ono je toho veľa, ale skúsim tak v skratke popísať ako to cca funguje. Zaregistroval si sa na burzu, a poslal si tam nejaký depozit. A teraz máš v podstate dve možnosti, ako "zarábať". Buď budeš točiť peniaze, tzn kúpiš keď je kurz nízky, predáš keď je vysoký a zase čakáš na pokles aby si znova kúpil a podobne. Takto sa dá denne zarobiť celkom pekne, ale samozrejme to záleží od sumy akú točíš a aké máš šťastie lebo kurzy neovplyvníš (predáš, ale čo ak si predal skoro a sekundu po tom čo si predal vystrelí omnoho vyššie? Alebo klesá, ale kedy treba kúpiť? Bude ešte viac klesať?). Druhá možnosť je nakúpiť coiny a čakať mesiace, roky.. kedy kurz vystúpa ako pri bitcoinoch. Tam ale tiež nemáš záruku zisku, možno bude kurz dlhodobo klesať a prerobíš.Hensym napísal:Čaute, chcel by som vyskúšať tieto "srandy", konkrétne by som chcel zariskovať, a ísť do Litecoinu. Zaregistroval som sa na BTC-E, a chcel by som poradiť v zmysle, ako to vlastne funguje.
Rozumiem tomu, že si pridám depozit, nakúpim za to LTC. Čo potom? Kde a v akej forme mám tie Litecoiny? Je to bezpečné samo od seba, alebo s tým treba niečo spraviť? Adno hovoril niečo o zálohovaní do PC, nejde mi to do hlavy. To akože tie coiny sú "hmotné" súbory, alebo čo? Ako prebieha následná premena na reálne peniaze? Ide tam o predaj samotných coinov cez burzu?
Vďaka.
Coiny môžeš mať na burzde a obchodovať s nimi, ale ak sa rozhodneš pre druhý spôsob je lepšie ich mať v peňaženke, lebo burzu môžu hacknúť. Padli už tri veľké burzy, a môže padnúť aj štvrtá. Stiahni si peňaženku, v ktorej ich máš. Ukladá sa to na disk, v šifrovanej forme. Iba ty máš k tomu súboru prístup, nikto ho nevie zmeniť ani otvoriť. Aspoň taká je idea. Aby to tak ale bolo, musíš ho mať zaheslovaný a podobne. Samozrejme táto peňaženka ti ponúka aj nástroje, ako posielanie platieb, adresár a podobne. Takže samotný wallet.dat ktorý predstavuje tvoju peňaženku si môžeš prenášať, ale aby si s ňou vedel pracovať, musíš si stiahnúť program
a premena coinov na € je rovnaká ako opačne. Predáš na burze, alebo dokonca na ebayi. S niektorými sa dajú platiť aj niektoré služby, tak ich ani meniť nemusíš. Ale to asi v súčasnosti platí iba pre bitcoin