Vodicak

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vodicak

Príspevok od používateľa begbeee »

No práveže pri farbosleposti ide o neroznanie najmä žltej a zelenej.

"Vrodené poruchy farbocitu sú najčastejšie spojené s červenou a zelenou farbou. Spolu predstavujú približne 99% z celkového počtu postihnutých."
http://www.videnie.sk/choroby-oka/farboslepost

Podľa mňa ale podľa umiestnenia svetla sa vie orientovať každý, t.j. vždy je to séria červená-oranžová-zelená.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

vždy nie, máš aj semafory kde máš iba červenú a zelenú, najmä ak ide o uzáveru jedného smeru na ceste v dlhom úseku a riadia to prenosné semafory. Dokonca sa mi vidí, že sú aj také s iba jedným svetlom ktoré svieti buď na červeno alebo na zeleno, a tam už nemáš ako určiť podľa pozície svetla, prípadne ti ukazuje nejaký ujko placačkou kde má na jednej strane červenú a na druhej zelenú
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

taktiež doplnkové signály na svetelných križovatkách.. niekedy tam môže svietiť zelená šípka, že síce je červená, ale Ty môžeš ísť doprava... a niekedy tam svieti oranžový panáčik.. že máš zelenú a môžeš odbočiť doprava, ale musíš dať prednosť chodcom.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

No ale to sa da rozoznat. kedze ta sipka svieti len ked mozes ist a panacik, ked mas davat pozor an chodcov.

Ale asi to bude pre tie jednosvetelne. Ale zas ta cervena a zelena su tak rozdielne, ze ta zelena je niekedy ako biela.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a niekedy nie :)
biker610i
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa biker610i »

tak som bol u ocneho a nakoniec mi potvrdil ze mozem byt profesionalny vodic aj napriek znizenemu farbocitu, ale zakladne farby poznam takze ocna prehliadka uspena :cernoch:
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny541 »

Tiež mám znížený farbocit a prešiel som bez problémov...Pri šoférovaní sa mi to zatiaľ vôbec neprejavilo.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ja tiež a nemám problém...skúška farbocitu na vodičák spočívala v postavení troch pečiatok vedľa seba na stôl...červená, žltá a zelená v tomto poradí...a mal som identifikovať farby...to som bez problémov prešiel...a dokonca som s poruchou farbocitu spravil aj skúšky na železnicu, to neviem ako sa mi podarilo...
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Grim napísal:...ja tiež a nemám problém...skúška farbocitu na vodičák spočívala v postavení troch pečiatok vedľa seba na stôl...červená, žltá a zelená v tomto poradí...a mal som identifikovať farby...to som bez problémov prešiel...a dokonca som s poruchou farbocitu spravil aj skúšky na železnicu, to neviem ako sa mi podarilo...
S tou zeleznicou je to zaujimave... Teda pokial sa jednalo o poziciu rusnovodica kde musi byt zmyslova skupina 1... Sice viem ze sa v poslednom case robili nejake zmeny v zakone a uz je mozne byt v zmyslovej skupine 1 aj s nejakymi dioptriami do dialky...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...bol som v kategórii výhybkárov a takéhoto personálu, už si nepamätám aká to bola skupina...
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

V skupine 1 a 2 farbocit poruseny nesmie byt, skupina 1 ma povolenu korekciu +,-3 Dsph a +,–1 Dcyl, co som ale cital tak prehliadky sa vraj robia podla starej vyhlasky a korekcia este nie je povolena, tak teda neviem.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Syfon napísal:V skupine 1 a 2 farbocit poruseny nesmie byt, skupina 1 ma povolenu korekciu +,-3 Dsph a +,–1 Dcyl, co som ale cital tak prehliadky sa vraj robia podla starej vyhlasky a korekcia este nie je povolena, tak teda neviem.
Ono to je tak.. Nechcu pustat ludi s korekciou, pretoze sa doslova tvaria ze to nieje mozne.. Avsak nedavno bol kamarat na post rusnovodica, jasne im vysvetlil ze korekciu moze mat na zmyslovku 1 a tak mu dali peciatku..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Čo ja viem, vodičáky schválili aj epileptikom pred nejakou dobou, podľa mňa polavia aj pri farboslepých.
Ono je to dosť aj na hlavu..cukrovkár môže a epileptik nemôže, pritom záchvaty vedia kontrolovať u oboch skupín.
Farboslepý nie ale čiastočne hluchý áno. A to nehovorím o postihnutých ľuďoch, ktorý môžu oprávnene.

Oj, bolo to rečí aj tu na fóre o tom, prečo epileptici nemôžu mať a koľko nehôd sa stane, keď niekoho sepáli epileptik v záchvate..niekoľko rokov po a o ničom podobnom som nepočul....
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

JCM01 napísal:Ono to je tak.. Nechcu pustat ludi s korekciou, pretoze sa doslova tvaria ze to nieje mozne.. Avsak nedavno bol kamarat na post rusnovodica, jasne im vysvetlil ze korekciu moze mat na zmyslovku 1 a tak mu dali peciatku..
To su celkom dobre spravy :D ja mam slabe okuliare a lekarka mi operaciu neodporucila a este k tomu je to dost drahe, pockam ako sa to bude vyvijat dalej, ale o par rokov mozno skusim :)
JCM01
Light Professional
Light Professional

Len sa nesmies dat odbit ze nemozes.. Tam sa konkretne jednalo o poziciu rusnovodic, a chlapec uz je na rusni v zacviku 8)
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

musím sa pochváliť dnes som mal 1. jazdu v meste na autoškole, zdochlo mi to 2x, a to preto lebo som zbadal mojich rodičov čo som spanikaril :D
teším sa na ďalšie jazdy, snáď to pôjde takto aj najďalej :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aj dalej chces takto skapinat s autom? :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a v čom spočívalo to spanikárenie, že ti to zdochlo?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

@audiotrack
neprovokuj :D kazdy sa niekedy ucil
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nebolo to mienene ako provokacia, skor nech si uvedomi preco zmatkoval. Nabuduce zbada kamaratku, potom policajtov, dopravnu nehodu, ...
Napísať odpoveď