Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa Hegy »

hughito napísal:Ten článok ale pojednáva konkrétne o situácii v Duchcove, kde je tá situácia taká a nezodpovedá tvojím percentám cucaným z prstu....
teba drzi nad vodou ze sa nerobia statistiky kriminality rozdelene podla rasy, potom by sa ti uz velmi tazko argumentovalo
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ak by sme mali všetky percentá, tak stále by sme si museli klásť otázky. Už som použil analógiu s americkými černochmi v 50. rokoch, kedy by sme tiež našli štatistiky, ktoré by navonok vyzerali veľmi negatívne. Nezamestnanosť, kriminalita, minimálne zastúpenie v nejakých vyšších sférach a pod. Je mi jasné, že ide o iný prípad so svojimi špecifikami, ale na čo stále narážam je to, že problém je vždy komplexný, nič nie je čiernobiele a do "hry" vstupuje veľa faktorov z každej "strany."
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Ak by sme mali všetky percentá, tak stále by sme si museli klásť otázky. Už som použil analógiu s americkými černochmi v 50. rokoch, kedy by sme tiež našli štatistiky, ktoré by navonok vyzerali veľmi negatívne.
Tie statistiky vyzeraju negativne aj dnes. Preco to furt ignorujes?
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

pekny obrazok z propagacneho clanku zo sme.sk
http://i.sme.sk/cdata/8/68/6827998/sm-0 ... -_t600.jpg

bez satelitu v hlinenej chajde to proste nejde
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

nj ja sam nemam telku... :mrgreen:
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Aj v prirode su nebezpecne zvierata vzdy farebne odlisene od benignych. Nevravim, ze to moze mat suvis, ale vzdy tych s odlisnou farbou je vo vsetkych druhoch menej. Ale to je asi nahoda. Prave som sa vratil z kriminalistickej rekognicie pachatela lupeze (roma), ktory aj vdaka nam uz sedi v AT na jednu dekadu, tam sa s nimi neseru, tu uz mal asi 3 trestne ciny na rovasi a dostaval sadzby pod rok. :) Treba ich chytat jak mustangy a robit z nich tazne kone. Ale to aj bielych samozrejme.
hughito
Redeemer
Redeemer

kali520 napísal:Tie statistiky vyzeraju negativne aj dnes. Preco to furt ignorujes?
Ak narážaš na to, čo si sem viackrát dával, tak neignorujem. Ak si si nestačil všimnúť, tak ja napádam len tie hlášky a percentá cucané z prstu. O hentom viem, že to neboli moc pozitívne čísla z pohľadu cigánov. Ale stále platí aj to, čo som písal vyššie na margo štatistík.

K satelitu: No holt, je to tak. Iné preferencie. Niekto investuje do cestovania, niekto do materiálneho majetku. Niekto nerieši, že žije v ošarpanej búde, ale rieši satelit, aby mal čo kukať v TV. Treba brať ohľad aj na to, že postaviť si chalupu stojí x € a zariadenie satelitu nie je žiadne terno.

Plus si nemôžem pomôcť, nektorí cigáni asi majú v sebe ešte ten kočovný gén, kedy sa na nejakú kvalitu príbytku logicky neprizeralo a prim hrali iné veci.

Kapt.Michal:
Ten clanok je absurdita, emancipovana feministka pise "inteligentne" o ciganoch. Pravdepodobne o ciganovi len pocula, neverim, ze ma nejaku relevantnu skusenost....
Ale ty si to ani nečítal tuším, hlavne, že nešetríš prívlastkami, ktoré by ju akože mali čo...diskreditovať? Dosť odveci, ad hominem.

Píše práveže o konkrétnej veci. :wink:

Kto nesedí v base? Prečo zavádzaš a vymýšľaš si nezmysly o tom, že keby "bieli, tak.."

http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/do ... l-stiznost

Kód: Vybrať všetko

Policie pětici Romů ve věku 16 až 44 let obvinila z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Rasistický podtext útoku zatím neprokázala.

"Stížnosti jsou podané čtyři," upřesnil Zahradník. Soud o vazbě rozhodoval 23. května, nakonec dal před vazbou přednost dohledu probační a mediační služby.

"Myslím, že mají být ve vazbě. Jejich útok byl nesmyslný, brutální a agresivní. Čtyři z pěti už měli potíže se zákonem," řekl státní zástupce Pavel Norek, který se případem zabývá.
Čiže, je len otázku času, kedy budú tresty a zrejme aj basa.

Poslednýkrát k tým videám: nejde o ne samé, tam nie je čo riešiť, lebo to je obraz reality, záznam. Ja som napadol tie popisky a tú správu, ktorá z toho mal vzísť.

Ešte dávam do pozornosti jeden článok, od cigána.

Julius Zajac: Distancujme se od Romů, kteří nám dělají špatnou pověst

Kód: Vybrať všetko

Jak asi působí zpráva s titulkem “Romové opět brutálně zaútočili: V Duchcově zmlátili 12letého kluka. Dobili ho klacky!“ nebo jiné podobné.

Na spoustu Čechů takové informace mohou působit ve smyslu: “Zase? Jak si to ještě dlouho necháme líbit? Proč jim všude nadržují a zavírají i internetové diskuse, kde se ani nemůžeme vyjádřit?!“

Na Romy to zase může působit asi takto: “Už jsme zase všichni někoho napadli? Proč nás s těmi pachateli spojují? Zase o nás píší a dělá jim to dobře, jsou to rasisté“ A to jsem velmi slušný.

Pokusím se odpovědět oběma stranám...
Celkovo sa mi páči, že českí cigáni si udržujú ten server romea, je tam plno správ, aktivít, vyjadrení, reakcií, cítim tam snahu o objektívnosť (aj keď to určite napadnete). Na SK takéto čosi chýba.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

romea.cz, pomoc, ani nebudem citat co tam je popisane, stacilo mi par clankov/videi, to je vacsia propaganda ako tretia risa a sovietsky zvaz...
hughito
Redeemer
Redeemer

No áno, pokiaľ nejde o video z jútub, tak nemôže ísť o normálny zdroj a ide o kríženca sovietsko-nacistickej propagandy. Dúfam, že si uvedomuješ, aký si smiešny. :wink:
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

hughito, romea ma videa na aj youtube :D
a smiesny si ty, tu ti niekto nieco napise a ty nam tu "otvaras oci" linkmi a nezmyselnimi citatmi z
ciganskych, marxistickych, feministickych, antifasistickych a este neviem akych stranok, ktore
maju ako jedine objektivny pohlad na vsetko okolo nas a raz spasia ludstvo :roll:
hughito
Redeemer
Redeemer

Obmedzeným zadubencom nepomôže nič, takže kto chce, môže si z toho niečo zobrať, prípadne spraviť konštruktívnu kritiku, kto nie, jeho vec. :wink:

Inak tvoja demagógia je úžasná, fascinovalo ma v tom tvojom vymenovávaní slovko "feministická." Naozaj nízka forma argumentácie a vedenia diskusie, ale tak čo čakať od tejto témy, že sa nad tým ešte pozastavujem.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

skor, ze sa tu tolko ludi pozastavuje nad "tvojou"temou...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja tu len prihliadam no uz to chapem, stale ta ista rozpravka podana inymi slovami, nebudem sa cudovat az sa budes opakovat do pismena.
Hughito, odkial pochadzas?
Ja som z Bratislavy, moji rodicia tiez, ich rodicia tak isto proste BRATISLAVČAN. Zijem tu cely zivot, Romov stretavam iba sporadicky.
Uz od mojho detstva ak bolo na sidlisku 1-2 romske deti boli rovne poctu 1-2 problemove deti. Robili zle, kradli, ich navyky boli na bode zle vycviceneho psika (aj pes si nedovoli liest ti do taniera).
Deti zo sidliska zmizli, bol pokoj, tema Romovia pre mna prestala existovat.
O par rokov som bol na vylete zo zakladnej skoly (koncorocny) chatova oblast, uz presne neviem kde ale bola to taka pokojnejsia dedinka. Mali sme tak asi 14 rokov. Bavime sa na vecer pri ohni, zrazu buchot, spoluziak rozbita hlava (slusny hod kamenom na cigana, asi trenoval) nasledne, jedna chatka vybielena (slusny organizovany "utok").
Samozrejme procedura policia blabla... Dalsi den sa nasli niektore veci, par cigosov (asi vo veku 12?) nikto z toho nic, policia pomykala plecami v style "budte radi ze aspon nieco, ini skoncili horsie".
Oukej, troska hmly, avsak spät v BA, nic hrozne... Neskor v puberte, ked uz som sa pohyboval aj mimo sidlisko, som akosi zaregistroval ze existuje Pentagon, bol som tam s kamosmi, so zvedavosti, co myslite, co tvori GRO feťakov a dilerov, ake etnikum??! (ano hughito necucam z prsta oci nejsu <>)
Uz sa mi v makovicke zacala skladat skladacka... Potom navsteva Spisskych Vlach, Krompach, Kosic. Domaci maju vlastny obranny system (Spisske Vlachy) na policiu sa vobec nespoliehaju, konfliky sa riesia stredoveko, stary ludia mi rozpravali o tom ako to funguje ked nechas cigana rozky vystrkovat, dosiel si o dedinu a zmeni sa na osadu, jedine ucinne su plynove pistole a palice a dufat ze jedneho dna ich nebude viac.
Byvam v BA, nic z tohoto by ma NEMUSELO srat, to vobec, je to problem mi doslova na kilometre vzdialeny.
Avsak potom sa v mojej skladacke objavi hughito s nazormi, akoze "jaaaaj vy ste zadubenci ved romovia su poodicke chalosi", tak co myslis, je to len MOJA sakramensky nahodna zivotna skusenost ze co Rom to kriminalna cinnost? Mam nazor aky mam lebo som mal "smolu" na ciganov a bohuzial z toho vsetkeho "dobra" som mal moznost vidiet iba to zle? Ze co clovek co sa ho to dotyka v "napadnutej" oblasti to pomaly slza v oku a porozprava ti o tom ako si nemoze ani zahradku pestovat a ak to nieje utocny terrier tak nemoze mat ani psa? Toto je O.K?
Chapem tvoje humanne myslienkove pochody ale CIGÁNI su iba humanoidne bytosti, nie ludia. Get it :wink:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Tuším beardie tu spomínal, že SME bude vypatlávať palice procigánskou propagandou iba týždeň...Zjavne sa mýlil. Toto má byť podľa mienkotvorného denníka najdôležitejšou správou dnešného dňa - way to go, man.
Prílohy
lol
lol
hughito
Redeemer
Redeemer

Však Hegy, ale to je to - ty povyšuješ svoje osobné skúsenosti na zákony a zakončíš to vetou, ktorá je tak na ranu do hlavy. Čo viac k tomuto dodávať?

Tam, kde žijem, bolo iba pár cigánskych rodín a z toho jedna v našom vchode - boli normálni. Teraz žijem inde, ale stále ide o ten istý priestor - keď som doma a nie v BA, tak s cigánmi som úplne v bežne v kontakte. Nie je ich tu málo, ale nie je ich tu ani toľko, ako na východe a nie sú tu žiadne osady. Tí cigáni sú úplne priemerní, ako ostatní ľudia. Bývajú, pracujú, u pár rodín je vidieť isté kočovné znaky: ich príbytku sú v dosť zlom stave (domy), zatiaľ čo majú autá, satelity, oblečenie, ale na dom kašlú. Holt, ich vec, ich priority. Potom tu máme špecialitu a to grázlov cigánov, ktorí robia bordel, taká jedna rodina, kde je 5 bratov, ale to vôbec nemá nič spoločné s tými klasickými problémami, o ktorých sa tu v spojitosti s cigánmi obvykle diskutuje. Oni sú práveže pomerne bohatí, majú nové autá, tatíček robil nejaké polomafiánske kšefty s SBS-službami a proste pankharti sa cítia neohrozene a veľa ľudí s nimi má, resp. malo problémy. To, že sú cigáni, je len taký bonus, čerešnička na dorte, keď sa na nich nadáva, tak sa nezabudne pripomenúť, že ide o prašivých sku**** cigánov. Treba spomenúť aj to, že v jednom meste žijú čisto cigáni v dvoch bytovkách, isté ghetto a pritom tam nie sú žiadne problémy, sú slušní. Toto tvrdenie bolo aj nezávisle overené tommyhottom. :wink:

A ešte tá perlička o tom, ako ma kedysi starší cigán zhodil z bickyla, lebo som "naňho čumel." :D Takže suma sumárum: moje skúsenosti s cigánmi sú v podstate absolútne neutrálne a keďže som bol vychovávaní v zmysle, že farba pokožky a "rasa" sa nerieši, nikdy by mi ani nenapadlo túto otázku riešiť, keby som žil len v tom vákuu mojich skúseností. Aj tak by som si ale nedovolil teraz presadzovať len tieto moje skúsenosti a negovať negatívne, ktoré môžu mať a majú iní ľudia. Ale proste ja nehodnotím človeka podľa toho, akej je farby, ani k nemu apriori nebudem nijak inak pristupovať. Je mi ukradnuté, či je to cigán alebo beloch, alebo černoch alebo ja neviem čo za farbu. Som presvedčení, že normálnych cigánov je dosť, žiadnych 10, alebo 1%, ako si tu cucáte z prstu a je podľa mňa obrovský nespravodlivé a hnusí sa mi to, ak taký človek musí znášať predsudky od tupohlavcov len preto, že oni si generalizujú. Vždycky proti takémuto zmýšľaniu budem všetkými spôsobmi vystupovať.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

To tvrdili oni :)
Medzitym ale stihli vytvorit domenu cigani.sme.sk
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

hughito napísal:Takže suma sumárum: moje skúsenosti s cigánmi sú v podstate absolútne neutrálne a keďže som bol vychovávaní v zmysle, že farba pokožky a "rasa" sa nerieši, nikdy by mi ani nenapadlo túto otázku riešiť, keby som žil len v tom vákuu mojich skúseností. Aj tak by som si ale nedovolil teraz presadzovať len tieto moje skúsenosti a negovať negatívne, ktoré môžu mať a majú iní ľudia. Ale proste ja nehodnotím človeka podľa toho, akej je farby, ani k nemu apriori nebudem nijak inak pristupovať. Je mi ukradnuté, či je to cigán alebo beloch, alebo černoch alebo ja neviem čo za farbu. Som presvedčení, že normálnych cigánov je dosť, žiadnych 10, alebo 1%, ako si tu cucáte z prstu a je podľa mňa obrovský nespravodlivé a hnusí sa mi to, ak taký človek musí znášať predsudky od tupohlavcov len preto, že oni si generalizujú. Vždycky proti takémuto zmýšľaniu budem všetkými spôsobmi vystupovať.
U teba je normalny cigan len ten co nerobi problemy, u mna je normalny cigan niekto, kto zije v tomto svete ako ostatni ludia. To znamena, ze vie uzivit seba pripadne svoju rodinu, vie citat a pisat gramaticky spravne, ma nejake plany do buducnosti teda nerozmysla v intervale od vyplaty k vyplate. Teraz mi povedz kolko je nenormalnych ciganov a nenormalnych neciganov v mojich meritkach. Nasledne ti musi dojst, ze ak mam taketo meritka na normalnost mam ovela vacsiu dispoziciu prediktivne opovrhovat romami na teoretickej urovni a aj na zaklade skusenosti z mojho zivota
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja zase poukazujem na to ze ludia ako ty im davaju sancu, a dalsiu a dalsiu a oni to s usmevom vyuzivaju, do medii zahraju chudacikov.
Este z jedneho dovodu mi to trosku lezi v zaludku. Otec sluzil ako policajt, kedysi. Pridelili mu sluzobny byt, ked od policie odisiel, dohodli sa ze v byte ostane ako najomca. Po par rokoch chceli byt odkupit, tu vsak zasiahol nejaky uradnik ze byt je prideleny ako sluzobny a vlastne ani tam nemaju co robit. 2 bloky dalej je novostavba na "socialne ucely" ktore sa do roka rozobrala.
Ano vnutorne ma to velmi stve, ze moja mamina, ktora robi cely zivot v zdravotnictve a moj otec, ktory je byvaly policajt nemozu zit s existencnou istotou kdezto nejaky "gadžo" dostane oč si zaplače, znici to a potom dostane dalsie.
Rodicia sa s mestom sudia uz 10 rokov, len o to, aby mali kde byvat. To je normalne vsak?
Vies kolko statisic islo do sudov a pravnych zastupcov? To, kde stat vyzere poctiveho daruje takej svini.
Ja vidim veci aj tak ako su, nielen tak ako sa hovori, tak ako sa pise.
Nakoniec, "masaker" v DNV, kazdy kto tam byval, kto bol ich sused ti povie, ze su tak potichu radi ze sa stalo co sa stalo, od vtedy ma 20 rodin KLUDNY ZIVOT.
Myslim, ze kazdy poctivy clovek ma na toto narok a nech je riesenie sebeviac extremne, ak je dosiahnuty pozadovany vysledok tak nech ich aj vydlami idu kynozit.
hughito
Redeemer
Redeemer

No normálneho mám na mysli takého, akého si opísal ty. To, že nerobí problémy je v tom automatické.

hegy: áno, zase "gadžo" (to je biely, nie cigán) dostáva byty ako na bežiacom páse a zároveň ich ako na bežiacom páse nič a dostáva nové. Typické hyperbolizované mýty, asi ako to, ako dostávajú cigáni nejaké špeciálne prídavky a pod.

Masaker DNV: tam bolo veľa protichodných informácií, ale čo je podstatné pre našu tému: videl si fotky obetí? Zďaleka nešlo iba o cigánov, ale opäť obľúbený mýtus. Proste aj toto o čomsi svedčí, že takéto mýty sa šíria rýchlosťou svetla, skoro nikto nemá potrebu kritického prístupu pokiaľ ide o správy (aj domnelé) o cigánoch (negatívne).
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Videl dokonca som mal osobny vyklad vtedajsieho kolegu ktory byval v predmetnom vchode a bol no1 ocitym svedkom.
Uplne mu preplo, preto nikto aj nehovori ze super co urobil, to by bolo keby si to odseru iba kriminalne zivly ktore zdarma okupovali byt nacierno tak ze "si nikto nevedel rady".
Ziadne informacie necerpam z medii na kazdy (aj tu zdielany) clanok sa pozeram s extra nadhladom ale bohuzial, su veci ktore su ake su a tvoja teoria o bielych ciganoch je taky nonsens ze som si aj nie isty ci si sa len nepomylil.
Napísať odpoveď