Ale tu nejde vôbec o to, že kto je alebo nie je schopní - samozrejme, že niektorí sú a niektorí nie, niektorí viac, niektorí menej. Ide o to, že so všetkým ostatným toto samotné, že môžeš mať firmu a pod., súvisí a je podmienené tým, že existuje štát a existuje kapitalizmus. My kapitalizmus a štát nechceme, nebudem sa opakovať.Ked je Fero alebo Jano taky vynimocny, preco si nezalozi vlastnu firmu a preco si nadhodnotu svojej prace nestrci do vrecka, alebo ju nejako nezveladi, ale radsej ju da tomu hnusnemu nenazranemu kapitalistovi? Zalozit firmu, je to najmenej, tak kde je problem?
Ako som písal - organizácia výroby môže existovať aj inak, ako dnes. Už sa fakt nebudem opakovať, každý, kto má záujem, si môže zistiť príklady, veď sám som ich tu stokrát dával. Ako historické - viď najviac v Španielsku, tak dnešné, rôzne samosprávne fungujúce podniky, hotely či nemocnice (to som tiež sme dával). Teda tu nájde svoju odpoveď aj beardie, ja nie som panák na zapískanie, aby som tu niekomu dával 10-príkladov. Ono nejde o kvantitu, ide o precedens, že také čosi existuje a funguje. To, že je toho málo je jasné, ale to nič nevypovedá o tom, že je tomu tak z dôvodov napr. takých, že by tak fungujúce bolo jednoducho zlé.
Tvoj decision maker je úplne závislý na tom poslednom robotníkov, akého si len vieš predstaviť. Naopak, tvoj decision maker je potrebný akurát v dnešnom usporiadaní a dnešnej realite, keď všetko funguje tak, ako funguje.Samozrejme umelodosadeni debilkovia nerobia ziadny uzitok, ale bavme sa o ozajstnom menezmente, o decision makeroch, na ktorych pleciach stoji cela masineria zo vsetkymi ludmi, ktori nemaju ziadne zodpovednosti, len musia prist do prace, odrobit si sichtu a pockat si kazdy mesiac na vyplatu, ktoru musi niekto hore zabezpecit.
gogo: Tie tvoje otázky na konci - ty zjavne nechápeš o čo takým anarchistom ide. Nachádzaš sa aj myslení v maniteloch dnešného systému. Hlavne tá posledná otázka ma dorazila - mne nejde o napínanie mojich potrieb, ja by som bol rád vtedy, keby si každý človek mohol napĺňať svoje potreby.
Ak nazývaš idealizmom to, že som presvedčený o tom, že svet a ľudia v ňom môžu fungovať aj inak, ako dnes, tak asi áno, som idealista. To boli teda idealisti aj demokrati v 18. storočí. Často sa tu hovorí o pokroku, evolúcii - ak ľudia aj mentálne neurobia krok dopredu aspoň s tým, že si vedia predstaviť čosi iné (to aspoň oceňujem, že th napr. urobil, aj keď podľa mňa mimo, ale urobil), tak sa sotva čosi zmení. Zároveň si ale uvedomujem, že ľudia si to najlepšie uvedomia cez prax, cez boj, nikto ich neosvieti.
A čo tie skúsenosti ľudí tam z toho dokumentu? Čo tie veci, čo sa udiali a zaviedli do praxe? To ťa vôbec nezaujalo? Iba obyčajný dokumentárny prínos? Zaujímavé.
matki: Vidím, že niektorí tu nemajú jasno v pojmoch kapitál, kapitalizmus, kapitalista - odporúčam prečítať aspoň tento text.
Vy to tu hádžete do emočnej a osobnej roviny, čo je však pochopiteľné. Kapitál je proces, v ktorom sa vytvára nadhodnota. Kapitalista je ten, ktorý ten nadhodnotu získava. Čiže ty asi ťažko. Ale si súčasťou kapitálu, ostatne, ako takmer všetci. Dôležité je, že nevyhnutou súčasťou kapitálu je pracovná sila, bez ktorého by tento proces nefungoval. Preto sme presvedčení, že len pracovná sila (pracujúci) tento systém môže zvrhnúť.
Ono aj ten team-leader je takisto pracujúci, takisto vykorisťovaní, akurát má proste lepšie podmienky, ako ľudia pod ním. Prečo mi však primárne vadia tieto funkcie som uviedol už skôr.
Nebudem strácať svoj čas pre ľudí, ktorí neprejavia špetku zájmu. Dal som sem dokument, kde je vidno, ako sa nastolila anarchia, resp. do veľkej miery anarchia (pár výhrad by sa našlo) v Španielsku. Ani evolučne, revolučne, ale nie diktátom - leninisticky.Zase len fraza. Nic konkretne. Ak nie evolucne, nie Diktatom. Ako teda ? Kde mi unika tretia moznost ?
Takisto, ak vieš po anglicky, tak tu máš stránku A-FAQ, kde je kvantum textu venovaného týmto bežným otázkám a výhradám, skús si čosi prečítať. Ak teda máš reálny záujem čosi zistiť. Pomôžeš aj mne, že mi ušetríš veľa času. Ono ja tu chcem viesť diskusiu, ale ty tu vychrlíš milión otázok, navyše veľa takých, z ktorých jasne vidieť, že máš len povrchné znalosti o danej problematike + diskutujem tu naraz s ďalšími x ľuďmi, tak to je dosť vyčerpávajúce, určite ma pochopíš.
Ja osobne vidím rozdiel napr. v detektívovi, kde by som nemal problém to brať ako normálnu prácu, na ktorú treba prípravu a všetko, ako si spomenul a potom klasickej polícii, ako nevyhnutnej súčasti represívneho štátu.toto je tak naivna predstava. Niekto bez odbornosti a skusenosti pojde rozhodovat o vrazde nie ? Lebo ako mozes cakat odbornost na baze dobrovolnosti, nepravidelnosti bez dokladnej pripravy na danu pracu. pravdepodobne aj bez zodpovednosti tym padom. Vravis ze nechcete drzat moc, ale niekto ju bude chciet drzat, to je len tvoje zbozne prianie , ze nebude , len predpoklad, tuzba. A teda bud padnete, co bude znova znamenat bolestivu transformaciu, alebo sa z vas stane hnusna totalita, aka tu uz bola a pouzivala obdobne hesla.
Už som sa k tomu vyjadroval - vy to proste chápete z iného hľadiska, v rámci dnešných reálií, v mantineloch myslenia súčastného systému. Nejde o to, koľko mám rokov, kde a koľko som pracoval - to je zas tá osobná a emočná rovina, ktorou sa ľudia začnú oháňať, ale to nie je žiaden argument.Na dalsie odseky o manageroch tazko reagovat. Predpokladam,ze mas tak do 20 rokov, asi este studujes. Pracu mozno skor brigadnicku. Toto este ako tak chapem, ak budes poriadne pracovat a nie len sa zadrbavat a neznasat svet za nespravodlivost, pravdepodobne trosku postupis alebo si prilepsis cez skusenosti. Potom zmenis retoriku, ak ta nejaky novacik bude chciet o to obrat, kedze ho okradas. Ak si starsi, skusenejsi, tak mi je ta luto.
A zovseobecnovania ako sef mnohokrat nie je ziaden genius... Strasny komplex. Kde si vsade bol, kde pracoval, co si dokazal?
Heh, asi som sa nedostatočne vyjadril. Za prvé - ako som spomínal. Nie každý môže byť fyzik. To, že niekto pracuje vo fabrike, nie je nič zlé. Sú ľudia, ktorým by takáto práca plne vyhovovala (možno nektorým aj vyhovuje) aj dnes, keby boli riadne ohodnotení, keby pracovali menej, neboli by nadčasy, buzerácia zvrchu, kontroly a pod.Nazves ma idealistom a potom das perlu ako ludom staci pocit samotneho vykonania prace. To je rozpravka. Preco si sa teda zadrbaval vo fabrike, ako sa dalo ? Nestacil ti ten pocit ?
Je jasné, že existuje aj práca, ktorú nechce robiť asi nikto, v takom prípade sa dá hovoriť o tzv. vyváženom komplexe pracovných činností, kedy by sa každý v rámci napr. daného oboru podieľal istou rovnocennou mierou na danej práci.
Preto, lebo poznatky a skúsenosti z toho, sú pozitívne a padol nie z nefunkčnosti, ale násilne. Skús si to radšej pozrieť.Ten dokument sa pokusim pozriet ked bude cas. Kazdopadne, s troskou nadsadzky, co je to 8 mil ludi oproti celemu ludstvu a celej historii ? Myslim si, ze mame lepsie vysledky Vs ziadne. Alebo aj nas byvaly rezim prezil celkom dlho, to ho mame pouzivat ako vzor? Alebo cokolvek, co sa casom aj tak neujme a padne, aj tak mozeme pouzit ako vzor ? Firma co po roku padne , je dokaz ze fungovala dobre ? Bolo to lokalne, naplnili sa specificke podmienky, ktore tomu pomohli vzniknut, co sa nemusi zopakovat a aj tak to neprezilo. Preco by teraz malo ? A preco to znova skusat ?
Ono toto je naozaj tak komplexná otázka, že na to sa nedá odpoveď - áno, nie. Dali by sa nájsť hocaké príklady, nevraviac o tom, že by sme si najprv museli zadefinovať, čo presne pod tým prevratom myslíme. Potom je otázne, o aký prevrat išlo. Napr. taký prevrat v Rusku v 1917 nespôsobil nejaké rabovky a pod., ale od začiatku bol spojený s terorom a násilím samotných revolucionárov, leninistov. Čo sa týka anarchistických prípadov, tak v Španielsku tieto javy vôbec neboli, o tom neexistuje žiadne správy. Tam začala prebehla revolúcia, začali aplikovať anarchistické idey do praxe a práveže, tie pocty ľudí boli výsostne pozitívne, boli nadšení. Určite si teraz poviete, že som fanatik a že si proste vymýšľam a prispôsobujem veci, ale také sú proste skúsenosti ľudí. Pozrite si ten dokument, pozrite si dobové výpovede, alebo napr: George Orwell, určite všetci poznáte, napísal známu knižku Hold Katalánsku, kde toto všetko opisuje. Tú zmenu stavu vedomia, pozitívnu. Ako všetko proste fungovalo bez tých decision makerov a šéfov, ktorých tak veľmi potrebujeme dnes. A Orwell je uznávaný autor a navyše nebol anarchista, aj keď určite inklinoval k podobným myšlienkam. Ale tak možno klamal, možno klamali aj tí ľudia, čo to prežili a možno klamem aj ja.A na zaver, skor taka hypoteticka otazka, kedze nie som moc na historiu. Mozno niekto bude vediet lepsie odpovedat. Bolo kopec prevratov, zmien systemov, rychlych a castokrat nasilnych. Predpokladam, ze v case toho prevratu a tesne po, mozno kludne pomerne dlhu dobu, nastava iste bezpravie, kedze moc nie je este uplne uchopena, formuju sa pravidla, zlozky. Toto obdobie je asi blizko istej forme anarchie. Su pripady, ze to bolo kludne obdobie ? Ze sa nezacalo rabovat ? Ze ludia nejednali sebecky a pudovo? Alebo naopak. Zaujimaju ma konkretne pripady ak su, nie nase predpoklady, ktore nemaju ziadnu hodnotu