EU zaciatok konca?

Diskusie na politické témy...
Cesar
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: EU zaciatok konca?

Príspevok od používateľa Cesar »

Stoporko napísal:..mi zahlásia "vďaka, tak ja si to kúpim cez net.
Ludia sú takto drzí a určite to nie je v poriadku, na Slovensku je ale takýchto sedliakov dosť. :D

To je ako by si išiel do reštaurácie ale by si tam zobral jedlo z domu a by si im ešte povedal, nech ti to aj zohrejú a dajú tanier a všetko, a to by si myslel, že je v poriadku, lebo u nich to vychádza drahšie ako to, čo si navaríš doma. :lol: A keďže už tam aj tak majú sporák a taniere, tak by si sa najedol tam, veď oni sú reštaurácia a to je jedno, že si si ty nekúpiš nič, veď pokým tam majú prázdne taniere a stoly tak prečo nie? Kuchára a personál sa tam aj tak len nudia, tak ti to môžu spraviť, lebo ty na ich jedlá jednoducho nemáš peniaze, musíš si navariť doma. :D Lebo keď si zrátaš cenu surovín a energie tak to vyjde omnoho lacnejšie ako v reštaurácii, tak načo by si kúpil obed od nich, to ti musia uznať. :lol:

Toto je ten istý prípad ako to, keď si niekto vyskúša obuv a ešte tam zamestnáva predavača hodinu potom aj povie, že aj tak tam nič nekúpi, lebo cez webshop to je lacnejšie. :)

//autoeditácia príspevku (23 Jan 2013, 10:43)
http://www.sme.sk/c/6677125/cameron-slu ... volby.html

Mal by vyhlásiť okamžite, takto to je nič, aj ja sľúbim, že možno spravím niečo v roku 2017, keď...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

http://ekonomika.sme.sk/c/6736344/vydes ... bocky.html

sa mi tomu nechce verit, ze nieco taketo je vobec mozne.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Stat okrada tvoju produktivitu aj spotrebu, preco by neukradol aj z tvojich uspor?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

stat si moze robit defacto co chce, vyda zakon a hotovo. Teoreticky moze kludne hned zajtra vyjst do platnosti zakon ze vsetky peniaze na uctoch v SVK bankach budu jednorazovo zdanene 30percentami a pod. Skor sa tym Cypercanom cudujem ze preco sušili peniaze na uctoch v bankach ked vedeli v ake problemy ich ekonomika ma- takyto vyvin situacie sa dal tusit.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Ostatné vlády robia to isté, ale cez štátny rozpočet. Zvyšujú dane, odvody, poplatky.. to je možno ešte horšie. Ale tento nárazový "cez víkend" spôsob je podľa mňa dosť nešťastný. Radšej mali dať nejakú dočasnú mikro daň na zahraničné transakcie. Lebo takto strhnúť 10 percent, to proste nasere. Medzi nami dievčatami, zdá sa mi to brutálne vysoké percento. Keby zrazili tak 1% tak ešte by som to nejako akceptoval, ale 10%? To je moc..
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Problem je, ze obycajny clovek nedostal krajinu do hentakej situacie. Dostal ju tam uradnicek, tak nech si to zaplati zo svojho. Aha, zabudol som, uradnicek nema vlastne peniaze...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

TommyHot napísal:Problem je, ze obycajny clovek nedostal krajinu do hentakej situacie. Dostal ju tam uradnicek, tak nech si to zaplati zo svojho. Aha, zabudol som, uradnicek nema vlastne peniaze...
Ani prvá, ani druhá časť tvojej vety nie je úplne pravdivá.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Asi viem na co narazas. Ja povazujem zdanovanie prace (pod hrozbou nasilia), za najvacsiu kradez v historii ludstva a optimalizacia dani je jedina moznost ako sa ochranit pred touto kradezou. Do situacie, ze ludia nechcu platit vypalne zo svojej produktivity ich dohnal stat, ktory nesie plnu zodpovednost za tento stav.

Ak si narazal na nieco ine, tak by som bol rad keby si to objasnil.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Nemam prilis cas lebo pracujem, deadliny ma tlacia a bojim sa, ze ak sa nevyjadrim celkom presne tak ma tu zacnete chytat za slovicka ( co je celkom bezne a neberiem to zle). K prvej casti vety

obycajny clovek nedostal krajinu do hentakej situacie

Zverená moc pre ľudí voliť si svojich politických zástupcov by vo všeobecnosti mala postačovať na správne riadenie krajiny ( vieme, že sa tak nedeje - aspoň nie všade ). Vznik financnych problemov v clenskych statoch unie je okrem ekonomickych faktorov ( ktorym skoro vobec nerozumiem a nemienim sa k nim vyjadrovat ) spôsobený jednak odlišnými názormi na riesenie zavaznych spolocenskych otazok a po druhe zlými politickými zástupcami, ktorých si tam však v konečnom dôsledku zvolili obcania sami. Preto zlu financnú situaciu statu, nedajboze bankrotu netreba oddelovat od obcanov danej krajiny, kedze oni sami si zvoli spravcov svojich financii.

Inac povedane - nedam strazit svoju penazenku dusevne choremu kleptomanovi, preco by som mal volit politika zapojeneho v korupcii. Jeho zvolenie a dalsie rozkradanie statu ide aj na vrub obcanov, a preto aj "obycajny clovek dostal krajinu do hentakej situacie". Jeho moznosti ovplyvnit volby a vyzname jeho hlasu je uz celkom debata, ktora je mozno na neskor.

Samozrejme nevidim do politiky Cypru a mozno tam posobia dalsie zavazne faktory, avsak hovorim radsej o teoretickom nez praktickom priklade.

Dostal ju tam uradnicek, tak nech si to zaplati zo svojho. Aha, zabudol som, uradnicek nema vlastne peniaze...

Tu som chytal za slovicka skor ja;

Uradnici su predsa fyzicke osoby - teda peniaze majú a ak ich chápes ako stat tak je to omyl pretoze plati to co povedal slay - ze sa to zaplati z dani a poziciek pricom rozhodovat sa nebude o tom "Či sa zaplatí" ako skor "Akou formou sa to udeje?"
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

P3Bo napísal:Uradnici su predsa fyzicke osoby - teda peniaze majú
Peniaze maju, ale "nevytvorili" ich. Dostali ich od nas, cize to je to iste, ako keby sme vsetky ich vydaje platili my skutocni danovi poplatnici krmiaci tento stat a vytvarajuci ozajstne hodnoty. Uradnicek ma vlastne peniaze, len ak ma bocne ksefty. To co pochadza z dani im nepatri, patri to tym, co tie dane zaplatili.

Kvorum na parlamentne volby v nasom systeme neexistuje, takze aj keby obcan nesiel volit, na to aby sa uradnicek dostal do parlamentu mu staci aj jeho vlastny hlas. Nie, obycajny clovek, za situaciu sposobenu uradnickami naozaj nemoze byt za ziadnych okolnosti zodpovedny. Odmietam takyto alibizmus.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

P3Bo:
Inac povedane - nedam strazit svoju penazenku dusevne choremu kleptomanovi, preco by som mal volit politika zapojeneho v korupcii. Jeho zvolenie a dalsie rozkradanie statu ide aj na vrub obcanov, a preto aj "obycajny clovek dostal krajinu do hentakej situacie". Jeho moznosti ovplyvnit volby a vyzname jeho hlasu je uz celkom debata, ktora je mozno na neskor.
Áno, lebo ľuďom oblbovaným zastupiteľskou demokraciou ako jediným možným, fungujúcim a prospešným systémom je úplne jasné, že volia do parlamentu ľudí, ktorí podľahnú korupcii. Často to ani tí samotná politici nevedia, ako dopadnú. To je systémová záležitosť, kde isté mechanizmy nevyhnutne spejú ku korupcii - ak za niečo možno viniť ľudí, tak za to, že parlamentnú demokraciu ešte nezvrhli, ale vidieť to štýlom, že zmrd si nakradne a môžu za to ľudia, lebo si ho zvolili (áno, určite ho volili preto, lebo vedeli, že bude kradnúť), je dosť mimo.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Boze P3Bo ty mi pripominas narkozacke spravy, v tomto systeme a vedeni ludu preferuje vzdy len male mikro percento a obycajni ludia su na poslednom mieste. Vacsina udalosti je dopredu planovana, popripade sluzia iba ako zasterky niecoho vacsieho. Jaaaj ale by sa nam tu zilo keby tvoje preferencie sucasneho systemu boli aspon scasti pravdive.
slay
Addict
Addict

TommyHot napísal:Problem je, ze obycajny clovek nedostal krajinu do hentakej situacie. Dostal ju tam uradnicek, tak nech si to zaplati zo svojho. Aha, zabudol som, uradnicek nema vlastne peniaze...
A kto dostal? Kto? Rusi vkladali peniaze do bánk a cyprus kúpil na krytie toho pasíva Grécky dlhopis, možno mal aj tri áčka. No a zrazu si s tým dlhopisom môžeš vytrieť. Tak kto za to môže? Úradníček na cyperskom ministerstve? Asi ťažko. Kto za to môže banky? Židia? Smer? Slay? :lol:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

TommyHot napísal:....
Uradnik ti taktiez poskytuje hodnoty a bol by si velmi nemilo prekvapeny ak by si bol odsunuty od byrokracie (v pozitivinom slova zmysle) kedze zabezpecuje pravny stat.

K tomu zvyšku, teda vám trom, odpoviem skôr formou voľnej úvahy než konkrétnej reakcie;

Riešili sme v škole ( a nie raz ) otázku ako je možné, že sú napr. severské krajiny niekde inde oproti východnej Európe, prečo je Švajčiarsko schopné schopnejšie riadiť štát prostredníctvom priamej demokracie, než je to u nás (samozrejme zjednodušujem model).

Ku konkrétnym odpovediam sa nikdy nedopracuješ, pretože sú zložené z mnohých faktorov a je veľmi komplexný. Ja som načrtol jeden z nich (faktorov), ako zodpovednosť občana za voľbu svojich zástupcov v parlamente a úroveň "právnej kultúry". Samozrejme som tým nechcel povedal, že je to jedina "premenná", ktorá sa podieľa na stave štátu, ale podľa mňa tam patrí. Ja verím v túto zodpovednosť občana, ktorá sa odzrkadľuje v práve voliť a byť volený rovnako pevne, ako hughito v svoj model. Preto, keď som napísal, že aj občania nesú zodpovednosť za stav štátu chápal som to v kontexte viacerých procesov, ktoré na seba spolupôsobili a niektoré mohli ľudia ovplyvniť. Myslím, že každý z nás bude prikladať úlohe občanov na riadení štátu inú váhu a iný ju budú úplne popierať ja s tým nič nespravím.
Cesar
Addict
Addict

slay napísal:zdá sa mi to brutálne vysoké percento. Keby zrazili tak 1% tak ešte by som to nejako akceptoval, ale 10%? To je moc..
To je riziko podnikania. Tých 10% nie je veľa. A tým, čo tam majú účet len na pranie peňazí komplet všetko, ako aj právnickým osobám. Vedeli do čoho idú, veľký zisk - veľký risk, no nevyšlo to. Keď všetkým ostane 90% ich vkladov tak môžu byť radi, strata 10% je nič.

Neviem či je to možné ale ja by som ani tým nedal nič, čo nemajú tam trvalý pobyt, všetkým špekulantom by som zobral všetko, skrátka nevyšlo to majú smolu.

Ja si ale myslím, že tí, čo tam mali špinavé peniaze boli už dávno informovaní, že tam bude problém a veľké ryby tam už dávno nemajú ani cent. To len obyčajní ľudia to odnesú.

Nechápem ešte ani to, že ako je to vôbec možné, že sú súčasťou EU tak, že tam je možné podnikať tak, že neexistuje ani obchodný register, nič, pračka na špinavé peniaze a veselo sú v EU.
slay
Addict
Addict

O tom, že človek tvorí spoločnosť by nikto nemal pochybovať. A áno aj to je dôvod prečo sú bľabotania o utopických systémoch skutočne len utopické.
nadl
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nadl »

slay napísal:O tom, že človek tvorí spoločnosť by nikto nemal pochybovať. A áno aj to je dôvod prečo sú bľabotania o utopických systémoch skutočne len utopické.
slay veď Ciperský parlament, odmietol pomoc od EU! Máš predstavu prečo?
slay
Addict
Addict

nadl napísal:
Lebo je to veľmi kontroverzné. Každému musí byť jasné, že táto daň stála len a len na cyperskom parlamente, lebo podporu verejnosti si taký návrh nikdy nezíska. Takže šlo len o to, či to budú mať strany gule spraviť alebo nie. A vzhľadom na to, že už od začiatku tam nebola dostatočná podpora, sa dalo čakať, že po reakcii sveta sa tam už ani nenájde.

Ja som čakal, že nadhodili tie percentá na začiatok vysoko, aby potom mohli ubrať. A oni aj uberali, čo je taktika vytiahnutý zub namiesto odrezanej ruky, ale proste nenašli odvahu spraviť niečo čo je skutočne ako povedal putin, ktorého budem parafrázovať "totalitná praktika".

Osobne som bol zvedavý, čo by sa dialo ak to prejde. Teraz som zvedavý, kde tie peniaze nájdu. Musím povedať, že toto je veľmi zaujímavé divadlo. Rozhodli sa, že nevytvoria jeden precedens, ale padli pred druhý :D a síce či skrachovať alebo nie. Cypru samotnému by ten krach možno až tak neublížil. Je to malá krajinka. Také prdy ako island a cyprus, by to relatívne ľahšie niesli. Ale problém je že tým vytvoria niečo čo EU silou mocou nechcela dopustiť u Grécka.

Myslím si, teda fakt len tipujem, že sa riešenie vyskladá z malých riešení. A síce, pôžičky ktoré má cyprus sa posunú v splatnosti. Niektoré sa ako u Grékov odpustia. Nejakú pomoc výmenov za podiely možno dostanú od Rusákov. A určite im pomôže z časti aj Europa, ale nemôže to spraviť zadara, takže budú musieť vyžmýkať trošičku ľudí.. a je jedno či cez dane, konsolidácie, alebo siahnu po penziách ako náš komunista.

A hlavne riešenie musí prísť rýchlo a musí byť aspoň trochu dôveryhodné. Lebo hneď ako sa otvoria banky, vklady budú klesať, rovnako ako u grékov.
Cesar
Addict
Addict

gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

P3Bo

ku kazdej otazke existuje odpoved, aj ked mozno zlozitejsia. To preco su skandinavske krajiny ekonomicky tam kde su a grecko tam kde je, je dost jasne kazdemu kto sa nad problematikou
aspon trochu zamysli :)
Napísať odpoveď