kali520 napísal:A aka je spolocnost? Logicky, taka aky je clovek.
kali sám uznáš istý vývoj, isté zmeny, ktoré sa dejinne zavedú - a noví ľudia rodiaci sa "tam," už sú ovplyvňovaní tým. My už nie sme ovplyvnení stredovek a feudalizmom, ale "demokraciou" a kapitalizmom.
beardie:
Ak je nepredstavitelna, tak by taka firma neprezila, ako by sa ziskavali zakazky? Skus mi to vysvetlit z tvojho pohladu. O sposobe rozhodovania sme sa uz bavili, pisal som vtedy, ze spolocne rozhodovanie je casovo narocne, kedy nie su pouzite zdroje vyuzite na pracu, ale len na tliachanie, rychlejsie rozhodne jeden ako x ludi
Ako som písal, tieto zmeny si nemôžeš predstaviť aplikovať do dnešného systému - môžeš, ale tam sa prejavia tie nedostatky. Napr. tie fabriky v Argentíne a inde - ako ja ich "ospevujem," ale len ako precedens, že sa čosi ukázalo. Inak to nie je riešenie. Oni fungujú, vzťahy tam sú určite lepšie, ale tým robotníkom to je prd platné, z toho sa nenajedia. Stále sú v náručí trhu, musia sami seba vykorisťovať, aby prežili a pod. Tadiaľto cesta k spoločenskej zmene nevedie.
Kompletne by si zabil sukromne firmy, tym aj vyskum/vyvoj a spolocnost by stagnovala, ako hovorili ostatni, hodi sa to na prvotno-pospolnu spolocnost, kde nikto nic nema.
Čo je to súkromná firma? Kde je jeden šéf? Veď firmy/vývojárske dielne a proste hocčo, by fungovalo naďalej, pod správou samotných pracujúcich.
Otázka na vás. Veľa z vás tu pracujete v IT sektore. Vedeli by ste si vy predstaviť vás samotných a vašich kolegov, že by ste si dokázali zorganizovať prácu tak, že by ste nepotrebovali šéfov či nejaký vyšší manažment? Teraz nehlaďte na veci, ako - rozhodovania by zabilo viac času (čo určite áno) a tým pádom by sme boli menej konkurencieschopní (kapitalizmus) - proste, či by sa to dalo, či by to fungovalo. Či by ste udržali daný sektor v prevádzke, nikto by nebol šéf, nikto by nebol menej postavený. Ešte aj hajzle by ste si po sebe umývali sami, každý napr. jeden deň, lebo predsa umývanie hajzlov asi nikto dobrovoľne robiť nebude. Tak ako?
A este k tomu aktualnemu svetu, ludia sa maju najlepsie v historii, nikdy sa nemali lepsie, preco si myslis, ze samovlada by to nejak zlepsila? Cim? Volnostou/slobodou?
Toto je veľmi ošemetné. Ono, z hľadiska bohatstva štatisticky sme určite najvyššie (aj keď neviem, či svetovo, lebo tá bieda inde vo svete mi príde oveľa väčšia, ako v minulosti), ale treba brať do úvahy aj druhú stranu mince - negatívne javy, úplne bežné príklady zo života, kedy rodičia nemajú čas na deti, lebo musia pracovať a veľa zarábať a pod. Každopádne som presvedčený, že byť tá sloboda a možnosť zasahovať do vecí, šťastie by narástlo. Ono ľudia si to ťažko predstavujú, ostatne ako aj ja, ale treba si čosi prečítať, ak už nič iné, tak aspoň toho Orwella.

My, vrátane mňa, čo o tom píšem a propagujem to, to dostatočne nevieme pochopiť a predstaviť si, čo taký zmenený stav môže priniesť do kvality života - ten pocit, že životy si ovládame sami.
Moj najvacsi problem (ne)pochopenia tejto formy spolocnosti je to, ze nevidim ziaden pozitivny vysledok, ktory by sa tym mohol dosiahnut
Naznačené vyššie sčasti čosi. Ďalej, napr. eliminácia kapitalizmu - ten vnímam ako veľmi veľké zlo z obrovskými negatívnymi vplyvmi. Ono sa vám možno zdá, že stále píšem iba o ňom, ale proste žijeme v ňom, tak o ňom. O zle feudalizmu mi príde zbytočné nejak hlbšie rozjímať.
gogo: len faktická poznámka: reálna mzda "za komunistov" bola vyššia ako dnes. To, že bola nesloboda, je nám jasné. Dnes máme formálnu slobodu, ale reálne sme uväznení v okovách politického a ekonomického systému. Tvoja sloboda je jasne ohraničená. Knihy, časopisy, filmy - všetko je. Ono sa totiž prišlo na to, že totalitný prístup je zlý, padne.
Ešte k tej kultúre a skôr kontrakultúre. Dnes si môžeš obliecť Guverau, počúvať radikálnu muziku, propagovať viacmenej akékoľvek myšlienky. Ale čo z toho? Kapitalizmus pôsobí sofistikovane, všetko komodifikuje a predá, čim znehodnotí obsah. Odporúčam túto
knihu.
A celkovo, zas si moc neber ilúzie. Kto začne byť moc nebezpečný, tak je aj postihnutí. Dnes existujú politickí väzni a často sú to väzni nejakým spôsobom spojení aj s A-myšlienkami. Ono ti je je dovolené nadávať v šenku a viacmenej aj na ulici na proteste, lebo to nikoho neohrozí. Ale ak prekročíš určitú hranicu, môžu prísť seriózne problémy.