Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa Rubiki »

Kali520 napísal:Toto tvrdenie je velmi zavadzajuce, skor miesanie hrusiek s jablkami. Geneticke rozdieli medzi jednotlivcami mozu byt hoc jake je to uplne ina vec ako geneticke rozdiele medzi skupinami, rasami ako celku ktore su vyrazne odlisne vychadzajuce prave z antropologickych poznatkov. Okrem ineho mozme povedat ze antropologia skuma to co nam naserviruje genetika, takze neni to ani skor o uhle pohladu ale o ignorovani istych skutocnosti.
No ja ti napriamo povedať neviem či to je zavádzajúce alebo nie, to už je otázka na tých vedcov čo odpovedali. Vravím že som to len čítal aj to dávnejšie a len tak s nudy v študovni keď som čakal na kamaráta.

Mne to prišlo akoby chceli povedať že s genetického hľadiska ak by sme vytvorili rasu podľa nejakých vonkajších rysov tak nejaký genetik by vedel nejakým súborom iných znakov vytvoriť daľších 100 rás a geneticky by medzi nimi boli možno aj väčšie rozdiely ako medzi aziatom a černochom. Ich zjavne farba kože, vlasov, očí a podobné prkotiny nezaujímajú a berú ich ako všetky ostatné informácie čo človek nesie. Ale ako vravím ja sám neviem, niesom žiadny genetik a len som sprostredkoval čo som čítal.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

hughito napísal:Pekne si opísal, ako človeka determinuje prostredie a tieto okolnosti. Ukrajinca neovplyvňuje to, že Ukrajinec, lebo také čosi ako "byť Ukrajinec a teda mať nejaké charakterové a iné vlastnosti" ani neexistuje, to isté ako "byť černoch a .."

Presne toto som čakal. Takže podľa teba sú proste tí černosi, čo v poslednej dobe vyhrávajú šprinty a pod. proste takí dobrí preto, že sú to černosi?
IMO je AJ preto, ze su cierni. preco s tym vlastne mas taky strasny problem? rasa vplyva na fyzicke atributy, to nie je ziadna rasisticka propaganda, ale prosty fakt. sa aziati v priemere nizsi ako europania len preto, ze su aziati alebo je to skor tym, ze vyrastli vinom prostredi? ked moze byt niekto koli rase o 15cm mensi preco by nemohol niekto iny koli inej rase byt trochu rychlejsi? fyziologicke rozdiely medzi rasami su hlboke, ceski vedci dokazali, ze organy nie su medzi rasami kompatibilne (telo bieleho cloveka darovany organ od cernocha nikdy neprijmne a nemoze prijat, je preto naozaj take uverit, ze je aj nejaky drobny rozdiel v svalovych vlaknach, ktory im umozni byt lepsim sprinterom?).

su zeny fyzicky slabsie ako muzi len preto, ze su to zeny alebo je tym, ze boli tak vychovane resp. pochadzaju z urciteho prostredia.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Nechápeš, že neexistuje kategória ako černoch, teda stav "som černoch" mi nemôže dopriať väčšie svalové vlákna. Prečítal si si ten článok od človeka, ktorý sa tomuto venoval (a dotkol sa aj tejto otázky, ktorá je v skratke opísané v článku) a napísal o tom knihu?
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Nechápeš, že neexistuje kategória ako černoch, teda stav "som černoch" mi nemôže dopriať väčšie svalové vlákna. Prečítal si si ten článok od človeka, ktorý sa tomuto venoval (a dotkol sa aj tejto otázky, ktorá je v skratke opísané v článku) a napísal o tom knihu?
precital. a to znamena, ze s nim musim automaticky suhlasit? Richard Lynn (profesor psychlogie) napisal knihu Race Differences in Intelligence. v ktorej sa venoval rozdielnosti IQ medzi rasami a cim to je pravdepodobne sposobene kde priamo povedal, ze bieli su inteligentejsi ako cierni na zaklade rasy (a aziati inteligentnejsi ako bieli, a popravde, ako beloch sa necitim urazeny ani rasovo dehonestovany). az si to precitas stotoznis sa s tym?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ako sa píše v článku, aj černosi zo Somálska (či Keňa, to je jedno) sú černosi a zato tuším nikdy nemali nominanta ani na nejakých lepších pozíciach. Ako je to možné? Čím to bude? A čím to bude, že zrovna jamajskí černosi sú takí profi borci a čím to bude, že zrovna Kanaďania sú takí super hokejisti? Ach, áno, preto, lebo černoch z Jamajky je černoch, čo mu dodá super vlákno a beloch z Kanady je beloch, čo mu dodá schopnosť dobre triafať puk do bránky.

Viem, že Lynn to napísal, lebo je to jediný relevantnejší autor (hlavne teda v porovnaní s autoritami ako Duke), s ktorým kedy dokázal vyrukovať kali na tomto fóre. Ono toto hodnotenie na základe IQ má veľa odporcov (samotný Lynn a jeho dielo je dosť kritizované), tak ako samotný koncept IQ je veľmi zložitý sám o sebe (takisto ako jeho meranie), nieto ešte na základe toho robiť nejaké závery o rase (opäť, akej rase) . Inak Lynn prišiel aj na to, že muži sú inteligentnejší ako ženy, o tom si myslíš čo?
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Niektori cernosi maju viac rychlych cervenych vlakien a niektori bielych vytrvalostnych. Podla toho ktorych ma viac podla toho si vyberie ktoru disciplinu bude trenovat :)
hughito
Redeemer
Redeemer

A ja ich mám narovnako? :D
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

ok, popieras existenciu ras

ale popieras aj to ze ludia ktori sa tisicrocia vyvijali v inych oblastiach su odlisni? to ze ludia z azie su ini, ci uz inteligenciou, fyzickym vzhladom, alebo inymi vecami ako ludia z europy? a zase samozrejme su ini ako ludia z afriky? ako ludia z ameriky? severnej a juznej? teda popieras evoluciu?

ako inac by si tie "druhy" ludi nazval ako rasy? su pre teba vsetky ostatne zvierata ktore podliehaju takisto evolucii rovnake? akoze, existuje len jeden druh psa, kazda macka je "macka" ? masiarka, vinna muska, klasicka mucha, osa, vcela, to su pre teba len "muchy" ?
SRneC
Addict
Addict

hughito napísal:A ja ich mám narovnako? :D
Ano :) Vacsina belochov.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Nechápeš, že neexistuje kategória ako černoch, teda stav "som černoch" mi nemôže dopriať väčšie svalové vlákna. Prečítal si si ten článok od človeka, ktorý sa tomuto venoval (a dotkol sa aj tejto otázky, ktorá je v skratke opísané v článku) a napísal o tom knihu?
Dokazes ty vobec pochopit ze tam ide o priemer celej skupiny (rasy) a nie o nejakeho nahodneho jednotlivca? A z toho priemeru mozme zistit ze stav cernoch znamena ze je vacsia pravdebodobnost ze bude mat vacsie svalove vlakna.
Ako sa píše v článku, aj černosi zo Somálska (či Keňa, to je jedno) sú černosi a zato tuším nikdy nemali nominanta ani na nejakých lepších pozíciach. Ako je to možné? Čím to bude? A čím to bude, že zrovna jamajskí černosi sú takí profi borci a čím to bude, že zrovna Kanaďania sú takí super hokejisti? Ach, áno, preto, lebo černoch z Jamajky je černoch, čo mu dodá super vlákno a beloch z Kanady je beloch, čo mu dodá schopnosť dobre triafať puk do bránky.
A cim to bude ze cernosi su lepsi sprintery, basketbalisti a dominuju vo vytrvalostnych sportoch a bieli su lepsi spieraci, kladivari a dominuju skor v silovych sportoch?
Viem, že Lynn to napísal, lebo je to jediný relevantnejší autor (hlavne teda v porovnaní s autoritami ako Duke), s ktorým kedy dokázal vyrukovať kali na tomto fóre.
Inak ja som ti tu Lynna daval a nie len jednu jeho knihu a dalsich autorov (okrem dukeho a bakalara), tu si samozrejme odignoroval, tak co sa teraz tym snazis dokazat, snad moju neobjektivitu alebo je to len zufala snaha presvedcit ostatnych uzivatelov v tejto teme ze ja som ten zly s tym nespravnym nazorom? A teraz ked s tym istym autorom vybehne iny uzivatel uz povies ze je relevantnejsi. Dalsi z dokazov ze si ignorant.
Ono toto hodnotenie na základe IQ má veľa odporcov (samotný Lynn a jeho dielo je dosť kritizované), tak ako samotný koncept IQ je veľmi zložitý sám o sebe (takisto ako jeho meranie), nieto ešte na základe toho robiť nejaké závery o rase (opäť, akej rase)
Lynn je kritizovany hlavne preto ze neni politicky korektny a velmi tazko sa vyvracia, a kritizovat to je to najlachsie.

Koncept IQ je velmi zlozity bla bla, to treba nejak rozvinut a nie len nejakym clankom. IQ testov medzi rasami uz bolo tolko spravenych ze sa ich snad ani spocitat neda a vo vsetkych cernosi zaostavali.

A aby som sa drzal temy, tak k iq ciganov to tiez nie je nejak obvzlast dobre, mozme si zopakovat http://www.hojko.com/post1891844.html#p1891844
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Ako sa píše v článku, aj černosi zo Somálska (či Keňa, to je jedno) sú černosi a zato tuším nikdy nemali nominanta ani na nejakých lepších pozíciach. Ako je to možné? Čím to bude? A čím to bude, že zrovna jamajskí černosi sú takí profi borci a čím to bude, že zrovna Kanaďania sú takí super hokejisti? Ach, áno, preto, lebo černoch z Jamajky je černoch, čo mu dodá super vlákno a beloch z Kanady je beloch, čo mu dodá schopnosť dobre triafať puk do bránky.
ah jaj....
tak pekne poporiadku: zvyhodnenie v genetickych predispoziciach je Ti absolutne nanic v pripade, ze s nimi nic nerobis. musis si uvedomit to, ze mat potencial samo o sebe nestaci. fakt, na ktory som sa snazil poukazat je ten, ze pri rovnakej urovni profesionalneho treningu su cierni bezci vo finale schopni podat mierne lepsi vykon ako bieli co je ale pri udalostiach ako su olympijske obrovsky rozdiel. tu sa nebavime o tom, ze cernoch je automaticky uzasny v behu, ale o tom, ze je schopny dosiahnut o par percent lepsi vykon, ktory mu vo finale prinesie zlato. dokaz o tom nemam, na robenie rasovych vyskumov je koniec koncov ban. ale empiricke vysledky z realneho sveta hovoria v moj prospech.

a navyse by si si mal uvedomit, ze geneticky vyskum na zaklade lokacie prebieha vsade na svete. akurat ked do toho nezakombinujes rasovu kontroverziu tak neznie tak bombasticky a nemozes nan davat ban takze to nikoho neserie. nikdy si nepocul o genetickych vyskumoch na miestach kde sa rodi statisticky pomaly nemozne mnozstvo dvojiciek alebo sa ludia dozivaju veku, ktory sa totalne vymyka priemerom krajiny? geny (a rasa, ktoru v sebe nesu) su s oblastou kde zijes spojene. aziati maju schopnost stravit cukry v ryzi 4x rychlejsie ako Europania ale na druhu stranu maju o jeden enzym menej ako my tak nevydrzia alkohol. povedz mi preco ked sa robia vyskumy podobneho typu tak tie rasovo podlozene by mali byt zakazane a pausalne vyhlasene za neplatne len preto aby sme si drzali statut politckej korektnosti. preco je to vlastne zakazane a odsudzovane? coho sa vsetci bojite? ze to nakoniec bude pravda a bieli budu priemerne mudrejsi ako cierni? keby aj ano tak to nic nehovori o tom, ze bieli su nadradeni ciernym, to je proste normalne pozorovanie a poznatok. chces dalsi dokaz toho, ze je to len o politickej korektnosti. sam dobre vies, ze keby niekto prisiel s dokazom o tom, ze aziati su v priemere mudresji ako europania nic by sa nedialo, nikto by nebol nastvany a nikoho by neporazalo s rasizmu. ale keby sa to iste povedalo o belochoch vo vztahu k cernochom bol by z toho outrage skrz cely svet.

hughito napísal:Viem, že Lynn to napísal, lebo je to jediný relevantnejší autor (hlavne teda v porovnaní s autoritami ako Duke), s ktorým kedy dokázal vyrukovať kali na tomto fóre. Ono toto hodnotenie na základe IQ má veľa odporcov (samotný Lynn a jeho dielo je dosť kritizované), tak ako samotný koncept IQ je veľmi zložitý sám o sebe (takisto ako jeho meranie), nieto ešte na základe toho robiť nejaké závery o rase (opäť, akej rase) . Inak Lynn prišiel aj na to, že muži sú inteligentnejší ako ženy, o tom si myslíš čo?
dalsia vec, ktoru su uplne nepochopil. ja som netvrdil, ze so vsetkym co napisal uplne suhlasim. len som Ti chcel poukazat na to, ze ak niekto (kludne aj odbornik) napise knihu tak to neznamena, ze musi mat automaticky pravdu (lebo podobny argument si pouzil Ty s Tvojim clankom)
A co si myslim o tom, ze muzi su inteligentnejsi ako zeny? Mozno ano. Vies to vyvratit? Zase, neexistuje dovod preco by tomu tak nemohlo byt (cim samozrejme netvrdim, ze je to pravda. len, ze netreba okamzite povedat, ze nie aby som neznel sexisticky). Muzi a zeny sa lisia vo velkom tak ako rasy, preco by sa nemohli aj v inteligencii?
Dalsia vec je taka, ze tak ako nikto nevyvysuje jednu rasu nad druhu len preto, ze maju rozdielne atributy tak to nikto nerobi ani s muzmi a zenami. Aj keby muzi boli v priemere inteligentnejsi to este neznamena, ze ten co to povedal hovori, ze su automaticky viac hodnotni alebo lepsi. Navyse vsetky tieto veci reprezentuju nejaku gaussovu krivku normalneho rozdelenia. Akurat ju posuvaju trochu dolava alebo doprava. A sam dobre vies, ze gaussovo rozdelenie pripusta a dokonca pocita s deviaciami ergo je jasne, ze je cela sada zien, kotre su inteligentejsie ako muzi aj keby mal Lynn pravdu.

Lynn je kritizovany hlavne preto ze neni politicky korektny a velmi tazko sa vyvracia, a kritizovat to je to najlachsie.
to vobec nie je pravda. Lynn je v prvom rade kritizovany pre sposob, ktory pouzil na meranie IQ. Merat IQ je velmi komplexna zalezitost a v podstate neexistuje objektivny sposob ako robit(aziati napr. lahko porazali europanov v rychlosti pamatania veci, lebo maju celozivotny vycvik pri memorzivani kanji) navyse na tak sirokej statistickej vzorke ako to robil on. Takze ak ho niekto spochybnoval toto bol jeden z hlavnych argumentov. Ale ako som uviedol uz predtym, domnievat sa, ze rozdiely v inteligencii ras neexistuju uplne bez vyskumu a pre politicku korektnost je daleko vacsi blud ako cokolvek napisane v Lynnovej knihe, ktora mala aspon nejaky vedecky zaklad (aj ked v niektorych pripadoch postaveny na nie uplne stabilnych nohach)
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

http://www.michalpaska.sk/clanok/380-pr ... na-jedneho
Za posledny mesiac uz druhy takyto utok v LM. Tento krat ho aspon nedokopavali na zemi. :x
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Mal nožík, mohol ho skúsiť použiť .. ale aj tak je to svinstvo, samozrejme že páchateľov nenájdu ... takých útokov je tu viac, len ich nevidíme.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Takže ďalšie dve správy o živote s našimi Indoslovákmi....
http://presov.korzar.sme.sk/c/6636762/a ... apcov.html

Cigánsky aktivista vždy bojujúci za spravodlivoť - navonok
Pedofil "efektívne" využívajúci cudzie zdroje na svoje aktivity - skutočnosť

V článku ma zaujalo hlavne.... "Za peniaze z Európskej únie si vraj zaplatil ubytovanie v tatranskom hoteli, kam si potom pozýval mladých chlapcov."

Takže do kadejakých mimovládok treba skrze EÚ posielať čo najviac peňazí, aby si aktivisti mohli bez problémov financovať svoje aktivity.... Nech už sú akékoľvek

http://www.sme.sk/c/6637011/viac-ako-po ... romov.html

čím to asi len tak môže byť??? Že by trvalou neprispôsobivosťou a asociálnym spôsobom života našich Cigánskych spoluobčanov?
hughito
Redeemer
Redeemer

kali:
Dokazes ty vobec pochopit ze tam ide o priemer celej skupiny (rasy) a nie o nejakeho nahodneho jednotlivca? A z toho priemeru mozme zistit ze stav cernoch znamena ze je vacsia pravdebodobnost ze bude mat vacsie svalove vlakna.
Ale však ja viem, že to sa to myslí v globále, ale práve o to potom ide - ak sme premiešaní a zmixovaní a nemyslím si, že vôbec existuje kategória černoch, tak potom ťažko takto čosi určovať.
A cim to bude ze cernosi su lepsi sprintery, basketbalisti a dominuju vo vytrvalostnych sportoch a bieli su lepsi spieraci, kladivari a dominuju skor v silovych sportoch?
Si prečítaj ten článok. Odpoveď je úplne jednoduchá. Či si hádam myslíš, že černochov stvoril boh ako basketbalistov a belochov ako kladivárov? Lebo na takejto úrovni je celá táto debata.
Inak ja som ti tu Lynna daval a nie len jednu jeho knihu a dalsich autorov (okrem dukeho a bakalara), tu si samozrejme odignoroval, tak co sa teraz tym snazis dokazat, snad moju neobjektivitu alebo je to len zufala snaha presvedcit ostatnych uzivatelov v tejto teme ze ja som ten zly s tym nespravnym nazorom? A teraz ked s tym istym autorom vybehne iny uzivatel uz povies ze je relevantnejsi. Dalsi z dokazov ze si ignorant.
Tu si ma nepochopil, veď som napísal, že iba jeho z tých, čo si sem uvádzal, považujem za trochu relevantnejších.
To je taká fráza, čo sa dobre počúva, ale ohybná ako guma do treniek. Tak by sme sa ďaleko nedostali. Poslal som sem stránku, kde je kritizovaný a to za konkrétne veci, nie za jeho akože politickú nekorektnosť.
Koncept IQ je velmi zlozity bla bla, to treba nejak rozvinut a nie len nejakym clankom. IQ testov medzi rasami uz bolo tolko spravenych ze sa ich snad ani spocitat neda a vo vsetkych cernosi zaostavali.
Ešte kedysi dávno keď frajerka chcela ísť na psychológiu, tak mala takú buxlu knihu, ktorú som si rád čítal - jedna kapitola tam bola venované IQ testom - za prvé IQ má veľa druhov, nejaký trapný azet IQ test nie je IQ test, za druhé, mnohí autori to napádali, ako jednoducho nepresnú záležitosť. To si proste len pamätám, nejak viac to rozvádzať nebudem a zisťovať o tom teraz info sa mi nechce. Ale už to mám v hlave spochybnené + vôbec to, že ideme porovnávať "rasy," tak vybereme 10 Afričanov a desiatich bielych Američanov a hurááá, máme výsledok..nie nie.

K tým cigánom zase Lynn, ktorý je pre mňa zdiskreditovaný. Ono je pekné robiť nekorektné štúdie, ale ak je pri tom totálne čudná metodika, tak aký to má zmysel? Možno nejaký zámer..? Neviem.

axxis:
tak pekne poporiadku: zvyhodnenie v genetickych predispoziciach je Ti absolutne nanic v pripade, ze s nimi nic nerobis. musis si uvedomit to, ze mat potencial samo o sebe nestaci. fakt, na ktory som sa snazil poukazat je ten, ze pri rovnakej urovni profesionalneho treningu su cierni bezci vo finale schopni podat mierne lepsi vykon ako bieli co je ale pri udalostiach ako su olympijske obrovsky rozdiel. tu sa nebavime o tom, ze cernoch je automaticky uzasny v behu, ale o tom, ze je schopny dosiahnut o par percent lepsi vykon, ktory mu vo finale prinesie zlato. dokaz o tom nemam, na robenie rasovych vyskumov je koniec koncov ban. ale empiricke vysledky z realneho sveta hovoria v moj prospech.
Tak si prečítaj ešte raz ten článok a skús zistiť, čo autor chce povedať. Skúsim inú analógiu: prečo sú Rakúšania lepší v lyžovaní ako Španieli? Asi dar od boha, alebo proste typicky rakúske etnikum (ktoré tiež neexistuje) má v sebe zakódované lyžovanie. Prečo hrá Nový Zéland lepšie rugby ako Slovensko? No asi preto, lebo to je darom od boha..nemá zmysel pokračovať. Pre toto isté sú šprintéri čierni lepší, takisto ako basketbalisti a šikmookí v ping pongu a bieli v hode kladivom.

Proti genetickému výskumu nemám nič, ono samozrejme, že vplyvy prostredia a pod. na ľudí pôsobili a existujú rôzne rozdiely. Len to tiež také všeobecné: aziati. Kto to kur*a je aziat? Koľko je aziatskych génov vo východnej Európe? Nechcem vedieť. Pozrime sa do histórie, proste mixis mixis mixis, ak to chceme po grécky. Tieto genetické výskumy určite môžu čosi odhaliť v nejakom čo najviac izolovanom etniku, ktoré zostalo dlho "čisté," ale proste toto delenie na bielych, šikmookých a negrov, čo je úplne smiešne. Nič také nejestvuje. Ja som kedysi čítal o akomsi geneticko-biologickom výskume v tejto otázke "rasy," bolo to oblasti Poľska-Litvy a len tam sa po roztriedení vyčlenili cez 100 "minirás." Treba si uvedomiť, že farba kože je len jednou z x variabilít, nevraviac o génoch, aké človek má. Ako však vidím toto tu - farba kože zohráva prim. O tom sú tiež celé eseje, prečo a aké to má dopady. Takže, skupina Aziati: neviem čo to je. Cez miliardu ľudí, ale proste Aziati. No ok.
dalsia vec, ktoru su uplne nepochopil. ja som netvrdil, ze so vsetkym co napisal uplne suhlasim. len som Ti chcel poukazat na to, ze ak niekto (kludne aj odbornik) napise knihu tak to neznamena, ze musi mat automaticky pravdu (lebo podobny argument si pouzil Ty s Tvojim clankom)
Ja som nemal za cieľ, aby to vyznelo ako argument autoritou. Len som to rozšíril, aby som tomu "obyčajnému" článku na bbc dodal nejakú váhu.
Dalsia vec je taka, ze tak ako nikto nevyvysuje jednu rasu nad druhu len preto, ze maju rozdielne atributy tak to nikto nerobi ani s muzmi a zenami. Aj keby muzi boli v priemere inteligentnejsi to este neznamena, ze ten co to povedal hovori, ze su automaticky viac hodnotni alebo lepsi.
Tento motív stále vyzdvihuješ a omieľaš, ale ešte neubehlo veľa rokov odvtedy, čo vládli ideológie, ktoré to mali ako hlavný motív. Ak by sme prijali fakt, že existujú nejaké rasy a jedna je "lepšia" ako druhá, samozrejme, že by to malo dôsledky - aj dnes. Vidíš to moc hipisácky. Pozri sa na kaliho - to je rezidúum minulosti, ale takých je viac a história sa opakuje.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Ale však ja viem, že to sa to myslí v globále, ale práve o to potom ide - ak sme premiešaní a zmixovaní a nemyslím si, že vôbec existuje kategória černoch, tak potom ťažko takto čosi určovať.
Nie neni to tazko urcovat. Nemas definovane co je premiesanie genov a to znamena ze nemas nic. Brazilcan je urcite viac premiesany ciernimi, indianskymi a bielimi genmi ako napr Sved alebo Nigerijcan. Su tam iste tipologicke, geneticke a antropoligicke rozdieli na zaklade ktorych definujeme konkretnych jednotlivcov alebo skupiny a z toho uz mozme nasledne definovat rasu.

Dalsi priklad. Je jasne ze ked tu pustosili Mongoli tak tu aj zanechali nejaky svoj genefond, ale ked odtiahli tak sa po dalsie generacie tento genofond postupne stracal a v jedinecnosti a definicii daneho slovanskeho etnika uz nehraju ziadnu rolu. Je to rovnake ako ked do litra vody nasypem lyzicku soli ktora tam je vyrazne citit ale pri dolievani dalisch litrov vody sa chut tej soli straca a nakoniec uz ju skoro vobec necitit. To iste sa ale neda povedat napr o tom brazilcanovi kde miesanie medzi Indianski, ciernymi a bielimi genmi prebiehalo ovela inteznivnejsie a dlhodobejsie, vysledny produkt je cisto krizenec bez nejakej presnej tipologickej definicie ktora by urcovala jeho jedinecnost.

Premiesanie nebolo vsade stale a rovnake, a tym ze existuju iste geneticke a a antrpologicke rozdieli napr medzi priemernymi Nemcami a Nigerijcanmi (uz len na zaklade farby koze) je uplne hlupe hvorit ze rasa neexstuje.

Dalej, existuju iste definicie ktore ty ignorujes viac tu: http://beo.sk/veda-a-technika/389-fyzio ... ratum-rasy

Aky ty tvrdis ze rasa neexsituje a sme uplne pomiesany ako je potom mozne ze mame ciernych, bielych a zltych ludi, sme schopny ich rozdelit na zaklade farby koze? Ako je mozne ze ked rozdelime tychto ludi podla farby koze tak potm zistime ze je tam mnozstov dalisch rozdielov ako je napr tvar lebky ine fyzicke rozdiely? Ako je potom mozne ze po rozdeleni na zaklade farby koze, zistime ze kazda z tych ras je v priemere niecim specificka, lepsia alebo horsia (vyska IQ, sprintery, silove sporty atd atd).

Farba koze resp vonkajsi fyzicky vyzor (kedze aziati su skor specificky sikmimi ocami) zohrava prim preto lebo je najviac urcujuca, najednoduchsia a nejprehladnejsia. Po tomto rozdeleni nasleduje dalsie rozdelnie kde je tych tvojich x vyriabilit teda geneticke rozdieli. Tam tiez zistujeme ze v priemere su si napr cernosi geneticky viac pribuzny, ako s bielimy alebo aziatmi, cize zase dalsie rozdieli.
Si prečítaj ten článok. Odpoveď je úplne jednoduchá. Či si hádam myslíš, že černochov stvoril boh ako basketbalistov a belochov ako kladivárov? Lebo na takejto úrovni je celá táto debata.
Spravna odpoved je ze cernoch ma vacsie geneticke predpoklady byt sprinterom ako beloch.
Ešte kedysi dávno keď frajerka chcela ísť na psychológiu, tak mala takú buxlu knihu, ktorú som si rád čítal - jedna kapitola tam bola venované IQ testom - za prvé IQ má veľa druhov, nejaký trapný azet IQ test nie je IQ test, za druhé, mnohí autori to napádali, ako jednoducho nepresnú záležitosť. To si proste len pamätám, nejak viac to rozvádzať nebudem a zisťovať o tom teraz info sa mi nechce. Ale už to mám v hlave spochybnené + vôbec to, že ideme porovnávať "rasy," tak vybereme 10 Afričanov a desiatich bielych Američanov a hurááá, máme výsledok..nie nie.
Chcelo byto toho Lynna precitat skor nez kritizovat. Kazdopadne tych iq testov bolo uz urobene neurekom a nie len Lynnom ale aj napr takym Levinom, Rushtonom, Jansenom a mnoho dalisch, boli vyuzivane rozne metody IQ, dokonca aj metody kde sa jednalo o talent a podobne nezmysli, vo vseckom cierny boli pozadu za bielymi.
K tým cigánom zase Lynn, ktorý je pre mňa zdiskreditovaný. Ono je pekné robiť nekorektné štúdie, ale ak je pri tom totálne čudná metodika, tak aký to má zmysel? Možno nejaký zámer..? Neviem.
Henty cigani bol zaver Bakalara, ale nevadi aj on je pre teba zdiskreditovany, mozno este horsie. Kazdopadne tu mame jeho zaver, bezohladu nato aky je, realita skusenosti ludi tu na fore sa viac priklana k jeho zaverom.
Kufor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kufor »

K tomu IQ - tvrdit, ze jedna populacia ma ine IQ ako ina na zaklade farby koze je uplne scestne. Na IQ vplyva kopec faktorov, jednymi z najvyznamnejsich su aj spolocnost, kde clovek vyrasta, vzdelanie, zivotna uroven... Pripomina mi to davne testovanie pristahovalcov do USA, kde museli dosiahnut urcity pocet bodov. Podla testu vsak bola drtiva vacsina pristahovalcov totalne tupa, ale to, ze testy boli v anglictine, ktoru vacsina neovladala, to uz nebrali do uvahy :)

Rovnako bol dalsi vyskum, ktory tentokrat na akejsi skole v USA robil cernoch, tomu zas vyslo vyssie IQ u cernochov, no test bol zas koncipovany tak, ze mu najlepsie rozumeli prave cernosi, nejaky cernossky slang, frazy...

A celkovo, cely kocept ras je blbost, vypustenie tejto teorie lutuju sucasni antropologovia snad najviac. Medzi belosskymi a cernosskymi populaciami je OVELA mensia variabilita ako medzi napr. tymi cernosskymi populaciami medzi sebou.
SRneC
Addict
Addict

Staci sa pozriet na afriku, naozaj riesit inteligenciu rasy je scestne ved su rovnaki ako my. (len o 1 vyvojovu triedu pozadu).
hughito
Redeemer
Redeemer

Kufor napísal:K tomu IQ - tvrdit, ze jedna populacia ma ine IQ ako ina na zaklade farby koze je uplne scestne. Na IQ vplyva kopec faktorov, jednymi z najvyznamnejsich su aj spolocnost, kde clovek vyrasta, vzdelanie, zivotna uroven... Pripomina mi to davne testovanie pristahovalcov do USA, kde museli dosiahnut urcity pocet bodov. Podla testu vsak bola drtiva vacsina pristahovalcov totalne tupa, ale to, ze testy boli v anglictine, ktoru vacsina neovladala, to uz nebrali do uvahy :)

Rovnako bol dalsi vyskum, ktory tentokrat na akejsi skole v USA robil cernoch, tomu zas vyslo vyssie IQ u cernochov, no test bol zas koncipovany tak, ze mu najlepsie rozumeli prave cernosi, nejaky cernossky slang, frazy...

A celkovo, cely kocept ras je blbost, vypustenie tejto teorie lutuju sucasni antropologovia snad najviac. Medzi belosskymi a cernosskymi populaciami je OVELA mensia variabilita ako medzi napr. tymi cernosskymi populaciami medzi sebou.
Aj toto, že vlastne to kto a v akom prostredí sa koncipuje nejaký IQ test dosť spraví. Ono samozrejme, potom ktosi pribehne, že Japonci majú väčšie IQ ako Američania, aj keď sú to Japonci a teda ten IQ test "im nie je ušitý na mieru," pričom teda skôr v tom vidím iné veci, napr. to, čo spomínal axxis:
aziati napr. lahko porazali europanov v rychlosti pamatania veci, lebo maju celozivotny vycvik pri memorzivani kanji
Ja napr. tieto IQ testy a rôzne pod. koncipované testy neviem moc dobre robiť, takže asi mám buď moc černošských génov alebo som jednoducho sprostý beloch. :D
kali520
Darca
Darca

Kufor napísal:A celkovo, cely kocept ras je blbost, vypustenie tejto teorie lutuju sucasni antropologovia snad najviac. Medzi belosskymi a cernosskymi populaciami je OVELA mensia variabilita ako medzi napr. tymi cernosskymi populaciami medzi sebou.
To by chcelo byt trochu konkretnejsi a povedat si o ktore populacie ide a preco a na zaklade coho pozostaval tento vyber, takto je to velmi nepresne a zovseobecnene. V podstate si bol konkretnejsi s tym Krovakmi, neviem preco si to vymzal. Rozdieli tam mozu byt velke, kazdopande ale k tomu Krovakovi stale bude mat blizsie ten Nigerijcan ako Slovak, bezohladu nato jak su si geneticky podobny. Okrem ineho krovaci su extremna skupina na porovnavanie, podobne ako zidia, ktori su tiez bieli ale napr zidia zijuci v USA su si geneticky ovela pribuznejsi so zidmi zijuci v Rusku ako s domacim obyvatelstvom. To ze v ramci jednej rasy resp plemena, sa najdu dve podskupiny ktorych rozdieli su vacsie ako rozdieli podskupiny v ramci druhej rasy resp plemena este nijak nedokazuje neexistenciu tej konkretnej rasy do ktorej patri ta konkretna skupina. Na druhu stranu podobnost niektorych podskupiny tej konkretnej rasy moze byt aj vyrazne vacsia a castejsie sa vyskytujuca, to uz ale zamlciavas. Cele je to miesanie hrusiek s jablkami, a ingorovanie istych definici ohladom rasy ako takej.

Dalej ta rozdielnost velkosti tych variabilit (co je skor relativizmus) nijak nedokazuje neexistenciu rasy. Rozdiel medzi clovekom a simpanzom su nejake 4% co je dokonca menej ako rozdiel medzi mysou a potkanom, a nikdo nespochybnuje existenciu vsetkych tychto druhov.

K tomu IQ, co k tomu viac dodat. Hadam nebudes z jedneho prikladu vytiahnuteho neviem odkial spochybnovat to mnozstvo IQ testov ktore boli vykonane a v ktorych cierny boli priemere vzdy horsi. Si uvedomte ze to nebol robeny len nejaky 1 test jednym psychologom, bolo ich stovky a mozno aj viac, vzdy zlyhavali.
Napísať odpoveď