Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa -AA- »

Chcel by som sa spytat miestnych anarchistov (alebo anarchistu) na nazor na tuto odnoz anarchizmu.

http://www.national-anarchist.net/2010/ ... to_18.html
https://en.wikipedia.org/wiki/National-Anarchism
https://en.wikipedia.org/wiki/National-Anarchism napísal:National-Anarchism is a radical, anti-capitalist, anti-Marxist, anti-statist, right-wing political and cultural ideology which emphasizes ethnic tribalism. National-Anarchists seek to establish autonomous villages for neo-völkisch communities and other forms of new tribes, which have seceded from the state's economy and are no-go areas for unwelcomed groups and state authorities
Prílohy
320px-N-A_Flag.png
320px-N-A_Flag.png (9.64 KiB) 1509 zobrazení
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

S touto odnožou som sa stretol zatiaľ iba na fóre bea kedysi veľmi dávno. Nevenujú sa jej ani anarchisti, ktorí napr. taký "anarcho"kapitalizmus rozobrali na drobné. Čiže neviem, ale cítim tam podobné vnútorné kontradikcie (vo vzťahu k anarchizmu ako takému), ako pri "anarcho"kapitalizme.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito
Redeemer
Redeemer

potřeba více omezujících pravidel, zákonů a vynucených norem
No však samozrejme. Anarchia nikdy nebola, nie je a nebude o opaku, teda negácia pravidiel, zákonov, atď. :wink:
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

A kto v nej vynucuje pravidla, zakony a normy? Vsetci osvieteni a uvedomeli obyvatelia Anarchotopie medzi sebou?

Rad by som vedel ci Bakunin s jeho anti-semitizmom, patri k tvojim idolom?
hughito
Redeemer
Redeemer

Spoločnosť sama o sebe (určí si aj mechanizmy pri porušení), určite nie nejaký stály represívny orgán.

Tak Bakunin v tomto smere zostal typickým intelektuálom z prelomu 19. storočia, to je fakt.
beardie
Redeemer
Redeemer

kukal si ten link, co som poslal?
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme.
beardie
Redeemer
Redeemer

preco teda hovoris o nejakej spolocnosti, ked jednotlive spolocenstvo ma max 2000 ludi? z historickeho hladiska nejake kmene, napriklad?
hughito
Redeemer
Redeemer

Neviem o čom píšeš.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Spoločnosť sama o sebe (určí si aj mechanizmy pri porušení), určite nie nejaký stály represívny orgán.
A prave na toto beardie naraza. Aj pri spominanej anarchii v spanielsku sa urcili ludia ktorym bola dana autorita (aj ked docasna) a nerobili nic ine len spravovali spolocnost. Istym sposobom je to nutne. Ak mi chces argumentovat tym, ze by to bolo ine a lepsie ako je to teraz tak principialne suhlasim.

Nutne utvorenie autority v rozpore s tym, co tu posielas s anarchistickych faq a ako dany system prezentujes nie je. Uvedom si vsak, ze v podstate by slo o stat len by sa to volalo inak. Ja osobne suhlasim s rozdelenim moci viac do sirky (eliminaciou statu v oblastiach kde nema co robit a celkovemu presunutiu moci na mensie celky kde to uz ludia dokazu ovela jednoduchsie ovplyvnovat). Takze anarchia by aj tak konvergovala k minarchizmu (a tak to ma byt).
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar:
A prave na toto beardie naraza. Aj pri spominanej anarchii v spanielsku sa urcili ludia ktorym bola dana autorita (aj ked docasna) a nerobili nic ine len spravovali spolocnost. Istym sposobom je to nutne. Ak mi chces argumentovat tym, ze by to bolo ine a lepsie ako je to teraz tak principialne suhlasim.
Ale akým ľuďom bola daná autorita? Kde? V akom zmysle?

Štát sa dá jasne charakterizovať, plní isté funkcie, hlavné náš moderný štát. Základnou esenciou anarchizmu je popretie tohto štátu, takže neviem, ako by "išlo o štát," len by sa to volalo inak. Nejaké spoločné inštitúcie a mechanizmy fungovať musia, takisto ako súbor pravidiel. Veď aj anarchistické organizácie, ktoré jestvujú (napr. viackrát mnou spomínaná Priama Akcia, ktorá je súčasťou širšej federácie MAP - Medzinárodnej asociácie pracujúcich) sú príkladom anarchistického organizovania v malom. Dajme tomu CNT má svoje sekcie po celom Španielsku (regionálne sekcie), má odvetvové sekcie (siete) a tých skupín a formácií môže byť ešte x iných. Tieto sa potom spoločne stretajú a riešia veci na federatívnom princípe skrz delegátsky systém - viď Správa z 25. kongresu Medzinárodnej asociácie pracujúcich, kde sa zúčastnilo cez 110 delegátov a pozorovateľov z celého sveta, zástupcovia svojich sekcií a riešili agendu na takejto úrovni.

A samozrejme, každá organizácia má svoje pravidlá, aj vnútorné, členovia majú nejakú zodpovednosť, povinnosti a pod. Samozrejme, to fungovanie je anarchistické - nie na báze hierarchie a príkazov. Skôr sa jedná o budovanie kultúry zodpovednosti ku skupine, ku svojim povinnostiam, k proaktivite a pod. S čím ja vidím problém je to, že istá časť spoločnosti bude vždy politicky apatická. Resp. neviem, či toto možno brať za nejaký objektívny fakt, alebo to je výsledkom štruktúry spoločnosti, vplyvu výchovy, prostredia, vzdelávacieho procesu. Anarchisti tvrdia, že áno, každopádne, je to zaujímavá otázka.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nespominal si nahodov, ze kolektivisti par ludom zobrali nejaky dobytok a podobne? Lebo to je dost nasilne presadena autorita.

Stat ako dnes by to nebol. Ale organy ktore by mali zvrchovanu moc (na danom uzemi a v danej oblasti) a riesili by verejne statky by jednoducho vznikli. V konecnom dosledku umela autorita ktora by sa pre prax volila na isty cas (nie len pre danu situaciu kedze praca by bola stale). Mozme sa handrkovat o slovicka ale v praxi by to bolo totozne s minarchizmom.

Ako bonus - tento clanok hovori velku pravdu o robotnikoch ktori nedavaju na rady priamej akcie o flakani sa. A potom za to dostavaju aj primerany plat. http://blog.truban.sk/post/72675435870/ ... cu-a-dobre
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

javatar
Jasne ze kazdy kto naozaj chce tak vie zarobit. Priemerny plat napr vo Volkswagene je cez 1500€ -samozrejme bez zapocitania prijmov manazmentu, pritom drviva vecsina beznych zamestnancov nema ziadne vyssie vzdelanie. Tolko zarobi aj hocijaky trochu sikovnejsi instalater,obkladackar, elektrikar ktokolvek co nieco vie a robi to aspon trochu dobre. Aj clovek zo zakladnou skolou a ziadnymi pracovnymi skusenostami tolko moze zarobit, konkretne poznam ludi napr na cerpackach v Irsku atd.
To ze su z hladiska statistiky priemerne mzdy na Svk oproti vyspelym krajinam nizke je sice pravda, ale do znacnej miery je tento udaj skresleny tym ze v skutocnosti nezodpoveda realnym prijmom velkej casti obyvatelstva nakolko je tu velky podiel sedej ekonomiky a nezdanenych prijmov.
Kam tym vsetkym mierim? Ze nevidim priestor pre sirsie rozvinutie anarchistickych myslienok a spolocenskych prudov. Inac by ma celkom zaujimalo ako hodnotia anarchisti /otazka na Hughita/ skutocnost,ze ani v takych extremnych politickych a ekonomickych podmienkach ake vladnu napr v Grecku a scasti aj Spanielsku,tak dokonca ani v tychto krajinach neprebehla ziadna anarchisticka revolucia ani nic podobne. Naozaj nechcem byt ironicky ani nic podobne,ale z mojho pohladu to musi byt pre hnutie velkym sklamanim,teda ak su schopni akej-takej sebareflexie..absolutne fópačko, uplne nevyuzita prilezitost ktora sa tak skoro nebude uz opakovat../a o niecom to cele aj svedci/
hughito
Redeemer
Redeemer

Represia anarchistov.

Probíhá soud s trojicí anarchistů (Chicago, USA)

Mario „Tripa“ Lopez je opět ve vazbě

javatar:
Nespominal si nahodov, ze kolektivisti par ludom zobrali nejaky dobytok a podobne? Lebo to je dost nasilne presadena autorita.
Spomínal som, áno. Stali sa také prípady, že hlavne v oblastiach blízko fronty (argument okolností a situácie) sa udial takýto nátlak napr. vo forme, že jednotlivcom/rodine boli vzatá časť dobytku (ale vyplatená), pretože vraj im stačí menšia časť a danému kolektívnu budú viac na osoh. Každopádne je to porušenie anarchistických princípov, to nepochybne.

A áno, určite vy vznikli administratívno/organizačné orgány na správu a fungovanie spoločnosti, ide o ich organizáciu. Aj v súčasných anarchistických organizáciach, zväzoch, federáciách, máš rôzne orgány a v nich delegovaných ľudí. Inak sa fungovať nedá.

A ten článok bol veľmi slabučký.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

To ze vznikli organy mi nevadi. Moja pripomienka je skor o tom, ze to viac pripominalo budovanie sociku a nie anarchiu. Proste boli rovni a rovnejsi.

A ten clanok nemusel byt "silny". Len poukazuje na to co mi najviac vadi na priamej akcii - povzbudzovanie k flakaniu. Namiesto principu "rob vsetko svedomito (lebo aky ma zmysel praca ked ju neurobis poriadne) a snaz sa o seba starat sam" je tu princip "spoj sa a vydieraj svojho sefa nech sa o teba postara on".

Vo vela veciach sa nezhodneme hughito ale myslim, ze sa zhodneme na tom, ze idealna spolocnost je bez statu a bez penazi. Flakanim v praci sa ale toto nedosiahne. A tie dve spomenute veci maju by dosledkom ku ktoremu spolocnost dojde a nie prostriedok ci ciel.
hughito
Redeemer
Redeemer

Proste boli rovny a rovnejsi.
Akí rovní a rovnejší?
A ten clanok nemusel byt "silny". Len poukazuje na to co mi najviac vadi na priamej akcii - povzbudzovanie k flakaniu. Namiesto principu "rob vsetko svedomito (lebo aky ma zmysel praca ked ju neurobis poriadne) a snaz sa o seba starat sam" je tu princip "spoj sa a vydieraj svojho sefa nech sa o teba postara on".
Tak to flákanie sa podporuje v kontexte triednych vzťahov a vykorisťovania. Nejde o navádzanie k všeobecnému flákaniu a nezodpovednému a neaktívnemu prístupu k životu celkovo. :) Je to presne naopak: celý koncept a idea anarcho-syndikalizmu smeruje k proaktivite a zodpovednosti, autonómii a participácii jednotlivca ako slobodného indivídua.
Vo vela veciach sa nezhodneme hughito ale myslim, ze sa zhodneme na tom, ze idealna spolocnost je bez statu a bez penazi.
No toto ma zaujalo, tuším si sa ešte takto jasne nevyjadril. Zaujíma ma teda, ako si ty predstavuješ (stačí len hrubý stručný náčrt, idea) postup k dosiahnutiu tohto cieľa? A podotázka: nevylučuje sa podľa teba neexistencia štátu a peňazí zo súkromným vlastníctvom?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Akí rovní a rovnejší?
Kolektivisti majuci moc porusit anarchisticke principy. A aj to urobili.
hughito napísal:Tak to flákanie sa podporuje v kontexte triednych vzťahov a vykorisťovania.
Beztriednu spolocnost nevytvoris triednym bojom. Sef je clovek a ma sa tak vnimat. Nie ako nepriatel. Flakanie mu skodi a stazuje dvihanie platov. Ak ma prist odmena tak nesmie prist zadarmo.
hughito napísal:No toto ma zaujalo, tuším si sa ešte takto jasne nevyjadril. Zaujíma ma teda, ako si ty predstavuješ (stačí len hrubý stručný náčrt, idea) postup k dosiahnutiu tohto cieľa?
Lahsiu otazku nemas? Mne osobne pomohlo stotoznit sa s touto myslienkou mnozstvo dobrovolnickej prace ktoru som vykonal. Mozno by to pomohlo aj inym ale za univerzalne riesenie to nepovazujem.
hughito napísal:A podotázka: nevylučuje sa podľa teba neexistencia štátu a peňazí zo súkromným vlastníctvom?
Nie. Ale aby to mohlo byt preveditelne tak musia ludia zmenit istu perspektivu (konkretne zameranie sa na ciel - stavim sa, ze keby si dnes polozil ludom otazku aky je ciel statu a jeho predstavitelov tak by na teba pozerali co sa ich pytas).

Ak by som ale mal nacrtnut trosku cestu. Najskor liberalizmus a minimalnost statu - spolu s kapitalizmom. Je to kruty a divoky system ale taky je aj zivot a ludia by to mali respektovat. Nasledne minarchizmus s velmi sirokym rozdelenim moci (federativny system) - to by malo eliminovat korporatny fasizmus + podporit male a stredne podnikanie (na ukor korporacii), tvorbu komunit. Dalej ti fakt neviem povedat. Je to totiz to najblizsie co si idealnej spolocnosti viem predstavit pri zohladnovani realnych ludi. A ono ten minarchizmus je velmi blizko tebou prezentovanej forme anarchie.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Univerzita Palackého by chtěla Chomského přemluvit i k politické přednášce, o kterou je mezi studenty, odborníky i veřejností mnohonásobně vyšší zájem než o tu lingvistickou. A se stoupajícím tlakem okolí se teď univerzita bojí, že Chomsky vše nestihne.
"Z minulosti víme, že on považoval za svou lidskou povinnost dělat politické přednášky. Mají i větší úspěch než ty lingvistické. Ale tím, že se v průběhu jednání ozvala i Praha, se nám to trošku zkomplikovalo. A my teď nevíme, zda Chomsky stihne udělat ještě další přednášky," vysvětluje Veselovská.
Přesto univerzita dopředu s takovou možností počítá a snaží se politickou přednášku zajistit.
http://olomouc.idnes.cz/noam-chomsky-bu ... 04_2030173

pripájam vyjadrenie Noama Chomského k "anarcho"kapitalizmu, resp. pravicovému "libertarianizmu"
hughito
Redeemer
Redeemer

Anarchistický mysliteľ a všetci sa idú v Čechách dosrať. :D Tak zase to s tým anarchizmom a jeho perspektívou nebude až také zlé.
Napísať odpoveď