Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Hegy »

begbeee napísal:Počkať, takže vlastne ja mám náležitý rozhľaď všade a policajt mi nemá ako dokázať, že nie, lebo z kamery, to nikdy nevidno. Problem solved!
Dodam cely zdroj mojej myslienky lebo neviem ako ti to naliat do hlavy tak aby si to pobral konecne.
Úvod listárne otvoríme otázkou od pána Adriana. Chcel by vedieť, ako je to pri zastavení na stopke. Keď ide v poradí ako druhé auto, zastaví a má dostatočný výhľad, musí potom opäť zastaviť, keď auto pred ním odíde?

Ján Packa: „V tomto prípade zákon jasne hovorí, že vodič má zastaviť tam, kde má náležitý výhľad na križovatku, čiže nehovorí o počte vozidiel. Ak mám aj z toho druhého miesta výhľad do križovatky tak, aby som dal všetkým prednosť v jazde, v tom prípade je to v poriadku a nemusí znova postáť.“
Stoji to vo vyhlaske zakona.
Hovori sa to v autoskole.
Hovori to tu x ludi.
Tu to potvrdzuje aj pan Packa
Mozes to uz akceptovat alebo treba pre teba zriadit nejake specialne vysvetlenie?

//autoeditácia príspevku (20 Mar 2013, 22:22)
Este jedno vyjadrenie
Anonym: "Mám vodičák dlhé roky, ale stále ma trápi otázka, či treba zastať pred stopkou druhýkrát, v prípade, že zastavím za autom, ktoré stojí ako prvé na stopke. Ja stojím za ním a mám "dostatočný rozhľad" do križovatky. Keď prvé auto odíde, musím zastaviť ešte raz? Sú také miesta, kde je stopka ale aj spoza predo mnou už stojaceho auta mám dostatočný rozhľad (čiže dalo by sa povedať, že "stojím na takom mieste, aby som mal do križovatky náležitý rozhľad."

Dopravné pravidlá súvisiace s dopravnou značkou Stop, daj prednosť v jazde prikazujú vodičovi, aby zastavil vozidlo na takom mieste, odkiaľ má do križovatky náležitý rozhľad.

Ak teda zastavíte s autom v križovatke za iným autom s tým, že máte do nej náležitý rozhľad a viete cez ňu bezpečne prejsť bez ohrozenia iných účastníkov cestnej premávky, už nemusíte zastavovať druhýkrát.

Inak to platí v križovatkách, ktoré majú vyznačené vodorovným dopravným značením miesto, kde treba zastaviť. Takéto miesto sa vyznačuje značkou Priečna súvislá čiara s nápisom STOP" (V 5c). Vtedy treba zastaviť tesne pred takouto čiarou, aj keby nastala anonymom popisovaná situácia.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Pri ktorych situaciach je aplikovane / ma byt aplikovane tzv. zipsovacie radenie? Pokial viem je to pri zbiehani 2 pruhov do jedneho v danom smere jazdy a taktiez pri obchadzani prekazky.

A co je to vlastne prekazka? Uvediem priklady a vy len napiste ANO / NIE, vo vsetkych pripadoch sa jedna o pomyselnu situaciu na ceste s 2 jazdnymi pruhmi v jednom smere jazdy:

1) ak jeden z 2 jazdnych pruhov je pouzivany ako zastavka autobusu a na tejto zastavke stoji autobus, tvori prekazku?
2) ak v niektorom z pruhov stoji napr. pokazene auto a NIE JE OZNACENE vystraznym trojuholnikom, tvori prekazku?
3) to iste ako bod 2) s tym, ze auto by BOLO OZNACENE vystraznym trojuholnikom, alebo to na situaciu nema vplyv?
4) vyrazne pomale vozidlo (traktor a pod.)

A ako je to vlastne so zipsovanim? Ako prvy ma prednost v jazde ten, v koho pruhu je prekazka, ako druhy ide vodic vo volnom pruhu, potom zas ten z pruhu s prekazkou atd atd. Ide mi najma o to, kto ma ist okolo prekazky ako prvy. Pokial viem, malo by to byt takto, ale takmer nikto to nikdy takto neaplikuje v praxi.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

1 az 3 by som dal ano, stvorka nie.
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IceHammer »

Hegy stale tu hovorime o tom co povedal packa ale v real situacii sa mozes na neho vyhovarat aj tak ti to nepomoze. Tvoj zmysel zakona nepomoze lebo samotny zakon hovori jasne mas postat. Neviem ci by ti nieco podobne preslo.
No a na margo ze na kamerach nieje vidiet nic som si aj ja myslel kym som to nevidel krasne na 107 ulhlopriecke ako krasne vidiet detaili.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Kamarade ale ja postojim, zastavim brzda stop 0kmh, akurat nie prvy v rade, ale druhy.
Takže predpoklad ZASTAVIŤ (tj. uviesť vozidlo do pokoja) na mieste kde mám DOBRÝ ROZHĽAD do križovatky (predpoklad že vidím dostatočne ďaleko tak, aby som pri výjazde nikoho neobmedzil a neohrozil) som splnil do bodky, teda nevidím dôvod prečo by ma mal niekto pokutovať, za čo, za neporušenie predpisu?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

IceHammer napísal:lebo samotny zakon hovori jasne mas postat.
ale vsak on zastavi
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Mas mat nalezity rozhlad do krizovatky ak je auto pred tebou alebo auta nemozes mat nalezity rozhlad do krizovatky kedze to auto je predtebou. To budes mat len v tedy ak bude pred tebou prazdna cesta. Ak chces teda ist do detailu. Ziadna krizovatka kde je stop nieje prehladna a ak je prehladna tak ta stop je tam preto aby zastavil kazdy koli situacii a bezpecnosti.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Tazko sa mi to vysvetluje v pismenkach ale ked davas prednost v jazde tak sa na auto pred sebou ani len nepozeras...
Žltou ________ je ohranicena cca viditelnost (mam slabe oci nevidim moc do dialky)
Modra ________ je to, kde nevidim, lebo mi brani auto predo mnou vo vyhlade.
Orandzove machule zastupuju 2 auta, prve stoji na stopke (rovnako ako druhe) obaja sa rozhliadaju ci mozu bezpecne vojst do krizovatky.
Prílohy
ilustracne.png
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Ok, dajme tomu, že teda nemám náležitý rozhľad, dokiaľ je auto predo mnou (aj keď je to kravina ... a bola by to len zámienka na prípadné buzerovanie). Nechám ho teda odísť. Ja sa už ale nemusím posúvať o ďalšiu "pozíciu" dopredu kde bolo auto predo mnou a zas zastavovať ak mám dobrý výhľad.

Alebo dokedy mám teda čakať kým bude v akej vzdialenosti auto predo mnou, aby som mal ja ten "náležitý" rozhľad ?
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Myslim ze tu preberame uplnu blbost nebudem vam vnucovat moj nazor kazdy si nech robi ako uzna za vhodne. Chcel som len dopomoct tejto problematike. Zakon jasne hovori riadim sa tym uz dlho.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Veru, my to tu preberame zbytocne. Ale zacal som to s tym, ze ak by tomu nahodov nechapali nejaky policajti (verim tomu ze ich je kopu) tak sa s nim urcite nebudem na mieste dohadovat a radsej to vyriesim na DI oprety o dokazovy material, spolu opät zhodnotime ze prislusnik to nemal lahke posudit na mieste, znova sa zoberiem a usetrim sa pokuty a zapisu do karty vodica.
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Co ti poviem hegy pravdu mas no nezabudaj predvolanie na DI nieco stoji stat tak az take lahke to zas nebude. Z niecoho sa to musi zaplatit a za hlupost ta predvolavat nebudu. Ibaze mali vieruhodny dokaz. Tam potom vela neporobis.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Uz som to parkrat praktizoval, ja nechcem ist silou mocou na Inspektorat riesit veci komplikovane. Mam co robit.
Ide o to ze ak si niekto mysli ze mi da pokutu a ja mavnem rukou "vsak co" tak je na omyle. Platim za "prehresky", nie len tak za to ze ma zastavi lebo jeden policajt si myslel...
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

To, ze kazda jedna stopka je umiestnena v nebezpecnej alebo neprehladnej krizovatke je hovadina... Videl som uz vela stopiek, z ktorych je krasny rozhlad, aj ked predomnou stoja dalsie dve auta.. Takze ak zakon hovori ze musim zastatn a mieste z kt. mam nalezity rozhlad, a podla mna to kludne moze byt aj tretie miesto tak som zastavil, svoju povinnost som si splnil a druhy krat uz zastavovat nemusim. Samozrejme bolo by dobre aj zohladnovat kam pokracujem, su krizovatky kde je krasny rozhlad pre odbocenie vpravo (uz z niekolkych desiatok metrov pred krizovatkou mam nalezity rozhlad) ale zas pre odbocenie vlavo je dana krizovatka komplikovana.. Teda v tomto pripade by pre odbocenie vpravo uplne stacila aj znacka daj prednost v jazde, takze pri odboceni vpravo budem mat urcite aj z tretieho miesta nalezity rozhlad..
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Jcm01 - treba citat vsetko nie len nieco. Pisal som aj o tom ze stopka nemusi byt umiestnena len v neprehladnej krizovatke. Niekde je umiestnena aj naschval preto aby tam tie auta stali. Koli dopravnej situacii. Vacsinou byvaju pod semaformi kde ked nejde svetelna signalizacia musia sa riadit znackou, kde je husta premavka alebo usek s vysokou nehodovostou.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

IceHammer napísal:Mas mat nalezity rozhlad do krizovatky ak je auto pred tebou alebo auta nemozes mat nalezity rozhlad do krizovatky kedze to auto je predtebou. To budes mat len v tedy ak bude pred tebou prazdna cesta. Ak chces teda ist do detailu. Ziadna krizovatka kde je stop nieje prehladna a ak je prehladna tak ta stop je tam preto aby zastavil kazdy koli situacii a bezpecnosti.
To su len tvoje domnenky. V zakone toto nikde nieje.
Ja by som to zhrnul tak ze ty si kludne zastavuj aj 5x. Ja budem zastavovat podla zakona a to na mieste s dobrou viditelnostou situacie. Howg
JCM01
Light Professional
Light Professional

Jednoznacne suhlasim s wladasom... Ak je tam ciara na zemi - okey, ak nie, jedna sa o miesto s nalezitym rozhladom, ak ten rozhlad mam z tretieho miesta, zastavil som, tak uz dalej neriesim.. Takze si netreba domyslat a pozerat na to, co je v zakone.. Mna nemusi zaujimat preco tam ta stopka je..
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Ak je ciara na zemi tak to nic neznamena pokial mas zlu viditelnost. Jedna vec je o tom diskutovat a jedna to aj spravit. Na pc je kazdy sef ale sprav to v reale. Netvrdim ze treba kazdeho ebat za malickosti ci postojis o meter dalej alebo menej nic neznamena. No ked uz diskutujeme o malickostiach tak sa treba drzat toho co je dane. Na stopke treba postat. Mozete si tvrdit co chcete pokial nezmenite zakon inak to nebude.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Sak postat.. na mieste s nalezitym rozhladom... To ak uz chcem prehnat, kde si sa ohanal, ze predomnou stoji auto tak nemam rozhlad, tak napr. v Teckovej krizovatke, ak je stopka, a zastavim na druhom mieste a mam krasny rozhlad, tak aj tak mam zastavit o dva metre dalej? A z akeho dovodu? Ja neviem kto z nas si tu vysvetluje zakon po svojom.. Zastal som? Zastal.. Mal som rozhlad? Mal.. Tak chcem vidiet ako mi vysvetli policajt za co ma pokutuje..
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Hegy napísal:Tazko sa mi to vysvetluje v pismenkach ale ked davas prednost v jazde tak sa na auto pred sebou ani len nepozeras...
Žltou ________ je ohranicena cca viditelnost (mam slabe oci nevidim moc do dialky)
Modra ________ je to, kde nevidim, lebo mi brani auto predo mnou vo vyhlade.
Orandzove machule zastupuju 2 auta, prve stoji na stopke (rovnako ako druhe) obaja sa rozhliadaju ci mozu bezpecne vojst do krizovatky.
Nechapem preco tento prispevok diskusiu neukoncil, nestacili pismenka dodal som ilustraciu ani ta nestaci? dneska sem dam video ked pojdem z prace a nahram k tomu komentar ("tu som zastavil=>zaber tacho", "tu vidim do lava do daleka=> zaber do daleka"...)
PRÍLOHA HORE
Napísať odpoveď