Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
mmisata
Amateur
Amateur

Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Príspevok od používateľa mmisata »

Ahojte, chcem sa opýtať ohľadom tohto objektívu- ako sa dá na ňom zaostrovať manuálne? Resp. dá sa také niečo na ňom robiť?
Mal som v ruke tento a má ten malý krúžok na zaostrovanie...

Ďakujem za odpovede.
chlapec10
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

ano da, tym prednym prstencom
mmisata
Amateur
Amateur

Super ďakujem, ale nie je to nejaké nepraktické? Vzhľadom na to že je to také malé, nebudem mať problém s tým manipulovať?

//autoeditácia príspevku (30 Okt 2013, 17:05)
Super ďakujem, ale nie je to nejaké nepraktické? Vzhľadom na to že je to také malé..?
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

nie je to neprakticke, pretoze to nebudes pouzivat :) preco by si na takomto objektive chcel zaostrovat manualne?
mmisata
Amateur
Amateur

Tak chcem vyskúšať všetko čo sa bude týkať objektívu a zrkadlovky, a preto sa pýtam.

A prečo by som to nemal používať? Lepšia je automatika alebo prečo?
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

nepraktické? áno.. čo čakáš od najlacnejšieho objektívu :) použiť to raz za čas hádam použiješ...
mmisata
Amateur
Amateur

No jo... Asi este chvíľku vydržím a kúpim si na Vianoce nejaký 18-105. Zaslúžim si, veď som bol celý rok dobrý :-) Alebo mám investovať do ešte širšieho ohniska? Chcem sa začať venovať foteniu, tak krajinky, občas rodinné fotkg, a somarinky... Fotoaparát mám vyhliadnutý Nikon D5100, a kúpim ho bez objektívu a ten dokúpim?
Steju
King
King

určite sa oplatí došetriť na lepší objektív.. 18-105 je výborný v pomere cena/výkon. Jediné čo mi na ňom vadilo bolo práve to, že 18mm na ASP-C pre mňa naozaj nie je dosť široké (tak som zobral 16-85 :) ). Ďalšia alternatíva je Tamron 17-50, ale ten stojí skoro 2x toľko a naozaj nie je 2x tak dobrý. Jediný podstatný rozdiel je tam tá clona... širšie ohnisko by sa dalo, ale to zase využiješ akurát na tie krajinky/mesto-architektúru a bude to drahšie ako klasický základný zoom alá 18-105
mmisata
Amateur
Amateur

No na začiatok by mi postačil aj ten 18-105, uvidím čo to bude a tak sa rozhodnem keď znova našetrím ^.^
M4rek
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M4rek »

Co je lepsie ? Kupit lepsie telo s horsim objektivom alebo horsie telo s lepsim objektivom.

Konkretne Nikon D7000 s 18-105 alebo Nikon D5100/D3200 s 16-85 ?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

lepsie telo
Steju
King
King

no.. s tým 16-85 je to takto... http://www.cameralabs.com/reviews/Nikko ... ults.shtml

pri nižšom rozlíšení medzi výstupom z neho a z 18-105 prakticky nie je rozdiel :/ na 24Mpx to vyskúšam cca o mesiac... rozdiel medzi nimi je 300 eur. Sám som sa medzi nimi dlho rozhodoval, a jediné prečo som zobral 16-85 boli tie 2 milimetre na širokom konci :oops: takže v tvojom prípade skôr D7000 + 18-105, lebo medzi D7000 a D5100 je oveľa väčší rozdiel ako medzi 16-85 a 18-105 :)

<vo všeobecnosti som ale zástanca toho, že radšej lepšie objektívy a slabšie telo, ako lepšie telo so setovým šmejdom>
M4rek
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M4rek »

hm, som si myslel, ze 16-85 je o dost lepsi .. na vela forach ho chvalia a pisu ludom, aby kupili radsej 16-85 ako 18-105, alebo nech zacnu s 18-105 a potom po case aby kupili 16-85 .. ale tak taketo recenzie som si mal asi skor precitat. Vdaka. Este sa stale sice rozhodujem, kedze medzi D5100 a D7000 je dost velky cenovy rozdiel. Ale dost ma odradza od D5100 fakt, ze ked som si ho chytil do ruky, tak som mal pocit, ze je to hracka oproti D7000.
K€NNY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa K€NNY »

jo sú to hračky kúp si D7000.
Kok
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kok »

caute, planujem si kupit pod stromcek nejaky fotak, chcem nejaky kvalitny kompakt na bezne pouzivanie. fotim hlavne krajinu a prirodu na potulkach po horach .. zatial sa mi paci nieco taketo

Kód: Vybrať všetko

http://www.ebay.co.uk/itm/NIKON-1-J1-BLACK-Compact-System-Camera-with-10-30mm-Lens-FREE-8GB-CLASS-10-SD-/130823118137?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_DigitalCameras_JN&hash=item1e75aa5d39
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Blížia sa vianoce a začínam sa pohrávať s myšlienkou, že by som si ich spestril kúpou nejakého objektívu na portréty. Momentálne mám D5100 + 18-105, som spokojný, ale chcelo by to už aj niečo iné.. trochu som pozeral net a natrafil som na
Nikon AF-S FX Nikkor 50mm f/1.8G
http://objektivy.heureka.sk/nikon-50mm-f-1_8g-af-s/
..ktorý by sa dal zohnať za prijateľnú cenu do 200€. Oplatí sa mi to kupovať na amatérske fotenie.. fotenie malých neterí a kamarátky.. a nejakých "propagačných zátiší" v práci? S 18-105 musím byť na kilometer ďaleko od objektu fotenia, aby som získal rozostrené pozadie, ktoré je ďalší kilometer ďaleko od objektu fotenia. Dokážem s týmto objektívom tú ostrosť "skrátiť"? :)

Prípadne nejaká alternatíva za podobnú cenu na tento účel? Na portrétovú fotografiu? Alebo radšej zobrať 35mm?

:)
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

Nie som pro ale skratit to rozostrenie dokazes vdaka tej svetelnosti 1,8. Mam aj 35 1,8 a 18-55 a je to velmi znatelne co sa tyka hlbky ostrosti
Steju
King
King

brm: určite 35, 50 alebo dokonca 85mm f/1.8... Všetky tri sú výborné v pomere cena/výkon a určite nebudeš sklamaný. Portréty sa fotia výborne s každým (a čím dlhšie ohnisko tým lepšie), na druhú stranu veľa ľudí kúpilo 50mm a potom zistili, že je to veľa a ak chcú napr zarámovať do záberu celú postavu treba stáť pomerne ďaleko a podobne... 35mm ostrí od 30cm, 50mm od 45 a 85mm od 80, pri f/1.8 to znamená že hĺbka ostrosti bude taká malá že skôr budeš mať opačný problém a to mať ostré to, čo chceš (resp aspoň niečo :) )

vybrať ktorý z nich ti pomôže klasická rada: zazúmuj si tvoj 18-105 na 35mm a skús s tým pár hodín pofotiť, potom na 50mm a tak ďalej.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Oki, takže kľudne do toho môžem ísť, už si len vybrať, či 35mm alebo 50mm.. skúsim spraviť pár fotiek na starom objektíve s týmito ohniskami. Inak na ňom je 18-105 f/3,5 - f/5,6.. :)

Vďaka za odpovede..

//teraz som si to vyskúšal v byte.. asi by som šiel do 35ky... ale vonku by sa zase možno hodila 50ka... sakra.. no skôr sa prikláňam k 35ke. Uvítam všetky Vaše postrehy majiteľov 35mm/50mm objektívov.

:)
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

mam 35/1.8 aj 50/1.4... 50ka je na fotenie vnutri naozaj pridlha, ale na portrety(ked nie je problem s miestom) je ovela lepsia ako 35mm. Dokazes na nej lepsie odpichnut pozadie, mensia hlbka ostrosti, menej skresluje. Ak chces fotit portrety, kde bude len hlava, alebo hlava s plecami, tak na 35ke je to uz prilis skreslene, tam je aj 50ka na hranici pouzitelnosti... Tak sam sa musis rozhodnut, co je pre teba dolezitejsie, 35ka je na crope univerzalnejsia. Ideal na portrety je 85mm :) ale to je cenovo inde.
Napísať odpoveď