Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
V prvom rade by mal zaliať lávou sám seba, keďže to tu tak pohnojil. Ja iba použijem môj obľúbený citát:
We must question the story logic of having an all-knowing all-powerful God, who creates faulty Humans, and then blames them for his own mistakes. <Gene Roddenberry>
We must question the story logic of having an all-knowing all-powerful God, who creates faulty Humans, and then blames them for his own mistakes. <Gene Roddenberry>
-
AXO
Professional
Stoporko, najdi mi miesto na zemi, kde kamen ostane levitovat.
Ohybanie faktov? Kedysi boh sidlil na olympe, potom v oblakoch, potom na mesiaci, zrazu mimo slnecnej sustavy a teraz, ked si predstavitelia viery uvedomili, ze posuvanie horizontu nefunguje donekonecna, tak tvrdia, ze existuje vsade. Pochopili, ze veda sa pomaly, ale iste sunie dalej a dalej.
Nabozenstvo by nemalo byt objektivne, nabozenstvo by nemalo byt [velka bodka]. Neviem ako teba, ale mna nasyti, ked chlieb chytim do ruky a potom ho polozim do ust, tebe to dokaze spravit viera alebo nabozenstvo?
Stvoritelova/bohova volajte to ako chcete pasivna existencia ma rovnaky vyznam akoby neexistoval.
Beardie, videl si niekde lesny poziar len tak zhasnut sam od seba? Ja hej, po par dnoch hasenia ludmi, alebo ked vyhori vsetko palivo a nema co dalej horiet. Alebo povoden, ktora naburala do neviditelnej steny, takze nezabila a neposkodila byvanie, ci polia s potravinami?
Vzdy bude nejaka hranica, za ktorou sa bude veda hnat, pretoze ked dosiahne nejaky ciel, vznikne dalsi, nastastie existuju ludia, ktori su stale zvedavi a vzdy bude nieco, comu ludia nebudu chapat. Je to nekonecna cesta, ktora ma aj vysledky. Na druhej strane su ludia, ktori ked nieco nechapu, tak to samozrejme stvoril boh a su spokojni s riesenim, tym to pre nich skoncilo.
Ohybanie faktov? Kedysi boh sidlil na olympe, potom v oblakoch, potom na mesiaci, zrazu mimo slnecnej sustavy a teraz, ked si predstavitelia viery uvedomili, ze posuvanie horizontu nefunguje donekonecna, tak tvrdia, ze existuje vsade. Pochopili, ze veda sa pomaly, ale iste sunie dalej a dalej.
Nabozenstvo by nemalo byt objektivne, nabozenstvo by nemalo byt [velka bodka]. Neviem ako teba, ale mna nasyti, ked chlieb chytim do ruky a potom ho polozim do ust, tebe to dokaze spravit viera alebo nabozenstvo?
Stvoritelova/bohova volajte to ako chcete pasivna existencia ma rovnaky vyznam akoby neexistoval.
Beardie, videl si niekde lesny poziar len tak zhasnut sam od seba? Ja hej, po par dnoch hasenia ludmi, alebo ked vyhori vsetko palivo a nema co dalej horiet. Alebo povoden, ktora naburala do neviditelnej steny, takze nezabila a neposkodila byvanie, ci polia s potravinami?
Vzdy bude nejaka hranica, za ktorou sa bude veda hnat, pretoze ked dosiahne nejaky ciel, vznikne dalsi, nastastie existuju ludia, ktori su stale zvedavi a vzdy bude nieco, comu ludia nebudu chapat. Je to nekonecna cesta, ktora ma aj vysledky. Na druhej strane su ludia, ktori ked nieco nechapu, tak to samozrejme stvoril boh a su spokojni s riesenim, tym to pre nich skoncilo.
Co ked boh nechal zmiznut ten kus skla, ktory by sposobil poziar? Alebo ovplyvnil mnozstvo zrazok, ktore dopadli na istu plochu, takze ziadna povoden nebola? Co ked su vsetky jeho potopy a poziare planovane a ovplyvnia ludi tak, ako to chce on?
Aj ked stoporkov prispevok bol smerovany na AXA, zareaguje aj ja.
Poznat, vediet znamena realne a objektivne uplatnovanie skusenosti a informacii pre dalsi pokrok, t.j dalsie poznanie a vedenie (forma evolucie).
Viera, prameni z emocie a ta ma svoje korene v pudoch. Viera v tom pripade neni nicim inym len prirodzena ludska vlasnost ktora si zjednodusuje poznanie, clovek je tvor pohodlny, a viera toto pohodlie zabezpecuje azda najviac.
Viera ktora prameni so subjektivity, t.j z emocii, je len obrovksa prekazka vo vyvoji cloveka.
Bezohladu nato jak ovplyvni pad, tak gravitacia je stale objektivna. Kto sa ju snazi popierat, nema sancu uspiet, lebo jej existencia je realnym faktom.stoporko napísal:nie je dôkazom objektivity, keďže si nevzal do úvahy zvyšné faktory (gravitačné pôsobenie na trajektóriu kameňa - IMHO asi najdôležitejší faktor ovplyvňujúci to, či dopadne naspäť)
Preto lebo objektivita pravdu hlada a snazi sa jej priblizovat, subjektivita ju pozna a tym sa este viac vzdaluje od objektivity, t.j hladaniu pravdy (a tu mame este vacsi paradox).Prečo by ľubovoľné náboženstvo malo byť objektívne? Tým by poprelo svoju podstatu presne ako si napísal: nie je možné súčasne 100 % veriť i 100 % poznať (kde som už čítal o podobnom paradoxe...áno, Heisenberg...)
Poznat, vediet znamena realne a objektivne uplatnovanie skusenosti a informacii pre dalsi pokrok, t.j dalsie poznanie a vedenie (forma evolucie).
Viera, prameni z emocie a ta ma svoje korene v pudoch. Viera v tom pripade neni nicim inym len prirodzena ludska vlasnost ktora si zjednodusuje poznanie, clovek je tvor pohodlny, a viera toto pohodlie zabezpecuje azda najviac.
Viera ktora prameni so subjektivity, t.j z emocii, je len obrovksa prekazka vo vyvoji cloveka.
Pred tisic rokmi bolo jasnym faktom ze sme z Adama a Evy, dnes je jasnym faktom ze je to myslene obrazne alebo metaforicky.dokáž, že náboženstvo v súčasnosti ohýba fakty (ktorá viera, ako... + samotná objektívnosť daných faktov - viď to, že veda sama sa prispôsobuje v priebehu času = "fakty" sa v skutočnosti menia)
Myslim si ze je rozdiel medzi vierou ako takou a nabozenstvom. Nejde o to ci existuje nejaka korelacia medzi vedou a nabozenstvom, ide o vieru samotnu a to ci je tam korelacia medzi vierou a vedou alebo skor vierou a nabozenstvom, pricom tu kazda viera ma uplne ine opodstatnenie a dovody.vďaka, že si nám všetkým vysvetlil, že viera je stálica = logické, keďže len sumarizuje známe fakty poznania. Ako to má súvisieť s náboženstvom? Existuje korelácia medzi vedou a náboženstvom? "Středověk neskončil, středověk trvá...
To ma dostava k zaveru (okrem toho ze je to cisto sadisticke myslenie), ze vsetko co sa udialo bol jeho zamer, a v tom pripade by som sa nechcel stretnu s niecim takym ako on.Na základe čoho tvrdíš, že by ľubovoľný b/Boh (nebavme sa stále len o kresťanstve!) mal niekomu v niečom tu pomôcť. Ono ak by som bol ja bohom, tak asi celý náš svet od zlosti zalejem lávou.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som nemal na mysli konkretne diferencialne rovnice (tie som ani ja nepouzil), ale matematiku vsteobecne,Stoporko napísal:harrison - ja som len reagoval na tvoju zmienku o vyplakávaní sa nad nezmyselnosťou diferenciálnych rovníc (predpokladám, že druhého poriadku). Proste niekedy je pre bežného človeka aj moderná veda troška zbytočná - ono nie nadarmo je fakt, že "všetko potrebné pre život som sa naučil v materskej škôlke."
nejde ani o vzorce, ani cisla, ale uvedomenie si suvislosti, mnoho bludov sa da vyvratit pouzitim primitivnej matematickej logiky,
alebo vynasobenim dvoch pravdepodobnosti.
Ano, v skolke sme sa naucli, ze piesok a husenice sa nejdia„Naše školy a univerzity sice štědře rozdávají informace všeho druhu, ale nikoho neučí logicky argumentovat či uvažovat o tom jak lze věci dokázat. Pro kohokoliv kdo má alespoň částečné povědomí o tom, co je to vědecký důkaz by víra podobná astrologii byla naprosto nemožná.”
Bertrand Russell
Moj pohlad na svet dost zmenila umela inteligencia a statsticke klasifikatory.
Pocasie je deterministicke, to ze mame problemi s jeho predpovedou jedruha vec, vid. video co som sem dal naposledy.beardie napísal:Alebo ovplyvnil mnozstvo zrazok, ktore dopadli na istu plochu, takze ziadna povoden nebola?
-
AXO
Professional
Argumentovat proti viere je ako hadzat hrach o stenu. Videl si niekde zmiznut sklo len tak samo od seba? Hovori ti nieco atmosfera, atmosfericke deje, klima, podnebie, vlhkost vzduchu, meteorologia?beardie napísal:Co ked boh nechal zmiznut ten kus skla, ktory by sposobil poziar? Alebo ovplyvnil mnozstvo zrazok, ktore dopadli na istu plochu, takze ziadna povoden nebola? Co ked su vsetky jeho potopy a poziare planovane a ovplyvnia ludi tak, ako to chce on?
Neviem teda ako ostatni, ale ja sa riadim:
Vedomost pred vierou,
racionalita pred emocionalitou,
realita pred duchovnom.
-
javatar
Hardcore addict
AXO - obmedzovat realitu len na to co dokazem momentalne pochopit/poznat/overit je nevedecke (napr. dilatacia casu bola teoreticky sformovana davno predtym nez ju bolo mozne experimentalne overit (funfact: Einstein si ju nevycucal z prsta, v podstate ju prebral a dotvoril pricom vycital vedeckej spolocnosti, ze predtym myslienku nejednotneho casu tak rychlo zamietli))
Kali - ani gravitacia nemusi byt objektivnym faktom, ako som postoval na niektorej z predoslych stran - je mozne, ze nase univerzum je len simulacia
Stoporko - diferencialne rovnice mozes pouzit pri navrhu konstrukcii policiek v tvojom sklade
Kali - ani gravitacia nemusi byt objektivnym faktom, ako som postoval na niektorej z predoslych stran - je mozne, ze nase univerzum je len simulacia
Stoporko - diferencialne rovnice mozes pouzit pri navrhu konstrukcii policiek v tvojom sklade
to, ze som ho nevidel zmiznut, este neznamena, ze nezmizloAXO napísal:Argumentovat proti viere je ako hadzat hrach o stenu. Videl si niekde zmiznut sklo len tak samo od seba? Hovori ti nieco atmosfera, atmosfericke deje, klima, podnebie, vlhkost vzduchu, meteorologia?
Atmosfericke deje mi nieco hovoria, ale co ked je to vsetko nastavene bohom tak, aby to do seba pekne zapadalo?
-
AXO
Professional
Ja si kludne mozem mysliet, ze nas velky tresk bola zrazka dvoch mensich vesmirov uplne rovnakym sposobom ako sa zrazia galaxie andromeda a mliecna draha za niekolko milionov rokov. V galaktickom strete nesmiernych sil a vybuchov hviezd, planet, gravimetrickych sil a vsetkeho mozneho, ze sa tam niekde ukuchtil nas vesmir. Nakonie nas vesmir kludne nemusi byt az taky velky ako si myslime, ale len maly kusocek niecoho este nepredstavitelne vacsieho. 'Miesto za nasim vesmirom' moze byt kludne stare nie miliardy ale biliardy rokov a vesmirov akoje ten nas v nom mozu byt dalsie triliardy. Az sa veda dostane na taku uroven, ze to dokaze preverit, tak sa nebude riesit velky tresk, ale vznik toho dalsieho miesta.
Kedze vyssie spominanu teoriu dokazat nemozem, tak to ako fakt neberem, a ani nepredpokladam. Ako fakt berem az nieco, co dokaze odsimulovat kdokolvek, kto ma na to podmienky a dostane rovnaky vysledok ako jeho predchodcovia. Ako fakt berem napriklad to, ze nech si ktorakolvek osoba poleje ruku benzinom a zapali, tak mu zhori, lebo kazdy jeden, ktori to spravi dostane uplne rovnaky vysledok v ramci tolerancnej odchylky.
Ak je vsetko co sa deje bozi plan, tak to budem radsej vyznavat satana. Hlavne, ak je vsetko bozi plan, preco veriaci vobec proti niecomu protestuju?
Kedze vyssie spominanu teoriu dokazat nemozem, tak to ako fakt neberem, a ani nepredpokladam. Ako fakt berem az nieco, co dokaze odsimulovat kdokolvek, kto ma na to podmienky a dostane rovnaky vysledok ako jeho predchodcovia. Ako fakt berem napriklad to, ze nech si ktorakolvek osoba poleje ruku benzinom a zapali, tak mu zhori, lebo kazdy jeden, ktori to spravi dostane uplne rovnaky vysledok v ramci tolerancnej odchylky.
Ak je vsetko co sa deje bozi plan, tak to budem radsej vyznavat satana. Hlavne, ak je vsetko bozi plan, preco veriaci vobec proti niecomu protestuju?
-
harrison314
Hardcore addict
Takze boh robi zazraky, len ked ich nevidime?beardie napísal:to, ze som ho nevidel zmiznut, este neznamena, ze nezmizlo
Atmosfericke deje mi nieco hovoria, ale co ked je to vsetko nastavene bohom tak, aby to do seba pekne zapadalo?
Mna by dost zaujimalo co je to ten Bozi plan, a co je to dusa, lebo ludia to casto pouzivaju ale nikde som nevidel definiciu.
X ludi tie zazraky videlo a vedia ich odprisahat
To je nepodstatné, veľa ľudí bolo aj unesených mimozemšťanmi a odprisahali by to. Má to nulovú výpovednú hodnotu.
-
javatar
Hardcore addict
Nie. Podla teorie velkeho tresku cas v nasom vesmire vznikol velkym treskom. Takze ak existuje este vacsi vesmir tak cas tam s velkou pravdepodobnostou plynie inak (ak tam nejaky cas je).AXO napísal:Miesto za nasim vesmirom' moze byt kludne stare nie miliardy ale biliardy rokov a vesmirov akoje ten nas v nom mozu byt dalsie triliardy.
-
Stoporko
VIP
AXO - kuk na obežnú dráhu, kde ti kameň len tak nespadne. Nikde netvrdím, že gravitácie nie je objektívna! Len som napadol tvoje tvrdenie, ktoré si hlásal ako fakt.
Prečo by ma malo náboženstvo/viera nasýtiť? Od toho sú tu pekári, kuchári, ja sám... Tak ako sa idem duchovne vyžiť do kostola alebo do prírody, tak sa idem kultúrne vyžiť na vernisáž alebo na koncert, svoje potreby bádania a objavovania si napĺňam na fakulte... nemá zmysel chcieť napr. po medicíne, aby riešila otázky materiálovej chémie.
Kali - áno, viera ako taká nestavia na rozume. Tu sa zhodneme. A taktiež plne súhlasím, že je založená na emócii. No zaujímali by ma argumenty na podloženie tvrdenia, že je tým prekážka pre vývoj (čo takto hudba alebo umenie celkove - taktiež založené výlučne na emócii, je to prekážka pre vývoj ľudstva? Are you serious?)
Prepáč, ale dnes je faktom, že príbeh o Adamovi a Eve je metafora? Ja si to MYSLÍM, neviem o nikom, kto by vtedy mohol žiť, prípadne má zápisky napísané z tej doby (prípadne tesne po nej) aby to mohol potvrdiť/vyvrátiť. Neviem o tom, že je to v nejakej cirkevnej doktríne ako povinný článok viery, ktorý je jednoznačne takto definovaný = dokáž mi opak, inak luháš.
Myslím si, že by nemal byť vzťah medzi vierou a vedou. No vzťah medzi náboženstvom a vedou by byť mal. Teda náboženstvo by malo vysvetľovať svoje učenie na základe dosiahnutého vedeckého poznania (preto sa dnes v kostoloch napr. nevraví o anjelských vlasoch ale o gravitácii - čo bude o pár rokov, ak sa dokáže gravitón...kto vie?)
Harrison - plne súhlasím, že vzdelanosť ešte nikdy nikomu neublížila
javatar - lenže než by som to s nimi zriešil, zbehnem do IKEA a za ušetrený čas zarobím viac, než by mi diferenciálky pomohli. Teda aspoň pri mojej rýchlosti riešenia
Prečo by ma malo náboženstvo/viera nasýtiť? Od toho sú tu pekári, kuchári, ja sám... Tak ako sa idem duchovne vyžiť do kostola alebo do prírody, tak sa idem kultúrne vyžiť na vernisáž alebo na koncert, svoje potreby bádania a objavovania si napĺňam na fakulte... nemá zmysel chcieť napr. po medicíne, aby riešila otázky materiálovej chémie.
Kali - áno, viera ako taká nestavia na rozume. Tu sa zhodneme. A taktiež plne súhlasím, že je založená na emócii. No zaujímali by ma argumenty na podloženie tvrdenia, že je tým prekážka pre vývoj (čo takto hudba alebo umenie celkove - taktiež založené výlučne na emócii, je to prekážka pre vývoj ľudstva? Are you serious?)
Prepáč, ale dnes je faktom, že príbeh o Adamovi a Eve je metafora? Ja si to MYSLÍM, neviem o nikom, kto by vtedy mohol žiť, prípadne má zápisky napísané z tej doby (prípadne tesne po nej) aby to mohol potvrdiť/vyvrátiť. Neviem o tom, že je to v nejakej cirkevnej doktríne ako povinný článok viery, ktorý je jednoznačne takto definovaný = dokáž mi opak, inak luháš.
Myslím si, že by nemal byť vzťah medzi vierou a vedou. No vzťah medzi náboženstvom a vedou by byť mal. Teda náboženstvo by malo vysvetľovať svoje učenie na základe dosiahnutého vedeckého poznania (preto sa dnes v kostoloch napr. nevraví o anjelských vlasoch ale o gravitácii - čo bude o pár rokov, ak sa dokáže gravitón...kto vie?)
Harrison - plne súhlasím, že vzdelanosť ešte nikdy nikomu neublížila
javatar - lenže než by som to s nimi zriešil, zbehnem do IKEA a za ušetrený čas zarobím viac, než by mi diferenciálky pomohli. Teda aspoň pri mojej rýchlosti riešenia
-
harrison314
Hardcore addict
javatar: nemusi to tak celkom byt (nenchajte sa odradit nazvom dokumentu), je tam spoinane to co AXO a napriklad aj to preco je gravitácia taka slaba sila
-
AXO
Professional
Precitaj si moj prispevok este raz, nikde som nepisal o vesmire, ale len o nasej planete. V prvom prispevku som napisal 'do vzduchu' ale je myslim jasne, ze na obeznej drahe vzduch neni.Stoporko napísal:AXO - kuk na obežnú dráhu, kde ti kameň len tak nespadne. Nikde netvrdím, že gravitácie nie je objektívna! Len som napadol tvoje tvrdenie, ktoré si hlásal ako fakt.
Ja sa budem duchovne vyzivat, az budem duch, teraz som hmota, material, takze sa zaujimam len o svoju dimenziu. Kedze duchovne presvedcenie neohne realitu v tvoj prospech/neprospech, tak je to strata casu, pripadne, ak clovek strati spojenie s realitou kvoli predstavam, tak je schopny kludne aj vystrelit seba a inych vybustninou na mesiac.Stoporko napísal:Prečo by ma malo náboženstvo/viera nasýtiť? Od toho sú tu pekári, kuchári, ja sám... Tak ako sa idem duchovne vyžiť do kostola alebo do prírody, tak sa idem kultúrne vyžiť na vernisáž alebo na koncert, svoje potreby bádania a objavovania si napĺňam na fakulte... nemá zmysel chcieť napr. po medicíne, aby riešila otázky materiálovej chémie.
-
Stoporko
VIP
Axo - vidíš, ja VERÍM (nedokazujem, nepresviedčam iných), že človek má aj duchovnú zložku. A preto si chodím užívať duchovno tam, kam chodím. That simple.
Pokiaľ niekto stratí spojenie s realitou, tak to nemá spoločné s duchovnom, ale s duševným zdravím. A vtedy má nastúpiť psychológia alebo ešte lepšie psychiatria.
Nemám chuť sa doťahovať kto čo ako myslel. Šlo mi o to, že si suverénne písal o objektivite v spojitosti s príkladom vyhodenia kameňa dohora a jeho dopadom. Ak sa chceš baviť o objektivite, tak by možno stálo za to použiť matematiku a vyjadrovať sa úplne exaktne. No vtedy končí bežná ľudská komunikácia, pretože dané vyjadrovanie sa je pre
ňu prakticky nepoužiteľné (môj názor).
Pokiaľ niekto stratí spojenie s realitou, tak to nemá spoločné s duchovnom, ale s duševným zdravím. A vtedy má nastúpiť psychológia alebo ešte lepšie psychiatria.
Nemám chuť sa doťahovať kto čo ako myslel. Šlo mi o to, že si suverénne písal o objektivite v spojitosti s príkladom vyhodenia kameňa dohora a jeho dopadom. Ak sa chceš baviť o objektivite, tak by možno stálo za to použiť matematiku a vyjadrovať sa úplne exaktne. No vtedy končí bežná ľudská komunikácia, pretože dané vyjadrovanie sa je pre
ňu prakticky nepoužiteľné (môj názor).
-
AXO
Professional
Teoriu velkeho tresku upravili uz par krat, ak(alebo az) budu mat dostatok dokazov na sledovanie situacie pred velkym treskom, mozno sa uplne zdiskredituje.javatar napísal:Nie. Podla teorie velkeho tresku cas v nasom vesmire vznikol velkym treskom. Takze ak existuje este vacsi vesmir tak cas tam s velkou pravdepodobnostou plynie inak (ak tam nejaky cas je).
Inak ak uz chceme byt vsetci taki teoreticky, tak ani matematika neni 100% dokonala
Kód: Vybrať všetko
-2 = -2
4 - 6 = 1 - 3
4 - 6 + 9/4 = 1 - 3 + 9/4
(2 - 3/2)2 = (1 - 3/2)2
2 - 3/2 = 1 - 3/2
2 = 1-
uplink
VIP
AXO - keď si len hmota, telo, biologický stroj, ako je možné že Ťa tak veľmi ovplyvňujú neexistujúce veci? Ako je davová psychóza, stres, radosť, pokoj, chaos, smútok, žiaľ a iné? Ako stroj by si mal byť nad všetkými pocitmi predsa, nie? Mal by si ich vedieť bezpodmienečne a instantne ovládať. A keď Ti umrie rodič, súrodenec, alebo priateľka, či dieťa, tak by si nemal ani slzu vyroniť, lebo by si vo svojej "hmote" mal byť na vrchole. Ako je možné že to tak nie je? Prečo má každý človek podobný a zároveň odlišný software? Prečo niekto dokáže zabiť tisíce v priebehu sekundy a ani to s ním nehne a niekto nedokáže ani mravčeka rozpučiť? Však sme stroje, máme skoro identickú štruktúru a DNA, líšime sa len v adiafórnych veciach ako je výška, váha, množstvo tuku v tele, farba očí, vlasov, pigment, etc. Ale štrukturálne sme skoro identický. Orgány sedia, tvar, funkcia, všetko je veľmi príbuzné. Z čoho je teda tá diverzita? Keď sa narodí človek, tak by mal byť podľa všetkého tabula rasa a mal by sa správať podľa toho, ako ho naprogramovalo okolie. Ako je teda možné že ja nie som ekonóm [moja mama], ani programátor [aj vl. aj nevl. otec], ani matematický génius [môj vl. otec], nie som ani alkoholik, nie som ani sukničkár, nemám rád dokonca sex. Ako vznikla táto anomália? Som len stroj predsa a stroj by mal buď fungovať, alebo nefungovať, stroje sú binárne, aj zložité, vedia vykonávať viac funkcií, avšak ich diverzita nikdy nie je taká komplexná ako komplexnosť "psyché" človeka. Človek je jediný stroj na svete, ktorý dokáže obetovať svoj život za život druhého a zároveń jediný stroj na svete, ktorý dokáže spôsobiť hladomor na celom svete a ani to s ním nehne, možno bezsenné noci a hryzenie svedomia. Od kiaľ je teda tá diverzita, ak sme len biologické stroje?
-
AXO
Professional
Keď sa narodí človek, tak by mal byť podľa všetkého tabula rasa a mal by sa správať podľa toho, ako ho naprogramovalo okolie. Ako je teda možné že ja nie som ekonóm [moja mama], ani programátor [aj vl. aj nevl. otec], ani matematický génius [môj vl. otec], nie som ani alkoholik, nie som ani sukničkár, nemám rád dokonca sex. Ako vznikla táto anomália? Som len stroj predsa a stroj by mal buď fungovať, alebo nefungovať, stroje sú binárne, aj zložité, vedia vykonávať viac funkcií, avšak ich diverzita nikdy nie je taká komplexná ako komplexnosť "psyché" človeka. Človek je jediný stroj na svete, ktorý dokáže obetovať svoj život za život druhého a zároveń jediný stroj na svete, ktorý dokáže spôsobiť hladomor na celom svete a ani to s ním nehne, možno bezsenné noci a hryzenie svedomia. Od kiaľ je teda tá diverzita, ak sme len biologické stroje?[/quote]
Tiez, jeden ma neuralnych centier menej, iny viac, medzi dvomi centrami jedno zakrivenie, iny pat... Neural network
//autoeditácia príspevku (10 Aug 2013, 14:02)
Kde si som cital o chybajucej empatii, ale nazov toho syndromu som si nezapamatal. - vidis pamat, dalsia feature, ktora sa odvija od toho, co mas v lebke.
Niekto si dokaze zamatat vsetko, nie zeby to bolo zdrave, ale je to dalsia moznost, ktoru jedna osoba dokaze a druha nie.
Vies o tom, ze tie 'neexistujuce' veci su akurat variacie chemikalii v tvojom mozgu? Podla pomeru prave namiesaneho koktailu sa aj citis.AXO - keď si len hmota, telo, biologický stroj, ako je možné že Ťa tak veľmi ovplyvňujú neexistujúce veci? Ako je davová psychóza, stres, radosť, pokoj, chaos, smútok, žiaľ a iné? Ako stroj by si mal byť nad všetkými pocitmi predsa, nie? Mal by si ich vedieť bezpodmienečne a instantne ovládať. A keď Ti umrie rodič, súrodenec, alebo priateľka, či dieťa, tak by si nemal ani slzu vyroniť, lebo by si vo svojej "hmote" mal byť na vrchole. Ako je možné že to tak nie je?
Existuju ludia, ktori mali srdce na opacnej strane, rovnako aj uprednostnovanie lavej/pravej ruky. Rovnako ani mozgy nemaju rovnaku velkost svojich casti, niekto ma vacsiu(aj ked len nepatrne) lavu polovicu, ma iny pomer a zlozenie neuronovej siete, pomery kyselin, skor zatazeny na hranate tvary, racionalitu, naopak prava strana zase oble tvary, emocionalnejsie riesenie a prejavy. (zalezi z ktorej strany sa na cloveka divas prava-lava). Podla toho sa deli aj sexualna orientacia, homo, hetero, bi, trans, asexualnych, laskavych a bezcitnych...Orgány sedia, tvar, funkcia, všetko je veľmi príbuzné. Z čoho je teda tá diverzita? Keď sa narodí človek, tak by mal byť podľa všetkého tabula rasa a mal by sa správať podľa toho, ako ho naprogramovalo okolie. Ako je teda možné že ja nie som ekonóm [moja mama], ani programátor [aj vl. aj nevl. otec], ani matematický génius [môj vl. otec], nie som ani alkoholik, nie som ani sukničkár, nemám rád dokonca sex. Ako vznikla táto anomália? Som len stroj predsa a stroj by mal buď fungovať, alebo nefungovať, stroje sú binárne, aj zložité, vedia vykonávať viac funkcií, avšak ich diverzita nikdy nie je taká komplexná ako komplexnosť "psyché" človeka. Človek je jediný stroj na svete, ktorý dokáže obetovať svoj život za život druhého a zároveń jediný stroj na svete, ktorý dokáže spôsobiť hladomor na celom svete a ani to s ním nehne, možno bezsenné noci a hryzenie svedomia. Od kiaľ je teda tá diverzita, ak sme len biologické stroje?
Tiez, jeden ma neuralnych centier menej, iny viac, medzi dvomi centrami jedno zakrivenie, iny pat... Neural network
//autoeditácia príspevku (10 Aug 2013, 14:02)
Kde si som cital o chybajucej empatii, ale nazov toho syndromu som si nezapamatal. - vidis pamat, dalsia feature, ktora sa odvija od toho, co mas v lebke.