V com ho nechapem? Ze ho neglorifikujem?TommyHot napísal:Neragoval som, lebo sa tocime v kruhu co podla mna prameni z tvojho nedostatocneho chapania trhu.
Zrejme si mylim pojmy ale pochopil si ma spravne (na jednom uzemi v jednom case plati jedno pravo - ak niekto na to pozna oficialny nazov tak sa odmenim karmou). Teda by sa v praxi jednalo o viac-menej demokraticke pravo (prave kvoli povesti). Co mi zavana nizsou odbornostou, na druhej strane konceptu "prirodzeneho prava" verim a tiez by malo nezanedbatelne ucinky(pozitivne). Je tu isty potencial vzniku konfliktu zaujmov medzi popularnym a spravodlivym rozhodnutim ale tak ked to porovnam so sudnictvom statnym tak by na tom v tomto smere bolo sukromne IMHO lepsie. Viac neskor.TommyHot napísal: V anarchokapitalizme by mohol a pravdepodobne by aj fungoval "monetarizmus" prava (neviem ako si sa dopracoval k tomuto slovnemu spojeniu) a to z jedneho jednoducheho dovodu...
Opat zase chces porovnavat len neefektivnost velkeho statneho planovania kde skutocne nemozes tak velkej mase povedat - a teraz budete spotrebovavat toto a v takomto mnozstve. Zaroven ostro nesuhlasim s tym, ze by boli 5-rocnice za komancov len cucane z prsta bez akehokolvek ohladu na ludi. Neboli kvalitne. Nemohli byt. Pravdepodobne ani nebol umysel spravit ich najlepsie ako sa da. Ale principialne sa plan spotreby/vyroby v rodine (a dalsie priklady co som spomenul) od planovania ktore vyplynulo z rozumneho spravania (napr. spominane SWAT) sa na volnom trhu nelisi. Ja som dal do kontrastu reakciu (zakladny princip volneho trhu - pise sa to aj v tebou postnutych clankoch - dopyt umoznuje vzniknut ponuke a teda ponuka je reakciou na dopyt) a predikciu. Idealny pripad je mat 100% presnu predikciu a podla nej konat. To ale nie je mozne a preto pruzna reakcia kompenzuje co sa da. Bez ich vzajomnej kombinacie vsak daleko nezajdes.TommyHot napísal:Ak hovoris o centralnom planovani, tak nemas vobec pravdu...
Predsa z tvojej vlastnej vety v tvojom vlastnom poste - pokojne ti to odcitujem:TommyHot napísal:To si odkial vycital?...
Kdezto o existencii "len mafie" v tomto odvetvi sa bavit nemusime (slovickarit nebudem), s nedodrziavanim zakonov je to uplne naopak ako tvrdis. Pre malickeho producenta je nedodrziavat zakon radovo lacnejsie ako pre mafiu. Je to obdobne ako pri podnikoch. Naklady na nedodrziavanie zakonov exponencialne rastu s velkostou skupiny ktora zlocin pacha.TommyHot napísal:Nedodrziavat zakony je tak nakladne, ze si to obycajny obchodnik nemoze dovolit a preto na trhu s tymito "komoditami" ostala len mafia.
Ano. Stale si za svojim nazorom stojim a moje skusenosti to len potvrdzuju. To, ze stat blbo prerozdeluvava bohatstvo a stara sa aj tam kde nema - to beriem, ze sposobuje dost skody aj na moralke. Nic to ale nemeni natom, ze vela nemoralnosti sa deje v mene maximalizacie zisku. Aj na sedom/ciernom trhu kde stat prakticky nie je.TommyHot napísal:Aj si si precital ten clanok co som ti dal?
Velmi rad. Ale hlavne pri teme. Clanok o mnou spomenutej sieti dialnic nehovori (je trosku v inom storoci). Ale bol zaujmavy a naucny. Paradoxne je, ze nahrava hughitovej verzii anarchie viac nez anarchokapitalizmu.TommyHot napísal:Bolo by dobre, keby ostaneme pri faktoch http://eh.net/encyclopedia/article/klei ... .turnpikes