Ja som to s tou hlúposťou politikov myslel tak ako som to povedal - sú to hlupáci.
Ty hovoríš, že pre seba sú múdri dosť, že si vedia nahrabať a podobne. Ale tak otázka nestojí. Úloha vlády a parlamentu, je viesť krajinu k všeobecnej spokojnosti a blahobytu jej občanov, zachovávať právo a spravodlivosť. A ja len skrátka tvrdím, že všeobecne a celosvetovo toto politická elita nie je schopná dodržať. Preto, že nevedia čo majú robiť. Nevedia. Sú nevedomí. Nevedia čo je správne a čo je nesprávne. Jedno volebné obdobie ide daňový systém do prava, na ďalšie do ľava. Jedno volebné obdobie je v školstve taká vízia a druhé presne opačná. Raz sa idú robiť z nemocníc akciovky, druhý krát sa idú zoštátňovať poisťovne. To je evidentné tápanie a neschopnosť. Je to banda hlupákov. Rovnako je to v Česku, v Nemecku a aj v Bruseli, kde tí šašovia nevedia ani trt makoví.
A prečo je to tak? Je to tak preto, lebo ekonómia je nejednotná v rovnakej miere ako sú nejednotné názory ľudí. Ako príklad uvediem toto fórum. Ak by sme všetci čo sme tu sedeli v parlamente, tak sa nedohodneme na ničom. Kali by vravel jedno, Krija druhé, IvanSk by nacionalizoval, Hughito by šiel do anarchie, ja do prava atď. A vo vyššom merítku to vyzerá rovnako. Tá nejednotnosť názorov, tá pluralita, prináša chaos a nevedomosť, nejasnosť riešení. Je to proste bordel. Jeden veľký bordel.
Ale myslím, že sa všetci zhodneme na jednom, musí existovať jeden optimálny spôsob ako riadiť ľudskú spoločnosť, alebo minimálne malá skupinka rovnocenných spôsobov. Problém je, že my ten spôsob nevieme identifikovať, lebo nedokážeme spoločnosť matematicky popísať tak aby to bolo využiteľné. Samozrejme je mnoho aproximácií a modelov, ale je to stále nič. Nedokážeme to popísať preto, lebo človek sa chová iracionálne, populácia je nesúrodá, bohatstvo a zdroje nie sú rovnomerne rozložené, podmienky sú v každom bode a čase rozličné. Je to proste niečo s čím sa len ťažko dá pohnúť.
Aby som to uzavrel sme príliš hlúpi na jednoznačné identifikovanie správnej cesty, ktorá by zohľadňovala jednak dlhodobú udržateľnosť a rovnováhu s planétou, jednak vývoj spoločnosti a jednotlivca.
Ďalší problém je, že aj keby sme presne vedeli čo je správne. V súčasnej podobe systému na tom istá skupina profituje a iná stráca, a tá čo profituje má moc, a sama proti sebe nepôjde. Teda aj keby tu bola správna cesta, nerealizuje sa.
A toto je bod kde útočí väčšina z vás. Váš predpoklad je, že poznáte správnu cestu (ja to zvyknem vždy a všetkým negovať, lebo je to to isté ako tvrdiť, ktoré náboženstvo je lepšie ako iné - jednoznačný záver je, že ani jeden názor nie je správny a sme všetci rovnako hlúpi) a váš druhý predpoklad je, že táto správna cesta sa nenaplňa kvoli tým čo držia moc (skupiny ktora profituje na súčasnom stave), teda banky, oligarchia, vlády, bohatí, kapitalistický vykorisťovatelia.. atď. atď. Ako posledné východisko sú tu potom také lačné názory, ktoré sa spoliehajú na to, že nerovnováha sa raz dostane do bodu, kedy sa to musí zlomiť a príde zmena (čomu teda ja už vôbec neverím).
Podľa môjho vlastného predpokladu, som ja len rovnako hlúpi ako vy a môj názor nie je o nič lepší.

Ale tak som v tom istom hľadisku takže si tiež môžem hovoriť svoj názor a baviť sa na tom. No a zhrnutý názor je teda nasledovný.
-nevieme aká je optimálna cesta
-máme len jednoduché prvoplánové cesty, ktorá reagujú na najvypulklešie problémy súčasnosti
-sme nejednotní
-aj keby sme boli jednotní a mali riešenia, nepresadia sa, lebo egoizmus a prírodný výber nepozná niečo také ako "láska pre všetkých" a bolo by to poprením prírodného boja, čo by viedlo pravdepodobne k degenerácii (viď. už aj súčasná miera solidarity spoločnosti vyúsťuje v javy ako poli milióna cigánov čo nikdy nepracovali, napriek tomu prežívajú.. total antievolution, viď. chorí žijú a šíria ďalej poškodený genom a tým kvalita genomu ľudstva stagnuje, už neprebieha výber)
-dôsledok je, že sa hýbeme ďalej ale len veľmi kľukato a pomaly, s tým že ani náhodou sa nepresadzujú optimálne riešenia, ba niekedy ideme aj naspäť
-ale aj tento súčasný stav môžeme popísať ako rovnováhu
-aj tento súčasný stav môžeme popísať ako najvyšší zatiaľ dosiahnutý stupeň vývoja
-dôsledkom predchádzajúcich riadkov je že nemožno čakať žiadne nárazové ani veľké zmeny len ako dôsledok vnútrospoločenskej aktivity (jedine ako reakciu na globálne katastrofy, konflikty, skokové vedecké objavy a pod.) Raz som to tu popisoval na teórii systémov.
-záver? žiaden okrem toho, že že sa plavíme všetci na jednej lodi a každý drží jednu rúčku od kormidla, ktoré sa hýbe len veľmi máličko podľa výslednice všetkých síl. Revolúcia ani zmena nenastane inak ako keď začnú alebo budú nútení všetci točiť nejakým smerom. Lepšie bude tým viac, čím bude navigácia na mori dokonalejšia a jednoznačnejšia - lebo potom sa možno viacerí zhodnú na tom, kam točiť kormidlom. Teda čo si myslím, ja že je dôležité je práve podporovať rozvoj tejto navigácie, čo myslím bude najväčší prínos informačnej spoločnosti.
Teda pokiaľ nas nesejme meteorit, globálna epidémia, sopečná činnosť, alebo vojny. Tak máme prognózu, že bude lepšie. Rovnako lepšie ako je to od začiatku ľudstva. Stále to ide do predu. Ale podstatné je, že kvôli stovke kapitánov na lodi, to zaberie čas, krv, pot a slzy. Tak ako naši predkovia bojovali aby sme tu my boli dnes, tak my budeme bojovať za naše deti. Ale na utopické rozprávky sa budúcnosť určite podobať nebude.
..