Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa kali520 »

vendo napísal:ma 7 casti ale v podstate v kazdej sa zhoduje na jednom a sice: prevaznu vacsinu info o tom ako budu ludia vyzerat v dospelosti, co ich bude zaujimat, akej budu povahy atd maju dane biologicky od narodenia (samozrejme da sa to ciastocne ovplyvnit vychovou/prostredim ale vacsina je dana)
Na margo tohoto pripomeniem ze najnovsi vyskum z Kanady hovori o tom ze agresivita batoliat je silno spojena s genetickymi faktormi.

http://medicalxpress.com/news/2014-01-t ... ctors.html

A agresivne chovanie ciganov je navyse celkom nepopieratelne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A agresivne chovanie ciganov je navyse celkom nepopieratelne.
Tento výrok je čisto primitívny rasistický blud.

:wink:
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

hughito napísal:Tento výrok je čisto primitívny rasistický blud.

:wink:
noze dovol mi ho preformulovat

agresivne chovanie "osadnikov" je navyse celkom nepopieratelne
toto by si uz mal uznat aj ty
hughito
Redeemer
Redeemer

Ani tí osadníci netvoria úplne homogénnu skupinu, ale tak tu už by som skôr akceptoval možnosť výskytu agresívnejšieho správania.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Takze aby sme sa uplne zbavili generalizacie:
Agresivne spravanie agresivne sa spravajucich jedincov je nepopieratelne.

Btw. minule som postrehol v spravach vraj davky v hmotnej nudzi berie cca 340k ludi na SVK. Ma niekto nejaky napad ako zistit kolko z toho je potmavsej pleti? (kvoli presnejsej analyze spolocnosti)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Ze vas este bavi riesit tie davky, ked denno denne vas (aj mna) pred ocami okradaju politici o miliony a smeju sa priamo do oci.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Soviet - ja uz som tu kdesi postoval, ze cisto zo spotrebnej dane z tabaku tie davky zaplatis (aj s linkami na zdroje). Mne ide skor o tie vety ako "99% ciganov je neprisposobivych" a pod. Ono mne je jasne, ze percentualne to bude v ich neprospech (oproti bielym) ale tak chcem vediet o kolko.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

afaik zbierat take statistiky je zakazane, takze asi ziadno
hughito
Redeemer
Redeemer

Zdroj nenávidené LPR, ale tak sú to asi jediní dostupné a relevantnejšie informácie založené na nejakom prieskume.

Kód: Vybrať všetko

Viete, čo majú chudobní Rómovia a chudobná majorita spoločné? Že štát na nich rovnako kašle.
Ani jedni, ani druhí, nie sú v situácii, v ktorej by im sociálne dávky umožňovali blahobyt. Preto je zbytočné sporiť sa o tom, kto z nich má viac a štvať tým obe ohrozené skupiny proti sebe. Navyše, politika, v duchu ktorej sa neustále znižuje základná sociálna pomoc štátu nevyhnutná na prežitie, ešte nikdy nikoho nenamotivovala pracovať. Naopak, čím biednejšie životné podmienky osoby majú, tým viac ostávajú vylúčené : o to menšie majú šance na to, aby si zabezpečili lepšie vzdelanie, prístup na trh práce a vyššiu životnú úroveň.

(Údaje v grafike sú získané z rozsiahleho terénneho prieskumu rómskych a majoritných domácností, UNDP, 2010)
Obrázok 1.

Aj na dnes trochu faktov, tentokrát k tomu, že "Rómom sa skrátka nechce pracovať, lenivosť majú v génoch, nič nevyštudovali a hodia sa len na práce s krompáčom."

Údaje v grafike porovnavajú skupinu Rómov a majoritu z tej istej lokality, so stredoškolským a vyšším vzdelaním, a ich úspešnosť na trhu práce. Výskum Svetovej banky a UNDP, z ktorého tieto dáta pochádzajú, vo svojej správe konštatuje : "Aj keď sú pre jednotlivé vzdelanostne skupiny v regióne pracovné miesta zodpovedajúcej kvalifikácie dostupné, skôr sa k nim dostanú príslušníci všeobecnej populácie než rómskej národnosti.“
Obrázok 2.

A ešte známa štúdia, ktorá tu už bola prepieraná.

http://romovia.sme.sk/c/6282260/davku-b ... movia.html

Tu je komplet správa, na ktoré sa odkazujú vyššie uvedené tvrdenia.

http://hatemetoo.sk/wp-content/uploads/ ... sprava.pdf
Prílohy
obrazok 1.jpg
obrazok 2.jpg
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Týmto "faktom" neuverím presne tak, ako by som neveril "faktom" o rovnakej problematike prezentovaným na nejakom nacistickom webe. Nerád by som už miliónty krát pripomínal to, čo raz vyhlásil jeden podľa mňa veľmi múdry človek Winston Churchill o štatistikách...
hughito
Redeemer
Redeemer

Fajn, takto sa dá odbiť všetko, rovno môžeme zrušiť celé hojko a nediskutovať.

Hore som uviedol aj konkrétnu správu, z ktorej vychádzajú tie obrázky. Je tam detailne rozpracovaný postup získavania dát, metodika, proste všetko potrebné na to, aby si každý mohol urobiť názor, nakoľko sú dané informácie relevantné.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Nie, nedá - zasa hyperbolizuješ. Ja som ti to už miliónkrát vysvetľoval a jeden z tých prieskumov som tu dokonca rozoberal - nestačilo? Sú to informácie prezentované jednou stranou extrému, stranou (nie politickou, samozrejme), ktorej existencia, zárobky a všetko ostatné závisí od existencie cigánskeho problému. Sú preto maximálne subjektívne, najviac, ako môžu byť, pretože v prvom rade - pokiaľ viem, na Slovensku nie sú etnické prieskumy povolené a ani etnické štatistiky. Ako teda došli na niektoré z tých čísel, to vidíme v zátvorke a vieme aj, akú to má výpovednú hodnotu (čerstvo vykadeného vieš čoho).

Mali sme tu možnosť vidieť výsledky prieskumu Svetovej banky (ktorá má svoj frňák aj v tomto, samozrejme) - my, ktorí žijeme tu medzi cigánmi, žiadne prieskumy nepotrebujeme. Ďalej, pozri si prosím metodoligické informácie a zistíš, že vychádzali z predpokladov a z DOSŤ starých podkladov - 2004? na výskum publikovaný v 2010, resp. 2012? Are you bloody kidding me? - infostat.sk http://www.infostat.sk/vdc/pdf/prognoza2025rom.pdf ponúka prognózu počtu cigánov na Slovensku, pričom sú tam údaje (samozrejme, taktiež dosť teoretické, ale aspoň na niečom stoja) o počte cigánov medzi rokmi 2004 a 2010, resp. 2004 a 2012. V prvom prípade (beriem do úvahy stredný variant, keďže ďalšie dva sú samozrejme dolnou a hornou hranicou) ide o nárast o skoro 40 000 cigánov, v druhom prípade nárast o približne 51 000 cigánov. Tá ich štatistika založená na prieskume 3600 cigánov nie je smiešna - je trápna a úplne ľahko napadnuteľná, presne tak, ako som ju napadol ja.

Môže byť?
Prílohy
meh
meh
meh.png (31.67 KiB) 1067 zobrazení
hughito
Redeemer
Redeemer

To môžeš takto odbíjať aj prieskumy preferencií strán a politikov alebo klinické štúdie pri testovaní liekov a pod.

Ale tento výrok považujem za dôležitejší:
my, ktorí žijeme tu medzi cigánmi, žiadne prieskumy nepotrebujeme
Týmto si ukončil akúkoľvek diskusiu. A pokojne si napíš, že hyperbolizujem alebo čo. A posledná poznámka: zaujímavé, že čokoľvek tohoto typu tu máš tendenciu okamžite napadnúť. Avšak, na absolútne bludy, dojmy, výlevy a nezmysly či štatistiky vycucané z prstu s "opačnej strany," som ťa tu ani jedenkrát nevidel kriticky zareagovať.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Určite? A nevšimol si si náhodou markantnú zmenu populácie skúmanej časti obyvateľstva a pomer, ktorý ten prieskum ovplyvnil a to dosť? Ja viem, že sa chytáš akejkoľvek slamky v snahe obhajovať darmožráčov z ĽPR a podobného odpadu, avšak ja na to neskočím. Tak isto, ako by som neskočil na "štatistiky" z opačnej strany, teda náckov a im podobného odpadu. Pretože pravda je niekde uprostred, avšak z nejakých vraj "rasistických" dôvodov ju na Slovensku nik nechce ani len náhodou zistiť. Pretože "rasizmus".

Vedel som, že na moju provokačnú vetu takto zareaguješ. Mysli si, čo chceš. Ľudovo a možno aj trochu primitívnym spôsobom som v tej vete vyjadril svoj názor na zoznam ľudí, ktorí ten "prieskum" zo svojich kancelárií zostavovali. Sorry, nejaké tie jednorazové návštevy cigánskych domácností (a cigáni sú veľmi dobrí herci, stačí sa pozrieť do tej hlúpej TV bedne, aby to človek zistil) neodrážajú a neznamenajú zhola nič. Dnes som bol v obchode, stará, tlstá cigánka si za 15+ eur kúpila tri kusy akéhosi mäsa, lebo kurčatá boli "príliš malé", tak vzala akési hovädo. A toto ľudia vidia. Bežní ľudia. Prídu otázky, odkiaľ na to má, keď si to bežný občan nemôže dovoliť. Zvyšok si domysli.

Môžeš mi prosím ťa dať nejaký "prieskum z druhej strany"? Lebo ja som tu žiaden nevidel. A som si skoro stopercentne istý, že si ho nepodporil nedobrovoľne svojimi daňami tak, ako si podporil tie sprostosti od ĽPR, s podporou ministerstva. Mimochodom - úplne jasne som napísal, že tendenčné sú takéto prieskumy z oboch táborov - chceš to v inom jazyku? V akom?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja viem, že sa chytáš akejkoľvek slamky v snahe obhajovať darmožráčov z ĽPR
Mohol by som pokračovať v tvojej taktike a spýtať sa ťa, kde presne som ja obhajoval LPR, ale kašlem na to.
Dnes som bol v obchode, stará, tlstá cigánka si za 15+ eur kúpila tri kusy akéhosi mäsa, lebo kurčatá boli "príliš malé", tak vzala akési hovädo. A toto ľudia vidia. Bežní ľudia.
Áno, empirickú subjektívnu skúsenosť povyšovať nad všetko ostatné. To naozaj ľudia robia. Ale má to ďaleko od objektivity.
Môžeš mi prosím ťa dať nejaký "prieskum z druhej strany"? Lebo ja som tu žiaden nevidel.
Nie, nič také ani nie je. Ja som mal na mysli tie bláboly "druhej strany," teda každý tretí príspevok v tejto téme, kde sa operuje s akýmsi číslami a počtami, ktoré nie sú ničím podložené. O to viac smiešne to vyznieva potom, čo sa v inom príspevku sťažujú, že žiadne také informácie neexistujú, lebo "niečo."

Ani raz som teba nevidel na čosi takéto zareagovať a to tu píšem roky rokúce, takisto ako ty. Teda, celkom ma to fascinuje, že ak sem pošlem to najrelevantnejšie, čo existuje (aj keď od LPR a pod. skupín), tak hneď ide z tvojej strany taký ostrý útok.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Vidím, že opäť musím preladiť na právnu nótu, pretože sa hráme so slovíčkami. OK, neobhajoval si ich prieskum, iba o ňom sarkasticky poznamenávaš, že by sa takto dalo odbiť hocičo, dokonca tvrdíš, že sú to "jediné dostupné a relevantnejšie informácie", čo samozrejme nie sú. Pretože nie sú o nič relevantnejšie ako náhodné čísla, ktoré vyťukám teraz na telefóne. Dôvod som uviedol, som rád, že si ho nenapadol.

A presne to naozaj ľudia robia - otázne je, prečo to tak robia a kto im na to dáva dôvody.

K tým prieskumom "z druhej strany" - každý tretí blábol z tejto témy nepovažujem za nijako relevantný, pretože ide o názory jednotlivcov. Nie o prieskumy nejakej akože relevantnej "inštitúcie", ktorý bol okrem toho dotovaný nielen štátom, ale aj inými organizáciami, do ktorých štát prispieva istými čiastkami. Na čo som mal teda podľa teba reagovať? Na osobná názory ľudí, ktorí tu vypisujú? Niekoľko krát som vystúpil proti bludom o Kotlebovi, ako bude zachraňovať štát a ľudí, ako dá do poriadku cigánov. K čomu ešte som sa mal negatívne vyjadriť z tábora "druhej strany"? Vôbec netuším. Ešte stále som tu jediný, kto s tebou diskutuje ako-tak normálne a hoci som možno trochu zaujatý (čo si do istej miery aj ty), snažím sa veci vidieť triezvo. A nie som ani rasista. Teda pokiaľ viem. Samozrejme, "prieskumy" bludárov z ĽPR a AI a podobných odpadov ma provokujú, pretože večne a vždy prezentujú "pravdu", ktorá je skreslená podľa ich videnia sveta a do to značnej miery - netuším, prečo sa čuduješ.

Tak špecifikuj, k čomu by som sa mohol napríklad vyjadriť.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ide o to, že si v tej prílohe vyznačil tie počty. Ako ja neviem, ale každý prieskum sa robí na nejakej štatistickej vzorke, nikdy nie na všetkých, ani na polovici, ani na ničom podobnom. A pokiaľ máš k dispozícii lepšie dáta, lepší prieskum, lepšiu štúdiu, sem s ňou. Čiže naozaj úprimne nechápem tvojej výčitke Pretože nie sú o nič relevantnejšie ako náhodné čísla, ktoré vyťukám teraz na telefóne.

Na tie karmy ani nebudem reagovať, lebo to je už horšie ako pokazený gramofón.
Samozrejme, "prieskumy" bludárov z ĽPR a AI a podobných odpadov
Aspoň buď teda konkrétny a neomieľaj túto pesničku dokola.

Správa, ktorú držíte v rukách, je jedným z kľúčových
výstupov rozsiahleho výskumného projektu zameraného
na analýzu životných podmienok marginalizovanej
rómskej populácie na Slovensku, ktorý realizuje Regionálne
centrum Rozvojového programu OSN pre Európu
a Spoločenstvo nezávislých štátov (UNDP) v Bratislave
v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí
a rodiny Slovenskej republiky.
Síce čakám, že teraz šmahom ruky odsúdiš Regionálne centrum rozvojového programu OSN pre Európu, UNDP a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR ako odpad , ale aspoň tu nefabuluj čosi o LPR a AI, keď s danou správou nemajú tieto organizácie nič spoločné.

V podstate jediný relevantný argument z tvojej strany (aspoň podľa mňa) je na margo veku dát, ktoré sú už staršie (2004). To sa však jednalo o sociografické mapovanie. Samotný terénny prieskum sa konal koncom roku 2010, čo tiež nie je najaktuálnejšie, ale ako som spomenul, ak máš poruke lepšie a aktuálnejšie prieskumy, sem s nimi.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ibaže ak sa prieskum robí na štatistickej vzorke, tá je zodpovedná v nejakom pomere voči celkovej skupine, ktorú má reprezentovať. A používať čísla z roku 2004 na prieskum, ktorý bol vydaný v roku 2012 (v roku 2010 ho tuším začali, no copyright je 2012) a nebrať pritom do úvahy tak markantnú zmenu v počte obyvateľov skupiny, ktorú dali "výskumníci" do pomeru s reprezentatívnou vzorkou, je smiešne. Nie, nemám k dispozícii lepšie dáta a ty to dobre vieš, takéto zbytočné výzvy si strč za klobúk. Nie je mojou povinnosťou ponúkať a vyrábať niekomu dáta, pretože na to nedostávam peniaze od štátu a iných organizácií, ktoré štát živí zo svojho cecku. Ale pociťujem potrebu napadnúť niečo, čo je tak krikľavo nespoľahlivé a zavádzajúce - a preto som spomenul prirovnanie s číslami vyťukanými na telefóne. Nehovoriac o tom, že tí "prieskumníci" sú odtrhnutí od reality a jeden "prieskum v teréne", keď navštívili zopár cigánskych rodín, nebude predsa všetko reprezentovať. Nech sa presťahujú k cigánskym osadám na 10 rokov a potom sa môžeme o tejto problematike baviť.

Nie, nebudem konkrétny a budem omieľať tú pesničku dookola. ĽPR, AI a im podobní darmožráči sú proste darmožráčmi a čokoľvek pochádzajúce od nich týkajúce sa cigánskej menšiny je na sto percent značne ovplyvnené ich svetonázorom. Ak to niekto nechce vidieť, to je jeho problém. ĽPR a im podobných som spomínal v súvislosti s tými postermi a o tom platí aj to, že boli živení a sú živení štátom. Takže asi tak, k tomu "fabulovaniu".

Ak si zbadal iba tento jeden argument a iba ten považuješ za relevantný, nemienim ti už nič ďalšie vysvetľovať - pretože je to strata času. Nie žeby nebola od začiatku, ale k tým kravinám som sa jednoducho vyjadriť musel.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

"Mierumilovny" cigan sa branil pred policajtom strelnou zbranou... :psssst:
http://krimi.noviny.sk/cierna-kronika/2 ... eril-.html
diaboliq
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa diaboliq »

napisem moj nazor, aj ked je mozne ze to co uvediem uz niekto v tejto teme spomenul. Sucasne predpokladne zmeny nebudem ani negativne ani pozitivne hodnotit, ci komentovat:

Na Slovensku zije priblizne 400 000 Romov. Porodnost Romov, zijucich v osadach je niekolkonasobne vyssia ako porodnost bielych. Prevazna cast Romov zije na vychodnom a strednom Slovensku.

Aj na Slovensku uz dochadza k sociologickemu fenomenu nazyvanemu biely utek.
http://en.wikipedia.org/wiki/White_flight
Je to pojem označujúci demografický trend spočívajúci v odchode bieleho obyvateľstva z oblastí, v ktorých narastá koncentrácia nebielych obyvateľov.

Nasledkom toho budu v pribehu 5 - 15 rokov prevazne romskymi mesta (odhadujem 80% az 95% podiel Romov na celkom pocte obyvatelov daneho mesta) ako Jasov, Medzev, Gelnica, Dobsina, Krompachy, Margecany pricom ich neskor budu nasledovat mesta Spisske Podhradie, Levoca, Secovce, Trebisov, Michalovce, Kezmarok a podobne. Odhadujem, ze ak je v meste 50% Romov a 50% Slovakov tak intenzita bieleho uteku sa niekolkonasobne zvysi.
V tychto mestach ostanu Romovia, dochodcovia na dozitie a policia. Mladi ludia utekaju prec - zapadne Slovensko, resp. cudzina.

Uz v dnesnej dobe vznikli na vychode uplne romske dediny, co bolo par rokov dozadu nepredstavitelne. Zmenu v demografii vidime na vlastne oci.

V Nasledujucich parlamentnych volbach ziska Kotleba a jeho strana 10% hlasov. Prevazna cast volicov ziska z volebneho kosiara strany Smer, ktorych sklamali nenaplnene istoty.
Napísať odpoveď