Behanie

O športe...
DonAndres
Light Star
Light Star

Re: Behanie

Príspevok od používateľa DonAndres »

Pred cca mesiacom som si roztrhol pravý bedrový tŕň (oblasť slabín) a chcel by som začať behať. Potreboval by som poradiť ako postupne zaťažovať nohu keďže to ešte nemám 100% v poriadku.
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ColdRain »

A lekar ti co povedal? Myslim, ze ked si si nieco roztrhol v nohe behat je este skoro, rozmyslaj nad bicyklom alebo plavanim
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

ColdRain napísal:Ono tie bezecke tenisky su dost drahe tak vseobecne kedze ak behas po spevnenom povrchu (asfalt, beton, dlazba) tak je beh velmi velka zataz na klby a treba tie narazy tlmit a aby to ta teniska zvladla tak musi byt kvalitne urobena + tie lepsie firmy (asics, mizuno) maju kazda vlastnu technologiu ktoru este pridaju k beznej gumenej podrazke ktora to tlmi este viacej a samozrejme si za to aj primerane vypytaju.
Dalsia vec je, ze pri bezeckych teniskach je nutnost si ich vyskusat, ako sedia, ci netlacia, ako sa ti vnich chodi + ked kupujes bezecke tenisky, tak vzdy sa kupuju o pol cisla vacsie ako normalne, kedze noha pri behu trochu spuchne po case a teda to moze tlacit (a kedze co firma to vlastny strih tenisky a aj cislovanie o dovod viac ich skusat).
Dalsia vec je to aky mas typ chodidla, ci mas vysoku klenbu alebo nizku. Takisto aky mas doslap, ci dopadas na vonkajsiu cast chodidla alebo na vnutornu, alebo mas pekny neutralny doslap kedy ti noha dopada "spravne" (takto to ma asi len 10% bezcov, cize preto dolezite to zvazit) v skratke povedane ci je u teba tzv pronacia alebo supinacia alebo neutralny doslap.
Osobne by som na tvojom mieste zvazil navysenie rozpoctu, kvalitne bezecke topanky kupis podla mna okolo 100€ a isiel by som prave po znackach asics a mizuno a vyhol by som sa klasickym znackam Nike, Adidas, Puma, Reebok etc kde teniska za rovnaku cenu bude vzdy o triedu nizsej kvality ako u asics/mizuno, kedze tieto znacky sa specializuju na vyrobu bezeckej obuvy a proste to vedia.
Ak si ale obmedzeny rozpoctom tak by som len doporucil zamerat sa na "klasicke" pekne polstorvane a tlmene tenisky (je asi jedno ci adi ci nike) a vyhnut sa "modernej" minimalistickej obuvy, kadejake realfeel, superflex, realflex atd kde je vrstva tlmiacej hmoty mala kedze ich ciel je "skutocny" pocit z behu a teda netlmia moc co si nasledne odseru tvoje klby.
Opat ale potrebne odskusat, ako sa ti vtom chodi, ci ta teniska nie je tvrda, kedze ak je tvrda tak opat to iste, netlmi naraz a energia sa prenesie na klby a to nie je dobre, normalne by som zobral tenisku do ruky a pri pate ju stlacil zhora na dol, kolmo, ak topanka tlmi mal by si byt schopny tu gumu mierne stlacit, ked je ta pdorazka ako beton tak je to zle, neber to, budu ta bolet kolena.

//autoeditácia príspevku (14 Jún 2013, 10:08)
Este som zabudol, celkom pozitivne hodnotenia su na tenisky New Balance, nova znacka co na slovensku dlho nebola dostat, no za hranicami vcelku slusne etablovana a robi dobru bezecku obuv za primerany peniaz (nie je to ziadny zazrak pochopitelne ale daju sa zohnat kvalitne kusky aj lacno)
Este davam do pozornosti topanocky inov-8. Znacky Nike, Adidas, Puma by som urcite az tak neodsudzoval (i ked sam v nich nebeham) vyrokmi, ze budu "o triedu nizsej kvality". Poznam vela "ostrych" bezcov, co napriklad na Nike nedaju dopustit. Je to otazka vkusu a predovsetkym pocitu. Nemyslim si, ze bezecke modely tychto znaciek nejak vyrazne zaostavaju za asics/mizuno. Proste su len ine s inymi technologiami a ak niekomu sadnu a citi sa v nich dobre, nevidim dovod si ich nekupit. Trosku nesuhlasim s tym, ze kvalitnejsia obuv zacina pri 100€. Svoje prve topanky (Asics cumulus 12) som kupil vo vypredaji za necelych 40€, posledne som si kupil mizuno waverider 14 (starsi, ale perfektne tlmiaci model) za cca 75€ taktiez vo vypredaji. Pronacia a supinacia su klucove slova pri vybere topanok. V dobrom obchode staci, ked im ukazes bezne pouzivanu tenisku a podla opotrebenia podrazky (v ktorych castiach) by Ti mali vediet doporucit spravne modely pre Tvoje chodidlo.

A s tym tlmenim tiez opatrne. Treba si uvedomit, ze cim viac topanka tlmi, tym je bezec POMALSI. Preto maju bezci vela parov topanok a vyberaju si podla toho, aky dlhy trening/pretek ich caka a akym tempom idu bezat. Zavodne topanky maju minimalne tlmenie, ale zato su lahucke a maju vybornu kontrolu trakcie. To u tlmivych topanok nikdy nedosiahnes. V lahsich topankach sa lepsie bezi, ale zasa menej tlmia a niesu preto vhodne pre casty a intenzivny trening. Idealne je mat viac parov topanok, ale to asi zachadzam pridaleko.
galbavymartin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa galbavymartin »

http://www.exisport.com/katalog/product ... y-Brandon/

Myslite ze na začiatok staci? Zacal som pred týždňom a nechcem dávať x €, keďže neviem koľko mi to vydrží
Cross
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Cross »

Bežci, neviete mi poradiť nejakú klbovu výživu? Poslednú dobu behám pravidelne a kolienka niekedy pobolievajú, tak im chcem kus pomôcť :)
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Dnes som sa dostal do diskusie ohľadom podrážky. Chlap mi tvrdil, že bežecké topánky na tvrdý povrch, čiže asfalt, betón, by mali mať štvorcový vzor podrážky. Je na tom niečo pravdy? Sú na rôzne povrchy odlišné vzory podrážok?
ColdRain
Addict
Addict

A cim to podlozil? Nejak tomu totiz nerozumiem, ze preco prave stvorcovy.
pinco
Darca
Darca

Ničím to nepodložil. Vraj on behá dlhé roky a chce si kúpiť kvalitnú obuv. Nemám toľko znalostí alebo skúseností ohľadom toho, tak som sa nechcel s ním dostať do konfrontácie. Len som sa nad tým pozastavil a prišlo mi to ako hlúposť. Neviem prečo práve štvorcový alebo obdĺžnikový profil by mal byť vhodný na tvrdý povrch. Preto sa pýtam, či niekto skúsený, kto má už niečo odbehané, či niečo o tom nevie.

k6, ColdRain, čo vy na to?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Drviva vacsinou obchodnikov ti "doporuci" to co im uz dlho visi na sklade a nepredava sa. Toto bude podobny pripad.
ColdRain
Addict
Addict

Tiez sa priklanam k tomuto nazoru, este som sa s niecim takym nestretol, pride mi to ako blbost. Aj ked sa vyslovene snazim prist na nieco co by tuto teoriu podporovalo fakt neviem aky by to mohlo mat vyznam. Dokonca som sa isiel pozret na podrazku svojich mizuno wave rider 16 aby som zhodnotil ci na tom nieco moze byt, ale dospel som k rovnakemu vysledku. Takze myslim, ze blbost.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Vsak sa staci pozriet na nejake bezecke topanky, ci uz je to seria Nike Running, Adidas Boost alebo Asics Running...
pinco
Darca
Darca

Vďaka páni. Aj som si myslel, že je to blbosť, no rozprával o tom presvedčivo, akoby vedel, čo hovorí. No evidentne nie. Snažil som sa niečo o tom nájsť aj na nete a nikde sa nič také nepíše. Takže je možné, ako písal t0m4s3, že mu v nejakej predajni niekto povedal blbosť a on mu to zožral. Keď s ním najbližšie budem, tak mu to pripomeniem.
elessar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa elessar »

zdravim bezci,
vedeli by ste poradit nejake sluchadla na behanie? najradsej by som len do usi (nie cez hlavu a ani tie srandy okolo ucha ako http://yurbuds.com/wp-content/uploads/2 ... mited1.png ) . Mal som jedny stuple creative, ktore sice dobre hrali, ale vypadavali mi kazde styri sekundy. Takze najlepsie budu asi tradicne (planujem pouzivat aj pri beznych aktivitach ako sedenie za kompom). Cena tak do 50e
Kufor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kufor »

Ja zvyknem tiez behavat s klasickymi spuntmi a s vypadavanim problem nemam.. Skusil si inu velkost gumiciek?
elessar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa elessar »

jj, dostal som tri velkosti, ale ani jedna mi nedrzala moc dobre. Na pocudovanie mi ale tie klasicke sluchatka drzia ako zaliate betonom
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Cross napísal:Bežci, neviete mi poradiť nejakú klbovu výživu? Poslednú dobu behám pravidelne a kolienka niekedy pobolievajú, tak im chcem kus pomôcť :)
COLAFIT. Relativne lacny a ucinny. Bral som aj Inovo5 a tiez dobre vysledky, ale je drahsie. Idealne aspon dvakrat rocne vybrat balenie na 30 dennu kuru.
elessar napísal:zdravim bezci,
vedeli by ste poradit nejake sluchadla na behanie? najradsej by som len do usi (nie cez hlavu a ani tie srandy okolo ucha ako http://yurbuds.com/wp-content/uploads/2 ... mited1.png ) . Mal som jedny stuple creative, ktore sice dobre hrali, ale vypadavali mi kazde styri sekundy. Takze najlepsie budu asi tradicne (planujem pouzivat aj pri beznych aktivitach ako sedenie za kompom). Cena tak do 50e
Zbehni do poradne pri kupe. Ja som po dlhom hladani/vahani kupil Vsonic VC02 a nelutujem. Prakticky cele su v uchu, kabel je fantasticky (oproti Koss - pathfinder co som mal, to sa neda porovnat...) s minimalnym mikrofonnym javom. Nevyhoda je, ze obcas sa mi kabel odpoji od menica a zle sa vybera. No a este maju menej bassov, ale na druhej strane kvalita reprodukcie ako taka je na VELMI slusnom leveli.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

pouzivate nejake merace, ktore vam zachytavaju odbehnute km, cas, tepovu frekvenciu a pod? neviete nejaky poradit? staci nieco lacne, hlavne aby som vedel tie zakladne veci, nemusi to ani vediet komunikovat s pc. viem, ze na toto existuju appky, ale este nejaky ten mesiac inteligentny telefon nebudem mat, takze by som si rad nieco take zadovazil.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Chces samostatne zariadnenie na meranie tepu a samostatne GPS tracker do telefonu, alebo jedno zariadenie na oboje. Zakladny tepak vyjde do 40E, all-in-one riesenie cez 150E
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

wow, o dost viacej nez som cakal, myslel som si ze nejake jednoduche zariadenie, co mi spocita km+ tep bude stat tak do 50e :D no nic, tak to si radsej kupim len merac na tep a ostatok budem zaznamenavat az mi pride mobil.
Napísať odpoveď