Maxwell Render (Je tu nejaký užívateľ ?)

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
T0M0
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Maxwell Render (Je tu nejaký užívateľ ?)

Príspevok od používateľa T0M0 »

Čau,

1. Všetko mi sedí, viď ten screen čo som sem dal. Sú tam 3 kocky (1x1x1;2x2x2;3x3x3) aj nejaké custom scale objekty a na každom z nich vyzerá materiál rovnako (t.j. dlaždice o rozmere 1x1 m). Mne príde na prácu vhodnejšia Absolute Grid, zvyk z iných programov.

2. 1 materiál môže byť aplikovaný na X objektov, no 1 objekt može mať len 1 materiál *
Teda chcem v postprodukcii nejako upraviť materiál, ktory je priradený viacerým objektom, tak použijem material_ID,
no ak len konkrétny objekt tak vyrenderujem object_ID.

*ok, berieme do úvahy, že nepoužívame triangle selection

3. Možno na nejaké jemné doladenie si môžeš vyrenderovať AO pass, no ako aj na fóre bolo spomínané, pri MR to veľmi nemá zmysel, keďže je to light simulator.
3.1 Áno.

4. Čítal som o tom postupe, nepoužívam tento spôsob, neviem či je vôbec výhodný, keďže niektoré "efekty" napr. caustics sa zobrazujú až vo vysokých SL a s dvojitým rozlíšením by sa len navýšil render time.
Hmm... nejaké tipy ? Ak máš dostatok RAM, tak použivanie MultiLight má len svoje výhody, render time sa nijako nepredlžuje. Dbať na to aby sa emittery nepretínali s inými objektami.
Info je z ich twitteru 8)
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sorta15 »

Čau,

1. VŠETKO čo mi posielaš pozorne prezerám :wink: . 2.Fajn, už mi asi zaplo, že ako to funguje, už "len" musím doštudovať, ako vo photoshope vyberiem len konkrétne oblasti rovnakej farby... 3.Tak ako som aj sám písal, nejako mi to samému nesedelo, na fóre som na túto tému nenatrafil, a pýtal som sa preto, lebo na youtube maxwellrender channel je video, že ako použiť AO pass. Momentálne nie len RAM je problémom v mojom PC :/ Aby sa emitter nepretínal s objektom, si teraz neviem vybaviť takú situáciu, kedy by to mohlo nastať, ale budem pamätať :)

Dnes len také "jednohubky" :D (kým si nejaké problematickejšie veci, čo môžem, odskúšam sám)

1. Funguje to tak normálne, alebo to len v mojom PC, že projekt po uložení v Maxwell Studio, otvára predvolene v Maxwell Render ? Čiže ak by som chcel v projekte pokračovať, tak musím projekt otvoriť v Maxwell Studio cez ponuku File / Open a nie dvojklikom na súbor.

2. Je možné zrkadlenie objektu v Maxwell Studio ?

3. EV nastavuješ len tak od-oka / podľa pocitu, alebo máš nejakú overenú tabuľku ? V jednom Colemanovom videu / hoci neviem, či som to správne pochopil, si cez DigitalColor Meter zisťoval hodnotu farby RGB vo FIRE preview, či mu sedí s pôvodnou hodnotou RGB v nastavení materiálu / na základe tej hodnoty zisťoval, či ma správne EV.

4. Osvetlenie pomocou IES musí byť len pri stene, aby fungovalo/bolo vidieť ? (mne sa to inakšie nepodarilo)

5. Nepočul si náhodou, či sa niekedy plánuje funkcia, aby MR vedel vytvárať panorámy ? (hoci vytvárať panorámu v MR, to by bola najskôr utópia bez renderfarmy)

Ináč absolute grid je fakt lepšia možnosť, dokonca mi reálne veľkosti textúr konečne sedia :) .
T0M0
Expert
Expert

Ahoj,

1. Defaultne otvára MXS v Maxwell Render, takže áno, najprv spustiť Studio potom loadnut scénu.

2. Myslíš instance ?

3. Najprv nastavím emitterom rozumné hodnoty (určite nie napr. 4x10^8 lm a podobne) potom nastavenie kamery, tak aby scena nepôsobila pod/pre-exponovane. Ak si spomínam tak pri EV sa pohybujem v rozpätí 7-13.

4. Ak chceš vidieť ako je svetlo emitované z IES malo by dopadať na nejaký objekt čo je blízko jeho zdroja (stena, podlaha,...).

5. Neviem o takej funkcií. Jedine mi napadá spraviť si viacero rendrov a následne ich spojiť.

we are currently working on introducing GPU to some elements for the future version 8)
Som veľmi zvedavý, veď konkurencia nespí (Octane, Indigo, Arion...)
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

aj tak nerozumiem prečo IES nemôže byť vidieť len tak voľne v prázdnom priestore.

1. Ak spojíš objekty cez MERGE, dajú sa naspäť ešte oddeliť ? (sa chcem len uistiť, že sa už potom nedajú :) )
2. Nie nie, nemyslel som instance. Triviálny príklad, máš v scéne hokejku na ľavú ruku a spravíš z nej hokejku na pravú ruku. Asi pre Teba zbytočná záležitosť, no párkrát som to v ARTlantise využil.
3. Prosím Ťa, ako si myslel tento zápis "4x10^8 lm" akosi mi nedochádza. Rozpätie EV od 7-13, to renderuješ potom skôr interiérové scény (?)
4. Neviem, či som zle porozumel .. či neviem ako využiť channel Roughness, alebo channel Render + Reflection, alebo sa to ani nedá. Teoretický príklad: Keď si predstavíš produktovu vizualizáciu, potom dávaš dokopy vo Photoshope objekt a samostatný shadow channel napr. na biely podklad. Otázka znie, či sa také niečo dá spraviť s odrazom na bielom (rôznom) podklade, čiže samostatný objekt a samostatný odraz tj. vyrenderovať len samostatný odraz (rovnako ako tieň) bez podkladu na ktorom sa odráža. Snáď si ma pochopil, ako to myslím.
5. Viem, že sa to dá spraviť postprocesom, ale aj tak ma zaujíma, ako by si spravil priesvitnú postavu (aké bývajú v arch viz ) v Maxwelli ?

Jj nedávno sa mi náhodne podarilo natrafiť na konkurenciu (Indigo, Thea ..o Arion som doteraz ani nepočul)..čím viac z Maxwellu a o konkurencii viem (posledné obdobie sa mi samo-štúdium doosť spomalilo), tým som viac zvedavý, že s čím novým MR príde.

Ináč pár dni dozadu som si všimol, že Autodesk vyšiel s novinkou, doteraz som ich vôbec nesledoval, ale akosi som neporozumel, že prečo na začiatku roku 2013 vyšli s označením 2014.Tak to len také intermezzo z mojej strany, keďže si spomínal, ze využívaš Mayu, tak Ti to určite neuniklo.
T0M0
Expert
Expert

Ahoj,

lebo IES si mýliš s volumetric light :wink:

1. Po Merge sa objekty nedajú rozdeliť.
2. Nie je na to funkcia, no dá sa to jednoducho spraviť manuálne.
Spoiler
Klonuješ daný objekt, dáš ho do Group, označíš danú Group a v záložke Object Parameters klikneš na Center (centruje pivot objektu) a následne invertuješ požadovanú súradnicu Scale z 1 na -1 . Voilà :)
3. Pri nastavení emittera do poľa output nepíšem šialené hodnoty ako 9 999 999 lm.
4. Tu je to trocha vysvetlené. K tomu Ti veľmi nepomôžem,
pretože podobné veci nerobím (separátne renderovat diff. a ref. pass). Mimochodom si tu skúšal ?
5. Nastaviť objektu malú hodnotu Opacity ? Priesvitné postavy nerobím :)

Jj Maya 2014 mi zaberá miesto na disku už nejakú tú chvilu, no nepoužívam ju zatiaľ, keďže 99 % pluginov ešte nie je skompilovaných na 2014tku.
A prečo používajú také označenie ? Neviem, možno sa odbavujú na číslach alebo Carla Bassa naučili zle počítať...

+ Next Limit organizuje Spanish HDRI render competition!
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau.

Dnes odpisujem mimo poradia (tj. k poslednej Tvojej reakcii sa ešte vrátim :) ). Bude to znieť neuveriteľne, ale odkedy sa zapodievam Maxwellom (cca dva týždne predtým, ako som založil toto vlákno :) ), až teraz po prvý krát robím jednu menšiu reálnu scénu a dnes som zároveň prvý krát inštaloval plugin pre ArchiCAD .. pomerne dosť mi to súri/lo, no akonáhle som zistil, že svoju scénu môžem z AC do MR exportovať ako .3ds model, ktorý sa dá schopne upravovať, tak som kľudnejší..no aj (tak to budem potrebovať) tak sa chcem spýtať, hoci najskôr to bude pre každý plugin inak, či nevieš, či je niečo potrebné nastaviť v nastaveniach pluginu, keďže mi nechce scénu exportovať do MR. PDF manuál, čo je k pluginu som si prečítal, a aj mi plugin program načíta, viem si pozrieť scénu aj cez FIRE, no exportovať mi nejde .. :nono: :(
T0M0
Expert
Expert

Čau, ako že nechce scénu exportovať do Maxwell Render ? Vypíše nejake chybové hlásenie ?
V Mayi plugin po nainštalovaní nie je potrebné nastavovať (samozrejme musí byť MR zvolený ako primárny renderer), potom len klik na render a hneď prebieha export do Maxwell Render.

Btw máš poslednú verziu ArchiCAD pluginu - 2.7.3 ?

+ vyšiel ďalší tutorial od DT - Quickly Rendering Architectural Visualizations in Maya and Maxwell Render
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

nemýlim si to s volumetric lights, hoci by ich mohli zakomponovať do MR, skôr tomu asi fyzikálne nerozumiem, že prečo to nefunguje.

1.: V jednom videu Coleman spomína "Studio HDRIs" vhodné na scény v štúdiách pri produktových vizualizáciách, nevieš o nejakých? A pri oboznamovaní sa s HDRi som zistil, že existujú rôzne pod rôznymi skratkami ako napr. LB, LT,LL SN, Spheron, ST, SX-1, LP, HC, VC, SB ale ako som skúšal, tak MR nespracuje všetky ..???

2.: S tým zrkadlením, dobrá rada :) a taktiež s priesvitnými postavami (hoci som to neodskúšal), úplne vhodné riešenie, nechápem, že mi to nenapadlo samému, vidno, že nemám prax s MR, mne napadlo, že cez single SSS, čo sa mi ale nepozdávalo, preto som sa Ťa aj pýtal.

3.: Vidím, že ma stále skúšaš, či skúšam :P Áno skúšal som to, len vo PS s tým neviem zatiaľ pohnúť, hoci som si takmer istý, že to nebude fungovať tak, ako by som chcel, a že to MR nedokáže . Ten článok z fóra som si prečítal, ale ak si dobre pamätám, bolo tam napísané viacmenej to isté, čo aj v internetovej príručke pri channels. Ako napr. v prílohe č.1 (obrázok z internetu), žeby som vo PS vložil poháre do pozadia s farebným prechodom, a rovnako ako sa dáva tieň, cez shadow channel, dal len odrazy pohárov vygenerované Maxwellom (hoci áno, tie odrazy sa dajú spraviť tiež vo photoshope), keďže takú scénu pripraviť celú v MR by nebolo len také jednoduché, aby vzniklo pozadie s plynulým prechodom farieb a zároveň lesklé.

4.: Mám nastavený MR ako predvolený renderer v ArchiCADe. A predpokladám, že po kliknutí na túto červenú ikonku (príloha č.2), by mi malo scénu otvoriť priamo v Maxwell Studio, no otvorí mi len prázdnu scénu. AC plugin mám 2.7.2 ,keďže 2.7.3 nie je nikde na stiahnutie (to som sa Ťa aj chcel spýtať na jedno fórum, len neviem, či tým neporuším pravidlá tohto fóra ...??). Pri kliknutí na Maxwell Render cez plugin mi vybehne toto chybové hlásenie, príloha č.3. , pozeral som na danú cestu a uvedený súbor untitled.mxs sa tam nachádza, tak nechápem. Napadlo mi, že preinštalujem na MR 2.7.2., keďže momentálne mám 2.7.1 a tá mi akosi blbne (alebo mne PC), ako som spomínal na úplnom začiatku tohto vlákna, že mi Maxwell súbory uložené na pracovnej ploche neotvorí.

Tú súťaž som si všimol, Ty si sa zapojil ? Alebo do nejakej inej z oblasti PC grafiky ?? Ja si také niečo môžem len prečítať :D , keďže moje schopnosti zatiaľ také nie sú.

Posledné obdobie (cca 1,5 mesiaca) som z MR poľavil a zablúdil do vôd (X)HTML a CSS, no v najbližších dňoch, by som sa k MR rád dostal a prešiel zvyšok ..vďaka za DT, akosi ma nelákajú tutoriály o MR s použitím inej aplikácie, asi ešte zlozvyk z VTC (tuším som už niekde videl tutoriál MR+Maya, scéna s motorkou) tento si ale určite pozriem, keď to je archviz a možno prídem na chuť aj takýmto tutoriálom (len mne by pomohli anglické titulky k tým videám). Apropo, Tebe sa nepodarilo nejak dostať k 6 premiovým videám k MR od Colemana na cadjunkie? Ja Ťa asi ťažko prekvapím niečím novým ohľadom MR, ale ja som si všimol 3 videotutoriály s MR od Methodcast Quickie #1, 2, 3.

Videl som prezentačné video MR k ich 15r výročiu, tak už len nech vypustia nejaké novinky k novej verzii :)
Prílohy
Priloha.1.jpg
Priloha.2.jpg
Priloha.2.jpg (21.56 KiB) 1973 zobrazení
Priloha.3.jpg
T0M0
Expert
Expert

Čau,

1. Môžeš si vytvoriť vlastné pomocou HDRI Light Studio a Live pluginu priamo v MR Studio, pripadne pozriet na internete nejake free... možností je veľa. Maxwell podporuje pri IBL len HDR mapy vo formáte Latitude/Longitude, tu je PDFko aké ďalšie existujú.

4. Pozeral si oficiálnu stránku ? Máš tam prístup k najnovším pluginom. (ostatné veci cez PM) Skús všetko reinštalovať, možno to pomôže. Btw prečo si ukladáš prácu na plochu ? Skúsil som to u seba a bez problémov to načítalo. Skús vytvoriť nové lokálne konto na PC a uvidíš.

Súťaže som sa nezúčastnil, momentálne mám veľa inej práce.

Tutoriály s Maxwellom, aj keď nie sú s tou aplikáciou ktorú používaš Ty, by som neignoroval, pretože ich je veľmi málo a prvom rade je to o renderovaní, nie o modelovaní.
Titulky neverím, že by si dal niekto takú námahu a ich urobil, oficálne sa k tým tutoriálom ani nerobia. Colemanove videá som zatiaľ nenašiel voľne dostupné.

//EDIT: pred chvíľou bol vydaný novy plugin pre ArchiCAD 2.7.4, stiahnuť ho môžeš cez ich portál alebo aj inde... 8)

//EDIT2: "...We will be releasing RealFlow 2013 at the end of this month!..."

//EDIT3: Photography techniques to speed-up interior renders
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Zdravím,

1. Mne prvotne šlo skôr o to, že som chcel vidieť ako taký HDRI vhodný pre študiovú vizualizáciu vyzerá, nevedel som si to predstaviť. No po tom, ako si mi dal podnet konečne odskúšať HDR light studio to už viem. Vedel som, že taký program existuje, ale doteraz som sa k nemu nedostal, hoci som už mal uložených 6 dielov videí od Jasona Maranto-a. Čo ma prekvapilo, keďže som sa tým nezapodieval, že to je osobitný program, ja som si myslel, že to je priamo súčasť MR,
keďže som ho tam po inštalácii MR hneď mal, no teraz po preinštalovaní na MR 2.7.2 tam už nie je zahrnutý, a nový, čo som si tam doinštaloval, mi akosi mrzne, keď dám render.

2. Teraz sa spýtam asi somarinu (zmiatlo ma jedno Colemanovo video), ale HDR pozadie ne/musí byť rovnakej veľkosti ako výsledný render? Keďže v HDR light studio pri nastavení generovania HDR dáva možnosti resolution len v pomere 2 :1. Čiže ak by som chcel výsledný render v HD kvalite 1920 : 1080 tak HDR light studio mi dá možnosť 1920 : 960.

3. Plugin pre ArchiCAD som vedel, že už je 2.7.3 no z oficiálnej MR stránky pokiaľ dobre viem sa sťahovať nedá, ak nemám licenciu a nie som tam zaregistrovaný (??). Ano, medzičasom už vyšiel plugin 2.7.4 a ten sa mi už podarilo stiahnúť z jedného fóra ..Maxwell som 2krát preinštaloval z 2.7.1 na 2.7.2 zároveň ArchiCAD plugin z 2.7.2 na 2.7.4 a nefunguje to :/ dokonca stále pretrváva problém, že nemôžem otvárať MR súbory z plochy a ani ich priamo na plochu ukladať, ma roztrhne, toľko času zabitého skúšaním a bez výsledku, nechápem ... budem musieť nájsť niekoho, kto mi dovolí nainštalovať MR a AC na jeho PC a odskúšať.
Na plochu si zvyčajne veci nedávam, to len keď niečo narýchlo skúšam/testujem. To že Tebe to funguje viem :)

4. Dá sa nejako vyrenderovať wireframe?

5. Ja sa FB snažím vyhýbať, tak som zatiaľ neskúšal..ty si náhodou nepozeral, že čo sa nachádza v skrytej sekcii na facebooku MR ?

6. Aké iné nápomocné programy v PC grafike používaš?

7. Taká trochu (blbá) mimo Maxwellu otázka, ale spýtam sa. Robil som jedno parkovisko a textúru cesty som mal asi na cca 4m x 4m, čo nie je malá plocha, no ak som chcel spraviť náhľad z hora, tak potom bolo vidieť opakovanie textúry, aj keď bola seamless/okraje sa plynulo napájali, jemné farebné odchýlky čo boli vo vnútri textúry boli vidieť pri opakovaní, to sa nedá nejako spraviť ???, keďže textúru s jednou stranou dlhou vyše 100m asi nenájdem.

K VTC k MR, hoci neboli priložené, ale dostal som sa ku anglickým titulkám, rovnako ako pri oficiálnych ArchiCAD videách, tak ale ja samozrejme rozumiem, že k tutoriálom sa titulky nezvyknú vytvárať. Na oficiálnej stránke Digital Tutors som si pozrel, aké tutoriály k MR vyšli, som prekvapený, že všetko len v spojitosti s Mayou. Aký je primárny rozdiel medzi 3ds max a Mayou ? resp. prečo si si vybral práve Mayu ?
EDIT2: Túto informáciu som nepostrehol a EDIT3: som postrehol pred cca dvomi hodinami.
T0M0
Expert
Expert

Čau,

1. HDR Light Studio 3 robilo menšie problémy v Maxwell Studio - pri vytvorení a následnom vygenerovaní mapy program zamrzol. Dalo sa to vyriešiť nainštalovaním pluginu pre KeyShot a prekopírovaním zopár súborov, následne bolo možné vytvárať vlastné HDR mapy bez problémov. Najnovšia verzia HDR Light Studio 4 už tým netrpí.

2. Mýlna informácia. Môžeš použiť mapy v ľubovoľnom rozlíšení (väčšie rozlíšenie = viac detailov pri reflexií/refrakcií)
Pozri ako pracuje sIBL.

3. TU je oficiálna stránka, po vyplnení údajov si môžeš stiahnuť pluginy.

4. Nie. (jedine si exportovať UV mapy a použiť ich ako textúry)

5. Materiál, ktorý simuluje tzv. Rayleigh scattering - info

6. Nebudem tu menovať celý workflow, no často využívam Mudbox, občas Mari.

7. Viem čo myslíš, tu asi veľa možností nebude, buď si spravíš nejaké vlastné variácie vo Photoshope, prípadne nájsť nejaký plugin (keď vôbec existuje) na editáciu čo to dokáže.

Na internete môžeš nájsť veľa diskusií, či je lepšia Maya alebo 3DS Max. Každý tábor má vlastných fanboyov, čo Ťa budú presviedčať, že to alebo ono je lepšie.
Ja som si pred pár rokmi spustil oba programy, nemal som žiadne skúsenosti a Maya ma oslovila hneď na prvýkrát, či už svojím GUI, jednoduchosťou... na 99.9% všetko čo vytvoríš v Mayi môžeš aj v 3DS Max. Podstatné je pochopiť princíp modelovacích techník :)

RealFlow 2013 bol vydaný 27teho, medicinka je k dispozícii, síce má menši bug, ale ten sa fixne neskôr 8)
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ahoj!

Píšem po dlhšom čase, no medzičasom som si prešiel celú príručku, čo mám od Teba, všetky Colemanove videa, a aj webinar. Nehovor, že nie si prekvapený, že som k MR tak seriózne pristúpil :D Už sa pomaly, ale určite blížim k finálnym otázkam, ale stále ich zopár ešte mám.
Nechápem, že sa dajú stiahnuť plug-iny po zaregistrovaní sa aj bez licencie, a to HDR Light Studio je fakt fajn software.

1. Prvú otázku som mal/mám pripravenú už dlhšie a náhodne to je otázka, čo som s prekvapením zistil, čo si položil Mihai-ovi. Ešte pred webinarom som natrafil v netpríručke na článok "Tips and Tricks: Liquid in a glass" http://support.nextlimit.com/display/tu ... in+a+glass ...a som nepochopil, že čo to má byť za zelenú vrstvu (infinitesimal gap) na vrchu tekutiny.To má byť akože voda úplne zo všetkých strán uzavretá v skle (celú hmotu tektutiny vložiť do plného skla)? Pri Mihai-ovi som to zas pochopil nejak tak, že tekutine vo vnútri je potrebné normály otočiť smerom dovnútra, ale tekutina z vrchu uzavretá v skle nebola, tak teraz neviem ...je to niekde ešte vysvetlované? A ešte pred touto problematikou som sa zapodieval (a aj skúšal) ako spraviť napr. vodu v jazere. Keď som spravil priehlbinu/napodobeninu dna jazera a vložil hmotu vody, ktorej spodná časť kopírovala terén, tak pri stretávaní dna a vody vznikli na niektorých miestach neželané "efekty", najskôr mi ArchiCAD presne nevymodeloval zospodu vody krivky terénu. Keď som sa s tým nehral, a vložil hmotu vody tak, aby sa hlbšie prekrývala s terénom, tak to už vyzeralo myslím si, že OK. Tiež to robíš v podobných prípadoch tak? (a teraz mi napíš, že nevieš, lebo vodu do terénu, bazénu nedávaš :D :D)

2. K článku "Photography techniques to speed-up interior renders" a hlavne (ale nie len) k "first scenario". Tu to je vlastne "len" o tom, ako zrýchliť čas rendru? Ak by som do okien nedal umelé svetlá, ale nasvietené by to bolo len cez Physical sky, TAK BY SOM NAKONIEC TIEŽ MAL DOSTAŤ ČISTÝ RENDER ??, len o 10x dlhší čas, či? Tmavé/menej osvetlené miesta v interiéroch sú náchylné k noise ?

3. Hmm exportovať UV mapy a použiť ich ako textúry. Ja negrafik tomu akosi nerozumiem, mohol by si mi to trochu viac vysvetliť. Raz by som chcel spraviť nejaký taký efekt (príloha1,2), a k tomu to budem potrebovať.

4. Pozrel som si stránku sIBL a aj pozrel dva tutoriály, len akosi nerozumiem, že čo si mi tým chcel povedať? Najskôr som programu neporozumel, keďže mne to príde zbytočné veď to isté sa robí s HDR aj v MR. Ako to je začlenené v Tvojom workflow?

5. Komentár z FB: "Really hope maxwell will additional features render by GPU!" Tejto problematike zatiaľ veľmi nerozumiem. GPU/Graphics processing unit ( CPU/Central Processing Unit ) To je akože o tom, čo daný renderer využíva pri renderovaní, či o čom to vlastne je ?

Aj tak mi to príde divné, že na čo sú Autodesku dva "rovnaké" programy (a to tuším, že som niekde čítal, že Mayu Autodesk od niekoho odkúpil), malo by byť nejaké rozdielne určenie jednotlivých programov.Ináč v 85% zahraničných pracovných ponúk na architektonické vizualizácie chcú 3ds max, a Mayu som asi ešte ani nevidel pri archviz, tak nechápem ..

Tak to vyzerá, že ani nestihnem všetko prejsť o MR, čo som si zaumienil a už tu bude MR v3, a to si ani neviem predstaviť s čím novým môže MR prísť (okrem volumetric light, prípadne reálnych oblakov) alebo všeobecne nejaký iný renderer. A to som nedávno náhodne zistil, že existuje ďalší renderer Corona, a čo ma úplne prekvapilo, že z CZ a že ho programuje len jeden človek, a rendre vyzerajú dobre.
Prílohy
priloha1.jpg
priloha2.jpg
T0M0
Expert
Expert

Ahoj,

paráda, už som si myslel, že si na to zanevrel. Len tak ďalej :)

1. Pridal som obrázok na ktorom máš dve situácie:
1. Voda v tomto prípade nemusí kopírovať bazén/dno jazera, pretože svetlo sa ďalej neláme po prechode cez vodnú hladinu. Stačí dať obyčajný plane a máš vodu.
2. V druhom prípade je znázornená situácia pohár(zo skla)+voda+kocka ľadu a ich správna orientácia normálov. Teraz je potrebné, aby voda bola uzatvorená, dochádza k refrakcií svetla cez viacero priehľadných materiálov.

Áno, Mihai teda nemal 100% korektne nastavenú scénu, no to aj tak nebolo predmetom toho webinaru.

2. Správne, všetko čo je osvetlené pomocou indirect lighting sa dlhšie zbavuje noise.

3. Nič zložité, pridávam aj aj menší test, neviem ako v inom softe, ale v Mayi som spravil UV Snapshot, potom menšia upráva v PS, uložiť ako .jpg(alebo iný typ) a použiť to ako textúru.

4. sIBL je koncept kde scéna je osvetlená lowres+blur HDRi mapou, a na Reflection a Refraction použijes originálne HDRi mapy. Výhody sú menej noise, jemnejšie tiene.

5. Ak je program prispôsobený na použitie CUDA/OpenCL dokáže využiť grafickú kartu na výpočty. Existujú riešenia kde na renderovanie sa výhradne používa len GPU napr. Octane Render,
prípadne hybrid CPU+GPU napr. Arion. Rozdiel v časoch tam je v prospech GPU, no je to ešte stále vo vývoji. Najväčším limitom je VRAM, kde musia byť nahraté všetky textúry, objekty, HDRi mapy...
Zmenu by však mohol spôsobiť novy renderer RedShift od AutoDesku, kde bude memory management ináč riešený.
Čo sa týka MR3, použitie GPU bolo oznámené, ale len na postprocess úpravy MultiLight kde zmeny budeš vidieť v reálnom čase. Predpokladám, že to pobeží na OpenCL, rovnako ako aj RealFlow 2013.
OpenCL podporujú AMD aj nVidia, CUDA je nVidia only.

Čo by mala priniesť verzia 3.0 ?
- Speed optimizations in large scenes
- Alembic support
- Deep compositing support and OpenEXR 2.0 support
- Procedural textures
- Subdivision surfaces
- Double-sided materials
- API Extensions
- Object cloner
- New lenses
- Volumetrics
- Dual sided materials
- Rendertime Boolean and subd
- Scattering / instance tools
- and more...

Corona, hmm... úžasný renderer 8) Kvalita výstupu, renderuje niekoľkokrát rýchlejšie ako VRay (Maxwell ani nehovorím). Ak to pôjde ďalej takým tempom, je to jasný VRay killer v archviz. Avšak uvidíme s čím príde VRay 3.
Prílohy
uber_powa_diagram.jpg
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

nie nezanevrel, len som Ti chcel dal vydýchnuť ;), a ani som si neuvedomil, že to prešli skoro dva mesiace.

1. Tvoj obrázkový prístup/ochotu vysoko oceňujem ;)
1. To, že stačí dať len plane (asi je lepšie, keď zachádza hlbšie do bokov/brehov, ako si nakreslil), a že sa svetlo po prechode vodnou hladinou neláme si niekde čítal? Sa mi to akosi nezdá, ved svetlo prechádza cez vodu, a keď dám napr. 10cm vodnú hladinu, tak cez ňu prejde, pôjde prázdnym priestorom a narazí na zem, kde sa odráža, absorbuje atď. Skúšal som to aj s 10cm a aj plným otvorom vody a výsledky identické neboli. Veď voda v reálnom živote vyzerá rôzne pri rôznych hĺbkach, či nie ? A ešte k tejto problematike, prikladám prílohu č.1, obrázok SL 26.2, čas 27hod38min, smiešny benchmark 238. Je jasné, že rýchlejší PC dosiahne povedzme SL 25 rýchlejšie ako pomalší. Ale budú mať obidva PC rovnako kvalitné/čisté rendre pri rovnakom dosiahnutom SL?? V tej prílohe by som očakával, že pri tak vysokom SL bude obrázok čistý, to je bežné, že sa vodná hladina vyčistí až tak neskoro? A to mám pocit, že tá zelená farba terénu a odrazu PRI KRAJOCH vody bola čistá a v cca SL 22-23 sa na nej začal zobrazovať noise, nechápem...t.j. aj Ty by si mal mať podobne zrnitý render, pri takom SL ?, lebo to si ani neviem predstaviť, pri akom SL to bude čisté :shock:
2. Ja len celkom nerozumiem ako z príručky, tak z Tvojho nákresu. Čierna čiara poháru, to si mám predstaviť ako napr. 5mm hrubé sklo ? potom prázdny priestor a potom voda ? resp. rovnako kocka ľadu je vložená do vzduchovej bubliny-spomínaná medzera, ktorú obklopuje voda ? Alebo to je plná hmota skla, do ktorej je vložená plná hmota vody, a do tej plnej hmoty vody je vložená plná hmota kocky ľadu ?, lebo tak som to pochopil aj z príručky, len potom nerozumiem, veď tam je silné prelínanie/prekrývanie materiálov, nehovoriac o tom, že ak by som sa pozrel na pohár z hora, kde má byť akože otvorený (bez skla) tak tam má byť sklo ?, veď to má iný IOR ako voda, to musí byť to sklo vidieť ...:/
3. A touto tematikou som zneistel ohľadom normálov, primárne sú v MR normály orientované smerom k slnku?

2. V ArchiCADe funkcia UV Snapshot najskôr nebude, keďže to nie je grafický program :/, no aj tak ma zaujíma, ako to vlastne funguje, nemáš k tomu niekde nejaký text a ešte uloženú danú textúru, celkom by ma zaujímalo, že ako vlastne vyzerala. A čo to vlastne je ten 3D model?

3. K problematike sIBL mám skoro pocit, akoby som čítal niečo iné, lebo také niečo som sa nedočítal..nechám si preštudovanie tohto softu na niekedy inokedy, keďže toto by už bolo na moje účely mimo rámec ..hoci, keď tak uvažujem, tak aj v MR možem aplikovať rôzne HDR mapy /reflection/illumination/ atď. a tak dostať rovnaký efekt

4. Fuu, tak čo to som si teraz o týchto veciach prečítal aj na nete. Nejdem zbytočne rozpisovať litánie, keďže aj tak veľa vypisujem...hoci nechápem, že na čo je potom dobrá pamäť RAM...v skratke povedané momentálne MR 2.7.2 na renderovanie využíva len procesor/CPU bez pomoci grafickej karty?

Z tých nových funkcií čo majú byť v 3ke, si viac ako polovicu ani neviem predstaviť, že čo budú vlastne robiť :D A neviem odkiaľ si zas prišiel k tým informáciám, keďže na FB všetky tieto funkcie spomenuté neboli.
Corona renderer si si aj skúšal ? resp. máš skúsenosti aj s inými renderer-mi, pracoval si s nejakým kým si sa pristavil pri MR? alebo aj teraz používaš nejaký iný popri MR? Corona, archviz, killer, nepotešil si ma :x Ja robím všetko preto, aby som mal MR hlavne kvôli archviz v malíčku a Ty ma takto zneistíš :shock:

//autoeditácia príspevku (30 Okt 2013, 10:24)
Ak by náhodou niekoho zaujímali vylepšenia s ktorými by mal prísť Maxwell Render v3, na youtube je zverejnený webinar od Novedge : Novedge Webinar #91: Maxwell Render -- An Insider's Look at V3 with Mihai IIiuta :)
Prílohy
priloha_1.jpg
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravim.
Maxwell ma velmi zaujal, chcel by som ho skusit, ale hned som narazil na problem.
neviete ako to poriesit?

//autoeditácia príspevku (29 Jan 2014 23:33)
Tak uz som to zistil.
V Maxwell Render som nemal adresu cesty k materialu :)
Prílohy
problem.png
Napísať odpoveď