu maxwell scény/simball, v priečinku library/scenes/simball je pdf, kde o tom píšu. No nie je to pre mňa až tak podstatné, skôr ma zaujímajú odpovede na praktické otázky. Takže ak som správne pochopil, môžem spustiť otázky k mojím nejasnostiam...?

RealFlow sme okrajovo rozoberali, takže už viem, o čom to je, video si pozriem ...a možno sa k skúšaniu tohto softu raz dostanem, ale ešte pred ním musím zvládnuť minimálne 2 iné softy :smt017 .
T0M0
Expert
Expert

Čau,

v tom tutoriály od Novedge, približne okolo 61 minúty je spomenuté použitie material_ID - jeden z channels. Moja otázka je v 73 min.

Nabudúce namiesto ~ použijem = . Ak máš nejaké otázky, kľudne sa pýtaj, odpoviem ak viem.

// práve pozerám, že včera bolo pridane nové video od Colemana Material & Object ID Alpha Mask
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

tak dúfam, že sa tam spomína aj použitie iných channels, som si ten webinar stiahol, tak snáď sa mi ho podarí v dohľadnej dobe aj pozrieť. Ako som si narýchlo prezeral od nich aj iné webinar-i, tak ten k Maxwell Render je doteraz najdlhší.

Fajn, to ma teší, že sa môžem pýtať :) Na začiatok chcem napísať, že každej otázke som sa venoval, nič nie je len tak hodené, bez mojej snahy na to prísť sám, niektoré veci sa mi nedajú dobre odskúšať kvôli slabému PC, iné kvôli tomu, že momentálne sa mi ani nedá použiť plug in ..

1.: Otázka, ktorá je podobná otázke, akú som Ti už raz položil (a zároveň otázka, ktorá ma najviac štve :nono: )..Otvoríš si nový projekt v Maxwell Studio. Dáš vložiť plane 1x1, čiže reálne to je 2x2 m. Plane zväčšíš 50 násobne, čiže reálna veľkosť bude 100 x 100 m. Na tú plane namapuješ Tiles z VTC lekcie 0706_ RAL Tiles (10kociek X 10kociek), pričom v nastavení textúry dáš nech má Repeat 100 x 100 m. Počet kachličiek vo viewport nesedí... Dáš v nastavení UV sets na "Normalize", no aj tak to nesedí.Malo by ich tam byť 10 x 10, no je ich 5 x 5. Samozrejme, že pri manuálnom doladení Scale to bude ok, ale prečo to nejde automaticky :/ keď sa dá nastaviť reálna veľkosť textúry...
Pri mapovaní textúry na plane mi vypisuje hlásenie "Absolute scale requires this projector to be e ..." viac z hlásenia nevidno a tak neviem, čo to má znamenať.Ale skúšal som to aj pri možnosti "Yes" aj "NO" a výsledok stále rovnaký.

2.: Tvoj spomínaný postup ako dorenderovať len určitú zrnitú časť, namiesto strácania času počítaním celej scény .. mne to nefunguje (vždy vyrenderujem len vybraný región, ale zbytok scény nemám), mohol by si mi to v krátkosti popísať ako to robíš, prípadne nejaký printscreen ? (to predpokladám, že robíš v Maxwell Render)

Sranda, tiež som si to všimol, odkedy Coleman dáva tie nové videá, tak sledujem, ako ich nahadzuje. A dnes náhodne som si to video pozrel, len tak zo zaujímavosti, keď som si ho šiel presunúť v PC k videotutoriálom. A keď si ho už spomenul, tak sa Ťa spýtam.

3.: Nerozumiem, že prečo robil tu produktovú vizualizáciu resp. masku takým spôsobom, a nepoužil priamo Alpha Channel ?

Jasné, že ešte nejaké otázky mám, tak ale to nabudúce :)
T0M0
Expert
Expert

Čau,

1. Zrejme myslíš toto - Real Scale Textures
Osobne túto funkciu v MR nepoužívam.
Môj postup pri aplikovaní materiálu na custom scale cube:
- import cube
- zmena Scale z 1;1;1 na 0,5;1;2 (X;Y;Z)
- v UV Sets zmena Type z Locked na Cubic
- klik na tlačidlo Normalize
- aplikovanie materiálu

// nižšie som pridal aj screenshot, možno to bolo spôsobené tým, že UV je locked, a preto nenastane zmena pri tom pop-upe Absolute scale requires this projector to be edited
Viac Ti s tým nepomôžem, keďže ako som spomínal nevyužívam to.

2.
Úplne jednoduchý postup.
Vyrenderuješ nejaký región, zvyšok scény ostane čierny. Potom vo Photoshope mám dve layers, spodná (výsledný render, celá scéna) a vrchná (ktorá obsahuje región) na ktorú aplikujem Layer Mask. That's All :)

3. Skúsil si si to ? :wink:
Je na to viacero spôsobov, neskôr napíšem ako čo najefektívnejšie vyrenderovať alpha channel, prípadne ostatné ...
Prílohy
RST.jpg
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

1. Áno, myslel som Real Scale Textures. Nezapodieval by som sa tým, kebyže v Arroway textúrach neboli presné Real Scale hodnoty.Tebou spomínaný postup som mal už naštudovaný, preto ma vytáča, že to nefunguje :? Z Tvojho screenshotu mi nie je jasné, ale myslím, že Ti to tiež nevyšlo .. OK v poriadku, ĎAKUJEM, aspoň som skúsil.

2.Presne toto mi napadlo (že to vo PS zliepaš dokopy), keď som to skúšal a nefungovalo to tak, ako som si pôvodne myslel.

3. Viacero spôsobov??,tak to som zvedavý. NIE neskúsil :P, lebo toto bola otázka pomimo, a lebo ja som tomu videu celkom nepochopil.Neskôr som si ho pozrel ešte asi 5krát, keď som to pochopil tak, že to je akože iný spôsob, ako vytvoriť alpha masku (?). Pôvodne som mal pre Teba nachystanú otázku "Dá sa naraz pri jednom spustení vyrenderovať obrázok aj s pozadím a osobitne aj alpha channel ?" Jason Maranto to vo VTC spomínal na tom príklade,čo robil, že: "the background looks kind of strange in this Render, it's all black and the reason why is because the Alpha is pre-multiplied with the render already" - tomu som celkom neporozumel. Takže týmto spôsobom Colemana môžem vyrenderovať normálne celú scénu aj s pozadím a zároveň aj alpha masku, ak by som chcel skúsiť zmenu pozadia .. správne to teraz chápem ?? Hoci to asi nebudem mať tiene, ak zmením pozadie.

4.Prednedávnom som experimentoval s materiálom plameň, ktorý je v základnej knižnici Maxwellu, a bol som dosť prekvapený. Opacity/ Mask môže byť aj inej farby ako bielo-sivo-čierna ?? Resp. keď to funguje, tak asi áno, .. som skúšal nejaké nastavenia a som v pomykove, maska tam je tvorená čiernou farbou a farbou plameňa (oranžová). A keď vypnem emitter a dám tam BSDF nejakej farby, tak sa plameň zmení na farbu, ktorá je v BSDF .... what the hell :evil: , som si myslel, že v maskách môžu byť len greyscale mapy.

Dnes len toľko, aby som Ťa otázkami nevyľakal :D .
T0M0
Expert
Expert

1. Prečo myslíš, že mi to nevyšlo ? Vytvoril som materiál, ktorý bude mať dlaždice o šírke 1m nezávisle na veľkosti objektu. Funguje to.

3. Áno, týmto spôsobom môžeš naraz renderovať scénu aj alpha mask. Pri zmene farby pozadia prides o tiene, pripadne vyrenderovať shadow pass a budeš ich mať.

4. Tiež som si to všimol dávnejšie, zrejme prebehne desaturácia farieb do greyscale palety.

"Next limit is celebrating the 15th Anniversary. This year will be awesome and there will be lots of surprises to come throughout the year." máme sa na čo tešiť, moj tip je MR 3 8)
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

1. Nerozumiem, nechápem prečo mi to nejde :/ Aj si si prepočítal počet kociek na grid, či Ti sedí veľkosť objektu ku 1m kockám dlažby (k ich počtu) ? JA MÁM STÁLE O POLOVICU MENŠÍ POČET DLAŽIEB, ako má byť. Nepoužívam absolute grid, čiže ak správne viem, VEĽKOSŤ NAJMENŠEJ KOCKY na grid mi ukazuje v pravo dole vo viewport...sedelo by mi to iba v prípade, že tá informácia platí, pre veľkosť zvýraznenej grid kocky, ktorá je zložená zo 4 (2x2) malých kociek.

2. Aký je potom vlastne rozdiel praktického využitia medzi channel Material ID a object ID ?

3. Nejaký čas som venoval tomu, že čo to vlastne je Ambient occlusion, keď to medzirečou spomenul Jason Maranto vo VTC. Toto je taká ne/otázka, ale vieš prečo sa s tým v MR je potrebné vôbec zapodievať, keď ako sa všade uvádza pracuje na fyzikálne korektnom správaní svetla, tak podľa môjho názoru by AO malo byť automaticky renderované, hm ? 3.1 Správne som pochopil, že AO sa spraví tak, že zapnem na každom materiály v scéne Shadow okrem sklenených materiálov a vody, vyrenderujem shadow channel a potom už postprodukcia vo photoshope, hm?

Zlatá Jasonova angličtina oproti Colemanovej, niektoré úseky mu vôbec nerozumiem. Začal som veľmi pomaly (1 denne :D) pozerať jeho najstaršie videá, a pri 20min videu Resolution som posledným 2min veľmi neporozumel a dosť ma tá problematika zaujímala, tak sa pýtam.

4. Myslím, ak som dobre pochopil, že on v tom nevidí zmysel (??)..renderovanie scény v 2x rozlíšení a potom výslednú scénu o polovicu zmenšiť kvôli redukcii šumu. Ty to využívaš ? Nejaké Tvoje know how pri záverečných nastaveniach rendru?

Odkiaľ berieš tie informácie o Maxwelli ? Medzi novinkami na ich stránke to uvedené nemajú. Dúfam, že dovtedy, kým (ak) vyjde Maxwell 3, že stihnem doštudovať všetko do súčasnej verzie. Ináč náhodne som zistil, neviem, či vieš, že na CADjunkie je 16 videí o Maxwell od Colemana, prvých 10 je Studio Lighting Techniques, tie sú ako vieš aj na youtube, no a ostatné sú len za poplatok, škoda :/

Ináč ak niečo z MR nevieš, kľudne sa ma spýtaj :D :D
Napísať odpoveď