javatar:
Spravne. Z celeho tvojho vystupovania na fore mam ale pocit, ze zastavas opacny postoj. Skratka aj tie clanky co si postol o tom ako sa neda vytlct nadhodnota zo strojov (mimochodom postavene na vykonstruovanych prikladoch) aj celkovo sa anarchisti ohanate tym, ze vyrobkom dava (nad)hodnotu praca a pritom je to trh. Viac nizsie v reakcii na kaliho.
Ono totiž Marx hovorí, že tovar má hodnotu a potom úžitkovú hodnotu a výmennú hodnotu. Takže to je celé zložitejšie. Plus: áno, samozrejme, že Marx pracuje s rôznymi konštruktami, ktoré sa môžu zdať umelé (prax je zložitejšia), ale taký je jeho postup, metodológia. Ono veľa tých vecí potom ďalej rozvíja a vysvetľuje, napr. aj to, prečo sa cena teda nezhoduje s tou hodnotou, ktorú podľa Marxa určuje práca. Tak ďaleko však ešte nie som, tak neviem k tomu viac.
Inak k tej kritike rakúskej školy - predpokladám, že si to čítal. Vieš urobiť nejaký výcuc? Ja som celkovo kdesi čítal, že napr. na západe je tento prúd v ekonomike úplne marginálny a "nikto ho neberie vážne," ale tu na Slovensku z toho spravila pravica boom ešte za Dzurindu a nesmierne to bolo pretláčané - preto to tu má relatívny úspech. Aj tu na fóre vidieť, že sa tým viacero ľudí oháňa.