Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
Soviet
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa Soviet »

Zdravim,
Niesom velmi politicky zdatny, ale zaujima ma vas nazor na politicke pozadie co sa tyka prace na slovensku. Ako to vidite do buducna, bude len horsie, ako kazdy tvrdi, alebo co si o tom celom myslite?
Taktiez to tu moze sluzit ako tema, kde sa bude o vsetkom okolo prace, nezamestnanosti, prepustani a pod debatit :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa beardie »

aj bude Fico aj dalej kurvit zakonnik prace, zvysovat odvody, hadzat polena pod nohy podnikatelom a zvysovat dane firmam, urcite klesat nebude
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mňa vždy zaujímalo, že ako je to možné, že je nezamestnanosť a zároveň populácia starne, teda nemá kto pracovať ? :D

Pre firmu treba byť nepostrádateľný, vybudovať si postavenie, že keby firma o vás prišla, tak skolabuje. :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

@Andi_Cibula
co ma spolocne starnutie populacie a nezamestnanost? nic ma nenapada
...
beardie to zhrnul velmi vystizne...SR je zvacsa len vyrobna linka a ked sa budu zhorsovat nadalej podmienky pre prevadzkovanie liniek tak tie linky pojdu jednoducho o dom dalej
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

wladas: si taky hlupy alebo sa len hraš?? No ASI mal na mysli to že je čím dalej tym staršie obyvatelstvo tj dôchodci ktorí niesu pracovne činny,... avšak odpoveď na jeho otázku je taká aj keď vela ludí je v dôchodkovom veku tak näjdu sa takí ktorí sú pracovne činny ako učitelia napríklad, a tým čo by chceli ísť do dôchodku sa ho tak lahko nedočkaju pretože tak či tak sa zvýši vekova hranica odchodu dodôchodku.

Podla mna treba spraviť lepšie podmienky zamstnancom a zamestnavatelom ako napr. zvýšiť počet hodín nadčasov aby si ludia mohli zarobiť viacej, vačšia flexibilita ako možnosť prepuštania zo dna na den, zrušiť minimálnu mzdu, zrušiť gastrolístky, znížiť dane firmám, na spotrebný tovar by som odporúčil zvyšiť dane, ponechať prácu na dohodu lebo mnoho ludí si privyrába popri hlavnom zamestnaní vedlajšou robotou. To je asi tak všetko čo by pomohlo nižšiej nezamestnanosti :)
wladas
Redeemer
Redeemer

@Famine
ooo prepacte pane dokonaly...na tom ale neni nic cudne ze nezamestnanost stupa aj ked stupa starnutie populacie
to starnutie je jednoducho pomalsie nez zvysovanie nezamestnanosti

ta flexibilita je blbost...slov.podnikatelia su casto hyeny a pekne by to zneuzivali
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

s flexibilitou prepustania suhlasim - ak to bude obojstranne. ak si najdem lepsiu pracu, tak mozem zo dna na den odist
so zvysovanim dani na spotrebny tovar nesuhlasim - spotreba je tahunom ekonomiky.
.
nizke mzdy sposobuju, ze si ludia "beru" pracu navzajom. niekto ma 2 zamestnania, aby utiahol ucty.
odvody pre dohodarov mne osobne (sebecky) vyhovuju

Hlavne je potrebne zjednodusenie celeho systemu dani a odvodov, aby boli moznosti na klucnovanie co nejmensie. Aby sa ludom neoplatilo najimat niekoho na optimalizaciu. Proste zaplatis par % a mas pokoj.

Ja osobne si myslim, ze trh prace sa bude v buducnosti radikalne menit - automatizacia, outsourcing. Ludia budu pracovat viac z domu (mikropraca), riesit konkretne zakazky a ksefty. Na nejake istoty na dobu neurcitu zabudnite.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

No automatizacia a outsourcing mas uz aj teraz. V oboch firmach, kde som pracoval/ujem, sa takmer vsetko outsourcovalo. Dokonca v terajsej najimame firmu v zahranici, aby najala dalsiu firmu v zahranici, aby nieco spravili, co potrebujeme fyzicky. To sa dost velmi tyka uz aj BA.

Skor ma zacina stvat, ze miesto podpory malych podnikatelov to smeruje k ich vyhubeniu. A este sa vo vlade buchaju do hrudi, ze ako skvele zarobia a usetria.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

lumir napísal: spotreba je tahunom ekonomiky.
och joj, ktomu si sa ako dopracoval ? Pokail viem ja tak tahunom ekonomiky su vyroba a investicie. Co chces spotrebovavat ak nie je co ?
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

co chces vyrabat, ak to nema kto kupit? alebo vyrobime na sklad?
.
take tu uz bolo
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Veru bolo je aj bude, totižto nielen v socializme takáto situácia môže nastať. Aj preto máme krízičky z nadvýroby, že áno? :)
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Take tu uz bolo hej ? :lol: Taze ty si uz vlastne vyvratil celu ekonomiu strany nabidky, monetarizmus,.. Ty si jaky genius? Aj si niekde svoje zistenia publikoval, ci len to mas cele v hlave premyslene ?
No co ti to tu budem rozpisovat, tu to mas laicky vysvetlene.

Hughito ze kriza z nadvyroby ? Amerika ma vysokokonzumnu spolocnost, spotreba tvori 70% ekonomiky to je snad najviac na svete. Vobec ze z toho dovodu nezacala kriza, urcite to bolo z ich nadvyroby na sklade :lol: A oni este idu stimulovat dopyt :o
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

LOL. Opäť tento "odborník ekonóm". Môžeš mi prosím ťa napísať, ako môže byť výroba a investície ťahúňom ekonomiky bez toho, aby to všetko záviselo od spotreby? Ako príklad uvediem KIA Slovakia. Ak by v Európe nebol potenciál na spotrebu, chceli by Kórejci investovať v EÚ (je irelevantné, či na Slovensku alebo nie)? Ak by nemali hospodárske odhady, ktoré by im naznačovali taký a taký dopyt, takú a takú spotrebu a také a také výnosy, investovali by aj napriek tomu? A ak neexistuje investícia, existuje výroba z ničoho, bez investície? Ak by neinvestovali, nevznikla by továreň, nebola by výroba a nebola by zamestnanosť. A ako reagujú automobilky (výsledky investícií) na nedostatok spotreby, sme si už mohli niekoľko krát v minulosti všimnúť.

ČO si ty za trolla? Buď si neuveriteľne sprostý v štýle, že svoje vedomosti z ekonomiky považuješ za siedmy div sveta aj napriek tomu, že sú to totálne bludy, alebo si troll.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

podla mna to bude s pracou na Svk do blizkej buducnosti dost podobne tomu co je dnes, s miernou tendenciou k horsiemu. Zahranicne firmy maju dost casto v domovine, v centralnej krajine, financne problemy a tak sa snazia usetrit na prevadzkovych nakladoch na pobockach na Svk.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Famine napísal: Podla mna treba spraviť lepšie podmienky zamstnancom a zamestnavatelom ako napr. zvýšiť počet hodín nadčasov aby si ludia mohli zarobiť viacej, vačšia flexibilita ako možnosť prepuštania zo dna na den, zrušiť minimálnu mzdu, zrušiť gastrolístky, znížiť dane firmám, na spotrebný tovar by som odporúčil zvyšiť dane, ponechať prácu na dohodu lebo mnoho ludí si privyrába popri hlavnom zamestnaní vedlajšou robotou. To je asi tak všetko čo by pomohlo nižšiej nezamestnanosti :)
s tymi nadcasmi to vidis velmi naivne...vacsina velkych firiem a postupne sa ktomu dostavaju aj mensie ma pracovne zmluvy koncipovane tak, ze v nich mas zahrnute aj standardnu vysku nadcasov ktore pripusta zakonnik prace, tz, ty ich sice nemusis vzdy vycerpat, ale akonahle musis robit nadcas aby si stihol projekt tak to mas uz zaplatene, takze by si tym moc nikomu nepomohol.

zrusit minimalnu mzdu? nie som sice ekonom, ale minimalna mzda znamena nieco v preklade : "platim ti tolko len preto, ze musim, keby som mohol zaplatim ti este menej" a neviem ci mas predstavu kolko zarabaju ludia pri pasovej vyrobe, ale ak nie, tak je to povacsinou presne ta minimalna mzda, z ktorej sa uz vyzit moc neda...

na gastracoch osobne nic zle nevidim, zamestnavatel ti musi prispiet tak ci tak na stravu, minu sa vzdy, a vacsina stravovacich zariadeni z nich zije.
wladas
Redeemer
Redeemer

ja so stravnymi nemam problem ale nikdy som nechapal ked sa hovorilo ze "vacsina stravovacich zariadeni z nich zije"
len ja nerozlisujem medzi peniazami a stravnymi...ak nemam stravne tak sa idem najest na TO iste miesto ako ked ich mam

ale iny to asi moze brat inac
ColdRain
Addict
Addict

ale ide o to, ze ked uz mas tie listky, tak pojdes tam kde ich beru, je to viazanie penazi na konkretny ucel (+nejake psychologicke dovody, ked mas cenu menucka rovnaku ako gastracu atd), a nie su to len paniaze zamestnavatela ale aj tvoje, kedze gastrac si kupujes, cast plati zamestnavatel, cast ty (vacsinou), teda ty aj cas svojich penazi investujes na ucel toho gastracu. keby si len dostal od zamestnavatela cash k vyplate na ucel stravovania je vacsia sanca ze by skoncil inac, resp by ta to tak "nemotivovalo" ist sa najest a teda dat tie peniaze tomu stravovaciemu zariadeniu.
(V zasade je to skutocne uplne jedno, ked niekto chce ist jest tak aj pojde, bez ohladu na to, ci ma listky alebo cash, ale je to z velkej casti psychologicky efekt)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

ColdRain na gastracoch nic zle nevidis?

1) stat vytvoril monopol, ktory tlaci listky (uz len toto samo o sebe je zle)
2) zamestnancovi je cena listkov strhnuta z platu, cize kolko dostanes na listkoch, o tolko dostanes menej na vyplate.. ja chcem radsej dukaty a moznost rozhodnut ci ich vyuzijem na obed, alebo si za ne kupim povedzme elektroniku.
3) ak zaplatis listkom, tak stravovacie zariadenie (alebo potraviny) v ktorom si platil je na tom stratove, kedze pri vymene listkov za peniaze urcite percento vracia tomu, kto tlaci listky.. ja taketo statne zlodejiny volam dvojite zdanovanie

Gastrace nie su nic ine, len dohodenie kseftu par vyvolenym.

A ako to vidim s nezamestnanostou? Kedze demografia sa vyvija tak ako sa vyvija, nezamestnanost sa zakonite musi zvysovat. Vlady budu zvysovat zatazenie na cenu prace, aby mohli financovat uz teraz dost nefunkcny dochodkovy system, co bude stale vo vacsej miere skrtit zamestnavatelov, ktori nebudu mat inu moznost, nez prepustat a zatvarat firmy. Alebo tuto tarchu prenesu na zamestnancov, tym sa rapidne znizi kupyschopnost a dopyt a firmy aj tak padnu na hubu, lebo nepredaju ani trt makovy. Nic dobre nas necaka, ibaze by sa vo velkom prestalo kradnut v statnej sprave, co este najblizsich 20-30 rokov nevidim realne.
wladas
Redeemer
Redeemer

jasne, ale ja som to takto nikdy nebral
a nikde som sa (okrem pumpy samozrejme) nestretol ze by nebrali gastrace

ohladom tej ceny menucka, jeden gastras mi staci velmi velmi malo kedy a to nemam maly gastrac
ColdRain
Addict
Addict

1, s tym monopolom suhlasim
2, hej, cena je strhnuta, ale cena nerovna sa hodnote, cast plati zamestnavatel (niekde je bud nizsi gastrac a palti ho cely zamestnavatel, alebo v lepsich firmach plati zamestnavatel viac a teda plati full aj 3-3,5e gastrace) a cast zamestnanec, kedze gastrac je vyjadrenim prispevku na stravovanie
3, toto som nevedel, nezda sa mi to. preco to potom robia tie restiky, potraviny etc.
Napísať odpoveď