Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa hughito »

th:
Ked je Fero alebo Jano taky vynimocny, preco si nezalozi vlastnu firmu a preco si nadhodnotu svojej prace nestrci do vrecka, alebo ju nejako nezveladi, ale radsej ju da tomu hnusnemu nenazranemu kapitalistovi? Zalozit firmu, je to najmenej, tak kde je problem?
Ale tu nejde vôbec o to, že kto je alebo nie je schopní - samozrejme, že niektorí sú a niektorí nie, niektorí viac, niektorí menej. Ide o to, že so všetkým ostatným toto samotné, že môžeš mať firmu a pod., súvisí a je podmienené tým, že existuje štát a existuje kapitalizmus. My kapitalizmus a štát nechceme, nebudem sa opakovať.

Ako som písal - organizácia výroby môže existovať aj inak, ako dnes. Už sa fakt nebudem opakovať, každý, kto má záujem, si môže zistiť príklady, veď sám som ich tu stokrát dával. Ako historické - viď najviac v Španielsku, tak dnešné, rôzne samosprávne fungujúce podniky, hotely či nemocnice (to som tiež sme dával). Teda tu nájde svoju odpoveď aj beardie, ja nie som panák na zapískanie, aby som tu niekomu dával 10-príkladov. Ono nejde o kvantitu, ide o precedens, že také čosi existuje a funguje. To, že je toho málo je jasné, ale to nič nevypovedá o tom, že je tomu tak z dôvodov napr. takých, že by tak fungujúce bolo jednoducho zlé.
Samozrejme umelodosadeni debilkovia nerobia ziadny uzitok, ale bavme sa o ozajstnom menezmente, o decision makeroch, na ktorych pleciach stoji cela masineria zo vsetkymi ludmi, ktori nemaju ziadne zodpovednosti, len musia prist do prace, odrobit si sichtu a pockat si kazdy mesiac na vyplatu, ktoru musi niekto hore zabezpecit.
Tvoj decision maker je úplne závislý na tom poslednom robotníkov, akého si len vieš predstaviť. Naopak, tvoj decision maker je potrebný akurát v dnešnom usporiadaní a dnešnej realite, keď všetko funguje tak, ako funguje.

gogo: Tie tvoje otázky na konci - ty zjavne nechápeš o čo takým anarchistom ide. Nachádzaš sa aj myslení v maniteloch dnešného systému. Hlavne tá posledná otázka ma dorazila - mne nejde o napínanie mojich potrieb, ja by som bol rád vtedy, keby si každý človek mohol napĺňať svoje potreby.

Ak nazývaš idealizmom to, že som presvedčený o tom, že svet a ľudia v ňom môžu fungovať aj inak, ako dnes, tak asi áno, som idealista. To boli teda idealisti aj demokrati v 18. storočí. Často sa tu hovorí o pokroku, evolúcii - ak ľudia aj mentálne neurobia krok dopredu aspoň s tým, že si vedia predstaviť čosi iné (to aspoň oceňujem, že th napr. urobil, aj keď podľa mňa mimo, ale urobil), tak sa sotva čosi zmení. Zároveň si ale uvedomujem, že ľudia si to najlepšie uvedomia cez prax, cez boj, nikto ich neosvieti.

A čo tie skúsenosti ľudí tam z toho dokumentu? Čo tie veci, čo sa udiali a zaviedli do praxe? To ťa vôbec nezaujalo? Iba obyčajný dokumentárny prínos? Zaujímavé.

matki: Vidím, že niektorí tu nemajú jasno v pojmoch kapitál, kapitalizmus, kapitalista - odporúčam prečítať aspoň tento text.

Vy to tu hádžete do emočnej a osobnej roviny, čo je však pochopiteľné. Kapitál je proces, v ktorom sa vytvára nadhodnota. Kapitalista je ten, ktorý ten nadhodnotu získava. Čiže ty asi ťažko. Ale si súčasťou kapitálu, ostatne, ako takmer všetci. Dôležité je, že nevyhnutou súčasťou kapitálu je pracovná sila, bez ktorého by tento proces nefungoval. Preto sme presvedčení, že len pracovná sila (pracujúci) tento systém môže zvrhnúť.

Ono aj ten team-leader je takisto pracujúci, takisto vykorisťovaní, akurát má proste lepšie podmienky, ako ľudia pod ním. Prečo mi však primárne vadia tieto funkcie som uviedol už skôr.
Zase len fraza. Nic konkretne. Ak nie evolucne, nie Diktatom. Ako teda ? Kde mi unika tretia moznost ?
Nebudem strácať svoj čas pre ľudí, ktorí neprejavia špetku zájmu. Dal som sem dokument, kde je vidno, ako sa nastolila anarchia, resp. do veľkej miery anarchia (pár výhrad by sa našlo) v Španielsku. Ani evolučne, revolučne, ale nie diktátom - leninisticky.

Takisto, ak vieš po anglicky, tak tu máš stránku A-FAQ, kde je kvantum textu venovaného týmto bežným otázkám a výhradám, skús si čosi prečítať. Ak teda máš reálny záujem čosi zistiť. Pomôžeš aj mne, že mi ušetríš veľa času. Ono ja tu chcem viesť diskusiu, ale ty tu vychrlíš milión otázok, navyše veľa takých, z ktorých jasne vidieť, že máš len povrchné znalosti o danej problematike + diskutujem tu naraz s ďalšími x ľuďmi, tak to je dosť vyčerpávajúce, určite ma pochopíš.
toto je tak naivna predstava. Niekto bez odbornosti a skusenosti pojde rozhodovat o vrazde nie ? Lebo ako mozes cakat odbornost na baze dobrovolnosti, nepravidelnosti bez dokladnej pripravy na danu pracu. pravdepodobne aj bez zodpovednosti tym padom. Vravis ze nechcete drzat moc, ale niekto ju bude chciet drzat, to je len tvoje zbozne prianie , ze nebude , len predpoklad, tuzba. A teda bud padnete, co bude znova znamenat bolestivu transformaciu, alebo sa z vas stane hnusna totalita, aka tu uz bola a pouzivala obdobne hesla.
Ja osobne vidím rozdiel napr. v detektívovi, kde by som nemal problém to brať ako normálnu prácu, na ktorú treba prípravu a všetko, ako si spomenul a potom klasickej polícii, ako nevyhnutnej súčasti represívneho štátu.
Na dalsie odseky o manageroch tazko reagovat. Predpokladam,ze mas tak do 20 rokov, asi este studujes. Pracu mozno skor brigadnicku. Toto este ako tak chapem, ak budes poriadne pracovat a nie len sa zadrbavat a neznasat svet za nespravodlivost, pravdepodobne trosku postupis alebo si prilepsis cez skusenosti. Potom zmenis retoriku, ak ta nejaky novacik bude chciet o to obrat, kedze ho okradas. Ak si starsi, skusenejsi, tak mi je ta luto.
A zovseobecnovania ako sef mnohokrat nie je ziaden genius... Strasny komplex. Kde si vsade bol, kde pracoval, co si dokazal?
Už som sa k tomu vyjadroval - vy to proste chápete z iného hľadiska, v rámci dnešných reálií, v mantineloch myslenia súčastného systému. Nejde o to, koľko mám rokov, kde a koľko som pracoval - to je zas tá osobná a emočná rovina, ktorou sa ľudia začnú oháňať, ale to nie je žiaden argument.
Nazves ma idealistom a potom das perlu ako ludom staci pocit samotneho vykonania prace. To je rozpravka. Preco si sa teda zadrbaval vo fabrike, ako sa dalo ? Nestacil ti ten pocit ?
Heh, asi som sa nedostatočne vyjadril. Za prvé - ako som spomínal. Nie každý môže byť fyzik. To, že niekto pracuje vo fabrike, nie je nič zlé. Sú ľudia, ktorým by takáto práca plne vyhovovala (možno nektorým aj vyhovuje) aj dnes, keby boli riadne ohodnotení, keby pracovali menej, neboli by nadčasy, buzerácia zvrchu, kontroly a pod.

Je jasné, že existuje aj práca, ktorú nechce robiť asi nikto, v takom prípade sa dá hovoriť o tzv. vyváženom komplexe pracovných činností, kedy by sa každý v rámci napr. daného oboru podieľal istou rovnocennou mierou na danej práci.
Ten dokument sa pokusim pozriet ked bude cas. Kazdopadne, s troskou nadsadzky, co je to 8 mil ludi oproti celemu ludstvu a celej historii ? Myslim si, ze mame lepsie vysledky Vs ziadne. Alebo aj nas byvaly rezim prezil celkom dlho, to ho mame pouzivat ako vzor? Alebo cokolvek, co sa casom aj tak neujme a padne, aj tak mozeme pouzit ako vzor ? Firma co po roku padne , je dokaz ze fungovala dobre ? Bolo to lokalne, naplnili sa specificke podmienky, ktore tomu pomohli vzniknut, co sa nemusi zopakovat a aj tak to neprezilo. Preco by teraz malo ? A preco to znova skusat ?
Preto, lebo poznatky a skúsenosti z toho, sú pozitívne a padol nie z nefunkčnosti, ale násilne. Skús si to radšej pozrieť.
A na zaver, skor taka hypoteticka otazka, kedze nie som moc na historiu. Mozno niekto bude vediet lepsie odpovedat. Bolo kopec prevratov, zmien systemov, rychlych a castokrat nasilnych. Predpokladam, ze v case toho prevratu a tesne po, mozno kludne pomerne dlhu dobu, nastava iste bezpravie, kedze moc nie je este uplne uchopena, formuju sa pravidla, zlozky. Toto obdobie je asi blizko istej forme anarchie. Su pripady, ze to bolo kludne obdobie ? Ze sa nezacalo rabovat ? Ze ludia nejednali sebecky a pudovo? Alebo naopak. Zaujimaju ma konkretne pripady ak su, nie nase predpoklady, ktore nemaju ziadnu hodnotu
Ono toto je naozaj tak komplexná otázka, že na to sa nedá odpoveď - áno, nie. Dali by sa nájsť hocaké príklady, nevraviac o tom, že by sme si najprv museli zadefinovať, čo presne pod tým prevratom myslíme. Potom je otázne, o aký prevrat išlo. Napr. taký prevrat v Rusku v 1917 nespôsobil nejaké rabovky a pod., ale od začiatku bol spojený s terorom a násilím samotných revolucionárov, leninistov. Čo sa týka anarchistických prípadov, tak v Španielsku tieto javy vôbec neboli, o tom neexistuje žiadne správy. Tam začala prebehla revolúcia, začali aplikovať anarchistické idey do praxe a práveže, tie pocty ľudí boli výsostne pozitívne, boli nadšení. Určite si teraz poviete, že som fanatik a že si proste vymýšľam a prispôsobujem veci, ale také sú proste skúsenosti ľudí. Pozrite si ten dokument, pozrite si dobové výpovede, alebo napr: George Orwell, určite všetci poznáte, napísal známu knižku Hold Katalánsku, kde toto všetko opisuje. Tú zmenu stavu vedomia, pozitívnu. Ako všetko proste fungovalo bez tých decision makerov a šéfov, ktorých tak veľmi potrebujeme dnes. A Orwell je uznávaný autor a navyše nebol anarchista, aj keď určite inklinoval k podobným myšlienkam. Ale tak možno klamal, možno klamali aj tí ľudia, čo to prežili a možno klamem aj ja. :wink: Zopakujme si staré anarchistické heslo: „Neverte nikomu, ani nám!“
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

Hughito, mne ale jedna kachlickarska firma, par druzstiev a male mnozstvo institucii s par zamestnancami nepride ako nieco prevratne, taky prd vo vetre...
Preto stavat svoje "skusenosti" na par prikladoch, casto z minulosti a v pohnutych dobach, je pre mna nedostatocne, nehnevaj sa na mna :)

Kratka otazka: ked boli v tom Spanielsku vtedy taki spokojni, preco tam nie je anarchia teraz? Maju na to predpoklady, skusenosti, v podstate aj moznosti, preco tam maju "kralovsku republiku"?

Ohladom toho decision makera, vobec nechapes, ze v danej firme to moze byt nenahraditelny clovek so skusenostami, ktory moze zabezpecovat pracu desiatkam az stovkam ludi. Nejaky radovy robotnik je bez problemov nahraditelny behom par minut. A nemusime sa pozerat len na manualne vykonavane pozicie, kludne to moze byt stavbar, mechanik, architekt, vsetko nahraditelne pozicie...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito>
ja som len napisal som nazor na ten dokument, urcite som sa Ta nechcel dotknut. Situacia v Spanielsku medzi 1936-1939 bola uplne ina ako je spolocenska situacia dnes, preto pri vsetkej snahe nevidim realne aby sucasni ludia dobrovolne suhlasili s takouto zmenou. Anarchizmus mi velmi pripomina zivot v prvotnopospolnej spolocnosti na usvite ludskych dejin. Vtedajsi ludia nevlastnili defacto ziaden majetok okrem kusu koze na tele a lovci mali nejaky ten luk, pastny klin. To bolo vsetko co spolocenstvo malo, resp ak nieco aj ine bolo tak to bolo automaticky spolocne. Vsetko robili spolu, ale bolo to z nudze a nie preto ze by mali na vyber z nejakych alternativ. Ked niekoho napadol medved tak mu museli ist ostatni na pomoc, lebo sam clovek bol slaby, nedokazal nic ulovit ani sa ubranit. Dnesna situacia je uplne ina, civilizacny a hlavne technologicky pokrok je len za poslednych 100 rokov taky enormny, ze sa o tom nasim starym otcom nesnivalo ani v najdivokejsich snoch. Ludstvo dokazalo rozlustit ludsky genom, rozbit atom, vie geneticky manipulovat s rastlinami aj zvieratami, vymyslelo pocitace. Vo vyhlade nasledujucich cca 50 rokov tu bude ludmi vytvorena umela inteligencia na baze umelych neuronovych sieti, zacne sa kolonizacia vesmiru, aj ked zatial asi iba najblizsich planet typu mars, suroviny ako napr vzacne kovy sa zacnu tazit na asteroidoch a pod.
A vsetok tento pokrok bol vytvoreny v statoch s tym najkrystalickejsim kapitalizmom aky sa da predstavit. Sovietsky zvaz ktory bol komunisticky a nikdy USA vo vyvoji nedokazal trvalo konkurovat, ich technologicky stupen poznania bol slabsi a v ramci casu sa stale vyraznejsie prehlboval. Rusi mnoho "objavov" dosiahli za pomoci spionaze. Kapitalizmus potrebuje urcite regulacie - s tym suhlasim, ale obavam sa ze nic lepsie sa v dohladnej dobe cca 500 rokov nevymysli, v dalekej buducnosti je mozne ze sa zrealizuje aj nejaka forma anarchistickej spolocnosti to samozrejme nemozem vylucit.Este sa vratim k tomu dokumentu: bolo v nom povedane ze A. su proti peniazom a je to jedna z prvych veci ktore zrusili.- uz toto hovori samo za seba, ze idea A. je pre dnesnu spolocnost a ekonomiku uplne nepouzitelna. Peniaze sa nedaju len tak zrusit, nehovoriac o tom, ze ludia by to sami ani nedovolili, nechceli.. :) Podla mna si Hughito velmi inteligentny clovek, ale zaoberas sa prilis niecim, co nema momentalne skoro ziadnu perspektivu na realizaciu.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

matki: Vidím, že niektorí tu nemajú jasno v pojmoch kapitál, kapitalizmus, kapitalista - odporúčam prečítať aspoň tento text.
kusok som si precital teda a prislo mi z toho zle, prepac. "Triedny boj. Keď sme v práci, náš čas a aktivita nám nepatrí. Musíme sa podriadiť budíčku do práce, karte zaznamenávajúcej náš príchod a odchod, manažérom, termínom a cieľom zamestnávateľa" To su take zvasty, normalne vymyvanie mozgu, proste sa vam nechce pracovat, mate plne usta vyhovoriek a nepriatelov a len sa nechcete mat horsie ako niekto, kto si za svoj uspech moze, to je vsetko.
Nebudem strácať svoj čas pre ľudí, ktorí neprejavia špetku zájmu. Dal som sem dokument, kde je vidno, ako sa nastolila anarchia, resp. do veľkej miery anarchia (pár výhrad by sa našlo) v Španielsku. Ani evolučne, revolučne, ale nie diktátom - leninisticky.
nastolila a padlo. bola uzasna ale nikto ju nechce spat. preco?
Takisto, ak vieš po anglicky, tak tu máš stránku A-FAQ, kde je kvantum textu venovaného týmto bežným otázkám a výhradám, skús si čosi prečítať. Ak teda máš reálny záujem čosi zistiť. Pomôžeš aj mne, že mi ušetríš veľa času. Ono ja tu chcem viesť diskusiu, ale ty tu vychrlíš milión otázok, navyše veľa takých, z ktorých jasne vidieť, že máš len povrchné znalosti o danej problematike + diskutujem tu naraz s ďalšími x ľuďmi, tak to je dosť vyčerpávajúce, určite ma pochopíš.
mozno mam povrchne znalosti a mozno som skor realista a uz som si nieco prezil, aby som slepo veril teorii , ktora je zalozena na predpokladoch, tuzbach a na neuspesnych snahach :) ale toto prebudenie caka mozno aj teba, kolko mas rokov ? ja 30. Je smutné, že hlupáci sú takí sebaistí a ľudia múdri plní pochybností. RUSSELL Bertrand A. W. Co neber ako urazku pls, myslim ze si inteligentny chalan s darom argumentacie a reci. Ale si naivny a mierne fanatik :D
Nejde o to, koľko mám rokov, kde a koľko som pracoval - to je zas tá osobná a emočná rovina, ktorou sa ľudia začnú oháňať, ale to nie je žiaden argument.
tak to teda nemas pravdu, to je teda sakra argument. 15 rocne ucho, ktore si precita marxa nam bude urcovat ako ma vyzerat svet a byt sa do prs, ako nikto nicomu nerozumie, len on ma cistu mysel? Teoriu treba konfrontovat s praxou a na to treba cas. Cize ano, vek, skusenosti , prax su dolezite.
Preto, lebo poznatky a skúsenosti z toho, sú pozitívne a padol nie z nefunkčnosti, ale násilne. Skús si to radšej pozrieť.
presne tak, padol nasilne. to uz ti tu tiez par krat ludia napisali. ak si neuchopite moc a ostanete naozaj slobodni bez autorit a moci, tak vas niekto zvrhne. Ak to naopak spravite , skoncite ako hnusna totalita. Uz len pre toto to nema vyznam skusat. Tie rizika su tak velke, ze zdaleka prevysuju nedokonalosti dnesneho systemu, ktory sa da a snad aj bude zlepsovat. Netreba ho zburat od zakladov.
George Orwell, určite všetci poznáte, napísal známu knižku Hold Katalánsku, kde toto všetko opisuje. Tú zmenu stavu vedomia, pozitívnu. Ako všetko proste fungovalo bez tých decision makerov a šéfov, ktorých tak veľmi potrebujeme dnes. A Orwell je uznávaný autor a navyše nebol anarchista, aj keď určite inklinoval k podobným myšlienkam.
to som este necita, dakujem za tip. je to krasne, ze vsetko fungovalo a bolo pozitivne, ale okrem toho, ze len pokracovali vo svojej praci a boli stastni, teda aspon nejaka skupina. Co nove priniesli spolocnosti, vytvorili, vybudovali a preco v tom nepokracuju ? :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hughita do znacnej miery chapem: vidi aka je na Slovensku nizka zivotna uroven, ze mnoho ludi trpi nezamestnanostou. A ti co pracu maju, dostavaju vecsinou za nu mzdu na urovni ktora nestaci na slusny zivot zo vsetkym co k tomu patri. Ze zahranicni majitelia vyuziju vladne stimuly a akonahle skoncia tak castokrat tovaren zavru a prenesu napr. do Rumunska. Ze sefovia zneuzivaju fakt ze je vysoka nezamestnanost a mozu si vyberat.Ja osobne som zazil niekolkokrat v roznych firmach, aj velkych, ked riaditel povedal uplne narovinu ze komu sa nepaci moze ist, ze denne dostava ix ziadosti o pracovne miesto alebo ze niekoho prepustia len preto ze vedia najst vecsieho zufalca ktory bude ochotny robit aj za menej./a to sa nebavime o nejakych tovarenskych pomeroch/. Bezny pracovnik maka ako fretka za par € a sefinko sa vozi na sluzobnej audinke a berie 5tisicovy platik.Zivot na Svk je pre vela ludi naozaj tazky,ale riesenim nie je nastolenie anarchistickeho zriadenia.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Tie tvoje otázky na konci - ty zjavne nechápeš o čo takým anarchistom ide. Nachádzaš sa aj myslení v maniteloch dnešného systému. Hlavne tá posledná otázka ma dorazila - mne nejde o napínanie mojich potrieb, ja by som bol rád vtedy, keby si každý človek mohol napĺňať svoje potreby.
Kazdy clovek do jedneho? To sa neda a kto si mysli ze ano zije vo fantaziach alebo nerozumie podstate slova potreba.

Samotna existencia nejakej potreby vytvara akusi hodnotu alebo charakter ludskeho ega co zakonite determinuje spolocnesku nerovnost, nerovnovahu, nestabilitu a v konecnom dosledku boj.
matki napísal: Ale si naivny a mierne fanatik
Tak vidis hugo, nie som jediny kto to tvrdi, skus sa nad tym zamysliet.
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie:
Hughito, mne ale jedna kachlickarska firma, par druzstiev a male mnozstvo institucii s par zamestnancami nepride ako nieco prevratne, taky prd vo vetre...
Preto stavat svoje "skusenosti" na par prikladoch, casto z minulosti a v pohnutych dobach, je pre mna nedostatocne, nehnevaj sa na mna
Odkazujem sa na skúsenosti, aké sú - vyzdvihujem precedensy, možnosť, nie kvantitu. Ak tomu stále neviete pochopiť, už naozaj neviem ako to vysvetliť.
Kratka otazka: ked boli v tom Spanielsku vtedy taki spokojni, preco tam nie je anarchia teraz? Maju na to predpoklady, skusenosti, v podstate aj moznosti, preco tam maju "kralovsku republiku"?
Keby tu nevládol historický analfabetizmus, tak by ste si vedeli na takéto otázky odpovedať sami. Po výhre Franca bola zavedná dlhá desiatky rokov trvajúca diktatúra, fašizmus - panovali represie a je logické, že tieto časti dejín sa potlačovali a zámerne mazali z historickej pamäti.

Aj tak čosi pretrvalo a tak má dnes Španielsko najpočetnejšie anarchosyndikalistické odbory na svete - CNT. Majú cca 50 000 členov.
Ohladom toho decision makera, vobec nechapes, ze v danej firme to moze byt nenahraditelny clovek so skusenostami, ktory moze zabezpecovat pracu desiatkam az stovkam ludi. Nejaky radovy robotnik je bez problemov nahraditelny behom par minut. A nemusime sa pozerat len na manualne vykonavane pozicie, kludne to moze byt stavbar, mechanik, architekt, vsetko nahraditelne pozicie...
No ako som napísal - ľudia samotní by sa rozhodnúť nevedeli, zastala by výroba, koniec sveta. To dnešná spoločnosť a systém vytvorili takéto "nutné" pozície.

gogo956: Pozri sa, možno niektoré aspekty a zábery v tom dokumente, ako tam kosia obilie pôsobili ako prvotnopospolná spoločnosť :D, ale prikladám jeden článok. Ide o hrubý preklad časti textu z A-FAQ.

I.8.1 Je Španielska revolúcia nepoužiteľná ako model pre moderné spoločnosti?

Práve naopak. Na revolúcii sa zúčastnilo viac robotníkov z miest ako z vidieka. Takže aj keď je pravda, že kolektivizácia bola najrozsiahlejšia vo vidieckych oblastiach, zásadne poznačila aj mestské priemyselné oblasti.
Celkovo,“regióny najviac zasiahnuté“ kolektivizáciou „boli Katalánsko a Aragón, kde bolo takmer 70 percent pracujúcich ľudí priamo zapojených. Celkové číslo pre oblasť republiky tvorilo skoro 800 000 ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve a niečo viac ako 1 milión v priemysle.Barcelonské pracovné(robotnícke) výbory prevzali takmer všetky služby, ropu, rybárske spoločnosti, firmy ťažkého priemyslu ako napr. Sopka, výrobu áut Ford, chemické spoločnosti, textilný priemysel a rad menších podnikov... Služby ako voda, plyn a elektrina prevzal nový manažment počas niekoľkých hodín po útoku na kasárne Ataranzas... prevziatie zodpovedajúcich tovární za vojnovú výrobu znamenalo, že metalurgické koncerny začali produkovať ozbrojené autá do 22 júla... Najzručnejšími pracujúcimi v španielskom priemysle boli robotníci Katalánska... Jeden z najpozoruhodnejších počinovtých dní bolo vzkriesenie systému verejnej dopravy v čase, keď ulice boli stále zabarikádované.“ Päť dní po skončení bojov, 600-700 električiek všetkých v čierno červených farbách CNT a FAI, bolo v Barcelone spustených do prevádzky. [AntonyBeevor, TheSpanish Civil War, pp. 91-2]

Okolo 75% celého španielskeho priemyslu sa koncentrovalo v Katalánsku, pevnosti anarchistického robotníckeho hnutia. Kolektivizácia tovární bola v tomto regióne veľmi rozšírená. Ako SamDolgoff správne odpozoroval „rozhodne vyvracia tvrdenie, že anarchistické organizačné princípy nie sú aplikovateľné na priemyselné oblasti, a ak vôbec iba v primitívnych agrárnych spoločnostiach, alebo v izolovaných experimentálnych komunitách.“ [TheAnarchistCollectives, pp. 7-8] Podľa AugustinaSouchy:

„Nie je ľahkou záležitosťou kolektivizovať a udržať na pevných základoch priemysel zamestnávajúci takmer štvrť milióna pracovníkov v textilnom priemysle v desiatkach roztrúsených továrňach početných miest. Napriek tomu barcelonská syndikalistická textilná únia vykonala tento čin vo veľmi krátkom čase. Bol to ohromne dôležitý experiment. Diktatúra šéfov bola zvrhnutá a platy, pracovné podmienky a produkcia bola stanovovaná pracujúcimi a ich volenými delegátmi. Všetci funkcionári museli vykonávať inštrukcie na základe vzájomného vzťahu a podávať správy priamo ľudom na pracovisku a únijných stretnutiach. Kolektivizácia textilného priemyslu rozbíja raz a navždy mýtus, že pracujúci sú neschopní riadenia administratívy veľkého podniku a korporácie.“[Op. Cit., p. 94]

Naviac Španielsko v 30. rokoch 20.st. nebolo spiatočníckou a sedliackou krajinou ako sa niekedy predpokladá. Medzi rokmi 1910 a 1930, sa počet pracovníkov zamestnaných v priemysle zdvojnásobil na takmer 2,500,000. Toto číslo reprezentovalo niečo okolo 26% pracujúcej populácie (v porovnaní so 16% dvadsať rokov predtým). V roku 1930 bolo iba 45% pracujúcej populácie zaoberajúcej sa poľnohospodárstvom. [RonaldFraser, TheBloodofSpain, p. 38] Iba v samostatnom Katalánsku bolo 200,000 pracovníkov zamestnaných v textilnom priemysle a 70,000 v kovospracujúcom a strojnom priemysle. Tento fakt bol veľmi rozdielny v porovnaní s Ruskom na konci 1.sv. vojny, kde mestská pracujúca populácia tvorila iba 10% populácie.

Kapitalistické spoločenské vzťahy taktiež prenikli do mestskej ekonómie do 30.rokov 20.st. s poľnohospodárstvom orientovaným na svetový trh a približne 90% farmárskej pôdy v rukách buržoázie. [Fraser, Op. Cit., p. 37] Takže do roku 1936 bolo poľnohospodárstvo prevažne kapitalistické, rovnako ako španielsky poľnohospodársky priemysel zamestnávajúci veľký počet roľníkov, ktorí taktiež nevlastnili dostatok pôdy potrebnej na vlastné fungovanie, alebo boli bez pôdy. Robotnícke hnutie na Španielskom vidieku v 30.rokoch 20.st. bolo založené na tejto veľkej populácii zárobkovo činných vidiečanov (socialistická UGT únia poľnohospodárov mala 451,000 členov v roku 1933, z toho celkový počet členov 40%). V čase ruskej revolúcie 1917 pozostávalo poľnohospodárstvo hlavne z malých fariem, na ktorých pracovali roľnícke rodiny hlavne pre svoje vlastné živobytie, vymieňajúcich a predávajúcich svoje prebytky.

Z tohto dôvodu nemôže byť Španielska revolúcia zamietnutá ako produkt pred priemyselnej spoločnosti. V mestských spoločenstvách prevažne najviac priemyselnej časti Španielska došlo ku kolektivizácii a dalo na vedomie, že anarchistické idey sú aplikovateľné v moderných spoločnostiach. Naozaj, pohodlné marxistické mýty stranou, CNT organizovala mnoho zjednotených mestských pracujúcich spoločenstiev a pracovníci v poľnohospodárstve tvorili minoritu členstva (do roku 1936, CNT robilo nájazdy v Madride, predtým socialistická pevnosť UGT, hlavná oblasť rastu v 30.rokoch 20.st. s ktorou bola spojená ,bola ironicky spojovaná s roľníkmi). Revolúcia v Španielsku bola prácou(hlavne) mestských a vidieckych námezdných robotníkov (s pripojením chudobnýchroľníkov) bojujúcich s dobre rozvinutým kapitalistickým systémom.

V skratke, tak povediac anarchistická revolúcia v Španielsku poskytla mnoho lekcií pre revolucionárov v rozvinutých kapitalistických krajinách a nemôže byť zamietnutá ako produkt priemyselnej zaostalosti. Hlavná sila anarchistického hnutia bola v mestských oblastiach a nie je prekvapením, že spoločenská revolúcia sa odohrala v najviac rozvinutých priemyselných oblastiach rovnako ako na vidieku.

http://anarchism.pageabode.com/afaq/secI8.html

A naopak, práve dnes, kedy je kapitalizmus opäť v obrovskej kríze, čo je ale imanentný proces a určite sa z toho tento systém dajako vylíže (tu je otázne, či v takom systéme kríz chceme žiť), sú anarchistické myšlienky opäť aktuálne. Ono ty si to mylne spájaš s tým, že by zastal pokrok, že by sa nevyvíjalo, že by sme sa vrátili na stromy alebo čosi podobné. To však určite nie, práve naopak si myslím, že tieto oblasti by v slobodnom systéme začali v prospech ľudí produkovať výsledky oveľa viac, ako dnes.

Zrušenie peňazí súvisí s zrušením kapitalistických vzťahov, ono je to veľmi zložitá záležitosť a sám sa priznám, že v tejto oblasti mám medzery. Ale koho to zaujíma, tak si môže prečítať článok, ako rušili peniaze v Španielsku a s akým úspechom (či skôr s neúspechom).

matki:
kusok som si precital teda a prislo mi z toho zle, prepac. "Triedny boj. Keď sme v práci, náš čas a aktivita nám nepatrí. Musíme sa podriadiť budíčku do práce, karte zaznamenávajúcej náš príchod a odchod, manažérom, termínom a cieľom zamestnávateľa" To su take zvasty, normalne vymyvanie mozgu, proste sa vam nechce pracovat, mate plne usta vyhovoriek a nepriatelov a len sa nechcete mat horsie ako niekto, kto si za svoj uspech moze, to je vsetko.
Vymývanie mozgov? To je realita, slovník ti nemusí sedieť, ale ak ho odmyslíš, tak je to tak. Reči o lenivosti a závisti sú úplne mimo.
nastolila a padlo. bola uzasna ale nikto ju nechce spat. preco?
Odpovedané vyššie.
mozno mam povrchne znalosti a mozno som skor realista a uz som si nieco prezil, aby som slepo veril teorii , ktora je zalozena na predpokladoch, tuzbach a na neuspesnych snahach :) ale toto prebudenie caka mozno aj teba, kolko mas rokov ? ja 30. Je smutné, že hlupáci sú takí sebaistí a ľudia múdri plní pochybností. RUSSELL Bertrand A. W. Co neber ako urazku pls, myslim ze si inteligentny chalan s darom argumentacie a reci. Ale si naivny a mierne fanatik
Každá teória raz bola niekedy založená iba na predpokladoch, túžbach a neúspešných snahách. Je to o vývoji. To aj taký realista ako ty určite prizná, stačí sa pozrieť na dejiny človeka.

Vek je irelevantný. Ty máš 30, ja mám 20. Aby som ťa však uspokojil a trochu vyviedol z omylného predpokladu, poznám osobne ľudí, ktorí sú starší ako ty a myslia si presne toto, čo ja. A majú aj rodiny a deti. Nie je to veku, nie je to o idealizme. Je to o určitom presvedčení a aktivite v tejto oblasti.

Ak chceš nejaký "program" či stanovy, tak odporúčam toto.
tak to teda nemas pravdu, to je teda sakra argument. 15 rocne ucho, ktore si precita marxa nam bude urcovat ako ma vyzerat svet a byt sa do prs, ako nikto nicomu nerozumie, len on ma cistu mysel? Teoriu treba konfrontovat s praxou a na to treba cas. Cize ano, vek, skusenosti , prax su dolezite.
Odpovedané vyššie - len dodám: áno, to si vystihol, prax je dôležitá a práve z praxe vychádzajú rôzne poznatky, ktoré tu prezentujem. Nikto nemôže zažiť osobne všetko, aj keby si mal 100 rokov.
presne tak, padol nasilne. to uz ti tu tiez par krat ludia napisali. ak si neuchopite moc a ostanete naozaj slobodni bez autorit a moci, tak vas niekto zvrhne. Ak to naopak spravite , skoncite ako hnusna totalita. Uz len pre toto to nema vyznam skusat. Tie rizika su tak velke, ze zdaleka prevysuju nedokonalosti dnesneho systemu, ktory sa da a snad aj bude zlepsovat. Netreba ho zburat od zakladov.
Nie nie, to bol iný prípad. Od začiatku vojnový stav - vojna sa prehrala, tak to padlo. Takto jednoduché to bolo. Teda zase, opakovanie je matka múdrosti. Padol nie z nefunkčnosti a padol nie preto, že by bol zavedený a nebol schopný "žiť" a fungovať - proste obyčajné geopolitické a iné udalosti naklonili misku váh na stranu frankistov.
to som este necita, dakujem za tip. je to krasne, ze vsetko fungovalo a bolo pozitivne, ale okrem toho, ze len pokracovali vo svojej praci a boli stastni, teda aspon nejaka skupina. Co nove priniesli spolocnosti, vytvorili, vybudovali a preco v tom nepokracuju ?
Určite si to prečítaj, keď už nič iné, tak sa to dobre číta, Orwell vedel písať pútavo. Sú to jeho osobné skúsenosti, z každodenného života, ako to fungovalo, kde boli problémy, aký bol priebeh na fronte - a rozoberá aj to politické pozadie, prečo to padlo.

Inak na otázky si určite nájdeš odpovede v príspevkoch vyššie, čo som adresoval aj iným.

gogo2: Nie, neberiem to takto. Neberiem to nacionálne v zmysle, že na SK. Beriem to principiálne. Som presvedčený, že dnešné politické a ekonomické usporiadanie sveta nie je v prospech ľudí (teda drvivej väčšiny), preto chcem zmenu. Nezaťahujem do toho idealizmus (aj keď ten mi práve vyčítate), nejakú emočnú a moralistickú rovinu. Proste dnes to je zlé, "my" máme nejakú alternatívnu, ktorú ponúkame ľuďom - ale nie pasívne, ale aktívne sa toho musia chopiť. O tom to celé je. Keby to bolo inak, boli by sme rovnakí, ako tí, ktorých kritizujeme a skôr by sa to podobalo Rusku 1917, kedy nejaký osvietený predvoj a avantgardná masa riadila masy proletariátu. Ako to dopadlo, všetci vieme.

Z histórie sa treba poučiť. Avšak, jediné, čo nás zatiaľ naučila je to, že sa z nej nikto nepoučil. Ja chcem, aj ako študent histórie, ísť po tom jadre a naozaj sa z nej poučiť, reflektovať ju, aktívne využiť skúsenosti ľudí spred x rokov a využiť ich v náš prospech dnes. Takisto dnešné poznatky a skúsenosti treba reflektovať, aby sa z nich zase mohli poučiť ľudia, čo prídu po nás. A to aj robíme.
beardie
Redeemer
Redeemer

Hovoris, za dane pozicie vytvoril system a spolocnost, ale ja si nemyslim, ze je to pravda. Oni sa vyvinuli automaticky a samostatne, to je ta specializacia, o ktorej nechces ani pocut, ako si uz pisal v tom poste o detektivovi...

Len dotaz, ten starsi clovek, co ma rodinu a podobne zmyslanie, pracuje v statnej institucii, je to robos na najnizsej priecke v hierarchii danej firmy alebo je nezamestnany na davkach?

Nerad skatulkujem, ale ako robos bez vzdelania nikdy nebude volit liberalnu pravicu, tak typek prisaty na stat nebude podporovat kapitalizmus, kde sa ma kazdy spolahnut (v istej miere) sam na seba...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ten človek pracuje v IT sektore. VŠ vzdelanie. Možno váš kolega. :wink:

Je vidieť, že vaše predpoklady stoja vo veľkej miere na vode - preto napr. my vôbec ľudí nesúdime podľa takýchto faktorov. Roboš - nechopák, volič Fica, IT sektor, kapitalista, volič pravice.

K tej pozícii - napíšem to tak, že ak existujú takéto pozície v kapitalizme, tak mňa to neprekvapuje a v tomto usporiadaní a vôbec myslení sa možno môže aj zdať, že sú potrebné či dokonca nevyhnutné. Ale ja nehovorím o reforme kapitalizmu, ja hovorím o inom fungovaní, na úplne iných princípoch a inej báze - tam je takáto pozícia nepredstaviteľná. Resp., môže to byť aj zložitejšie, ale každopádne, ak by aj čiastkovo pod. funkcia zostala, nemohla by byť permanentná a nositeľ danej funkcie by nebol nijak nadradený nad ostatných.
beardie
Redeemer
Redeemer

Ak je nepredstavitelna, tak by taka firma neprezila, ako by sa ziskavali zakazky? Skus mi to vysvetlit z tvojho pohladu. O sposobe rozhodovania sme sa uz bavili, pisal som vtedy, ze spolocne rozhodovanie je casovo narocne, kedy nie su pouzite zdroje vyuzite na pracu, ale len na tliachanie, rychlejsie rozhodne jeden ako x ludi

Kompletne by si zabil sukromne firmy, tym aj vyskum/vyvoj a spolocnost by stagnovala, ako hovorili ostatni, hodi sa to na prvotno-pospolnu spolocnost, kde nikto nic nema.

A este k tomu aktualnemu svetu, ludia sa maju najlepsie v historii, nikdy sa nemali lepsie, preco si myslis, ze samovlada by to nejak zlepsila? Cim? Volnostou/slobodou?

Moj najvacsi problem (ne)pochopenia tejto formy spolocnosti je to, ze nevidim ziaden pozitivny vysledok, ktory by sa tym mohol dosiahnut
matki
Light Professional
Light Professional

hughito zjavne vsetko vidi len cez vyrobnu linku, kde naozaj netreba nic ine ako robosa, ktory dokola vykonava rovnaku manualnu absolutne jednoduchu cinnost a zodpovednost nema ziadnu. Kazdopadne dnes mame aj ine oblasti ako priemyslenu vyrobu, su tu aj sluzby. I ked mozno by sa chceli vratit o par sto rokov dozadu, vsak naco nam vlastne je pokrok a veda.
dovolim si jeden citat
Horacio Prieto, member of the national committee of the CNT and at one time its secretary (leader), cried out in pain:

. "The collectivism we are living in Spain is not anarchist collectivism, it is the creation of a new capitalism, more inorganic than the old capitalist system we have destroyed . . . Rich collectives refuse to recognize any responsibilities, duties or solidarity towards poor collectives . . . No one understands the complexities of the economy, the dependence of one industry on another." (January 6, 1938) Blood of Spain, p. 209.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Vymývanie mozgov? To je realita, slovník ti nemusí sedieť, ale ak ho odmyslíš, tak je to tak. Reči o lenivosti a závisti sú úplne mimo.
Mimo si akurat ty. Lenivost a zavist je dalsi argument ktory nevies vyvratit. Tieto ludske neduhy tu existuju odjakziva a su opat pricinou nefungovania anarchizmu. Odstran tuto ludsku vlasnost a mozno pride anarchia. Ako to spravit, to ale uz nevies a nepovies.
Nie nie, to bol iný prípad. Od začiatku vojnový stav - vojna sa prehrala, tak to padlo. Takto jednoduché to bolo. Teda zase, opakovanie je matka múdrosti. Padol nie z nefunkčnosti a padol nie preto, že by bol zavedený a nebol schopný "žiť" a fungovať - proste obyčajné geopolitické a iné udalosti naklonili misku váh na stranu frankistov.
Dokazes ty vobec pochopit ze samotna existencia tych frankistov popiera tu realnost anarchie?

Uvedomujes si vobec ze existuju aj ine alternativi ktore niekomu viac vyhovuju, napr spominany frankisti a preto zlyhavate?

Prestanes uz konecne ingorovat tu ludsku povahu, resp povahu vsetkeho ziveho na tejto planete?

Ziadny argument fugnovania anarchie neobstoji pokial ju nebude realizovat cela planeta, to ze niekde fungovala alebo mozno funguje lokalne (co je otazne do kedy) je len dokaz toho ze nefunguje, lebo stale exstuju ine alternativi ktore su sucastou ludkseho spolocenstva a ktore su zrejme niekomu vyhovujucejsie (pre koho, to je uz irelevantne) v opacnom pripade by padli.

Debata s tebou je uz tak nudna ako s bars ktorym inym nabozenskym fanatikom, lebo, budem ta citovat: Je to o určitom presvedčení a aktivite v tejto oblasti.. Tak si bud presvedceny, komu na tom vlastne zalezi? tvoje slova aj tak budu padat do hluchych usi, rovnako ako do mojich padaju keci miestneho farara o kuzelnikovi co chodil po vode. Takze pokial len taras tu na fore a aktivzujes sa len dalsim taranim vo vlastnej partii je to pre mna a pre zbytok sveta len dobre, aj tak nic nezmenis a presvedcis len minimum ludi a to mozes precitat kludne aj tisickrat Bakunina, Kropotkina a Marxa a dalsich pomatenych zidov. A vsetko nakoniec zavrsis frazou ze z "historie sa mame poucit". Od kedy ludstvo existuje sa nepoucilo a ty cakas ze ked tu zacnes chrlit tieto nezmysli sa zrazu pouci? Clovece v akej rozpravke ty vlastne zijes?
matki
Light Professional
Light Professional

A este dalsie skusenosti ,co som narychlo nasiel :

"In Binéfor, as in the other 450 collectivized Aragon towns, money was declared abolished. Anarchists rejected it as the root of everything they abhorred. An economy based totally on barter being impractical, the committee issued coupons in 5-, 6- and 7-peseta denominations. The value of all male work, whether performed by doctor or truck driver, was fixed at 7 pesetas a day. Women . . . got 5 pesetas. The old currency was not seized, and a black market flourished. Some services were available only to collectivists. Whoever chose not to join the system could not get a haircut; the only barber shop did not cater to individualistas. Peter Wyden, The Passionate War: The Narrative History of the Spanish Civil War", 1936-1939, p. 72.
Takze zrusili peniaze a vymysleli znova len peniaze, i ked to tak nenazvali a este cez to ludi nutili vstupovat do ich struktur :)

Vyborna poznamka z http://communistvoice.org/10cSpanishCivil.html : the anarchists saw only the surface features of money -- the banknote issued by the financial institutions of the rich and powerful -- and not the real economic features of money.

"The anarchists had always declared the equality of all human beings, but, as the anarchist feminist organization, Mujeres Libres [Liberated Women], emphasized, relationships still remained 'feudal'. The most blatant way in which the anarchists had failed to live up to their professed ideals was the different levels of pay form men and women in most CNT enterprises. . . . Little headway was made outside the cities, though the greatest demonstration of the new equality was the number of militiawomen fighting in the front line."Antony Beevor, The Spanish Civil War, p. 89. The inequality between the wages paid to men and women even by those collectives that had otherwise equalized wages is noted by many sources.

toto tiez krasne potvrdzuje, ze nakoniec su stale len ludia a vzdy tam bude par hajzlov, co to zneuziju
"In Aragon some collectives were installed forcibly by anarchist militia columns, especially Durruti's. Their impatience to get the harvest in to feed the cities, as well as the fervor of their beliefs, sometimes led to violence."Beevor, p. 93. Buenaventura Durruti was one of the heroes of Spanish anarchism.

http://communistvoice.org/10cSpanishCivil.html je tam toho viacej, zaujimave citanie , trosku z druhej strany. Az na ten web :D
hughito
Redeemer
Redeemer

kali:
Mimo si akurat ty. Lenivost a zavist je dalsi argument ktory nevies vyvratit. Tieto ludske neduhy tu existuju odjakziva a su opat pricinou nefungovania anarchizmu. Odstran tuto ludsku vlasnost a mozno pride anarchia. Ako to spravit, to ale uz nevies a nepovies.
Čo je to za argument? Čo mám vyvracať? Tieto neduhy sa vždy vyskytovať do istej miery budú, ja tvrdím, že práve dnešný systém ich plne podporuje, zatiaľ čo v anarchii by boli minimalizované.
Ziadny argument fugnovania anarchie neobstoji pokial ju nebude realizovat cela planeta, to ze niekde fungovala alebo mozno funguje lokalne (co je otazne do kedy) je len dokaz toho ze nefunguje, lebo stale exstuju ine alternativi ktore su sucastou ludkseho spolocenstva a ktore su zrejme niekomu vyhovujucejsie (pre koho, to je uz irelevantne) v opacnom pripade by padli.
:D Tvoja logika je fascinujúca. Pokiaľ by ju realizovala celá planéta, asi by sme si tu o tom nepísali. K veciam sa ale treba najprv dopracovať, nestanú sa zo dňa na deň, to iste uznáš aj sám.

Ale vôbec si mimo - o tom, že fungoval aténska demokracia vieme - a nebola na celej planéte a trvala len dočasne. O tom, že fungovali barbarské kráľovstvá v Európe vieme - a neboli na celej planéte a trvali len dočasne. O tom, že fungovala francúzska absolutistická monarchia vieme - a nebola na celej planéte a trvala len dočasne. Mám pokračovať? Čo je to za argument? To, že anarchia môže fungovať neznamená, že musí byť nastolená a už vôbec neznamená, že musí byť nastolená všade. Ono dnes sú pri moci sily, ktoré sú priamo proti takýmto myšlienkam, lebo by sa negovali ich privilegované postavenie.

K tomu poslednému odstavcu plnému nepochopenie (zase) sa nebudem vyjadrovať. Tvoja schopnosť chápať text sa akosi znižuje, kali.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito:

citujem z linku ktory si postol:
"Práca zaberá väčšinu nášho života. S manažérmi sa možno vídame častejšie ako s priateľmi a partnermi. Aj keď máme niektoré stránky našej práce radi, pociťujeme ju ako niečo cudzie, nad čím máme iba veľmi malú kontrolu. Platí to pre základ samotnej pracovnej činnosti, ako aj pre pracovný čas, prestávky, dovolenku atď.

Takto nanútená práca nás núti vzdorovať.

Zamestnávatelia a šéfovia chcú, aby sme odviedli čo najviac práce, robili čo najdlhšie a za čo najnižšiu mzdu. Naopak, my chceme vychutnávať svoje životy: netúžime byť prepracovaní, chceme kratší pracovný čas a vyššie mzdy."

-ano, kapitalista naozaj do urcitej miery zamestnancov vyuziva v maximalnej moznej miere, danej zakonmi, prac. zmluvou a pod. -kazdy to pozname a castokrat to nie je nic moc prijemne a nadavame na to. Je tu ale jedno velke ale:
Nikto nikoho predsa nenuti vstupovat do zamestnaneckeho vztahu zo zamestnavatelom. Prakticky kazdy z nas sa moze stat samostatne zarobkovo cinnou osobou a nemat ziadneho sefa. Pracovat mozes kludne iba od 12:00 do 14:30 a kazdy druhy den mat este aj dovolenku a nerobit nic. Tato spolocnost Ti tuto alternativu dava, aby si bol iba sam sebe panom a kopec ludi ju aj vyuziva a este aj mnohi na tom zarobia viacej ako na zamestnaneckom vztahu nakolko si davaju nulove danove priznania a tym padom aj platia nizsie odvody ako by vzhladom k realnym prijmom mali. Takze kludne si zalozte s kamosmi nejaku komunitu kde budete vsetcia ako SZCO, kupte si za par supov nejaky opusteny areal, hospodarstvo, niekde v hornej dolnej kde to nebude drahe a mozte si tam vsetcia na kopec zit a robit nejake tie happeningy, pestovat kukuricu, niekto bude programovat, niekto vyrabat kozene vyrobky a tym padom budete mat prijmy od vonkajsieho sveta a zaroven si v ramci vlastnej komunity mozte zit podla vlastnych pravidiel.Nemyslim to ironicky, ale uplne vazne. Ale potom nam prosim priebezne davaj info ako to funguje a ci ste stastni, mna by to ako socialny experiment uprimne zaujimalo :) /obavam sa, ze dlho by to nevydrzalo a nie je tazke ani zistit preco/
hughito
Redeemer
Redeemer

Existuje alternatíva - všetci sa staneme podnikateľmi. :) To ani nemôže myslieť vážne. Fakt je ten, že človek je naozaj nútený (drvivá väčšina ľudí) predávať svoju pracovnú silu na trhu. To je holý fakt, tak to dnes funguje.

K tomu ďalšiemu - asi ti stále niečo uniká. Nám nejde o to vytvára nejakú sektu v opustenom hangári, to vôbec nie je cieľ (ale možno u niektorých A-aktivistov by si našiel priazeň s takýmto nápadom :D ).
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Čo je to za argument? Čo mám vyvracať? Tieto neduhy sa vždy vyskytovať do istej miery budú, ja tvrdím, že práve dnešný systém ich plne podporuje, zatiaľ čo v anarchii by boli minimalizované.
To nestaci. A radsej sa ta ani nejdem pytat ako to chces urobit.
Tvoja logika je fascinujúca. Pokiaľ by ju realizovala celá planéta, asi by sme si tu o tom nepísali. K veciam sa ale treba najprv dopracovať, nestanú sa zo dňa na deň, to iste uznáš aj sám.
Tvoja teoria nas k tomu ale nedopracuje, lebo ty nic neponukas len reci. Je zbytocna a nic neriesi, nikoho nezmeni ani nijak neprinitu ho konat inak jak by sam chcel a povazoval za vhodne. Medzi mojim a tvojim zavadzanim anarchii do spolocnosti neni absolutne ziaden rozdiel, tak zbytocna je tvoja snaha.
Ale vôbec si mimo - o tom, že fungoval aténska demokracia vieme - a nebola na celej planéte a trvala len dočasne. O tom, že fungovali barbarské kráľovstvá v Európe vieme - a neboli na celej planéte a trvali len dočasne. O tom, že fungovala francúzska absolutistická monarchia vieme - a nebola na celej planéte a trvala len dočasne. Mám pokračovať? Čo je to za argument? To, že anarchia môže fungovať neznamená, že musí byť nastolená a už vôbec neznamená, že musí byť nastolená všade. Ono dnes sú pri moci sily, ktoré sú priamo proti takýmto myšlienkam, lebo by sa negovali ich privilegované postavenie.
Vsetky tieto rezimi boli, ci uz viac alebo menej postavene na nejakej autorite (ano aj demokracia je na tom postavena), to je presne to co vy odmietate, vy vlastne za tuto zasadu sa ani so ziadnym inym rezimom nemozte porovnavat, tak ste mimo.

Nahrada alebo pad rezimu len dokazuje jeho vlastne nedostatky a v podstate nefunkcnost, rovnako to dokazuje aj ludsku povahu a naturu, volu k moci (co samozrejme ignorujes).
hughito
Redeemer
Redeemer

To nestaci. A radsej sa ta ani nejdem pytat ako to chces urobit.
A čo stačí? Reči o dokonalom Edene? To sa obráť na aštara šerana alebo na tunajších kresťanov v inej téme.
Tvoja teoria nas k tomu ale nedopracuje, lebo ty nic neponukas len reci. Je zbytocna a nic neriesi, nikoho nezmeni ani nijak neprinitu ho konat inak jak by sam chcel a povazoval za vhodne. Medzi mojim a tvojim zavadzanim anarchii do spolocnosti neni absolutne ziaden rozdiel, tak zbytocna je tvoja snaha.
Ok, kalimu sa neľúbi to, čo tu prezentujem, kašlem na to, idem začať podnikať. :D

Isto chápeš, že ja tu nikoho nepresviedčam a neverbujem, ja tu čosi prezentujem v takej forme, že je to obmedzené mnou samotným. Preto sem-tam dávam aj externé zdroje, aby človek, ktorého čosi zaujme viac, mohol získať info aj inde.

To, že ty so mnou nebudeš súhlasiť a v máločom sa zhodneme bolo jasné od začiatku, lebo uznávame úplne odlišné a doslova protichodné veci.
Vsetky tieto rezimi boli, ci uz viac alebo menej postavene na nejakej autorite (ano aj demokracia je na tom postavena), to je presne to co vy odmietate, vy vlastne za tuto zasadu sa ani so ziadnym inym rezimom nemozte porovnavat, tak ste mimo.
Tak určite, v tom nebudem s tebou prieť, takisto o tom, že tých prípadoch, kedy bola nejaká autorita a moc negovaná úplne alebo čiastočne, je oveľa menej, ako tých, kde moc a autorita do tej či onej miery rozkvitá. Tak to zatiaľ bolo, samozrejme. Ale akosi tu nevidím tú definitívu, ktorú kdesi vidíš ty.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Existuje alternatíva - všetci sa staneme podnikateľmi. :) To ani nemôže myslieť vážne.
Preco? Ako ja dobre chapem preco tento stav nikdy nenastane ale jednotlivec ma moznost rozhodnut sa ci sa bude zivit pracou pre niekoho alebo pracou vlastnou. Dokonca aj ci vobec bude pracovat.
hughito napísal:Fakt je ten, že človek je naozaj nútený (drvivá väčšina ľudí) predávať svoju pracovnú silu na trhu. To je holý fakt, tak to dnes funguje.
No a v anarchii ako ju opisujes ty by vacsina ludi bola nutena pracovat aby prezila. Blbe,co?
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

to s tou komunitou by nebol vobec zly napad: svetu by ste ukazali ze tento model funguje a zaroven by ste ziskali zadarmo reklamu a tym padom viacej ludi by sa o vas dozvedelo a mozno pocitilo neodolatelnu tuzbu stat sa jednym z vas :)
Ale teraz vazne a narovinu: chod sa spytat ludi z ulice, hocikoho, ze ci by taky system aky vy ponukate aj naozaj chcel. A mozno by si prisiel na to, ze bojujes za vec, ktoru vela ludi vobec nehce, dovolim si dokonca povedat, ze skoro nikto.. :wink: Ludia chcu mat proste svoje sukromie, svoje peniaze, svoj majetok atd.
Napísať odpoveď