Poradte zacinajucemu grafikovi!

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Poradte zacinajucemu grafikovi!

Príspevok od používateľa Strýco Mat »

Zdravim vsetkych grafikov. Som zacinajuci grafik a potreboval by som zo zaciatku nejake rady ako mam postupovat pri tvorba grafiky atd, to co by mal zaciatocnik vedet a samozrejme potrebujem aj trosku postrcit vpred :D
Poprosil by som keby ste mi aspon nejake weby odporucili atd

A aby som nezabudol v grafike sa chcem venovat vektorovej a bitmapovej grafika a tvorbe video.

Najviac by som ocenil nejake rady skusenych grafikov ako to aj chodi v praci atd.

Dakujem velmi pekne za reakcie!
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Poradte zacinajucemu grafikovi!

Príspevok od používateľa uplink »

Myslíš rastrovú grafiku, [jej základný formát je bitová mapa]. Začni pracovať s Illustratorom, Photoshopom, tvor pre radosť, pre známych, tvor na základe tutoriálov a časom získaš skúsenosti, niekto si Ťa všimne a môžeš začať pracovať.
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

hej hej aj rastrovu, len sa mi to hlave z toho tepla dochomolilo vsetko a napisal som bitmapovu ale to je takmer to iste :) A nenasli by sa aj u teba nejake odkazy na tutorialy alebo nejaky ine weby? A odkial berete inspiraciu? ja ju kolko krat nemam vobec neviem kolko krat co spravit :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

diky za web a nedas aj nejake osobne rady ako napriklad ked od teba niekto chce nejaku grafiku tak odkial zoberes nejaky napad?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Sorry, ja som technický grafik, ja nápady dostávam vo forme skíc, tvorím z nich finálny produkt. Takže v tomto Ti neporadím. Nemám takmer žiadnu schopnosť kreatívne tvoriť. Preto som technický grafik, designér, animátor a desktop publisher, to technický je dôležité prídavné meno.

Čiže spýtaj sa kreatívcov u nás na fóre. Tucero, cinges, snaque, Grim a iní.
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

A tipnem si ze rozdiel medzi technickym grafikom a grafikom je ze grafik si spravy vsetko sam od navrhu az po technicke spracovanie ale technicky grafikk len to technicke spracovanie podla nacrtu co?!

A dakujem zatim za rady.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja ako technický grafik dostanem buď polotovar zo shutterstocku a nejakú špecifikáciu, ako má čo vyzerať a potom to dám dokopy, alebo dostanem nejaký web a mám ho "pipmnúť", [teda vylepšiť], alebo prerobiť web A do typu webu B, alebo prerobiť grafiku A na grafiku B podľa požiadaviek.

Kreatívny grafik dostane požiadavku na webdesign, logodesign, tlačovinu, etc. maximálne dostane logotyp a farby a text a musí si poradiť sám. Samozrejme že je to odstupňované.
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

tak dakujem za info dost si mi pomohol, len hadam sa tu este ukaze nejaky grafik (jeden z tych ktorych si spominal) a poradia mi aj kam chodia na tie napady to ma najviac zaujima :)

A este ma napada otazka, mozem pouzivat brushe (atd) ktore su uz v illustratori na tvorbu logotypov a podobne ked budem chcet na grafike zarabat? Alebo musim cisto len svoje brushe pouzivat?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ban na Google nemá snáď nikto, a myslím, že napísať frázu "(typ grafiky) inspiration" do Googlu zvládne každý. Internet je plný grafických prác, ktoré poslúžia ako inšpirácia, no daj si pozor, aby to nehraničilo s kopírovaním. Sleduj trendy, rob si rozhľad, a inšpirácie potrebovať ani nebudeš.

Čo sa týka druhej otázky, na tvorbu, ktorú sa chystáš predať môžeš použiť akékoľvek brushe, textúry (skrátka všetko), ak s tým autor súhlasí. Tj., platí tu klasický autorský zákon. Ak stiahneš nejaké textúry, ktoré sú na internete dostupné free, môžeš ich použiť. Ak majú zdroj na nejakej platenej banke, tak by si si ich po správnosti mal kúpiť, a potom ich samozrejme použiť môžeš. Viem, že textúry nie sú najlepší príklad pri tejto grafike, ale pre pochopenie postačí. Nebudeme si však klamať, že najlepší pocit ako grafici máme, keď je to Naše. Že? :)

Čo sa týka otázky "ako začať". Popozeraj tutoriály, hotové práce, začni s jednoduchšími vecami. Venuj sa článkom, ktoré nie sú zamerané len na tvorbu, ale skôr na fungovanie daného editora (Photoshop, Illustrator), pretože z praktického tutoriálu si toho často neodnesieš toľko, koľko by si chcel. Keď budeš mať pocit, že tvoje práce sú skutočne Tvoje, a dokonca za niečo stoja, neboj sa podeliť o ne s ostatnými a čo najviac sa snažiť dostať do povedomia. Popozeraj grafické banky ako GraphicRiver (vektor, raster), ThemeForest (webdesign), záleží, čomu sa chceš venovať, a snaž sa uplatniť tam. Časom (naozaj nečakaj HNEĎ), sa dostaneš do štádia, kde sa momentálne nachádzam ja - určitý nepravidelný príjem celkom dobrých peňazí sa raz za čas dostane, no hľadám niečo stálejšie, lepšie, pohodlnejšie - popri štúdiu. A ak ti môžem poradiť, zameraj sa na jednu vec, a z ostatných si osvojuj iba základy. Skutočne dobrých a kvalitných tvorcov AJ vektoru, rastru a videa je veľmi málo. Je takmer nemožné, aby si sa týmto trom absolútne odlišným odvetviam aktívne venoval a zlepšoval sa nejak viditeľne rýchlejšie. Motion grafici často ovládajú iba základy z ďalších odvetví, a podobne. Je to taká malá fungujúca ekonomika vo svete grafiky. Držím palce!

:)
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

No budes ma pokladat sice za blbca (aj ked si to uz myslis) ale este k tym brushom, mozem normalne bez problemov pouzivat brushe obsiahnute v zkladnej instalacii illustratora?

A aby som to este upresnil, tak tvorbu videi by som chcel len vramci nejakych vlogov, ktore mam neskorsie na plane robit (alebo by som chcel?!)
A co sa tyka 2D grafiky, je pre mna primarny illustrator, vo photoshope ma len proste bavi spravit nejaky upravu fotiek alebo jednoduchu fotomontaz.
Hensym
VIP
VIP

Samozrejme, že môžeš použiť stock brushe z Illustratora. Za ten software si si zaplatil nehorázne prachy, takže každé jeho zákutie môžeš využiť v svoj prospech. (Viem, že 90% ľudí si za to neplatí, nečudujem sa, aby začínajúci grafik mal majlant na Adobe sw)

PS: Neviem, prečo by som ťa mal pokladať za blbca. Pýtaš sa síce možno na veci, ktoré sa vygoogliť dajú, ale podľa toho ako a čo píšeš ťa určite nemôžem zaradiť medzi "Dark Side of the Hojko.com" - teda vypatlanejšiu časť tohto fóra. :D Keď som začínal, tiež som pirátil na tutoriáloch a vypytoval sa na všetko, čo sa dalo. Tiež som liezol ľuďom statočne na nervy. Beriem to ako zapálenie pre vec. :lol:
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Tak Dakujem Hensym, a inak ked mam pravdu povedat, trochu si mi otvoril oci a je lepsie sa venovat jednomu programu a byt v nom profik ako aby som co najviac vedel zo vsetkych co je nemozne diky.
Hensym
VIP
VIP

Ale neber to doslovne. Vždy je lepšie mať väčší rozhľad, a ovládať aspoň základy z toho ostatného - byť si svojpomocný.
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Ok, to mi je jasne ved to plati vo vsetkom :) mam uz len posledny dotaz: Adobe illustrator CS3 alebo radcej Adobe illustrator CS5? Co mi poradis ako taky skusenejsi, oplati sa CS5 oproti CS3?
Xijo
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Xijo »

Ja som pred casom nasiel taky dokument, ktory by sa hodil zakaznikom a pravdepodobne by pomohol aj tebe, pokial by si chcel grafiku pripravovat aj pre tlac, resp. su tam aj nejake tie zaklady.. https://docs.google.com/file/d/0B6NEaMb ... sp=sharing

Samozrejme naucis sa najviac tak ked budes robit a robit a vela. Tutorialov je vela, google pomoze.

Ja som zacinal robenim userbarov, kde som robil velmi pekne veci, paru, oblaky akurat v mini rozliseni, kedze je to pod ciarou na forach :) a az potom som presiel do vacsich, plagatov, bilboardov, polepov, kreslenie tabletom.. atd
Strýco Mat
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Ok dakujem precitam si to rozhodne :) a este mi poradte aku verziu illustratora by som si mal skorej vybrat CS3 alebo CS5? Dakujem
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

CS6...
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Tiež som začínal (resp. aj skončil) v robení rôznych avatarov, userbarov, signatúr ...
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

ako bolo spominane... ugbya - use google before you ask...

ked som zacinal s grafikou/foto tak som vsetko riesil sam pomocou tutorialov... ved v dnesnej dobe je ich na nete take mnozstvo ze nevies co vybrat skor

ja osobne pouzivam viac adobe balik pretoze robim predsa len viac s foto ako samotna grafika, ale je na tebe co si vyberes, aj tak je toho na nete vela, dnes uz aj videa na youtube, kde sa pri jednotlivych veciach naucis pouzivat tie spravne nastroje a skratky v danom softe... skratky su dolezite pretoze ti setria cas

z tych stoviek odkazov sem hodim len par, ostatne si najdes aj sam podla toho co budes tvorit

http://tv.adobe.com/#

http://www.flasheff.com/old/tutorials/

http://www.artix.sk/photoshop-tutorials.php?stranka=3

http://www.photoshopbook.net/

tento photoshop planet je velmi dobry... http://planetphotoshop.com/

http://www.photoshopelementsuser.com/

ak budes robit v psku tak sa ti tam zidu rozne brushes a paterno a podobne drobnosti, ak aj rozne fonty...

fonty http://www.dafont.com/

http://www.brushking.eu/Photoshop-Brushes-3.html

http://www.brusheezy.com/

http://www.psbrushes.net/

http://psd.tutsplus.com/

ostatne si musis uz najst sam podla toho na co konkretne sa zameras... tieto veci odomna su zamerane na pracu v psku ako som spominal, cize veci na ilustrator ti musi poradit niekdo iny, pripadne gugl...
Napísať odpoveď