A v com ma byt ako ta anarchia tak strasne super? Lebo princip fungovania (volby, hlasovanie) je rovnaky ako dnes.hughito napísal:Absolútna sloboda neexistuje a v spoločnosti existovať nemôže. Plus, isté podriadenie sa rozhodnutiu (ide o tom, kto rozhodol a ako) je úplne v poriadku a v súlade s anarchizmom.
Anarchia
Re: Anarchia
Na toto nedokážem zareagovať.
Výzva k solidarite s okradnutou pracovníčkou Zepter International
Priama akcia sa zapája do podpory kampane Mosteckej solidárnej siete, ktorá bojuje za vyplatenie mzdy Žanete G. za tri mesiace, ktoré odpracovala vo firme Zepter International s.r.o. Zároveň vyzývame ľudí na Slovensku, aby sa do tejto kampane zapojili tiež a poslali protestný e-mail na firemné kontakty. Ide o jednoduchú formu podpory, keďže vzor e-mailu už existuje v podobe online formulára. Jeho znenie môžeš samozrejme ľubovoľne meniť. Ak by si sa chcel(a) zapojiť do priamych akcií proti praktikám firmy, ozvi sa nám na niektorý z našich kontaktov. Viac informácií o kampani nájdeš v pôvodnom českom článku, ktorý preberáme.
Kup si svou revoltu – recenzia
Opera pre deti Kominárik – o rozvoji kapitalizmu a triednych rozdieloch
Keď som na túto operu pre deti išiel s dcérou, netušil som, aká bude zaujímavá. Kto má deti a vníma ideológiu, ktorú v sebe nesie väčšina klasických rozprávok a príbehov, vie, že je dosť ťažké nájsť medzi nimi také, ktoré v sebe majú čosi viac ako len nejasné náznaky kritiky voči existujúcemu politicko-ekonomickému systému.
Výzva k solidarite s okradnutou pracovníčkou Zepter International
Priama akcia sa zapája do podpory kampane Mosteckej solidárnej siete, ktorá bojuje za vyplatenie mzdy Žanete G. za tri mesiace, ktoré odpracovala vo firme Zepter International s.r.o. Zároveň vyzývame ľudí na Slovensku, aby sa do tejto kampane zapojili tiež a poslali protestný e-mail na firemné kontakty. Ide o jednoduchú formu podpory, keďže vzor e-mailu už existuje v podobe online formulára. Jeho znenie môžeš samozrejme ľubovoľne meniť. Ak by si sa chcel(a) zapojiť do priamych akcií proti praktikám firmy, ozvi sa nám na niektorý z našich kontaktov. Viac informácií o kampani nájdeš v pôvodnom českom článku, ktorý preberáme.
Kup si svou revoltu – recenzia
Kód: Vybrať všetko
Už po prečítaní prvých desiatok strán tejto knihy od dvojice autorov Heath a Potter som si povedal, že vzhľadom na zaujímavé myšlienky, ktoré sa dotýkajú aj našich pomerov, si zaslúži recenziu. Autori na takmer 400 stranách analyzujú tzv. kontrakultúrne hnutie. Ústrednou myšlienkou knihy je tvrdenie, že kontrakultúra vo svojich rôznych prejavoch, počnúc hnutím hippies v 60. rokoch cez punkovú subkultúru až po „culture jamming“(subverzívna taktika v antikonzumeristickom sociálnom hnutí, odhaľujúca prejavy nadvlády ukryté v mainstreamovej kultúre a jej inštitúciách) v 90. rokoch, konzumentskú ideu kapitalizmu nijako nenapáda a neoslabuje, ale práve naopak, posilňuje. Opera pre deti Kominárik – o rozvoji kapitalizmu a triednych rozdieloch
Keď som na túto operu pre deti išiel s dcérou, netušil som, aká bude zaujímavá. Kto má deti a vníma ideológiu, ktorú v sebe nesie väčšina klasických rozprávok a príbehov, vie, že je dosť ťažké nájsť medzi nimi také, ktoré v sebe majú čosi viac ako len nejasné náznaky kritiky voči existujúcemu politicko-ekonomickému systému.
Ahojte, chcel by som zareagovat na vyssie uvedenu knihu "Kup si svou revoltu".Na odporucanie Hughita som ju pred nejakym casom precital na jeden sup a musim povedat ze je tematika spracovana velmi kvalitne a zaujimavo.Prva polovica knihy je na cistu jednicku,druha polovica uz taka slabsia dvojka.
Buduci tyzden ju planujem precitat druhy krat,urcite stoji za to, odporucam kazdemu. Len by som dodal jeden svoj mali postreh: obsah knihy je recenzentmi vseobecne prezentovany ako jasne proti-kapitalisticky a vyrazne lavicovo orientovany- ja mam z tej knihy trochu iny pocit a myslim ze ta kritika kapitalizmu je v skutocnosti v texte myslena podstatne menej radikalne,ako to na prvy pohlad vyzera.Autori naznacuju, ze proti kapitalistickemu systemu je skoro nemozne zmysluplne bojovat pretoze dokaze vstrebat akykolvek spolocensky smer alebo hnutie.
Buduci tyzden ju planujem precitat druhy krat,urcite stoji za to, odporucam kazdemu. Len by som dodal jeden svoj mali postreh: obsah knihy je recenzentmi vseobecne prezentovany ako jasne proti-kapitalisticky a vyrazne lavicovo orientovany- ja mam z tej knihy trochu iny pocit a myslim ze ta kritika kapitalizmu je v skutocnosti v texte myslena podstatne menej radikalne,ako to na prvy pohlad vyzera.Autori naznacuju, ze proti kapitalistickemu systemu je skoro nemozne zmysluplne bojovat pretoze dokaze vstrebat akykolvek spolocensky smer alebo hnutie.
-
AXO
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Spolocnost, ktora funguje na zaklade anarchie podla mojho nazoru nenapreduje dopredu, len cisto suboj o prezitie silnejsieho. Ak si mam vybrat statny system, ktory by mne najviac vyhovoval, tak asi Minarchia.
Ak som to správne pochopil, tak si myslíš, že anarchia je o "súboji o prežitia silnejšieho?" Ak áno, tak to máš zlé informácie, ale úplne.
-
AXO
Professional
Wiki na mna vyhodila
Mas dom a nejaku ornu podu, makas ako cicina a si myslis, zeby sa lenivcom len tak nezachcelo prist, vysukat ti zenu, najest sa, opit sa a vyspat v tvojej posteli, pretoze vonku je zima?
Neviem aku ideu mas ty, ale ludska spolocnost by sa v anarchii povrazdila navzajom a drzia ich na uzde len retaze. Staci jeden debilny zapas Trnava - Zilina a ked Trnavcania prehrali, tam nam zdemolovali stadion a vsetko po ceste na zel. stanicu, o vagonoch ani nevravim. A to ich prevadzali policajti! A to je len debilny sport.Anarchia môže byť:
všeobecne:
bezvládie
chaos, neporiadok
v politológii:bezvládie spôsobené neexistenciou verejnej autority integrujúcej spoločnosť, pozri anarchia (politológia)
v anarchizme: želaná forma medziľudských vzťahov založená na dobrovoľnej spolupráci bez toho, aby bola vynucovaná alebo riadená inými, pozri anarchizmus
v sociológii: ľudové synonymum pre anómia
v medzinárodných vzťahoch: teoretický pohľad na medzinárodné vzťahy, ktorý postuluje, že svetový systém je v podstate bez vodcu a bez jedinej, vynucujúcej, hierarchicky nadradenej sily, pozri anarchia v medzinárodných vzťahoch
v dejinách: obdobie občianskej vojny počas vlády kráľa Štefana v Anglicku, pozri Anarchia (Anglicko)
Mas dom a nejaku ornu podu, makas ako cicina a si myslis, zeby sa lenivcom len tak nezachcelo prist, vysukat ti zenu, najest sa, opit sa a vyspat v tvojej posteli, pretoze vonku je zima?
Bezvládie je zlý preklad. Správne by malo byť: bez vlády.
A prečítaj si tento článok: Najčajstejšie predsudky voči anarchizmu
Ak si anglicky jazykovo zdatný, tuto máš obsiahly FAQ:
http://anarchism.pageabode.com/afaq/index.html
Odporúčam začať s prvou sekciou A, teda čo je to anarchizmus:
http://anarchism.pageabode.com/afaq/secAcon.html
A prečítaj si tento článok: Najčajstejšie predsudky voči anarchizmu
Ak si anglicky jazykovo zdatný, tuto máš obsiahly FAQ:
Odporúčam začať s prvou sekciou A, teda čo je to anarchizmus:
-
TommyHot
Addict
A ak by ta zaujimal aj iny pohlad na bezstatnu spolocnost, tak v skratke http://www.ozarkia.net/bill/anarchism/faq.html
Tu je trochu komplexnejsi pohlad http://www.mises.cz/literatura/anarchok ... us-69.aspx kazdy pondelok vychadza novy clanok.
Tu je trochu komplexnejsi pohlad http://www.mises.cz/literatura/anarchok ... us-69.aspx kazdy pondelok vychadza novy clanok.
A ty si, th, už na pozíciach úplne antištátnych?
-
TommyHot
Addict
Kedysi sa mi pozdavala myslienka minarchizmu, kym som si neuvedomil, ze prave spravodlivost a ochrana majetku a zdravia je ta posledna vec, ktora by mala byt v monopolnych rukach politickej luzy. Koniec koncov myslienka USA bola postavena na minarchistickych principov a predsa sa z nich stal najbrutalnejsi policajny stat v historii ludstva. Ano, som uplne proti statu, akurat, ze inak ako ty. Neuznavam kolektivne rozhodnutia, pokial nie su dobrovolne. Inymi slovami, 9 ludi nemoze rozhodnut za 10 co je pre nich najlepsie.
Ako to je fajn, ale k tomu kolektivizmu. Zdá sa mi, že to dosť často spomínaš a neviem prečo, lebo ja nepoznám iný smer politologický, ktorý by tak dôrazne a nástojčivo hovoril o individuálnej slobode osobnosti a jeho právach, ako práve anarchizmus.
Celkovo aj anarchisti a táto komunita ľudí je najviac liberálna v rôznych otázkach, ktoré sa vzťahujú na jednotlivca - napr. homosexuáli, vyznanie, názory a pod.
Celkovo aj anarchisti a táto komunita ľudí je najviac liberálna v rôznych otázkach, ktoré sa vzťahujú na jednotlivca - napr. homosexuáli, vyznanie, názory a pod.
-
TommyHot
Addict
Myslis anarchizmus ako bezstatny system vseobecne, alebo nejaku konkretnu odnoz anarchizmu? Pretoze ancap kladie doraz na individualnu slobodu, ktora vychadza z vlastnickeho prava (na svoje telo ale aj majetok) a teda neexistuje ziadna autorita, spolocnost, ani nikto iny, kto moze rozhodovat o jednotlivcovi (samozrejme do chvile, kym sa on nezacne snazit rozhodovat o niekom inom).
Clanok ktory si mi poslal minule o libertinskom komunizme spominal demokraciu a ta sa ani nahodou nemoze spajat so slobodou jednotlivca, pretoze o jednotlivcovi rozhoduje hlas vacsiny a toto rozhodnutie je vynucovane nasilim. Navyse z toho co tu casto pises mam pocit, ze chcete jednotlivcom zakazovat vlastnit vyrobne prostriedky, alebo ich inak obmedzovat pre "dobro" spolocnosti. My narozdiel od vas nevieme co je dobre pre inych a preto vobec neriesime nejake triedne boje, neriesime rozhodnutia spolocnosti a vsetko ponechavame na trh a dobrovolne vztahy medzi jednotlivcami. Ziadna vacsina, ziadna demokracia, ziadna kolektivna vina a pod. Koniec koncov to je to co existovalo uz odjakziva na tej najnizsej urovni. Jednotlivci vzdy nejakym sposobom kooperovali bez toho aby im nejaka neprirodzena autorita (ci uz jednotlivec, alebo spolocnost) musela povedat co je spravne a co nie.
Clanok ktory si mi poslal minule o libertinskom komunizme spominal demokraciu a ta sa ani nahodou nemoze spajat so slobodou jednotlivca, pretoze o jednotlivcovi rozhoduje hlas vacsiny a toto rozhodnutie je vynucovane nasilim. Navyse z toho co tu casto pises mam pocit, ze chcete jednotlivcom zakazovat vlastnit vyrobne prostriedky, alebo ich inak obmedzovat pre "dobro" spolocnosti. My narozdiel od vas nevieme co je dobre pre inych a preto vobec neriesime nejake triedne boje, neriesime rozhodnutia spolocnosti a vsetko ponechavame na trh a dobrovolne vztahy medzi jednotlivcami. Ziadna vacsina, ziadna demokracia, ziadna kolektivna vina a pod. Koniec koncov to je to co existovalo uz odjakziva na tej najnizsej urovni. Jednotlivci vzdy nejakym sposobom kooperovali bez toho aby im nejaka neprirodzena autorita (ci uz jednotlivec, alebo spolocnost) musela povedat co je spravne a co nie.
Tomu antidemokratizmu nejak nechápem. Samozrejme, demokratizmus v tej primitívnej podobe ako "tyrania väčšiny" kritizuje aj anarchizmus, snaží sa vytvárať snahu o konsenzus či kompromis, ale sú situácie a nemôže to byť inak, že sa musí rozhodnúť, ta "obyčajne" demokraticky hlasovaním. Samozrejme, v rámci anarchistickej praxe, ak by bol naozaj človek s niečím nestotožnený a vyslovene by sa mu to protivilo, tak sa dá z toho rozhodnutia "vyvliecť," ale to je skôr výnimočná situácia, inak, hlavne ak je človek častejšie spojený s praxou priameho rozhodovania o veciach, tak pokladá za úplne normálne aj to, že sa rozhodne zrovna inak, ako si možno želal on, ale nie je v tom žiadny kardinálny problém.
Neviem, ako si to predstavuješ ty a aké rozhodovanie o jednotlivcovi máš na mysli, ale proste v rámci interakcii v ľudskej spoločnosti logicky dochádza k takýmto situáciám, kedy sa väčší celok musí (alebo by sa mal) nejak rozhodnúť a tam príde práve k tomu hlasovaniu.
___
Na margo solidarity, aktuálny spor v rámci SR/ČR, možnosť sa zapojiť. Je to stále aktuálne a vec sa začína vyvíjať pozitívne, ale treba zotrvať v tlaku.
Priama akcia v Bratislave za vyplatenie provízie mandatárke českého Zepteru
Neviem, ako si to predstavuješ ty a aké rozhodovanie o jednotlivcovi máš na mysli, ale proste v rámci interakcii v ľudskej spoločnosti logicky dochádza k takýmto situáciám, kedy sa väčší celok musí (alebo by sa mal) nejak rozhodnúť a tam príde práve k tomu hlasovaniu.
V anarchizme neprípustné. Zase je aj otázne, čo si pod násilím konkrétne predstavuješ. Či vyslovene možný postih či perzekúciu, ako dnes, lebo môžu byť aj iné formy vynútenia, nenásilné.vynucovane nasilim
Však jasné, v anarchizme by to bolo proste na ľudoch, ako by si to či ono zariadili. Chápeš, ak neexistuje štát a pod. celky, tak nemôže existovať ani nejaký diktát spoločnosti.Jednotlivci vzdy nejakym sposobom kooperovali bez toho aby im nejaka neprirodzena autorita (ci uz jednotlivec, alebo spolocnost) musela povedat co je spravne a co nie.
Tak to je ten základný kameň úrazu a to je práve otázka súkromného vlastníctva, resp. vlastníctva výrobných prostriedkov. Ako určite sa dá predstaviť aj prijať predstava o tzv. individualistoch, ktorí fungovali aj napr. počas Španielskej revolúcie. Boli to napr. poľnohospodári, ktorí nechceli ísť do kolektivizácie, tak proste si nechali svoj kus pôdy, svojich pár mašín a pod. a robili si. Takýchto príkladov by sa dalo určite vymyslieť viac a podľa mňa by to nemusel byť problém, avšak určite by bola neprípustná forma veľkokapitálu, kde už proste dochádza k tým kapitalistickým procesom a aspektom, ktoré kritizujeme - a myslím si, že v akapitalizme by boli práve k tomu tendencie veľmi silné - teda k sústreďovaniu veľkého množstva kapitálu do malého počtu rúk. To je prirodzená tendencia, ktorá sa v histórii viackrát ukázala.jednotlivcom zakazovat vlastnit vyrobne prostriedky
___
Na margo solidarity, aktuálny spor v rámci SR/ČR, možnosť sa zapojiť. Je to stále aktuálne a vec sa začína vyvíjať pozitívne, ale treba zotrvať v tlaku.
Priama akcia v Bratislave za vyplatenie provízie mandatárke českého Zepteru
-
TommyHot
Addict
V ancap neexistuju verejne statky, vsetko ma konkretneho majitela, alebo skupinu majitelov (ak sa tak dohodnu) a teda tam demokraticke zriadenie nema opodstatnenie. Kolektivne rozhodnutia sa neprijimaju, resp prijimaju sa len dobrovolne, vsetko riadi ponuka a dopyt. Ak chcu ludia cestu z bodu A do bodu B, kapitalista skupi pozemky postavi ju tam (ak je to teda pre neho ekonomicky vyhodne). Ak chcu ludia zdravotnu starostlivost, kapitalista im ju da, rovnako ako kapitalista uspokojuje potreby dnes. Takze ziadne rozhodnutia vacsiny na ukor inych sa nekonaju.
Neviem si predstavit ziadne nenasilne vynutenie.V anarchizme neprípustné. Zase je aj otázne, čo si pod násilím konkrétne predstavuješ. Či vyslovene možný postih či perzekúciu, ako dnes, lebo môžu byť aj iné formy vynútenia, nenásilné.
Akym sposobom mi to chces zakazat? Spravis bubu a ked neposluchnem, tak to nechas tak? Lebo inak ako nasilim mi to nemas moznost zakazat. Chcem sa dopracovat k tomu nakolko slobodny system by to bol. Pretoze v ancap spolocnosti ti nikto nebude hovorit ako mas zit, resp nebude ta nutit, pretoze su to zbytocne naklady na jeho triko. Ked chces byt komunista, tak je to na tebe.avšak určite by bola neprípustná forma veľkokapitálu
Je prirodzene, ze ludia su nenasitni, ale to co vidis dnes by nefungovalo, pretoze by nemal kto vytvarat monopolne postavenie na trhu urcitym korporaciam. Ak by aj existoval monopol, tak len preto, ze o tom rozhodol spotrebitel a nie uradnik.teda k sústreďovaniu veľkého množstva kapitálu do malého počtu rúk
Historia nam ukazuje ze kazda takato kooperacia autoritu automoaticky vyprodukuje, a to iste spravi aj ten tvoj anarchokapitalizmus.TommyHot napísal:Jednotlivci vzdy nejakym sposobom kooperovali bez toho aby im nejaka neprirodzena autorita (ci uz jednotlivec, alebo spolocnost) musela povedat co je spravne a co nie.
th:
Ďalej píšeš stále o nejakom kapitalistovi, ktorý by urobil hento a hento - (samozrejme, ak by bol záujem, ak by si to vyžiadal trh...čiže v podstate to, čo je dnes) nerovné postavenie zostáva zachované (triedne). Ďakujem, neprosím. V anarchii ide o beztriednu slobodnú a spravodlivú spoločnosť.
Nezabudnime, že Zepter je obrovská nadnárodná korporácia, ale stačilo zopár desiatok/stovák ľudí, pár priamych akcií zameraných na to citlivé (a tým je zisk, ako inak v kapitalizme) a výsledok je na svete.
No pekné, ale aký to má zmysel, povie si niekto? Je to súčasť tzv. krátkodobých cieľov, viď.:
Vôbec si to neviem predstaviť, stačí kolektív 4-5 ľudí, ktorí niečo rieši a už tam je potrebná nejaká dohoda, najlepšie konsenzom, ústupkom, dohodou a ak to nejde, tak hlasovaním. To je primárna priama demokracia, na ktorej určite nevidím nič zlé a človek tým nijak netrpí a ani sa nemusí cítiť neslobodno, lebo proste hold raz žije v spoločnosti ľudí, je to tvor spoločenský a keďže sme ľudia a viem rozmýšľať, toto je najspravodlivejší spôsob. Samozrejme, ako som už spomenul, v prípade úplného nesúhlasu alebo odporu a pod. si viem predstaviť výnimky, dalo by sa to vyriešiť v kolektíve, ale to by boli výnimočné situácie.V ancap neexistuju verejne statky, vsetko ma konkretneho majitela, alebo skupinu majitelov (ak sa tak dohodnu) a teda tam demokraticke zriadenie nema opodstatnenie. Kolektivne rozhodnutia sa neprijimaju, resp prijimaju sa len dobrovolne, vsetko riadi ponuka a dopyt. Ak chcu ludia cestu z bodu A do bodu B, kapitalista skupi pozemky postavi ju tam (ak je to teda pre neho ekonomicky vyhodne). Ak chcu ludia zdravotnu starostlivost, kapitalista im ju da, rovnako ako kapitalista uspokojuje potreby dnes. Takze ziadne rozhodnutia vacsiny na ukor inych sa nekonaju.
Ďalej píšeš stále o nejakom kapitalistovi, ktorý by urobil hento a hento - (samozrejme, ak by bol záujem, ak by si to vyžiadal trh...čiže v podstate to, čo je dnes) nerovné postavenie zostáva zachované (triedne). Ďakujem, neprosím. V anarchii ide o beztriednu slobodnú a spravodlivú spoločnosť.
Zajebávaš sa v robote, chodíš neskoro a kolektívu sa to neľúbi. Dá ti to vedieť po dohode nepriamo, pripnutím odkazu na skrinku - nepriamy nátlak, cítiš sa nepríjemne, ako debil (toto sa udialo v praxi v jednej samosprávnej fabrike). Ďalej sú možné rôzne formy ignorácie, čo vie byť tiež veľmi nepríjemné, pritom nejde o násilie. Ľudia by si vedeli nájsť spôsoby, ich kreativita je neobmedzená, záležalo by to na nich. Viem si predstaviť aj radikálnejšie zásahy v štýle hesla, žiadna ľútosť medzi tých, ktorí sú schopní pracovať, ale odmietajú to. Teda v poriadku, nepracuj si, ale nebudeš využívať naše spoločné statky, choď si loviť do lesa.Neviem si predstavit ziadne nenasilne vynutenie.
Už som vyššie čiastočne odpovedal - ide o to, že si to proste neviem predstaviť, aby po sociálnej revolúcii, ktorá by zavrhla kapitalizmus, začali vyrastať v pohode zase nejaké kapitalistické ostrovčeky. Ono ten kapitalizmus potrebuje nejaké podmienky na to, aby vôbec mohol fungovať. A ak by ich nemal v zmysle samotného existujúceho systému (politického i ekonomického)? Hovorím, max. si viem predstaviť individualistov/súkromníkov v malom.Akym sposobom mi to chces zakazat? Spravis bubu a ked neposluchnem, tak to nechas tak? Lebo inak ako nasilim mi to nemas moznost zakazat. Chcem sa dopracovat k tomu nakolko slobodny system by to bol.
Tu sa môžeme baviť o tom, čo bolo prv - či monopol a či štát, ktorý umožnil aby ten monopol vznikol. Každopádne, ako sám uznávaš, vzniknúť by to mohlo a podľa mňa by to aj vznikalo (je to prirodzená tendencia v kapitalizme), takže šmahom ruky máš preč všetky tie svoje predstavy. Ono, podľa správnosti by to mal regulovať nejaký minimálny štát, ale v pozíciach ancap to nemá kto regulovať. Takže monopoly by podľa mňa prekvitali, nerovnosť rástla najvyššou možnou mierou.Je prirodzene, ze ludia su nenasitni, ale to co vidis dnes by nefungovalo, pretoze by nemal kto vytvarat monopolne postavenie na trhu urcitym korporaciam. Ak by aj existoval monopol, tak len preto, ze o tom rozhodol spotrebitel a nie uradnik.
Ľudia si pomáhajú každý deň, bez vzájomnej pomoci by spoločnosť nemohla existovať. Bez solidarity v boji by neexistovalo víťazstvo. Solidarita v našom chápaní sa však neobmedzuje len na súdržnosť niekoľkých ľudí na jednom mieste. Sme internacionalisti; nezáleží nám, či majú problémy pracujúci na našom pracovisku alebo na druhom konci sveta. Ak vyjdú do sporu a požiadajú o pomoc, považujeme za našu povinnosť poskytnúť im ju, ak je to v našich silách, najmä ak ide o pracujúcich s podobnými metódami a cieľmi. Veľa ráz sme sa zapojili do solidárnych výziev a boli svedkami toho, že medzinárodná solidarita výrazne prispela k dosiahnutiu požiadaviek.
Nikdy nevieme, kedy budeme práve my potrebovať pomoc od niekoho z druhého konca sveta. Vieme však, že keď sa to stane, budeme sa môcť na túto pomoc spoľahnúť. Pracujúci sa nedajú rozdeliť hranicami. Sme súčasťou jednej triedy. K zmenám sa dopracujeme iba spoločným úsilím a vzájomnou pomocou.Víťazstvo Mosteckej solidárnej siete (MSS) v spore o nevyplatené provízie s firmou Zepter
S radosťou informujeme, že spor s firmou Zepter International s.r.o. v Českej republike, do ktorého sa Priama akcia aktívne zapojila, sa skončil víťazstvom pre Mosteckú solidárnu sieť (MSS). V máji 2013 kontaktovala MSS Žaneta G., mandatárka firmy Zepter, po tom, ako jej lokálny manažér Jiří Ozaňák nevyplatil provízie, na ktoré mala nárok. Podvodným spôsobom ich nechal previesť na účet svojej príbuznej Karolíny Ozaňákovej. Vedenie firmy potom niekoľko mesiacov odmietalo problém riešiť a spochybňovalo jeho existenciu. Až po sérii priamych akcií boli Žanete provízie vyplatené. Nasleduje opis celého sporu od začiatku až po víťazný koniec, doplnený úvahami o jeho význame do budúcnosti.No pekné, ale aký to má zmysel, povie si niekto? Je to súčasť tzv. krátkodobých cieľov, viď.:
2.1 Dosahovanie momentálnych požiadaviek (Krátkodobé ciele)
Môže ísť o dosiahnutie požiadaviek týkajúcich sa pracoviska (napríklad vyššej mzdy, lepších pracovných podmienok, zvýšenej bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci), ale aj požiadaviek týkajúcich sa komunity. Ide o riešenie momentálnych problémov, ktoré nám najviac znepríjemňujú život tu a teraz. Dosiahnuté zlepšenia sú jediným hmatateľným dôkazom toho, že naša činnosť je zmysluplná. Keď konáme, učíme sa solidarite a vzájomnej pomoci a pripravujeme sa na lepšie presadzovanie širších požiadaviek a väčších zmien v budúcnosti.
Je nám jasné, že spoločnosť nie je iba o pracovisku. Problémy máme v práci, v bydlisku, v súkromnom živote. Mnohé pritom presahujú naše pracovisko či komunitu – ide o otázky ako životné prostredie, vojny, chudoba, rovnosť medzi pohlaviami atď. Nepodceňujeme vážnosť týchto a mnohých ďalších problémov a podporujeme konkrétne aktivity na ich riešenie, ak nie sú v rozpore s našimi princípmi. Dlhodobá zmena v týchto oblastiach však môže nastať len vďaka aktivitám organizovaného hnutia pracujúcich a premene ekonomických, politických a spoločenských vzťahov.- Prílohy
-
- Zepter_Zaneta_MSS_front.png (117.93 KiB) 1088 zobrazení
hughito, zaujimal by ma tvoj nazor na toto: http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano ... do-polska/
-
TommyHot
Addict
Ved ancap dohodu nevylucuje. Praveze cela myslienka ancapu je postavena na dohodach (kontraktoch). Ide vsak o to, ze ak sa 4 z 5 na niecom dohodnu, tak je to zavazne len pre 4 z 5 a v ziadnom pripade svoj kontrakt nemozu preniest na toho piateho. To je problem dnesneho systemu, kedy etatisti na nas vytahuju rozne spolocenske zmluvy a ine nezmysly. Nemam pocit, ze som s nejakou spolocenskou zmluvou suhlasil. Vid priloha.hughito napísal:Vôbec si to neviem predstaviť, stačí kolektív 4-5 ľudí, ktorí niečo rieši a už tam je potrebná nejaká dohoda, najlepšie konsenzom, ústupkom, dohodou a ak to nejde, tak hlasovaním.
My ani nie sme za beztriednu spolocnost, resp za to co si ty predstavujes pod rovnostou. Je neprirodzene aby sme sa mali vsetci rovnako (dobre/zle) aj napriek tomu, ze kazdy vynaklada ine usilie. My sme za rovnost sanci. Ja si mozem rovnako zalozit svoj biznis ako ty, mozem vynalozit rovnake usilie ako ty a ak oslovim spotrebitela, tak mozem rovnako zarobit ako ty. Alebo mozem ist rovnako ako ty pracovat pre niekoho ineho ak uspejem na trhu prace, lebo som sa povedzme viac vzdelaval, som priebojnejsi atd. Samozrejme o tych slabsich by sa pravdepodobne postarali charity tak ako to robili aj kedysi. Ludia vzdy mali potrebu pomahat, len dnes, ked im stat zoberie 50% produktivity sa pomaha tazko.Ďalej píšeš stále o nejakom kapitalistovi, ktorý by urobil hento a hento - (samozrejme, ak by bol záujem, ak by si to vyžiadal trh...čiže v podstate to, čo je dnes) nerovné postavenie zostáva zachované (triedne). Ďakujem, neprosím. V anarchii ide o beztriednu slobodnú a spravodlivú spoločnosť.
Ako budes kontrolovat ci vyuzivam vase spolocne statky, ci chodim po vasich cestach, alebo na mna svietia vase poulicne lampy? Ale v zasade suhlasim, je to vas majetok a mozte sa rozhodnut komu ho poskytnete a komu nie. Tam uz je dokonca mozne aj nasilie, minimalne z nasho pohladu by slo o porusenie vlastnickych prav a teda inicializaciu nasilia, proti ktorej je mozne sa v ramci NAP branit.Teda v poriadku, nepracuj si, ale nebudeš využívať naše spoločné statky, choď si loviť do lesa.
Monopol ktory vznikne z vole spotrebitelov nie je skodlivy, pretoze ludom prinasa uzitok, zvysuje ich zivotnu uroven atd. Toto vsak nie je pripad statom vytvorenych monopolov, ktore su tu len na to aby zarobili, castokrat bez toho aby vytvorili pre spotrebitela nejaku hodnotu. Zas hovoris o nejakej nerovnosti, ale ked trhovy (nie statny) monopol ponuknutim sluzby, alebo tovaru vyriesi moj problem, tak som spokojny. V konkretnej transakcii ide o absolutne vyrovnany vztah (dokonca si myslim, ze ma spotrebitel trochu navrch, pretoze on ma peniaze a firma o tie peniaze musi "bojovat"), kde su obe strany na konci transakcie spokojne. Akonahle by monopol zacal robit bordel, spotrebitelia by boli nespokojni a prisiel by na trh niekto iny, kto by ponukal lepsie sluzby a tovary. Dnes to nevidis, pretoze dostat sa na trh, kde je statom vytvoreny monopol je vdaka byrokracii prakticky nemozne, resp velmi obtiazne. Vo volnom trhu kde je vsetko o reputacii (pretoze tam neexistuju ine nastroje kontroly) by si si velmi pravdepodbne neskrtol ani s dumpingovymi cenami. Co ciastocne vidis aj teraz. Vela ludi ide namiesto do tesca nakupit na trznicu aj ked je to tam niekolkonasobne drahsie. Tesco ma v ociach mnohych zlu reputaciu a casto nekvalitny tovar a preto spotrebitel nakupuje na miestach, kde ma z transakcie vyssi uzitok. Samozrejme vela ludi ide do tesca, lebo si nemoze dovolit nic lepsie, ale to je problem ktory som uz spominal - stat ludi osklbe o 50% produkcie a dalsich 20% spotreby a potom im neostava nic ine len podporovat zle monopoly.Tu sa môžeme baviť o tom, čo bolo prv - či monopol a či štát, ktorý umožnil aby ten monopol vznikol. Každopádne, ako sám uznávaš, vzniknúť by to mohlo a podľa mňa by to aj vznikalo (je to prirodzená tendencia v kapitalizme), takže šmahom ruky máš preč všetky tie svoje predstavy. Ono, podľa správnosti by to mal regulovať nejaký minimálny štát, ale v pozíciach ancap to nemá kto regulovať. Takže monopoly by podľa mňa prekvitali, nerovnosť rástla najvyššou možnou mierou.
Proti solidarite samozrejme nemam nic, ak je nenasilna. Vyplacanie davok z mojho vrecka je nasilna "solidarita". Ak chces bojovat proti firme, ktora sa zle sprava k zamestnancom a robis to z vlastneho vrecka, tak je to uplne v poriadku. Samozrejme ak firma neporusila dobrovolne uzavrety kontrakt a ty mas aj napriek tomu pocit, ze zamestnanec ma zle podmienky, tak je to uz na hranici s inicializaciou nasilia a s tym mam problem. Ale hovorim, pokial to robis z vlastneho vrecka, tak je to tvoja vec.
beardie: Nevyhnutný dôsledok kapitalizmu. Otázne je, dokedy - viď článok čo som posielal do inej témy a konkrétne bod Space.beardie napísal:hughito, zaujimal by ma tvoj nazor na toto: http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano ... do-polska/
Reakciu robotníkov chápem tiež, lebo to oni jediní tvoria produktívnu silu, ktorá reálne vytvára hodnoty - nie ten Pedroni, čo podedil hotový podnik a sedí na gulách. Teda bránia si svoje prostriedky na živobytie.
Over the past 100 years in particular, capital has been able to use what Beverly Silver in her excellent book Forces of Labour calls "spatial fixes", whereby employers bypass working-class militancy by outsourcing. Workers in car factories in the UK and US, for example, took militant industrial action for years to win good wages and conditions, so employers shut down plants and moved them to places like Brazil and Korea. Where the same thing happened again so they moved again to China, India etc.
However, now, new places for capital to move are running out. And workers in the most low-wage economies like China, Vietnam and Bangladesh are fighting back and starting to win.
Sure, there are some places left for this type of capital to go, like parts of Africa: but not many. So this, which essentially has been the ultimate weapon against the working class over the past century, will no longer be available to employers.
And capital used to be able to expand as the European empires conquered new lands and pulled them into the capitalist system. But now capitalism is a fully global system, with nowhere else to expand to.O tom ani nikto nehovorí, samozrejme, každý vynakladá svoje úsilie - každý, podľa svojich možností. Len si treba uvedomiť, že nie každý môže byť špičkový lekár. Ale prakticky nerobíme rozdiel medzi špičkovým lekárkom a robotníkom vo fabrike. Jeden aj druhý sú dôležitý pre spoločnosť a každý robí to, čo vie a na čo má predpoklady.Je neprirodzene aby sme sa mali vsetci rovnako
A čo sa týka tých charít, to je koncepcia, ktorú anarchisti absolútne odmietajú. Charita je nechutne paternalistický prístup, ktorý utvrdzuje status quo a nerovnosť. Ak musí existuje niečo ako charita, je zlý systém. Samozrejme, nebavíme sa o extrémoch typu vyslovene chorí (fyzicky či psychicky) ľudia, ktorí sú odkázaní na cudziu pomoc, lebo by neprežili.
To "naše" je tu v zmysle tom, že v anarchii by neexistovali veľké celky ako dnes národné štáty, ale menšie decentralizované územia, ktoré sa dajú ľahšie spravovať ľuďmi. To zas samozrejme neznamená to, že by sa tieto územia obohnali plotmi.Ako budes kontrolovat ci vyuzivam vase spolocne statky, ci chodim po vasich cestach, alebo na mna svietia vase poulicne lampy? Ale v zasade suhlasim, je to vas majetok a mozte sa rozhodnut komu ho poskytnete a komu nie. Tam uz je dokonca mozne aj nasilie, minimalne z nasho pohladu by slo o porusenie vlastnickych prav a teda inicializaciu nasilia, proti ktorej je mozne sa v ramci NAP branit.
To, že solidarita môže byť jedine nevynútená, je jasné.
ako by si to riesil ty s tvojom pohladom na vec?